Berbaloi atau tidak membeli Honda Civic EK?

Baru-baru ini seorang member aku, bukan kaki kereta tegar tetapi merupakan seorang peminat kereta yang agak sengkek (macam aku..hehehe) telah call aku dan bertanyakan pendapat tentang Honda Civic EK. Sekarang ni dia tengah pakai Proton Wira 1.5 auto (minyak kuat maaa…) dan bercadang untuk ‘angkat’ sebuah Civic EK.

Ok, Honda Civic EK dikeluarkan bermula tahun 1996 sehingga tahun 2000. Selain EK, model EJ juga dikeluarkan pada tahun yang sama, bezanya model EJ agak lower specnya. Model EK yang paling best sudah tentu yang bernadikan enjin ‘killer turbo’ iaitu Vtec. Tak kisah sama ada B16A atau B18C, kedua-duanya memang enjin yang power gila.

Harga pasaran semasa yang aku tahu bagi sesebuah model EK sekarang ni dah drop dengan banyaknya. Kalau korang bernasib baik, korang boleh beli dengan harga serendah RM 27,000.00 sehingga melebihi RM 60,000.00, semuanya bergantung kepada spec dan setakat mana modified yang telah dilakukan.

Back to the point, adakah berbaloi untuk member aku membeli sebuah Civic EK sekarang ni? Bajet yang dia mampu adalah di bawah RM 40,000.00. Kalau boleh dia mahukan EK yang berenjinkan Vtec, kalau enjin biasa bagi aku tiada nilainya sesebuah kereta berjenama Honda.

Biar aku berterus-terang, pembelian Honda Civic EK sekarang ni ‘tidak berbaloi’. Peminat-peminat tegar Civic EK mungkin akan marahkan aku, tetapi tunggu dulu, aku ada alasan yang logik untuk korang semua. Bila dah lama main kereta, sekurang-kurangnya aku berhak mengeluarkan pendapat aku sendiri. Lagipun member aku tu bab-bab kereta memang dia tak pandai sangat.

Bagi aku tidak berbaloi untuk membeli sesebuah kereta yang berusia melebihi 13 tahun. Civic EK Vtec yang berharga di bawah RM 40,000.00 adalah dari tahun 1996 -1997. Kereta dah lama tapi harga mahal lagi, kalau harga bawah RM 30,000.00 bolehlah, ini paling kurang pun yang boleh dapat mesti antara RM 30,000.00 – RM 40,000.00, mahal woooo..!

Lagi satu kalau tak ada duit muka RM 10,000.00 ke atas jangan harap boleh beli Civic EK. Kereta dah lama, dah lebih 10 tahun, jadi nak dapat loan bank penuh sama ada 7 tahun atau 9 tahun jangan harap la. Disebabkan model tu dah berusia lebih 10 tahun, pihak bank hanya boleh bagi loan antara 3 hingga 5 tahun saja, kalau ada yang boleh bagi 7 tahun tu memang pelik, aku pun nak tau bank mana satu yang sanggup bagi.

Bila dah bagi loan antara 3 – 5 tahun, jadi duit muka (down payment) pun automatiknya jadi tinggi sebab nak cover balik harga kereta yang tinggi. Kalau korang nak pakai jugak Civic EK, korang siapkan dulu down payment RM 10,000.00 sehingga RM 20,000.00. Bila sebut bab duit rasanya semua orang dah boleh agak ianya berbaloi atau tidak.

Sebab tu sekarang ni ramai budak-budak muda ataupun kaki kereta yang berduit terus beli cash je kereta tu. Kebanyakannya trade in kereta lama dan tambah duit sendiri, malas nak buat loan bank sebab bulanan mau RM 600.00 sebulan ke atas. Kalau kakitangan kerajaan pulak kebiasaannya dia orang buat personal loan dan terus beli cash.

Seterusnya yang aku rasa tidak berbaloi bila beli Civic EK lama macam ni ialah sebab harga spare part mahal. Kaki Honda tau la harga spare part EK, tambah-tambah kaki modified. Kalau dah beli EK Vtec sebijik mesti la nak modified, tak logik pulak rasanya kalau nak naik standard saja, nanti tak pasal-pasal kena smoke dengan Myvi SE..

Kalau nak modified enjin Vtec sama ada B16A atau B18C memang mahal, tu tak kira suspension lagi, mana ada murah. Kalau tak percaya pergi la beli halfcut Civic B16A sebijik, mahal nak mampus. Kalau berduit takpa la, tapi aku cakap dalam konteks peminat-peminat kereta yang macam member aku tadi tu, duit gaji cukup-cukup makan je.

Macam mana pun taraf Honda Civic EK setakat hari ini memang tinggi, itu aku tak nafikan. Kalau korang naik Civic EK Vtec yang dah dimodified, pandangan orang lain terhadap korang ialah korang ni kaki racing. Mana ada mamat skema yang pakai Civic EK Vtec, apa fungsinya semua tu dekat dia kan?

Sebab apa orang pandang tinggi dekat korang yang pakai Civic EK Vtec? Sebabnya ialah kereta tu memang power, kalau nak ajak racing pun mungkin kereta turbo je yang berani. Keduanya ialah sebab barang-barang Honda semuanya mahal, jadi orang tau yang korang tu berduit, sebab tu orang respek. Takkan orang nak respek kalau korang drive Wira 1.5 jinjang yang takde brake disc belakang tu..hahaha!

