Perodua Myvi jimat minyak - mitos atau realiti? - Arena Kereta

Perodua Myvi jimat minyak – mitos atau realiti?

Selain daripada kecantikan rupa bentuk sesebuah kereta, faktor utama yang seringkali menjadi pilihan utama sebelum membeli sesebuah kereta ialah faktor penjimatan minyak petrol. Harga petrol yang kian meningkat saban tahun telah menjadikan model-model kereta yang mempunyai enjin jimat minyak sebagai pilihan utama berbanding kereta yang kurang mesra penjimatan petrol.

Perodua Myvi seringkali menjadi kebanggaan setiap pemiliknya kerana dikatakan sebuah kereta yang menjimatkan minyak petrol, tidak kira daripada versi manual ataupun auto. Benarkah Perodua Myvi sebuah kereta jimat minyak, atau itu hanya mitos semata-mata? Secara logiknya, jika ramai pemilik Myvi mengeluarkan kenyataan seperti itu, bermakna ada kebenarannya bahawa Perodua Myvi adalah kereta yang menjimatkan petrol.

Kebanyakan pemilik-pemilik Perodua Myvi pernah memiliki kereta lain sebelum itu, jadi mereka dapat membuat penilaian antara Perodua Myvi dengan kereta daripada lain-lain model. Mungkin penilaian yang dibuat itu antara kereta keluaran Proton seperti Proton Wira, Proton Waja, Proton Gen2, ataupun daripada kereta keluaran syarikat automotif Jepun, Korea dan Eropah.

Jika dilihat spesifikasi enjin Perodua Myvi yang berkapasiti 1.3 liter, DOHC 16 injap, DVVT dan EFI, enjin jenis tersebut diakui oleh pengeluarnya iaitu Perodua sebagai enjin yang menjimatkan petrol. Dengan berat sebuah Perodua Myvi yang ideal dengan nisbah yang dihamburkan oleh kuasa enjin, ada logiknya Perodua Myvi menjadi sebuah kereta yang menjimatkan minyak petrol. Mengikut hukum fizik, nisbah kuasa dan berat yang ideal bagi sesebuah kenderaan, ditambah lagi dengan teknologi moden pada sesebuah enjin mampu menjimatkan petrol ke tahap yang maksimum.

Mengikut pengalaman saya sendiri yang memiliki sebuah Perodua Myvi 1.3 Auto, penggunaan petrol bagi kereta tersebut adalah pada tahap yang cukup memuaskan. Perodua Myvi tersebut yang diisi petrol bernilai RM 10.00 (harga petrol RON 95 ialah RM 1.80 sen) boleh dipandu sehingga sejauh 80 km, adakalanya mencecah sehingga 90 km jaraknya. Ada pendapat yang mengatakan Perodua Myvi Manual lebih menjimatkan petrol berbanding model auto.

Terbaik!(6)Booo~(1)

176 Comments

  1. Basri Mohd Nor

    June 21, 2010 at 11:22 pm

    Saya setuju. Saya juga pemilik MyVi auto, dan juga pernah miliki Saga 1.5 Manual. Saya ke Kelantan isi minyak penuh, kena isi semula apabila hampir sampai. Tapi MyVi, Isi Penuh dari KL boleh pusing2 lagi 2 hari di Kelantan.
    http://ujangs.blogspot.com/

    Terbaik!(2)Booo~(5)
    • Audi A4 tsi Quatro

      February 11, 2012 at 8:26 am

      Bro, kalau nak compare tu buatlah compare apple to apple. Enjin 1.3 nak compare ngan enjjn 1.5 ikut logik pun dah tau result cmna. Kenapa xcompare ngan enji bas yg 3.8 tu? Stakat cakap pusing2 selama 2 hari kat kelantan tu xjelas. Pusing keliling rumah ker?atau pusing2 dari KB ke Gua Musang selama 2 hari tanpa henti. Bagi la milage, lebih accurate. Kete sy isi minyak RM30 boleh tahan 1 bulan. Hahahahahah

      Terbaik!(12)Booo~(5)
      • blablabla

        February 14, 2012 at 10:31 pm

        i agree with Audi A4's comment above.

        Terbaik!(3)Booo~(0)
      • Imddin WVV

        February 21, 2012 at 2:06 am

        Setuju to Audi. Nak bagi komen biarlah berasas.

        Terbaik!(2)Booo~(1)
      • Azlan

        February 24, 2012 at 10:07 pm

        Kereta saya pn Rm 50 tahan 3 bulan tp panaskan enjin je.nk jalan guna kereta lain

        Terbaik!(9)Booo~(1)
        • denaitenang

          February 28, 2012 at 12:23 pm

          Terbaekkk... kalo nk compare 1.3 vs 1.3 lah bro...

          Terbaik!(3)Booo~(0)
      • bodoh punya audi 4

        April 13, 2013 at 2:21 am

        apalah ko ni bangang sangat audi 4 betulah member kita comper tu saga dan myvi tu sama2 1.3 cc nya ngok ngok.. kesian audi ni..

        Terbaik!(2)Booo~(3)
        • penyokong audi

          June 10, 2013 at 9:34 am

          Audi komen berdasarkn komen basri la. Basri yg tulis 1.5 kan.

          Terbaik!(3)Booo~(0)
  2. Evo X

    June 22, 2010 at 1:37 am

    Memang tak rugi beli Myvi Basri, ruang luas, petrol jimat, jalan jauh pun ok apa..

    Terbaik!(1)Booo~(1)
    • Lim

      September 8, 2010 at 5:55 am

      hehe.. sejak bile plak Myvi ni ruang luas..

      member aku, pakai myvi, lpas dpt anak, trus a muat isi brg2..

      baik amik BLM @ City

      Terbaik!(1)Booo~(1)
      • Evo

        September 8, 2010 at 7:23 am

        Maksud saya ruang penumpang yang luas, kalau bonet mana ada luas.

        Terbaik!(0)Booo~(1)
        • weina

          August 17, 2011 at 4:38 pm

          haha!! sabar2

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • org hebat

        March 27, 2014 at 2:29 am

        Baik amek lori balak~ lg luas~

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. arman

    July 15, 2010 at 2:24 pm

    salam.. ada beza tak antara myvi 1.0 dan 1.3 dari segi penggunaan minyak dan pickup?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Evo

      July 16, 2010 at 12:30 am

      Myvi 1.3 lebih jimat minyak dan pickup lebih kuat..kalau nak beli better 1.3, cuma myvi 1.0 lebih murah.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. aqil

    July 18, 2010 at 11:04 pm

    saya nak amepp myvi....cume tak tahu apa beza antara myvi se,ez.ezi dan lain2 jugak....macamanne???leh tolong jelaskan tak???

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      July 19, 2010 at 8:30 pm

      Ada dua jenis Myvi, satu gear auto, satu lagi manual, saya syorkan beli yang auto. Kalau nak lagi sempoi boleh beli Myvi SE atau Myvi LE. Myvi biasa pun ok tapi SE dan LE lagi cun. ez bermaksud myvi auto, ezi pun auto tapi full spek, SE dah memang full spek.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. pojie

    August 2, 2010 at 7:49 am

    salam..saya bercadang nak beli myvi, ada orang cakap yang manual lebih jimat minyak dari yang auto. minta tolong dijelaskan sejauhmana perbezaan penggunaan minyak antara kedua model tersebut. untuk makluman saya perlu guna kereta untuk ulang alik ketempat kerja sejauh 50 km (100 km pergi balik). jadi model yang manakah paling praktikal? terima kasih.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. Evo

    August 2, 2010 at 7:53 am

    Betul, kereta manual lebih jimat minyak dari auto, tapi untuk kereta Myvi perbezaannya terlalu kecil. Untuk lebih praktikal saya syorkan Myvi auto, penggunaan minyak myvi auto rendah saja. Saya sekarang adalah pengguna Myvi auto, penggunaan minyak memang jimat.

    Terbaik!(3)Booo~(1)
  7. jay

    August 13, 2010 at 10:12 am

    wahhh...nak beli jugak lah myvi...heheh..sekarang sy guna Persona 1.6 Manual...ok jugak minyaknya, cuma tak la sejimat Myvi...purata RM 10 = 65-70km. Ini 70% long distance, 30% dlm jem....ulang alik Nilai-KL

    Terbaik!(0)Booo~(3)
    • jay

      August 13, 2010 at 10:13 am

      sekadar berkongsi info...heheh

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Evo

        August 14, 2010 at 10:22 pm

        Ok, info diterima.