Terbaik!(64)Booo~(17)

226 Comments

  1. enemy

    September 28, 2010 at 7:42 pm

    betul ke harga spare part civic EK mahal?aku pun minat kat kereta nie,smart....aku xpnah bli kereta dan ada buat personal loan untuk khawin n bli kereta,budjet kereta dlm 35000....pndapat kau rasa2 aku dapat tak bli EK yang elok?cmner nak pilih EK yang msih baik n elok untuk di beli?dan agak2 kau, aku bleh pakai tak EK klu kerja cikgu....thanks

    Terbaik!(11)Booo~(16)
    • Evo

      September 28, 2010 at 8:53 pm

      Alang-alang dah kerja cikgu elok beli kereta baru terus, tambah2 kalau kereta pertama. Kalau tak mampu, baru beli kereta second-hand, tapi kalau pendapatan dah stabil dan tetap, kereta baru lebih berbaloi. Ramai orang yang beli kereta second-hand, sedangkan diri mampu beli kereta baru, last sekali menyesal sebab duit dah habis banyak (kereta second-hand selalu rosak).

      Honda EK bagus tapi dah terlalu lama di pasaran, lagi pun rasanya Enemy bukan kaki main kereta atau kaki racing, jadi tak perlu beli Honda EK. Lebih baik beli persona, vios atau alza, lebih sesuai...sekadar pandangan.. :)

      Terbaik!(16)Booo~(4)
      • enemy

        September 29, 2010 at 8:10 pm

        terima kasih atas pandangan evo....klu saya ambik honda civic EK nie yang standard sebab saya minat rasa ok x?bukan nk race....klu dgn budjet saya nie kreta ape yang sesuai selain kereta malaysia?xkira second atau baru...thanks

        Terbaik!(4)Booo~(5)
        • Evo

          October 1, 2010 at 7:09 am

          Saya syorkan Perodua Alza.

          Terbaik!(6)Booo~(13)
      • ery yut

        October 3, 2010 at 2:26 pm

        kalau stakat nk beli kete pesona pe brg..kalau alza blh la jgk..pesona pe brg..pkai 5 thun enjin dh bunyi mcm tongkang pecah..minyak pn kuat..alza enjin ok..

        Terbaik!(6)Booo~(19)
        • MRTOGGLE

          December 28, 2012 at 10:00 pm

          Gen2 aku dh masuk 7 thn enjin senyap jer.Jgn nk gebang le bro

          Terbaik!(13)Booo~(6)
          • gen z

            July 27, 2013 at 12:10 pm

            Errrrrrr...yeke..ker xpernah rase enjin model lain...rase enjin campro je.

            Terbaik!(6)Booo~(5)
  2. Anonymous

    October 1, 2010 at 12:29 am

    baek bli honda civvic modulo. kompem laju

    Terbaik!(3)Booo~(3)
  3. ma_cha

    October 5, 2010 at 9:16 am

    aku pn skg tgh plan nk beli kereta ni, my first car. aku cdg samada nk beli persona atau saga blm, pe pndpt korg?
    thanks... :j

    Terbaik!(6)Booo~(3)
    • Evo

      October 5, 2010 at 10:38 am

      Lebih baik beli Persona Elegance, lagi bagus dari Saga BLM. Kalau nak Saga, ambil yang SE.

      Terbaik!(9)Booo~(9)
      • ma_cha

        October 5, 2010 at 1:27 pm

        thanks, geng. :j

        Terbaik!(1)Booo~(4)
      • arie

        July 6, 2011 at 4:46 pm

        bro evo cadang amk saga se..pe beza saga se dengan yg biasa?sekarang masih ada stok x ag untuk saga se selepas keluar saga fl?

        Terbaik!(4)Booo~(2)
    • bro

      October 20, 2010 at 2:28 pm

      just buy perodua...

      Terbaik!(7)Booo~(5)
    • is

      June 5, 2012 at 11:43 pm

      Jangan kutuk persona. pernah kalahkan civic Ek. Setakat myvi bila-bila masa...Cuma laras angin pakai cyline...200 km perginya..cubalah..aku pakai persona beb...

      Terbaik!(16)Booo~(47)
      • ring

        October 8, 2012 at 6:00 am

        aku pki persona,alhamdulillah setkat ni ok...puas ht r...space luas,sesuai la tuk yg dh ada family...nk jalan jauh pun xde rasa rimas...mnyak tu besa r...dh 1.6,msti mkn minyak skit,body besar...overall puas ht...

        Terbaik!(11)Booo~(7)
      • YOE

        January 22, 2013 at 3:27 pm

        boleh gak nk try ngan honda ek aku.....klw nk main 300m pun boleh....nk main top speed pun boleh...mmg aku setting otr...x la laju mana....klw pakai meter rsm dalam 270 jerrrrrr....nk tgk jugak persona mane tue.....

        Terbaik!(42)Booo~(42)
        • adam89

          August 17, 2013 at 2:45 pm

          YOE duk mana, boleh tgkkan honda civic aku x, x laju laa......

          Terbaik!(15)Booo~(2)
        • razak

          October 22, 2013 at 11:32 pm

          laju sangat ke 270 tue,ala siannya..tue je top speed ek kebanggaan kau tue,bawak 180 pon dah tak stabil,ni kan pula bawa 270..aku pon pakai ek la bro..pengalaman dah serik ngan ek nie..bawak laju mmg tak stabil,kena tapau ngan satria gti evo adalah..satria gti evo tue pernah tapau skyline top singapore punya..buat malu je aku kena tinggal..

          Terbaik!(39)Booo~(14)
      • Persona tebo

        May 2, 2013 at 12:41 pm

        Btol Bro IS.. Aku besa tapau budak honda B18c. Poyo Sangat.. kena dengan persona elgne aku ja.. skarang tengah tukaq enjin evo sebon.. hahhaa.. lepas ni honda yng cabar 300km makan gas tebo jawabnya.. mitsubishi king rally you know??

        Terbaik!(12)Booo~(28)
        • gen z

          July 27, 2013 at 12:14 pm

          Masuk terbo dulu ker baru berani nak main ngn NA honda..huhuhu..sedeyyy.

          Terbaik!(22)Booo~(4)
        • razak

          October 23, 2013 at 12:11 am

          btul tu pesona tebo...ada sape2 dengar tak honda ej/ek atau fd2 type r masuk rally..tapi ep3 type r mmg ada masuk rally..mmg sedih sesangat yop,asyik dok corot je..cuma kedengaran bunyi pranaaaggg,pi cam siput....pranggggggg sampai corot

          Terbaik!(7)Booo~(20)
          • mambang

            October 23, 2013 at 11:14 pm

            http://www.youtube.com/watch?v=l5W9iC5m3Dk

            Terbaik!(2)Booo~(0)
          • Bapak lu

            May 16, 2014 at 11:59 am

            Ade sesiapa x dengar neo s2000 yg masuk rally tu pakai enjin pe??? Hahaha bla la wei

            Terbaik!(5)Booo~(4)
        • wanchai

          December 20, 2013 at 10:41 am

          Umur berapa ni dik?...race 300km kepala bapak ngko... pastu lumba isi minyak sekali ek....bodoh tu biar la berpada2...

          Terbaik!(21)Booo~(3)
        • kentut berapi

          October 27, 2014 at 5:08 pm

          pesona tebo tapau honda enjin b18c...b18c ada bnyk bro. b18c gsr, b18c type r, b18c1,2,3,4,5...mana satu tu? setahu aku kalau b18cr standard pesona tebabo ko x dpt mkn, kalau b18cr tu enjin yg sihat lah..kalau enjin sakit xyah cter kat sini la sbb semestinya ko boleh menang

          Terbaik!(7)Booo~(0)
      • Kenny Yun

        May 15, 2014 at 3:46 pm

        Hancing cerita kau dik.Abg dah try Persona manual dari KL ke Alor Star.Shifting gear sedap,tapi enjin biasa-biasa je,tak payah la goreng kau bawak sampai 200kmj.Boleh la nak menten 130-140.Tapi yang naharoooommmnya tuil signal sebelah kiri.Watdefak sungguh!

        Terbaik!(8)Booo~(1)
    • yoorin

      June 24, 2013 at 6:06 pm

      beli civic FD laa bro....

      Terbaik!(8)Booo~(0)
  4. aku

    October 6, 2010 at 7:07 pm

    nk tanye pendapat....
    antara honda,toyota n nissan, yang mane jimat minyak,spare part murah,pakai pun xbyk problem n enjin baik...tq

    Terbaik!(7)Booo~(0)
    • Evo

      October 6, 2010 at 9:18 pm

      Toyota paling bagus antara ketiga-tiga model.

      Terbaik!(8)Booo~(6)
      • aku

        October 6, 2010 at 9:42 pm

        setuju

        nissan sentra yg tahun 2000 ke atas bkn sentra SG,elok tak klu beli..?tgok nampak ok smart luar dalam,harga pun murah(second),enjin pun nampak ok..

        Terbaik!(2)Booo~(2)
        • Evo

          October 6, 2010 at 10:40 pm

          Ok, point utama ialah harga yang murah. Kalau bahagian luar dan dalam termasuk enjin masih ok, maknanya boleh dibeli.

          Terbaik!(5)Booo~(0)
          • YOE

            January 22, 2013 at 3:41 pm

            setuju....klw untuk minyk,paling jimat toyota....tp klw spare part...honda....
            Alasan:-
            toyota kebanyakkan dorang layan standad enjin jer...klw pakai blacktop,supercas,silvertop....sume layan standad jer....klw dorg nk modified pakai block 7A + blacktop head,bnyk yang kena modified...sbb tu peminat toyota lebih tertumpu kat bodypart jer...bodypart toyota x la bnyk sgt...yang bese2 banyk...yang rare x bnyk...contoh peminat toyota seg model ae 101 dorg suka main bumper gt...harga bumper saje pun dah 1300-1400....menangis...

            klw honda dari segi spare part x la mahal sbb bnyk orang pakai honda....so halfcut pun bnyk...harga jauh lebih murah dari wira,waja dan perdana...untuk bodypart pun banyk....cuma honda mahal skit pada barang2 untuk performance...tp klw dari segi minyk mmg minyk toyota jimat sedikit dari honda....yang pastinya kedua2 jenis ini mmg jauh lebih jimat dari wira,waja dan perdana....

            Terbaik!(8)Booo~(1)
      • jem

        October 16, 2010 at 3:31 am

        bro..kl prelude enjin b20a model ba5, lu rasa brp harga pasaran skrg??ph2 komen r ckit2 psl kete 2...
        tqvm bro...

        Terbaik!(1)Booo~(1)
        • YOE

          November 6, 2014 at 3:13 pm

          prelude bnyk msuk enjin h22a /h23a...tu vtec besar....lgi sesuai..klw h/cut skrg ni pun dalam 5k utk oto dan 6k lebih2 skit utk mnual...