        Terbaik!(0)Booo~(1)
  8. whose

    August 13, 2010 at 10:51 am

    whose pakai saga baru...isi rm10..boleh gerak dalam 100km..tapi bersyarat...pemanduan kne berhikmah...jgn bawah lebih dari 110km....kalau pandu laju maksudnya lajula minyak y digunakan....

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • Evo

      August 14, 2010 at 10:23 pm

      Betul, kereta apa pun kalau kelajuan melebihi had, minyak mesti makan lebih, tapi kalau bawak slow pun tak best jugak kan?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. antimyvi

    August 13, 2010 at 5:03 pm

    aper da.... nak compare agak2 la... myvi 1.3 leh compare ngan 1.3 jer la... ni compare ngan 1.6 lak.... tak berkaitan langsung....

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Evo

      August 14, 2010 at 10:20 pm

      Tak semestinya nak compare kereta ikut jumlah cc saja, harga pun kena kira jugak. Harga Myvi dan Persona tak jauh beza pun, jadi elok la compare kedua-dua model tu, lain la kalau compare kancil dengan persona.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • Audi A4 tsi Quatro

        February 11, 2012 at 8:32 am

        Betul kkata Antimyvi tu. Nak compare minyak kena compare saiz enjin.harga xder apa pun.kalu nak compare harga, baru la bleh compare full spec kete.

        Terbaik!(0)Booo~(1)
  10. Pak abu

    August 31, 2010 at 1:06 am

    Kala den. Den pilih saga blm. Cc sama myvi. Tapi harga lagi murah. Bonet pun luas. Tengok depan pun selesa. Tak macam viva dan myvi. D.board tingg.

    Terbaik!(1)Booo~(1)
    • Evo

      August 31, 2010 at 1:09 pm

      Saga SE memang pilihan yang tepat, lebih sikit dari Myvi SE.

      Terbaik!(0)Booo~(1)
      • saga fl

        February 3, 2011 at 2:43 pm

        kalau cmpare saga auto n manual.macamne 2 bro??ok tak minyak??

        Terbaik!(0)Booo~(1)
        • Evo

          February 3, 2011 at 2:48 pm

          Saga manual lebih jimat, tapi perbezaan kecil je..

          Terbaik!(0)Booo~(1)
  11. abgdino

    September 17, 2010 at 9:52 am

    ...myvi antara yg terbaik dari segi harga,prestasi,maintanance,keselesaan...0 - 120km/j bawah 15sec.tak payah nk pikir nk tukat timing belt..kalau hujung bulan tuang rm10 pn dah boleh guna 3 hari....

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  12. -aBaRd a.r-

    September 18, 2010 at 9:11 pm

    saya pkai proton wira 1.5 manual.
    klu on aircond, 15sen 1km.
    off aircond lak dlm 12sen 1km.
    ni klu kira harga rm1.8/liter.

    isteri saya lak pkai
    proton gen-2 auto.
    8.0 liter / 100 km.
    klu grk dlm bndr je,
    myk rs cam air ngalir je.
    skjp je da kurang.
    klu long distance lak,
    ok plak rasanya...

    2 2 keter ni pkai primax ron 95.
    prnh sy try pkai shell
    tp rasa cam lg cepat hbs myk.
    prnh gak try pkai mobil/esso,
    tp enjin jd kasar lak bunyinyer.

    p/s: sekadar pandangan sndiri je nie..

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • en. kaher

      February 28, 2012 at 1:11 pm

      kalau pakai minyak petronas / shell kt kereta2 biasa, x terasa perbezaan nya....
      kalau engin yg berprestasi tinggi mcm MIVEC ke, mmg terase ble pkai minyak shell @ petronas @ esso..

      pakai minyak esso, pikap jd kurang, kereta berat je rase.. klu pkai petronas, normal2 je,
      tp klu pkai shell, mak oii, pikap up terus....

      Terbaik!(3)Booo~(1)
      • Nas

        February 27, 2013 at 10:01 am

        nak crita pengalaman sket je pasal minyak. Tak tahu lah lain pemandu lain pendapat. Saya start drive kereta sendiri tahun 2005 memang isi shell. Masa tu pakai wira. Lepas tu dalam tahun 2009 saya upgrade pada exora. Masih pakai shell. Ada 1 hari saya cuba isi petronas. Hmmm..ade perbezaan dari segi pick up. Terasa ade pick up sket. Start dari tu saya terus guna petronas. Tahun 2011 saya upgrade pada Inspira & masih gunakan petronas. Ada sekali saya cuba isi shell waktu nak balik ke kl terasa pick up agak kurang berbanding petronas. Waktu nak overtake terasa berat sangat. Sekadar kongsi info takde niat nak cakap pendapat orang ni salah orang tu salah.

        Terbaik!(3)Booo~(0)
        • zan

          October 26, 2013 at 12:09 pm

          mmg myk petronas yg baru skrg ni keta jd lebih pick up

          Terbaik!(3)Booo~(0)
  13. tak adil..

    September 29, 2010 at 9:12 am

    tak adil bagi proton...sebab kereta myvi sudah tentu kereta baru..pakar dlm bidang nie mesti tahu..untuk buat perbandingan biarlah sama CC and sama tahun kereta tu...myvi memiliki enjin toyota..mmg menjimatkan..tapi keselamatan?? rahsia myvi belum terbongkar...nantikan videonye..jgn terkejut..

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • budak baru

      November 1, 2011 at 10:18 am

      ap klmhan myvi? xslamat ke? nk tau jgk

      Terbaik!(1)Booo~(1)
      • Audi A4 tsi Quatro

        February 11, 2012 at 9:03 am

        Try layan coner kat hiway karak guna myvi dan savvy.dengan syarat sumer kete standard.kat situ bleh tau betapa ngeri layan korner ngan myvi.heheheh

        Terbaik!(1)Booo~(0)
  14. mat

    October 1, 2010 at 3:19 pm

    salam... sesaper nak bg aku kete sambung bayar e-mail gambar n kete... pepehal kenari memang best

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ima

      November 22, 2010 at 7:03 pm

      myvi se 2008...emel fb..zaramya31@yahoo.com

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. zam

    October 5, 2010 at 8:22 pm

    Salam..macam mana plak dengan Alza auto?saya ada plan nak beli alza auto.mana lagi jimat antara alza auto dan myvi auto?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      October 5, 2010 at 8:30 pm

      Myvi auto lebih jimat minyak, tapi saya syorkan alang-alang nak beli dan kalau dah mampu, baik beli Alza auto.

      Terbaik!(3)Booo~(0)
  16. zam

    October 5, 2010 at 10:41 pm

    banyak ke perbezaan penggunaan minyak antara myvi auto dan alza auto?bleh terangkan sikit..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      October 6, 2010 at 10:53 am

      Tak besar sangat perbezaannya, masih boleh berjimat dengan Alza auto. Myvi auto RM10.00 boleh pergi antara 70km - 90km, Alza auto antara 60km - 80km, semuanya bergantung pada corak pemanduan. Ini cuma anggaran kasar berdasarkan pengalaman dan maklumat yang ada. Mungkin rakan-rakan lain boleh sama berkongsi di sini.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. ma_cha

    October 6, 2010 at 10:28 am

    apakah kelebihan dan kekurangan antara myvi dengan pesona? mana 1 pilihan yang ideal sbg kereta pertama untuk sebuah fmly baru?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      October 6, 2010 at 11:00 am

      Myvi sebuah kereta kompak, ruang penumpang luas tetapi ruang bagasi/barang-barang sempit. Persona ruang penumpang selesa, ruang bagasi/barang-barang lebih luas dan cukup untuk kegunaan famili.

      Enjin Persona lebih berkuasa dari Myvi tetapi kurang jimat berbanding Myvi. Paling ideal untuk dibeli ialah, kalau untuk kegunaan keluarga, sudah tentu Persona menjadi pilihan utama. Kalau untuk individu, masih bujang misalnya, elok beli Myvi.

      Pengendalian dan keselesaan pemanduan antara Myvi dan Persona pula, Persona lebih selesa dan pengendalian pemanduan lebih mantap, maklumlah kereta sedan.

      Pilihan yang ideal untuk sebuah famili baru ialah Persona. Kalau sesebuah famili mahu kenderaan kedua, Myvi adalah pilihan paling ideal. Saya mempunyai Naza Citra, dan kenderaan kedua ialah Myvi.