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. aku

    October 8, 2010 at 10:13 pm

    enjin nissan ok x?spare part mahal ker?tp harga kereta mudah jatuhkn?...

    Terbaik!(1)Booo~(1)
    • Evo

      October 8, 2010 at 10:23 pm

      Enjin nissan ok, spare part pun murah. Bab jatuh harga tu perkara biasa, semua jenama kereta alami masalah yang sama. Lagipun kalau beli nak pakai lama tak apa, tak rugi.

      Terbaik!(1)Booo~(1)
      • mr.q

        December 13, 2010 at 4:16 pm

        kalo tkut harge jato,mmg alamtnyr kne bli toyota or honda je la...or kete malysia..tu pon tgk model..fenomena ni plng hbat tjadi kt msia sbb mentaliti org kite yg tlalu tksub ngn brand..kalo honda wat kete bgus cket dr proton pon org kt bgusss..so rmai bli,nk crik n hrge pon baek so wit trade in value..

        Terbaik!(2)Booo~(1)
  6. jbond

    October 14, 2010 at 10:51 pm

    kalau nak murah pakai aje kereta lembu. habis cerita.. tapi apa2 pun cuba dulu kereta jepun sebelum pakai continental car....baru tau yg mana satu seronok dipandu dan kukuh ...(hidup continental car@BMW)

    Terbaik!(1)Booo~(6)
  7. pfi_4779

    October 15, 2010 at 11:18 am

    pada pandangan aku sebagai pemilik honda ek..,kereta honda ni memang jimat minyak..kalau tak pecaya cuba tanya pemilik honda...lagipun spare part dia susah nak rosak...nk jual pn harga ok lagi..kalau nissan dan toyota spare part mahal..prestasi enjin ok tp tak sehebat honda..dan reka benruk nampak macam kereta orang tua..tp semua tu terpulang pada pandangan masing masing..tq

    Terbaik!(13)Booo~(2)
    • zul sr4

      October 20, 2010 at 1:26 pm

      YEs. aku pemilik sr4/eh/eg. berbeza bawak honda berusia 15/16 tahun dengan proton yg berusia 5 tahun.

      Terbaik!(6)Booo~(3)
    • aku

      November 29, 2010 at 11:54 am

      mana jimat minyak enjin 1.6 vtech single cam dgn B16?

      Terbaik!(2)Booo~(1)
      • zul

        December 22, 2010 at 8:55 pm

        tak buka vtec mmg jimat, tapi tak la sejimat myvi kereta kecil dgn sistem suspensi belakang Torsion Beam yg bergoyang-goyang masa ambil selekoh. vtec twin cam lebih power. kalau injap vtec buka boleh sampai 160bhp pada kapasiti 1600cc. dengan mengunakan sistem suspensi wishbone yg hanya terdapat pada kereta berprestasi tinggi contohnya Fairlady, Alfa dan malah F1, mampu ambil selekoh dengan hebat.

        Terbaik!(9)Booo~(0)
        • man

          April 20, 2011 at 3:45 am

          single cam tec lagi jimat b16a kuat minyak

          Terbaik!(1)Booo~(5)
        • man

          May 7, 2011 at 2:51 pm

          btol... x caya try dulu baru tau, x smestinya vtec besar kuat minum minyak..kena ngan gayanya ok pew.

          Terbaik!(3)Booo~(0)
        • man

          May 7, 2011 at 2:55 pm

          ok2 skrg ni aku pun guna honda gak ej6 dh tkr injin b16A, rasanya ok je tiada masalah, memenuhi citarasa g tu hehe lg pun tu smua keinginan masing2 N jiwa seseorg K

          Terbaik!(5)Booo~(0)
          • Dzan86

            December 24, 2012 at 1:14 pm

            kalau nak vtec jimat,bg model ef/eg/ek la,boleh ambk d16 vtec 3 stage..power n jimat..tp nak power lebih,ambik b16a/b,b18c/cr or hybrid b20..power bg ketegori N/A,tp FC lebih skit..jimat jugak tp lebih skit,phm kan?jgn di bandingkan dgn viva or myvi dh la

            Terbaik!(5)Booo~(0)
        • Kenny Yun

          May 15, 2014 at 3:21 pm

          Torsion beam xde la bangang macam tu bro.Honda CRZ pun pakai torsion beam.

          Terbaik!(1)Booo~(0)
  8. jem

    October 16, 2010 at 2:11 pm

    bro..kl prelude enjin b20a model ba5, lu rasa brp harga pasaran skrg??ph2 komen r ckit2 psl kete 2…
    tqvm bro…

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • setanmati

      March 28, 2011 at 9:20 am

      kalo kt KL die timbang kati beb.. x pn die timbang bdn lu.. ekekekee

      Terbaik!(2)Booo~(8)
  9. mambanghitam

    November 9, 2010 at 6:03 pm

    pfi_4779..tnya sikit, pkai enjin spec per? minyak jimat?

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  10. sotoi

    November 27, 2010 at 10:03 pm

    bli je bmw 5 series 2010...murah n spreprt blmbak

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • budaksetan89

      May 29, 2012 at 11:46 pm

      bro pkai e46 wrne putih kn?