      Terbaik!(2)Booo~(0)
      • ma_cha

        October 6, 2010 at 2:01 pm

        thanks, geng. :j

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • cher

        August 18, 2011 at 1:04 pm

        syae pulak keta family,vigo..lagi luas..hahaa..brg tak yah letak dlm kalau blik kmpung,letak jer kat blakang..tpi kalau hujan..aduii,mampos lar..keta kedua lak,myvi..myvi keta yg perfect..apa lagi kalau modified..mnyak pun save..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  18. pojie

    October 7, 2010 at 7:28 am

    salam...yang mana lebih selesa pemanduan dan lebih jimat minyak antara saga blm dengan myvi. tima ksh

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      October 7, 2010 at 7:50 am

      Saga BLM lebih selesa dalam pemanduan dan pengendalian sebab kereta sedan, lebih stabil atas jalan raya. Kalau bab penjimatan minyak pula, Myvi lebih jimat minyak.

      Terbaik!(0)Booo~(1)
  19. adik automotive

    October 7, 2010 at 10:54 am

    pengalaman aku yg berulang ke tempat keje 70km sehala, hari2 guna saga blm manual, rm10. maknanya 140km = rm10. pemanduan saga lebih cekap sebab tu jimat. servis dan angin tayar maintain selalu. myvi pun jimat cuma saiz dan kepenggunaan x kena ngan aku..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • pembangkang blm

      May 10, 2011 at 3:42 pm

      agok2 ar bro nak kencing bro..biar ar nampak logik sikit..kau ingat minyak 10ringgit tu byk ker sampai kau boleh 140km dgn hanya isi rm10..tp dgn harga minyak masa tahun 90an dulu boleh kot..kalu motorsikal dapat ar bro 10 ringgit 140km..kau ni orang nak forum kau pun nak forum gak..hehheheh...

      Terbaik!(1)Booo~(1)
      • Nas

        February 27, 2013 at 10:08 am

        terkejut gak aku dengan kenyataan dkt atas tu..RM10 bole pegi 140km...? gila save tu..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • nana

          March 24, 2013 at 9:55 am

          itulah rm 10 = 140km
          Kalau kelisa 1.0 auto pun x sampai gitu..

          Terbaik!(1)Booo~(0)
          • kaloe

            June 10, 2013 at 8:34 pm

            kelisa pun tak jimat minyak la..aku pakai kelisa mmg parah jugak..lagi baik pakai motor lagi jimat

            Terbaik!(2)Booo~(0)
  20. annie

    October 10, 2010 at 12:11 am

    sye student dan akan menjalani latihan industri pada pertengahan bulan 12 ni. adakah saya layak membeli kereta atas nama saya sendiri dengan syarikat perodua? atau saya terpaksa mencari broker kereta?
    betul ke kalau kita beli kereta akhir tahun ni, interest lg mhl b'banding awal thn?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Evo

      October 10, 2010 at 12:21 am

      Kalau student payah sikit nak beli kereta baru sebab bank nak tengok slip gaji dan pendapatan. Berkenaan interest tak pasti pulak, tapi interest selalu turun naik dan bergantung kepada bank mana satu.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  21. peja

    October 14, 2010 at 8:44 am

    adehh...keta 1.5 nak compare ngn 1.3...mana same weyhh... compare lak ngn keta zaman 80 -an...erm..cuba compare antara saga blm ngn myvi..myb ade sapa2 yg boleh bantu??

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      October 14, 2010 at 9:06 am

      Sekadar info peribadi dari penulis berdasarkan pengalaman semasa. Setuju atau tidak dengan apa yang ditulis, terpulang kepada persepsi masing-masing.

      Terbaik!(0)Booo~(2)
    • alordz

      October 28, 2010 at 4:19 pm

      kalo kita org yg brpengalaman dlm bidang kete..cc tuh xjd masalh dlm perbezaan penggunaan minyak..ada jugak cc lebih besar jimat minyak dari cc yg kecil..sy bg contoh simple je..awk comparekan minyak myvi 1.0 dgn myvi 1.3..mana lebih jimat yg sbnarnye n mana lebih power..kat sini kita dlm lihat peranan enjin adalah utk mebawa beban sesebuah kereta..buka cc nyer..

      Terbaik!(0)Booo~(1)
    • alordz

      October 29, 2010 at 11:31 am

      ayat kat atas nih pun ada..baca dan paham la Jika dilihat spesifikasi enjin Perodua Myvi yang berkapasiti 1.3 liter, DOHC 16 injap, DVVT dan EFI, enjin jenis tersebut diakui oleh pengeluarnya iaitu Perodua sebagai enjin yang menjimatkan petrol. Dengan berat sebuah Perodua Myvi yang ideal dengan nisbah yang dihamburkan oleh kuasa enjin, ada logiknya Perodua Myvi menjadi sebuah kereta yang menjimatkan minyak petrol. Mengikut hukum fizik, nisbah kuasa dan berat yang ideal bagi sesebuah kenderaan, ditambah lagi dengan teknologi moden pada sesebuah enjin mampu menjimatkan petrol ke tahap yang maksimum.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  22. yop

    November 8, 2010 at 4:11 pm

    saya dari muar ke pasir gudang...tangki penuh pergi dan balik....dekat 450 km....ada balance 2 bar lagi gtu

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  23. mijie

    November 14, 2010 at 2:28 pm

    kebetulan tengah on internet cari maklumat berkenaan minyak terbaik untuk perodua myvi 1.3 sy terbuka pula topik ini. menarik untuk dibincangkan

    ini pendapat saya, saya dah monitor selama setahun penggunaan minyak untuk myvi dan didapati kalau setiap RM 10 untuk minyak ron95 sy dapat dalam 80-90km bergantung kepada teknik pemanduan...rasanya dah jimat la tu, lebih kurang kereta kancil turbo yg saya pakai dahulu

    p/s: kawan saya pakai toyota vios 1.5 auto, memang lagi jimat minyak rm10 boleh dapat 90-110km

    pernah dulu kami balik dari terengganu ke segamat, dua2 isi penuh sampai di segamat minyak kereta saya dah separuh, dia baru suku habis

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      November 14, 2010 at 2:39 pm

      Thanks Mijie atas perkongsian maklumat, memang betullah Perodua Myvi jimat minyak, dah terbukti dari testimoni ramai pemandu.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • iwan

      April 22, 2014 at 5:15 am

      saya pengguna Alza dan Vios.. mengenai vios ini pengiraan detail saya baru2 ini bertarikh 19 april 2014 dgn harga ron 95 rm 2.10

      Full Tank: RM76 (maksimum penuh sampai nampak petrol kat lubang hose)
      Perjalanan: 10% bandar sesak, 90% Highway (shah alam - parit buntar - shah alam)
      kelajuan di bandar: 60 - 100 km/h
      kelajuan di highway: 140 - 200 km/h (selalunya 170km/h)
      Petrol: RON95 / Petron
      Rekod Kilometer sehingga Full - Empty : 495 kilometer
      = RM 10 = 65 km
      = 1 liter = 13.7 km +-

      ini bermakna klu di highway saya bawak slow 120 - 130 mungkin lagi jimat minyak.. tak pernah try petronas lagi..

      compair dgn alza, sama je lebih kurang, cume kalu kat area trafik sesak mmg alza kuat makan minyak.. Myvi 1.3 pulak, base on adik saya yg guna myvi 1.3 auto, mmg jimat sgt katanya..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  24. akulas

    December 13, 2010 at 4:21 pm

    aku pakai kete myvi 1.3 auto.dari shell gombak(dekat tol gombak) ke shell gua musang.minyak hampir separuh tangki...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  25. myvian

    January 2, 2011 at 11:24 am

    salam..nk tnye nih..berapa kos tukar timing belt kereta myvi 1.3 yea..kete nih dah 70k lebih..dah bole tukar x??tq.....

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  26. myvian

    January 2, 2011 at 1:47 pm

    orait..dah dapat confirm dah..rupanya 1.3 xpakai timing belt..die pakai timing chain..hehehe....sory yea..baru tau..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      January 2, 2011 at 3:11 pm

      Betul, Myvi tak pakai timing belt, boleh la berjimat sikit.. :)

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • Dont Ask My Name

        January 24, 2011 at 2:59 pm

        sebenar nya kalau nak kate jimat 2 mungkin tidak lah..sebab kos menyeleggaraan timing chain lg mahal dari timing belt..cume timing chain kte xperlu berjaga2 selalu banding timing belt.proton sume gune timing belt kecuali inspira,kurang kite dgr cite pasal belt putuskan?so itu sme bergantung ats penanduan pemandu itu sendiri..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  27. sew

    January 3, 2011 at 1:54 am

    broo..myvi 1.3 n saga 1.5
    beza kot...of course la ada beza yg x dinafikan
    yg saga makan minyak..cuba compare dgn saga 1.3
    tu baru betul nk tgk perbezaan..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      January 3, 2011 at 6:10 am

      Dah compare dengan Saga 1.3 BLM (bukan Saga FL), Myvi masih jimat minyak berbanding Saga BLM.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • tj.

        February 3, 2011 at 2:54 pm

        saya budak baru lagi dalm dunia kreta ne.. nak angkat saga fl, mcmna dengan penggunaan mnyak saga fl cmpere dngan saga fl?? jimat x?? sbab dah gatal sangat nak beli keta ne.. x tau nak pilih saga fl ke myvi?? tlong pless..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • tj.

          February 3, 2011 at 2:54 pm

          ~~ salah...saga fl dengan myvi se..???

          Terbaik!(0)Booo~(1)
        • Rahman Sallehin

          February 5, 2011 at 7:20 am

          sila pilih Saga FL dari segi long term.
          MyVi SE sudah boleh angkut Persona dah.

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • mohd m

          February 8, 2011 at 1:02 pm

          kalau aku awai2 lagi pilih saga fl sebab :
          1. harga jauh lebih murah dari myvi se(murah banyak)
          2. ruang penumpang yang selesa.
          3. ruang bagasi yang luas.
          4. rupa bentuk yang cantik berbanding blm.
          5. enjin yang telah dipertingkatkan.
          6. pemanduan gaya lotus.
          7. body lebih kukuh.
          8. perbezaan penjimatan minyak dgn myvi adalah terlalu kecil. baru2 ni ada la bersembang dgn jurujual di proton edar. beliau mengatakan ujian telah dibuat dgn myvi dan hasilnya saga fl lebih jimat minyak. mugkin dalam jumlah yg kecil saja kot. tetapi masih berbaloi...
          9. kalau nak bandingkan harga saga fl sila bandingkan harga perodua viva elite.....

          Terbaik!(0)Booo~(0)
          • PESA

            February 21, 2012 at 10:45 am

            1 jer nak komen... kalau tanya mana2 penjual kereta... diorg akan kata kereta yang diorg jual bagus drpd pesaing jadi jgn percaya cakap salesman... buat survey, baca testimoni itu lebih tepat... saya pernah jual kereta sebab tu saya cakap macam tu.. semua kereta ada kebaikan dan kelemahan masing2... sometimes salesman nie hanya nampak kereta dia jer bagus hehe

            Terbaik!(6)Booo~(0)
  28. Zatiel

    February 3, 2011 at 5:26 pm

    Hi. Sy nk lari topik la skit. Now sy pakai myvi ezi rasenye agak jimat minyak. Tapi sy bqru ditukarkan ke hospital lain. So dlm sehari, sy ulang alik 100km. Sy kesian myvi so skrg tgk survey kereta lain n i'm so interested to mitsubishi asx. I dh test drive new altis, civic, asx ni so plg best i rase asx. Just nk tny if u can help me, asx penggunaan minyaknye mcm mana? I dont think nk speed more than 120 km/h klu just nk g kerja. Thanks

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      February 3, 2011 at 8:45 pm

      Ish, kalau dah mampu pakai ASX rasanya tak payah fikir lagi pasal minyak, sebab paling kurang pun kena pakai RON97, RM2.50 sen je seliter..hihi..gurau je..

      Ok, kalau diikutkan penggunaan minyak ASX, Civic, Altis dan model-model lain yang seangkatan dengannya, tahap penggunaan minyak boleh dikatakan berada pada tahap biasa, maksud saya taklah sejimat Myvi, tapi nak kata makan minyak sangat macam Citra saya pun tak jugak.

      Cuma masalah kereta baru ialah kita sayang nak pakai RON95, tapi RON97 mahal pulak.. Kalau berminat ASX beli aje, jangan risau bab minyak tu, biasalah kereta saiz macam tu, enjin pun berkuasa, harga pun boleh tahan, jadi saya rasa mcm mana pun Zatiel tak akan ada masalah untuk berjimat..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Zatiel

        February 3, 2011 at 11:52 pm

        Coz salesman tu ckp klu g kl jimat je. Sy tkt jd cam naza ria ya rabbi macam gajah sedut air.tp sy x nk la pecaya ckp dia bulat2 so thats y la nk tny pndangan org yg biasa ngan mcm2 car. Klu leh nk save la x kn nk spend tuk minyak kete je. Tuan kete pon nk mkn jgk. Ok thanks but btl ke mitsubishi resale price dia turun sgt?

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Evo

          February 4, 2011 at 8:54 am

          Memang betul Naza Ria, Spectra dan Citra makan minyak kuat bukan main, kalau dibandingkan dengan ASX, dah tentu ASX lebih jimat, sebab tu saya katakan model tu boleh beli..

          Berkenaan resale price, tak turun banyak sangat tapi still tak boleh lawan Toyota dan Honda. Kalau nak kereta yang harga resalenya tinggi, kena beli Toyota atau Honda.

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • zan

        October 26, 2013 at 12:13 pm

        Toyota altis lg jimat myk...

        Terbaik!(1)Booo~(0)
  29. Zatiel

    February 5, 2011 at 3:15 pm

    Ok thanks ^^

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  30. Pandu.my

    February 6, 2011 at 8:33 pm

    Semua ni tengok berat n cc enjin juga. :D

    p/s: nak jimat pakai kancil je. Beli murah, minyak murah, spare part pun murah. :)

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Kuzumi

      April 24, 2011 at 11:55 pm

      guna viva jer..1000 c.c..fulltank dari kulim ke k.l..baru turun 3 bar...main dlm k.l seminggu tiap hari..ok ja..dapat 800km fulltank...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • epul

        March 4, 2012 at 3:06 am

        kalo pkai viva plak bl lm2 dgr enjin mcm tongkang pecah mcm mn plak 2..hehehe..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  31. angsengal

    February 24, 2011 at 4:42 pm

    ishh.. klu aku, rasa2 hondalah yg paling jimat minya tak kira banding ngan myvi ke viva ke ataupun kancil..
    aku dah test dan terbukti minyak 10henggit bleh jln sampai 200km dgn speed biasa je la.. dlm 80-100km/j.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • abe

      November 1, 2011 at 8:53 pm

      nissan slyphy kategori segmen c yang paling jimat minyak....transmisi xcvt membantu penjimatan pada rpm 2000 pada kelajuan 120km/j....balik dari peneng sampai kemaman melalui gerik dan kelantan hanya separuh tanki sahaja......hehehehe power kete nie...pada rpm 3000 buleh pg 140kmj- 160kmj....bergantung pada mod sport @ standard

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  32. sangkelembai

    February 27, 2011 at 3:36 pm

    xadil jika dibuat perbandingan minyak sebegitu sahaja..myvi 1.3cc wira 1.5cc..so mane leh kata mcm tu..mcm tu baik amik kete kancil je..lg save minyak..

    Terbaik!(1)Booo~(1)
  33. azzcore

    March 25, 2011 at 8:24 pm

    myvi 1.3 sx(new car) full tank rm58=460km(esso)
    =406km(bhp)
    average driving not more than 110km/j

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  34. mat slamber

    March 25, 2011 at 11:38 pm

    banding 1.3 myvi ngan saga 1.3 myvi jimat skit.tp x byk.nk kata paling jimat tu mitos je.kancil lg jimat.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  35. AKMAR

    June 2, 2011 at 10:12 am

    VIVA ELITE 1.0 OK TAK?DARI SEGI HARGA,MINYAK & PENGGUNAAN......

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  36. Nurul

    June 3, 2011 at 9:57 am

    saya nk tnye..ape perbezaan myvi & picanto..dari segi penjimatan minyak, service die and so on...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  37. yahaya

    July 12, 2011 at 11:26 am

    perodua memang jimat minyak...