      Terbaik!(1)Booo~(1)
  11. jenkin

    December 21, 2010 at 11:26 pm

    baek korang amek honda city 2009 ivtec spec E..kawan sejawatan ngan aku pn amek satu..baru kerja 4thn..basic br 1759 campur elaun2 dpt la dlm 2400..tapi di letak downpayment sampai 1.7k then bayar 850 sebulan selma 9thn..mampu aper kan..jeles gak ngan die..tp ape org cakap pasal ukur baju di badan sendiri tu bullshit...beli jer la..sbb tu duit ko..mampu ke tak ko yg tanggung..

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • jessy

      March 23, 2011 at 1:04 pm

      hi..betul ke kawan hang beli city ,installmetn sebulan rm850? bagus la..downpayment rm1700 or rm17000 tu? i nak beli. downpaymetn 21000. spec E jugak la. nak 9 tahun. installment 800 sebulan..ok ke tu..rase cam lama sgt kena bayar utk keta tu..bukan tak mampu.mampu.cuma rase lama sgt..ok ke?

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  12. jambrong

    January 5, 2011 at 3:02 pm

    Abg Evo,
    Ingatkan saya aje yg berfikiran mcm tu.. saya setuju sangat dgn article ni..
    Memang tak dinafikan Civic EK (baik b16a/b mahupun b18c) semuanya hebat, digeruni dan direspek di kalangan masyarakat peminat kereta.. Tapi yang saya herannya harga second hand sangatla tak logik.. ada yg cecah sampai RM70k.. Mmg la orang kata boleh tapau kereta turbo ke ape ke.. tapi nak letak harga agak2 la.. Mungkin owner tu kata dah spend banyak untuk modify.. tapi kan.. dah barang secondhand, takkan nak jual harga market price + harga parts modify pd harga asal? kenapa harga parts tu tak jual harga second hand jugak? Agaknya sbb nak cover personal loan ke? hikhikhik..
    Saya rasa, kalau ada orang mampu nak letak downpayment atau bayar cash terus sampai rm40k lebih.. takdenye nak beli ek ni.. baik buat bayar muka FD2R ke lagi baik..

    Terbaik!(6)Booo~(0)
    • Evo

      January 5, 2011 at 3:51 pm

      Sekarang ni EK dah jatuh harga, maklumlah umur dah lama, orang dah tak hairan sangat dengan kereta lama ni. Tapi kalau harga betul2 munasabah, tak melampau sangat sampai 50k ke atas, Honda EK masih berbaloi untuk di beli. Bagi saya kalau EK Vtec harga di bawah RM25k baru boleh beli, kalau atas pada tu baik beli kereta baru.

      Terbaik!(11)Booo~(13)
      • zul

        January 5, 2011 at 6:03 pm

        kereta lama tetap dgn pemanduan hebat dgn sistem gantungan double wishbone yg tiada pada kereta2 sekarang. harapkan torsion beam jadi camni http://paultan.org/2006/02/18/perodua-myvi-rear-axle-snapped/

        Terbaik!(1)Booo~(1)
        • razak

          October 22, 2013 at 11:45 pm

          suspension & handling waja by lotus lagi sedap n nikmat dari civic ej/ek..compare lah sendiri absorber waja ngan absorber ej/ek..steering feeling waja time high speed pon lagi confident dari ej/ek..hakikatnya ej/ek ni hebat pada enjin sahaja..lain2 semua biasa2 saja..

          Terbaik!(9)Booo~(14)
          • yat

            January 24, 2014 at 4:00 pm

            nk sedap pakai kereta bmw je bos..

            Terbaik!(2)Booo~(2)
      • budaksetan89

        May 29, 2012 at 11:37 pm

        sye dpt ek so4 standard pn da 25k.xkn la da siap vtec besou bwah 25k bro..ckp 2 pkir dlu bro.

        Terbaik!(1)Booo~(5)
        • Dzan86

          December 24, 2012 at 1:18 pm

          salam..ej 1996 b16a harga RM 27 je skrg..tp auto

          tuk information only

          Terbaik!(0)Booo~(1)
    • man

      May 7, 2011 at 3:01 pm

      walaupun kreta lama, tp d ubahsuai jd baru, smua suspension, injin, dh tukar, senang cite smua dh ubahsuai, x kan nk jual murah2 kot, rugi beb, beli brg dh brape, upah pasang lg dh brape, pas tu nk jual murah? nk jual murah blh beb, tp smua brg2 td buka blik kasi standard blik blh hehehee

      Terbaik!(5)Booo~(7)
  13. matjun

    January 11, 2011 at 11:35 am

    masuk tahun ni..dah 2 tahun pakai ej (buka ek aaa..enjin pun still sohc vtec). Nak kata jimat minyak...so far, aku dah konvoi ngan persona - dua2 auto....ternyata persona yg dulu abis minyak. So jimat jugaklah bila compare ngan keter baru..ej aku tahun 97, persona tahun 2009...kira adil la..sbb cc sama.

    dulu mmg dilema jugak antara civic ngan p2 & proton...tp pikir2 rata2 keter p2 & proton , loan dia sampai 9 thn, aku jenis malas nak hutang lama2.

    maintenance - selagi main sohc...mmg jimat. tp bila main dohc..paham2 le.

    design - takde keter baru2 yg design dia leh buat aku berkenan..yg ada pun..tak mampu. Design ek ni, aku yakin mampu bertahan lama..sama ngan eg.

    apa2hal bergantung pada minat...sbb aku mmg dari dulu minat ngan civic. lagipun try la dgar kat urtube...camna bunyi vtec.