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  38. xabi

    July 24, 2011 at 2:49 pm

    aku bujang lg..aku minat tengok myvi dan persona..kalo pasal bab minyak n harga ni,mana lgi berbaloi?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  39. pejol

    August 3, 2011 at 10:44 pm

    untuk pengetahuan. myvi berbeza dgn proton lagi laju bawak lagi save minyak. aku blik kg kat klantan dari ulu klang. minyak rm60 je bawak 140km/j. sebab myvi ada dvvt.(DINAMIK VARIABLE VALVE TIMING)bila memandu melebihi 100km/j ada satu valve kat enjin akan behenti beroperasi dan diambik alih DVVT berkenaan. rasa nye lah.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • tian bao

      August 4, 2011 at 5:59 am

      siapa2 boleh tolong explain kan...
      rasa pelik pulak di sini

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • rahman sallehin

      August 4, 2011 at 8:07 am

      K3-VE This new-generation 1,300-cc engine is the fruit of Daihatsu's efforts to develop ultra-lightweight engines that offer ultra-low fuel consumption and ultra-low emissions. The DVVT (Dynamic Variable Valve Timing) system, which continuously adjusts the valve timing according to driving conditions, helps the K3-VE achieve outstanding intake efficiency and exhaust performance. The result is an engine that combines high output and torque with exceptionally low fuel consumption and exhaust emissions.
      http://www.daihatsu.com/technology/engine/eng_varia/varia.html

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  40. Tompok

    August 4, 2011 at 8:10 am

    Ape-ape hal pun tengok pada kaki tuan yang memijak pedal minyak.. kalau asek nak jejak lantai je pedal tu... tuang banyak mana sekalipun minyak tu tetap habis jugak minyak tu... cuma kilometer je yang berbeza...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  41. PENGKRITIK BIKIN TAKUT/kurangASAM

    August 4, 2011 at 2:08 pm

    nak kata jimat sama je dengan Saga FL...tapi myvi baru sekarang harga meletop

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  42. wan

    August 13, 2011 at 8:39 am

    salam.... aku sgt rungsing pasal myvi aku ni... bile kelajuan mencecah 120km/h keatas (RPM 3000 keatas)... bunyi berdengung enjin yang teramat kuat... bawak jumpe pomen..die pun tak berapa pasti masalah ape... sebab bile tekan minyak dalam neutral (tak bergerak) pun sama gak akan berdengung satu kereta.. bile RPM melebihi 3000 keatas... minyak ok jimat...cume tu saja masalah nyer

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • pejol76

      November 8, 2011 at 9:43 pm

      bunyi berdengung tu rasanya datang dari tali kipas enjin ataupun air cond. cuba try off kan air cond ada bunyi lagi tak.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • kumi

        February 15, 2012 at 4:21 pm

        myvi 2 pkai vtec kot..huhuhuhu

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Zaim

      March 11, 2013 at 5:15 pm

      Try check tayar. Atau bearin . Sebab aku pon ade masalah ni dulu.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  43. murni

    August 19, 2011 at 9:51 am

    PASANG TULBO POWER TU

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  44. Moki

    October 16, 2011 at 12:16 am

    lebih kurang jer rasanya ngn model tempatan yg lain..saya pakai the new persona balik kampung kat kelantan isi minyak RM60 pon lepas...depend la on capacity..kalau single and nak senang gerak ok gak MYVI ni..but value for money..i dont think so...harga nak dekat sama jer ngn sedan and boot x berapa luas sgt..tapi inside MYVI selesa jugak...apa apa keter pon carik yg selamt..jgn neglect airbag tu..biar tambah skit pon...sbb stgh model perodua ni dah mcm tin kosong kalau ambik yg basic...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  45. gadis lagi

    October 16, 2011 at 11:36 am

    mamber i dah beli myvi 1.5...dah pakai 1 minggu lepas...dari segi minyak memang kuat makan minyak..baik lg myvi 1.3 or saga flx kot...and masalah utama bila tekan minyak ada bunyi enjin kuat vdgr dari dalam kereta.....

    Terbaik!(0)Booo~(0)

    • rostam

      October 16, 2011 at 4:33 pm

      Enjin baru memang macam tu, dia belum running habis lagi dan tak cukup edah lagi...bila dah 1000km ke 5000km baru la dia akan stabil dengan sendirinya...ni pengalaman aku beli kereta baru 1st perodua dan 2nd toyota semua mengeluarkan bunyi agak kuat bila start enjin...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  46. vtec terbaik....

    October 16, 2011 at 10:51 pm

    vtec lebih power daripada myvi, kancil turbo, dan alza atau saga korang... pigi dah.... harapkan minyak saja jimat tp kualiti mcm sampah...

    Terbaik!(2)Booo~(2)
    • sanji

      January 17, 2012 at 12:24 am

      aduh..statement paling bangggang penah aku baca..kau baca dulu VTEC tu based pada apa dulu baru layak komen kereta orang lain sampah ke tak..

      Terbaik!(1)Booo~(1)
    • ALANG N9

      February 10, 2012 at 11:56 am

      kualiti ke honda ko??? kalau nk compare pun, cari la keta yg cc sama.... ko ni sampah tul la... honda ape yg ko pakai? TYPE R ke??????? kalau stakat EG/EK, tk payah sembang la...................

      Terbaik!(0)Booo~(1)
      • anonymous

        February 10, 2012 at 8:56 pm

        haHAAHAHAHHAHAHAHA POWERRR

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • amosi

        February 10, 2012 at 9:47 pm

        stakat ek9 or eg9 menyamor, sembang tempat lain la der. tak baca topik ke?

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • PESA

        February 21, 2012 at 10:48 am

        anak sape lah tu hehe... budak sekolah lagi kut hehe

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • pm ku

          March 4, 2012 at 3:11 am

          alah kalo stakat pwer v-tec n minyak mcm bdk minum air pn x ok gak..kalo stakat salin satu body ek pn habis tbarai..hahaha...apo pn x bleh

          Terbaik!(1)Booo~(3)
          • MASALAHNYA

            March 4, 2012 at 4:19 pm

            MASALAHNYA KETA NI BUKAN SOAL ENJIN MAKAN MINYAK TAK MAKAN MINYAK..TAPI SOAL BODY YANG CEPAT RAPUH...KEMEK....ITU YANG NGERI TU...MATI ANAK BINI YG NAIK KETA NI

            Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ae90

      November 6, 2012 at 1:35 am

      kau bawa ape?
      kalau setakat b16a atas kertas 167hp.....baik balik aje.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
    • xdomakno

      March 12, 2013 at 8:25 am

      bangga sangatlah dengan vtec ko tu...mcm xde enjin lain lebih power dari vtec...ko suka sangat org gelak ko

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  47. pejol76

    November 15, 2011 at 5:37 pm

    enjin VIOS lagi kuat bunyinya kalau berhenti dekat lampu isarat dok sebelah waja malu rasanya.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • sanji

      January 17, 2012 at 12:23 am

      apa ko merepek ni??

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mahdiW210

      February 21, 2012 at 11:41 am

      nak enjin senyap...off kan enjin..minyak pun jimat gila...

      Terbaik!(3)Booo~(0)
  48. siti

    November 17, 2011 at 9:46 pm

    hello..sapa2 boleh tak bgtau anggaran minyak selama sebulan kalo guna keta myvi 1.3 standard auto dari bangsar ke damansara utama?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  49. sanji

    January 17, 2012 at 12:22 am

    kira la sendiri, aduyai ko ni..cuba kau isi full tank sampai clocking menatang hos minyak tu, pastu kau set meter 0, then da jalan dalam 100km, kau pegi balik tempat kau isi minyak tadi isi balik sampai penuh, kalau kau isi masa tu RM10.00 , maknanya kereta tu jalan dengan 100km bagi RM10.00, pandai2 bahagi la..apa susah sangat..benda ni takyah belajar pun tahu..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  50. ALANG N9

    February 10, 2012 at 11:48 am

    den dh pakai myvi tigo tahun lobih.....tang minyak, tak payah ckp la, mmg jimat.... 2 tahun sudah den poie Labis... isi minyak kat sg buloh rm 50... maso tu kt panel minyak ado 2 takuk... bilo isi tangki dah full... poie balik sg buloh ke labis dekat 600 km... speeding kat hiway 110-140... sampai rumah (sg buloh) panel minyak jadi 2 takuk.... makno eh 600km = rm 50.......... lagi satu pikap myvi ni mmg sodap... maintenance pun sonang.... cumo kono jago minyak itam... dampai maso poie antar servis... klau tak tming chain problem...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • hisam