    Terbaik!(19)Booo~(0)
    • man

      May 7, 2011 at 3:06 pm

      ehm2 aku sama gak fikiran ngan ko memang jimat minyak, yg x sama ko EJ sohc aku ej dohc hehe tp sama je jimat dia melainkan open vtec hehe, kalo stakat convoi buka vtec gak kew hehe, ok lah tu pendpt aku je K, apa2 pun hiudp HONDA....

      Terbaik!(4)Booo~(3)
  14. zul

    January 12, 2011 at 10:46 pm

    honda civic memang amat berbaloi memilikinya.... tak kira apa model dan keluaran. Honda buat penyelidikan mendalam bagi setiap model mereka. sbb tu la mendapat anugerah car of the year japan! kalau malaysia anugerah keta paling laris proton je la kot. wakakaka. dimana sahaja kita berada di pelusuk dunia mesti ada kelibat civic dan accord.

    Terbaik!(9)Booo~(2)
  15. jambrong

    January 14, 2011 at 10:59 am

    Memang civic best.. tapi adakah berbaloi kalau nak beli kereta berbelas2 tahun, harga sampai RM50k? Mana nak cekau duit cash.. bank dah tak bagi loan.. nak kena ambik personal loan ke? sanggup ke ikat perut sebab nak gaya? :D
    Jgn marah, tanya je.. tepuk dada tanya selera.. kalau ada duit, beli le..

    Terbaik!(10)Booo~(1)
    • setanmati

      March 28, 2011 at 9:31 am

      xde hal lh.. aku gaji rm1 k ok je smp skrg ak pakai.. xde smp nk ikat perut bagai. siap leh baya duit umah, makan semua cukup, nak plak ak stay area kajang.

      Terbaik!(7)Booo~(5)
      • man

        May 7, 2011 at 3:09 pm

        btol3. aku kai ej relax jew hehe memang le relax cash hahaha, penat beb kalo utang2 ni . apa2 pon pikir le sendir wakakaka

        Terbaik!(7)Booo~(1)
  16. Evo

    January 14, 2011 at 11:27 am

    Saya tak sanggup..hehe, sebenarnya harga kereta second hand kalau mahal sangat tak berbaloi dibeli, baik ambil kereta baru..

    Terbaik!(10)Booo~(1)
    • zul

      January 21, 2011 at 12:13 am

      beli keta baru? beli proton la jawapnya. proton Gen 2 tahun 2004, byk karenah, sampai harga 2nd pun bebelas ribu je sekarang.

      Terbaik!(6)Booo~(2)
      • budaksetan89

        May 27, 2012 at 3:24 pm

        btol bro zul saye sokong bro.wlau da bebelas tahun civic dlahirkn xkn same ngn proton.hrge brang xtahan.spare part mahal,jap lg buatan china kan,mcm 2 nk pkai krte proton?saye ckp kirim salam jela kat proton 2.

        Terbaik!(3)Booo~(3)
        • razak

          October 23, 2013 at 12:01 am

          hakikatnya rakyat malaysia lebih confident memakai proton lama daripada kereta honda lama...ini kerana ketahanan,harga brg murah n mudah didapati..actually bangga ngan neo s2000 wrc...ketahanan yg terbukti.. persona dan waja juga mendapat nama dalam perlumbaan BATCC...proton semakin setanding dgn pengeluar kereta eropah/continental

          Terbaik!(5)Booo~(9)
          • yat

            January 24, 2014 at 4:04 pm

            saya bangga memakai kereta bmw e46

            Terbaik!(1)Booo~(10)
  17. fan

    February 4, 2011 at 2:50 pm

    betul ker enjin civic 1.6 efi dgn 1.6 vtech single cam sama dr segi performance dan penggunaan minyak?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Evo

      February 4, 2011 at 9:50 pm

      Dari maklumat yang saya dapat, tahap penjimatan minyak kedua-dua jenis enjin tu hampir sama, tapi enjin Vtec single cam lebih berkuasa, tapi tak pasti pulak maklumat tu tepat atau pun tidak. Mungkin ada sahabat-sahabat kita yang pakar berkenaan enjin Honda boleh memberikan pandangan di sini.

      Terbaik!(1)Booo~(2)
  18. kechik

    February 26, 2011 at 8:53 am

    nk tnye la evo,,,,,, honda ek kuat mnyk x????

    Terbaik!(0)Booo~(2)
    • Evo

      February 27, 2011 at 12:24 am

      Ya, kuat makan minyak jugak..

      Terbaik!(2)Booo~(2)
      • zaidi

        April 27, 2012 at 2:12 pm

        aku pkai enjin b18c dri pekan pahang ke rp klantan....dlam 70 rnggt jer...lari sampai 220 hingway kg 160/170...vtech selalu buka...perjnn 4jam 30 mnt....aku rasa ok jer...xdalh kuat sangat....

        Terbaik!(3)Booo~(2)
        • Dzan86

          December 24, 2012 at 1:21 pm

          xkuat minyak bg orang berkemampuan,hehe

          Terbaik!(3)Booo~(1)
  19. slockero

    March 1, 2011 at 10:36 am

    mcmne pulak dengan evo,evo lancer..contohnya evo tme..dh dekat 11 tahun..tp reganya 9+K lagi..berbaloi?tq

    Terbaik!(3)Booo~(0)
  20. mohd hafis

    March 23, 2011 at 7:31 pm

    perghh civic ek nie 140 kejap je:D
    walaw pon auto..
    180 pon dapat..

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • mambang

      March 23, 2011 at 8:10 pm

      honda nie engine NA jee... nak melejan top speed memanjang takde hal. block aloi lagi panas kuda berlari lagi lancar....

      Terbaik!(2)Booo~(1)
      • so4vtecoto

        July 20, 2012 at 11:00 pm

        yap..1 benda aku suka pada kenderaan jenama honda ialah performance tak drop walau dilenjan naik turun bukit selama 5 jam perjalanan non-stop...tak pernah rasa berat walau dah jalan 300 kilometer....kenderaan yang dah aku pakai, 1st wira 1.5 inject, honda civic sr4, cefiro rb20t, satria 1.3 carb dan skg so4 vtec single cam....selama-lamanya honda...sbb corner patah pun tak perlu mkn jalan orang....plg penting tekan 160-180kmh engine tak rasa drop...cuma pikap tak sehebat cefiro turbo tu(kena rest turbo kat atas bukit, rugi masa)...ekeke

        Terbaik!(5)Booo~(4)
  21. mat slamber

    March 23, 2011 at 7:48 pm

    kereta mahal2 tak payah beli.rugi je.dah la usia belasan tahun.baik beli yg murah tapi baru.selamat sikit.kalau rosak ade waranti.ni bila beli nk cari sparepart lg kalau rosak.dah la jepun kene tsunami.melambung lah harga sparepart honda tu.bulan 6 ni kerajaan nk sekat sparepart 2nd hand.teruk lh korang habis duit nk baiki bila rosak kereta ni...tp kalau rasa duit dah banyak xpe lah.rezeki masing2...

    Terbaik!(4)Booo~(3)
    • mat slamber

      March 23, 2011 at 7:51 pm

      bulan 6 ni krajaan nak sekat sparepart utk certain item dlu.tp dlm proses utk sekat semua sparepart second hand.sumber dr paul tan.

      Terbaik!(3)Booo~(2)
    • mambang

      March 23, 2011 at 8:13 pm

      berlambak-lambak satu dunia pakai jenama honda, toyota, nissan. Berbanding keta proton cuma berlambak kt malaysia je...

      Terbaik!(5)Booo~(1)
    • mambang

      March 23, 2011 at 8:15 pm

      kalau selalu rosak tak lee harga dia leh mantain aje....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mat slamber

        March 23, 2011 at 9:02 pm

        saya cuma kata bila rosak.harga maintain sbb brand honda.bile jenama kukuh harga mahal biasa lah.org tetap beli.

        Terbaik!(1)Booo~(1)
        • mohd hafis

          March 23, 2011 at 10:56 pm

          walaw pun tahun dah lama bang tapi enjin mmg syok..
          saudara saya guna civic ferio..sebelum civic ek nih
          nak kata budak muda bwk taw2 la..
          dia bwk mcm manual XD
          dah D4 dia tarik D2 ><
          dia dah biasa ..

          Terbaik!(1)Booo~(0)
  22. jem

    March 28, 2011 at 7:44 pm

    otai2 honda,nk tanya..ej7 sama ke dgn ej yg lain cm ej6,ej8,ej9...tau ej7 nie jenis domani...ade member bli ej7 1997 convert ek,enjin vtech singlecam dh tukar,meter 180 jer,tgok2 ej lain sampai 220 meter..brg xlah tiptop sgt harga 29K....????

    Terbaik!(1)Booo~(1)
    • man

      May 7, 2011 at 3:14 pm

      rasanya mcm aku r, aku beli ej6 convert domani , auto ke manual, sohc ke dohc, rasa nya ok jew, x yah tukar meter g tu

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  23. ka

    April 8, 2011 at 5:32 pm

    aku pun gaji lebih kurang seribu lebih...ade anak bini...alhamdulillah...tak de hal pakai EK...siap enjin twin cam lagi (B18)...yg peting nak cari kete 2nd..cari kete yg kite kenal owner dia..itu penting..insyaallah..mcm pakai kete baru...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • man

      May 7, 2011 at 3:16 pm

      btol3.

      Terbaik!(0)Booo~(1)
  24. 4g93t

    April 11, 2011 at 6:51 am

    beli satria gti ker...kalo nk jimat beli myvi..selesai masalah...

    Terbaik!(4)Booo~(0)
  25. Artlaarock

    April 15, 2011 at 2:10 am

    Pertamanya..klu beli n pakai ek @ ej tahun 96,97 ni elok lah tukar enjin dulu..sbb enjin ni dah lama. Takut nanti kalu dah meragam banyak duit nak kena keluar. Terutamanya head panas. Biasanya ek ni kalu head dah panas elok buang je kat dalam telaga buruk.Kalu dah masuk enjin B16 @ b18 baru lah rasa nikmat naik keta Honda. Tak lupa juga suspension kena tukar, pakai yg ajusteble. klu tak, keta jadi beralon-alon bila laluan berselekoh. Jgn lupa tukar Bush baru di setiap sudut.Baru kereta Mantoppp...Ni untuk pemandu yg bawa biasa2 aja lahhh...