      May 3, 2012 at 8:21 pm

      myvi 1.3 ke... tahun brape

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  51. Adios

    February 11, 2012 at 10:01 am

    Hehehehe...tergelak aku...bermacam2 komen dibentangkan...senang citer mcm ni...tak kira kereta apa korang pakai, tp cuba korang ingat balik masa mula2 korang beli kereta, apa yang korang pandang dulu, design n capacity kan? Pastu korang tgk harga? Pastu korang check poket buat kira2 montly payment berapa? Bila minyak dah nek baru ar korang tgk minyak mn save, CC mana Ok...hehehe..Ini bukan goreng punyer, ni fakta. Klu semua pilih nk minyak save, kat jalan raya ni penuh dgn kancil 660 n moto cup jer.hehehe..Ada ker korang datang kedai kereta mula2 ckp " bang kerete ni minyak save tak?"...hehehe...Sebenarnye pemilihan kereta berdasarkan keperluan,kemampuan dan keinginan. Jadi yang baru nk beli kereta tu mesti betul2 tgk 3 perkara tu, than baru boleh pikir nk beli kereta apa. Kang korang asyik pikir minyak save,cc berapa, silap haribulan guna kereta 1-2 tahun jer...pastu tukar.PEMBAZIRAN namanyer tu..TUHAN tak suka..hehehe...apa pn pilihan kereta anda buatla terbaik.

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  52. USTAZ JABIR (JPPSK)

    February 11, 2012 at 11:22 am

    ADIK IPAR GUA BARU JE DUA BULAN PAKAI MYVI 1.5...DAH PENING KEPALA...DIA KATA PAKAI SETAHUN JE KERETA NI DAN NAK JUAL..BUKAN APE....MAKAN MINYAK BANG...AADDUUUU...SIAN DIA...HARI-HARI PONING KETA NI MAKAN MINYAK

    Terbaik!(0)Booo~(0)

    • Budak Kopi

      February 17, 2012 at 11:49 pm

      Salam Ustaz, tak la pelik sangat kereta makan minyak, kalau makan McDonald tu lain la...hehe

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mahdiW210

        February 21, 2012 at 11:48 am

        keto dio ado gigi kot..cabut gigi dio...den gerenti tak makan minyak laei....habih-habih pun dio jilat minyak yoo...peace...he..he..

        Terbaik!(0)Booo~(1)
    • budak teh'o'

      February 21, 2012 at 11:55 am

      salam ostat..adik ipar lu poning nak bayar installment tu...bukan poning makan minyak bang...biasolah budak...nak meranggi...duit err ciput lagak err bosar..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  53. Audi A4 tfsi Quatro

    February 11, 2012 at 12:02 pm

    Betul tu Adios...biasanya kalau sy akan tgk design and technology, tp ikut bajet dlm poket la.minyak tu blakang kira, konfom xkan tnya salesman punya...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  54. bb

    February 20, 2012 at 9:23 pm

    aku pon ade myvi 1.5..kalo buat jalan kat bandar, memang kuat minyak..tapi kalo kat highway memang jimat..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  55. muyidin Y

    February 21, 2012 at 2:50 pm

    tak pastilah MYVI 1.5 kuat makan minyak or tidak...sebab aku tak pakai myvi..aku hanye pakai avanza....tapi setakat aku dengar kawan2 cerita myvi 1.5 memang makan minyak...tapi kalau myvi 1.3 memang jimat coz aku pernah sewa keta myvi 1.3...

    Terbaik!(0)Booo~(0)

  56. Suka Menyampuk

    February 24, 2012 at 4:59 pm

    saya guna accord sm4 tahun 92, 2.0cc..
    dengan harga minyak terkini..dari shell pasir puteh kelantan (minyak dah merah) - shell pulau kambing,kuala terengganu (lampu minyak baru naik merah) saya isi ron95 RM15,jarak perjalanan adalah 120km..mood pemanduan ada lah merembat secara romantik,antara 80km/h - 140km/h

    dengan myvi se auto 1.3, shell pasir puteh kelantan (minyak dah berkelip satu bar) - shell pulau kambing,kuala terengganu (minyak dah berkelip 1km sebelum sampai stesen)
    mood pemanduan berhemah 80-110km/h
    dengan vios 1.5 auto(model lama), shell pasir puteh kelantan (minyak dah berkelip satu bar) - shell pulau kambing,kuala terengganu (masih dua bar)
    mood pemanduan berhemah 80km/h - 110km/h

    kesimpulannya:

    Accord sm4 2.0 manual(standard)cuma piping ekzos je ada kacau: rm15 = 120km (masih bernafas)(80-140km/h)
    myvi se 1.3 auto (standard): rm15= 120km (nyawa2 ikan)
    vios 1.5 auto (standard)model lama : rm15 = 120km (hidup ceria)

    tambahan:
    sekiranya untuk pusing2 dalam town,myvi dgn vios adalah lebih efisien..accord 2.0 isi rm20 pun susah nak dapat 100km..

    *std yg dimaksudkan adalah stok kilang,termasuk rim,ketinggian..senang cite..dara..

    p/s: myvi baru lagi best 1.5 tu pakai enjin vios kan?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • megat

      March 3, 2012 at 10:48 am

      enjin myvi 1.5 lain dari vios. enjin kod myvi 3SZ-VE. enjin kod untuk vios 1NZ-FE.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • HUHU

      March 3, 2012 at 4:45 pm

      huhuhu fakta kosong lah U Suka Menyampuk....heheheh...kalau tak tahu bezakan enjin vios dan myvi jangan cakap...bengong

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  57. kivatt0024

    March 3, 2012 at 5:14 pm

    assalammualaikum,...nk tnye skit...
    myve xtream sye isi full tank dri esso sg buloh - esso kok lanas kelantan dah berkelip...kt meter tlis 14.6 l/km...adakah ini jimat...?? dah la top speed 140km/h je...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • megat

      March 6, 2012 at 7:27 pm

      waalaikumussalam..okayla 2..so far saye punye 1.5 SE kalo bawak dalam 90-110kmh kat highway boleh dapat lebih kurang 17km/l..berapa jarak dari esso sg buloh sampai esso kok lanas?..kalau dalam 400 lebih km okay kot..top speed 140kmh je?..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  58. hexagon

    May 2, 2012 at 2:06 pm

    Aku dulu pakai Gen2, H-Line taun 2006. Pastu pakai myvi 1.3manual, pastu jual & pakai Civic fd1 2010, skang aku guna kete adik aku myvi 1.3 auto taun 2009. Agak tekejut, minyak agak kuat berbanding myvi 1.3 manual & civic. Minyak lebih kurang gen2 1.6 manual. Macam mana nak buat nih?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mat slamber

      May 2, 2012 at 3:43 pm

      servis pakai minyak asal myvi..dan servis ontime.satu lagi cara bawa auto bila di trafik light tolak ke neutral.kurangkan tekan brek...tu je sudah dapat menjimatkan minyak dengan banyak.sesekali basuh skali enjin tu di car wash.basuh full body.myvi auto mmg jauh beza FC berbanding manual.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • zalia

        May 25, 2012 at 12:09 am

        member saya pakai myvi auto, lepas tu tukar rim besar, minyak dia jadi telan kuat ooo....

        Terbaik!(0)Booo~(1)
  59. deev6

    May 24, 2012 at 7:19 pm

    aku ulang alik keje pakai v6..tuang rm50.00 dapat la dlm 220km..tp klu cruising highway..rm 50.00 da dpt dlm 350km.. jarang2 naik la lc..rm 10.00 lima hari ulang alik pegi keje.. :)

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  60. Ex Sentra Pakai Exora n Saga

    May 28, 2012 at 9:54 am

    aku rasa la kan... myvi ngan saga minyak memang jimat. tapi myvi paling jimat kot... sal bonet kecik. Saga RM 50.00 leh la dapat dalam 450-530 km. highway + town. Exora lau dalam town RM 10 - 60-70km. long distance lagi save. tu keter aku ler keter orang lain aku tak tau... cuma myvi, pick up cun, handling kureng and yang paling aku gayat sal lebih lap tayar terangkat ler...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  61. sayang perodua

    June 12, 2012 at 10:07 pm

    ni dengar citer aku plak..aku penah pakai kancil ex850 year 2002, viva 850 year 2009, alza ezi yaer 2010, dan myvi 1.3 year 2012. kancil minyak rm10 bleh pg dalam 100km.aku dah jual sebab dua kali overhaul, minyak enjin leaking ke radiator.viva plak, aku ulang alik kerja 120 km speed dalam 80-100 km/j. minyak sehari rm10..aku baru jual ja...sebab beli myvi.alza jimat...baru ni aku gi t'ganu dari bidor, perak...distance dalam 550km, minyak just RM60 termasuk berhenti kat rnr buka aircond...aku memang tak tipu..alza memang jimat..sedap bawak...speed 150-160 km/j pun goyang tak kuat..ni bagi aku la...pengalaman sebenar...tapi myvi yang aku beli pada 1 mei 2012 ni mendukacitakan...amat sangat..1) abs menyala masa drive..dah pg center 3-4 kali..tak setel2 lagi...2)bunyi pintu sana-sini..masa jalan tak rata...pun tak setel2 lagi..3)lampu pintu tak nyala sebelah driver masa buka pintu...4) minyak tak jimat langsung..isi rm 50 bleh pg 300 km ja...alza isi rm 50 bleh pg 400 km..aku sendiri yang bawak...ha tu yang aku rasa pelik yang amat sangat...rasa macam nak suruh perodua ganti keta baru ja..yang ni memang aku tak puas hati sgt2..sapa2 ada..pendapat, silakan..kongsi pengalaman...yang lain perodua sume ok bagi kau..tapi kalini nasib tak berapa baik...yang lain tak pa..tapi tang jimat minyak tu amacam?

    Terbaik!(0)Booo~(2)
    • megat

      June 15, 2012 at 4:58 pm

      aku rasela, kete perodua ni kene bawak laju2 baru jimat..ari tu aku pegi utara, mase pegi isi rm40 kat rnr gunung semanggol kene dah tinggal 1 bar..padahal bawak 110kmh..kadang2 je pecut laju sikit..masa balik, isi rm40 kat rnr yang sama arah selatan rm40, bawak sampai 150kmh sampai kat rumah lagi banyak minyak dalam tank compare masa pergi..aku rasa mungkin ada kena mengena dengan DVVT kot..sebab mungkin enjin ni adjust2 masa high rpm..aku tak tahu sangat bab2 DVVT ni..tapi bagi aku memang bawak laju lagi jimat..kete aku myvi 1.5 auto..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • xdomakno

        March 12, 2013 at 8:41 am

        masa pegi kan ko mendaki..balik kan ko menurun ..jimatlah sikit

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  62. apih

    June 20, 2012 at 10:41 am

    bro.. nk tanya myvi EZi auto 1.3 ..ok ke?? jimat myak tak??

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • chan

      June 20, 2012 at 6:53 pm

      myvi SE auto adc ke 2 lg jimat minyak..puas hati..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • apih

        June 21, 2012 at 6:33 pm

        bajet low skrg ni.. tu yg tanya myvi ezi 1.3 jimat tak minyak ??

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  63. eddie

    June 28, 2012 at 3:25 pm

    aku pakai lp640 dan enzo isi minyak dlm rm300 full tank tahan 30hari perjalanan p balik 130km ok je jgn beli keta mesia bodo beli italy tapi korang mmg org susah itu je standard korang..ki..ki..kui..kui

    Terbaik!(0)Booo~(3)
  64. nazri marie

    June 28, 2012 at 5:50 pm

    x semestinye enjin besar kuat mkn minyak...sbb enjin kecil perlu brsungguh2 ntk pecut...klu enjin besar steady je bwk laju...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  65. ziqa

    October 21, 2012 at 11:35 pm

    masa saya beli myvi mula2 dulu memang jimat minyak... dr melaka ke KL full tank, 1 bar pon xhilang, tp pas lebih 1thun pakai isi minyak fulltank 2 bar hilang.... knape ek?? runsing aku memikirkannnya...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • rafki

      November 28, 2012 at 4:23 pm

      salam.
      pernah terjadi macam nie. kemungkinan compresor acon. coba servis acon. tukar minyak enjin dan gearbox. pasti ok
      tips tingkap myvi sendat atau lampu besar redup obat nya pasang cabel ground body dan elektronik stabilizer pivot dkt batree. tukar pengikat batree dng yg bagus. lepastuh bawa tuned di produa. mungkin kete terasa jimat setelah di tuned..
      myvi 1.3 ezi auto
      taon 2010

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  66. wonderpet

    November 4, 2012 at 11:48 pm

    sy pakai persona elegance 2011. mmg sgt2 x b'puas ati. br 1 bln, crmin tgkap blkg jem. selang 4 bln, crmin tgkap driver lak jem, dah payah bukak pintu kt kol.

    aircond plg teruk, dr beli smpai skang,xpenahny sejokk. mmg basah kuyup org dok sit blkg, xrase aircond, padahal buka tahap maximum dah. proton servis pn kureng mmuaskn. dulu xcaye org cakap proton byk prblm, da pakai br tau langit tggi ke rendah. klu nk pakai proton pn, baik amik full spek la. skang bile pikir2, even harge myvi same cam persona, tp kualiti n prestasi xleh lawan myvi. mmg physically persona m'aumkan. tapi hari2 makan ati tgk keadaanny.

    mmg segalany b'gntung pd nasib kite dpt kereta yg ok ke x. tp kite melabur sejumlah wang yg byk,,bukan 2-300 hengget nk beli kereta. hrp proton,,imropve your production, jgn gaye je lotus, body je meletop...u buat itu kereta, real punye kereta u know....not mainan punye..aiyaa..wa manyak fenin sama wa punya persona...

    Terbaik!(2)Booo~(1)
  67. are

    November 5, 2012 at 11:57 am

    salam sy pakai gen 2 1.3auto thun 2005 minyak kuat kalu dlm town tp kalu long distance balik kuala terengganu dari kemaman jalan pantai minyak memang save isi rm16 jarak dlm 160km.....maintan rpm 2000 memang jimat

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  68. power of dream

    November 5, 2012 at 6:56 pm

    saya beli mywi terpakai..jimat minyak..isi penuh, simpan kat rumah....bungkus dengan kain kuning....lepas sebulan baru start enjin, te ngok minyak tak terjejas...jimat btul.....

    Terbaik!(3)Booo~(1)
    • ae90

      November 6, 2012 at 1:41 am

      .........bungkus ngan kain kuning............

      kau tak perasap kemian? takut jiran marah,
      paling komam pun mandi bunga dah le............

      Terbaik!(1)Booo~(1)
  69. ewanfall

    March 22, 2013 at 4:33 pm

    kita lupa nak bandingkan ...berapa besar saiz tangki minyak kereta2 tu?..rasanya tak sama...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  70. lelyana haris

    April 13, 2013 at 2:44 am

    Salam,sy nk brtnya idea sdikit..skrng nie sy pakai persona auto problemnya enjin sy licking skrng nie x tau knp bila sy buka enjin tngok2 penutup cover timing belt dah x mlekat jdnya sy tukar cover bsru spya mnyak hitam x trkena dkt timing belt..sy dh guna persona nie dlm 5tahun lebih yg x bleh tahan tngk mnyak hitam kt lantai parking klu sikit2 fahamlh tp dh nk becak..pusing otak alih skrng nie sy ingat nk tukar myvi 1.3 se baru tp tular mnyak tau myvi mmng save cuma. Selama nie bawa persona mmng layan tp taan dari petsonaut bila tukar myvi pivkup trsa lain plak mklumlh body myvi rinan dari persona

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • long

      April 13, 2013 at 9:08 am

      boleh baiki tu jika masih nak pakai. kalau nak tukar myvi pun ok gak. sy ada myvi se1.5 sbg kereta ke 2. boleh pecut dijalan lurus sampai 170 pun ok. kalau kat selekoh x berani laju lah sb myvi tu standart je. 1.3 pun ok juga, tak byk beza sb sy tgk dia pun blh follow 1.5 sy.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  71. ataspagar

    April 22, 2013 at 8:58 pm

    sekor backup produa, sekor backup proton~ perangai memasing

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  72. azlieali

    June 9, 2013 at 11:34 pm

    Myvi memang terbaik.. lagipun enjin nya guna timing chain..

    Terbaik!(0)Booo~(2)
  73. jamban

    June 10, 2013 at 8:42 pm

    haloo..korang ni kalo petrol pun nak berkira sangat pakai motor la buat apa pakai kereta..pakai kereta mana2 pun FC lebih kurang jer..kedekut tahik hidung masin

    Terbaik!(2)Booo~(1)
  74. Sylar

    June 26, 2013 at 10:39 pm

    saya pakai vios J auto 1.5 keluaran tahun 2012..highway 1 liter boleh pegi antara 15-18 KM (standard aku bawah kalau highway 140-180 Km/j)..area city 1 liter 9-12 KM.memang paling jimat la vios ni untuk kereta bawah 2000cc.

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  75. burhan

    June 26, 2013 at 11:18 pm

    lg satu kalu nk rse kepastian.tye pomen yg selalu repair kete.tye die kete ape yg slalu buat prob.kdg2 spare part mahal. tp upah murah.n sebaliknya.ak pon nk angkt satu.tp ak rase ak nk tye pomen dulu.kalu nk compare myvi, saga , n persona.ak rase saga duduk tengah2.ak rase la.hihihih

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  76. Newcomer

    July 25, 2013 at 9:10 pm

    Dengarnya Honda City 1.5 enjin IDSI lagi jimat dari Myvi 1.5. Betul ke statement ni. Tapi ada jugak dengar gearbox Honda City IDSI ni selalu problem.

    So bro-bro yg berpengalaman boleh kasi pendapat, share experience sikit. Sekadar bertanya. Hehe

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  77. konfius

    August 27, 2013 at 6:44 pm

    vios jimat minyak x dr pasir gudang ke kota bharu?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  78. tekken

    September 19, 2013 at 1:10 am

    Myvi s series bawa 80-100 1liter 20km...memang jimat...jalan bandar banyak lampu isyarat 9km-15km...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  79. Azhrin

    October 9, 2013 at 11:10 am

    Saya dlm pemerhatian sama ada nk ambik myvi 1.3 ke 1.5...antara 2 keta ni yg mana satu save minyak tahap inspektor gadget...sebelum ni saya pakai keta cantik dan terpesona, la ni nk try myvi lak...

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  80. zan

    October 26, 2013 at 12:04 pm

    alahhhh..... kereta baru semuanya jimat... bila mileage dh lebih 100,000km... tgk lah nnt jimat ke x???????

    Terbaik!(1)Booo~(1)
  81. haji leman

    November 17, 2013 at 10:01 pm

    myvi 1.3A saya beli tahun 2005 sampai sekarang dah nak jual langsung taksa masaalah..meter dah cecah 150k kondition masih macam baru...memang berbaloi la myvi ni..tak jadi la jual..sayang la plak..

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  82. bulibakalaukau

    January 3, 2014 at 10:28 pm

    Myvi s series 1.3..kuching-kk jarak 1400km, petrol 17-19km/l (jem dekat brunei cop paspot) speed 100-120km/j je 4orang dewasa ikut..banding kalau saya guna ford ranger 12km/l sj(120-140km/j)..jimat la ini myvi..kancil660 lebih kurang

    Terbaik!(1)Booo~(1)
  83. I like the valuable information you provide in your articles.
    I'll bookmark your blog and check again here frequently.
    I am quite certain I'll learn lots of new stuff right here!
    Good luck for the next!

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  84. Promosi Perodua

    April 9, 2014 at 2:55 am

    perodua myvi mmg paling jimat minyak!! bukan mitos tapi memang realiti!!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  85. iwan

    April 22, 2014 at 6:04 am

    pada saya. ape kereta pun kalau kite bawak elok2 berketepatan dgn tujuan kereta itu di cipta, maka jimat lah minyaknya.. dari segi makanikal pulak, bila enjin itu guna timing chain maka makin jimat lah kos maintainance nye. klu kereta di guna untuk racing atau mod performance, itu dah bukan tajuk jimat. pada pemahaman saya yg tak belaja automotif ni, cc kecil di cipta untuk penjimatan di dalam kawasan sesak.. cc besar di cipta untuk penjimatan di highway dan stabil di kelajuan yg tinggi. cc kecil seperti 1.3 ke bawah dah tentu menggunakan jumlah petrol yg sedikit dan praktikal di kwasan sesak, tetapi bila di highway dgn kelajuan yg tinggi dah tentu makan minyak sbb RPM yg tinggi kerana selalunye enjin berkapasiti 1.3 ke bawah di kahwinkan dgn gearbox yg ber RATIO rendah.. klu 1.5 pada 2500rpm boleh capai 100km/h manakala 1.3 untuk capai kelajuan 100km/h memerlukan 2750 ke 3000rpm.. x di nafikan juga ade enjin2 moden keluaran honda yg klaim boleh pergi 15km/liter malah teknologi hybrid klaim boleh pergi 20km/liter.. tetapi semua ini bergantung pada keadaan lalulintas.. saya ade 3 kereta, iswara 1.3, alza dan vios 1.5.. pada saya untuk ketiga2 kereta ini, vios paling jimat. alza paling luas, jimat jugak lah, pemandangan yg luas mase memandu, selesa dan sgt sesuai untuk family atau trip jauh2 dgn kwn2. bicara soal jimat, pandangan saya Alza sgt menjimatkan bila kita calculate dari segi harga + Multi purpose + maintainance kos + enjin durability(ketahanan) + Design yang cun & bakal evergreen. iswara atau kereta proton yg lain setakat ini pakai timing belt, selalunye enjin2 keluaran proton sgt bermasaalah, masalah2 minor even major yang memeningkan kepala. tetapi kereta keluaran produa kurang masalah enjin. enjinnya pula tahan lasak asalkan kite jaga lah minyak itam. pakai je minyak itam spec yg produa dah tetapkan iaitu untuk myvi dan alza 5w/30.. atau klu ade lebih duit beli je 10w/30 toyota punye, memang berbeza guna minyak itam toyota even mineral oil. soal body pula, sebenarnya kalau nak cerita kemalangan bagai, takut sgt beli lah kete kebal kompom selamat asalkan takde anti tank missle nak tembak kite. hatta bmw klu eksiden pun boleh total lost. kemalangan ni atas kite sendiri lah mcm mana kite memandu. malah kadang2 even kite berhati2 pun org lain langgar pula. sapa antara kita nak beli kereta untuk melanggar atau di langgar?? dah tentu xde sorg pun nak, nak selamat dgn segala kemungkinan itu inisiatif kite sendiri. Alza saya, saya paang full Ultra racing bar.. dari front, fender, body to rear bar, atlist saya dah prepare untuk ape2 kemungkinan termasuk vios saya yang dah hampir full ( baru taruk 4 bar, front strut(kat bonet enjin), rear lower(dkat dgn tangki minyak dan axle), rear upper strut(dalam bonet belakang) dan anti roll bar(khas utk axle).. saya secara pribadi menyimpan cash rm5k khas utk alza dan rm5k khas untuk vios.. saya x usik kerana itu saya anggap duit utk car emergency. iswara saya xde reserve kan sbb saya dah x pakai just saya guna nak g memancing dlm hutan, klu parking saya cuci bersih dan bungkus.. kenapa saya reserve simpanan rm10k for alza dan vios?, sbb rekod dah menunjukkan enjin alza dan vios mmg lasak, saya train diri saya dgn x mempedulikkan bunyik enjin yg agak x sedap dan memalukan base on beberapa komen di atas, sebab itu normal bagi enjin 3SZ-VE(alza) dan 1NZ-FE(vios).. enjin2 ni mmg terbukti lasak dan jimatt kos maintainance kurang masalah, start dan jalan je, x perlu fobia bila jalan jauh.. pengalaman putus timing belt dah cukup wat saya serik padahal x sampai 30k pun timing belt tu. so, 10k yg saya reserve iti bertujuan di sebabkan saya xnak risau pasal enjin alza n vios, dan saya xnak pk ape2, saya nak start dan jalan dgn jiwa yg aman, di sebabkan saya x baper nak risau maka perlu ade cash standby kot mane lah tau sangkaan saya ni salah, di buatnye timing chai putus terbarai dalam enjin tu mau punah bagai segala internal part.. so ade cash utk ready.. saranan saya, klu ade duit lebih angkat Vios, klu ngam2 alza pun ok.. vios leh pakai sampai tua kerana bonet yg luas, alza pun leh pakai sampai tua sbb dalaman yg luas n ruang ke tiga leh jadi bonet barang2.. kedua2 kereta ni if kite ade anak 3 pun still selesa.. Proton, errr kalau terdesak pakai lah, ok gak asalkan ikut jadual servis.. sekian pendapat peribadi saya

    Terbaik!(0)Booo~(1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>