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • setansecond

      July 12, 2012 at 4:44 am

      aku setuju pasal aku pon buat mcm tu

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  26. man

    May 7, 2011 at 2:44 pm

    apa perbezaan ek N ej.. dan kelebihan nya .. yang standard K. melainkan dh d ubahsuai..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  27. man

    May 7, 2011 at 3:18 pm

    lg 1 aku nk tanya, d suspension kan ada bush, brape arga market skrg pasal lh d katakan semua kedai x sama arga dia pe kes?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  28. Bear_dot

    May 23, 2011 at 1:11 am

    Gua rse berbaloi la pkai ek/ej beb..walaupun dah 15 atau 16 thn kt ats jln..minyk tetap jimat..brng2 pn tahan brader..suspension Honda terbaek la bg kete sedan ni..Lu org pkai br tau pe kelebihan kereta jenama Honda ni

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  29. acap

    June 5, 2011 at 6:17 pm

    salam..
    aku nk pkai honda..EK mcm xmampu..ingat nk layan ferio je..sparepart same kn dgn EK?wishbone gk ke?
    kalau dpt ferio coupe mcm fast n furious 1st lgi style!hee..=)

    Terbaik!(1)Booo~(1)
  30. ejal vtec

    June 15, 2011 at 1:38 pm

    aku dalam plan nak beli sebijik EK, dah fully modified luar dalam. enjin b18cr. rege rm43k..aku kenal dgn owner EK ni. aku apply personal loan, bulan2 bayar rm635. skrg ni aku pakai honda city 2009 ivtec,bulan2 bayar rm900..takleh tahan huhu..performance pun biasa2 je pada aku sbb aku ni kaki racing. agak2 para otai, berbaloi x aku ambik EK ni?

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • leekaiso

      July 6, 2011 at 3:28 pm

      brbaloi baloi der..... amek je EK baru lu tau pe makne racing n mcmane lazatnye ngauman VTEC!!

      Terbaik!(3)Booo~(1)
  31. ejal vtec

    July 8, 2011 at 12:53 am

    aku baru je ambik EK tu...pehhh mmg sedap B18CR bro...dahla enjin power,minyak pun jimat..dasat honda ni design enjin

    Terbaik!(6)Booo~(0)
  32. zul

    August 14, 2011 at 3:23 pm

    kebanyakkan peminat proton tercinta, rasis kt jenama honda. aku tak tau la kenapa, termasuk kenalan aku ckp bawak eg/ek, sama cam bawak wira... ahahahahaha gelak je aku dgr, try bawak dlu pastu baru tau betapa mantapnya

    Terbaik!(3)Booo~(1)
    • budaksetan89

      May 27, 2012 at 3:32 pm

      knalan abg 2 xtau ape erti n perbezaan honda n proton kot?ke die x g sekolah??

      Terbaik!(2)Booo~(0)
    • buaya udara

      October 27, 2014 at 5:16 pm

      btul tu. lagi2 budak neo. salah ckp sikit butthurt gila babi dorg...mcm budak kecik je hati sekor2

      Terbaik!(2)Booo~(0)
  33. boy

    August 26, 2011 at 12:42 am

    sedap mmg sedap.. tp harga skrng ni msih tggi.. 40k - 50k kdg2 lebih 50k pn ade.. tgk condition la.. Tp still bg aku xberbaloi.. harga xkene ngn tahun.. hek3..

    Terbaik!(2)Booo~(2)
  34. Kudin

    August 30, 2011 at 11:30 pm

    pe nk kisah thun 96 ke 97 ke... kuda tua Mitsu VR4 RS AMG pn xleh dpt der bwh 20k.. fully loaded koman2 28-30k lg.. reputasi brand membawa peranan penting bro... sama gak protong... proton pe yg duk mahal lg? tentu GTi kan??...

    Terbaik!(4)Booo~(0)
  35. Syamsul

    September 3, 2011 at 9:25 pm

    Salam....den bru je pkai ej6 1996....tp lg sedap dr keta bru....minyak save,x byk ragam la sjak pkai....

    Terbaik!(3)Booo~(0)
  36. din

    October 27, 2011 at 6:55 am

    kancil aku guna enjin 1.0 kelisa auto,ek aku lak guna SOHC VTEC auto,bila aku bandingkan penggunaan minyak,mmg hampir sama,nk2 kalau tk lenjan,mmg sama,silap2 ek aku lg jimat,serius..tk bohong..mmg puas hatila pakai ek..psl sblm amik ek ni aku guna myvi 1.3 baru pakai 2thn,aku jual myvi tu trus amik ek,maaak aii bwk ek lg bestla siot...kalau aku tahu mcm ni,dh lama aku pakai ek..nk2 yg dh mod..adoi..tp SOHC VTEC pun dh power beb,tu blum DOHC lg.gen2 kwn aku,bila aku naik,adoi,tk syokla..jauh panggang dri api ke steaman dia..adoi..civic ek,civic ek,knpla kau ni membuatkn aku sentiasa tk puas bila drive n bila aku lenjan..habis gearbox oto aku tu jd mcm manual aku bt,yg aku pelik tu,tk jahanam2.hehe..sekian..

    Terbaik!(5)Booo~(2)
  37. azam

    November 13, 2011 at 6:18 am

    aku tak sabar2 rasa nak sambar sebiji ek3..harga owner dia bg 25k tahun 96.aku tengok body luar...ya allah...mengodanya diri ini...nak tolak protong pesona aku...cam hampeh...naik honda member baru2 ni membuat kan aku jatuh hati tentang keselesaan,kelajuan,kestabilan dan yang penting ego dijalan ditahap syok giler...tanya pemilik civic...betul tak dia orang bannga memiliki jentera terbaik dari jepun...

    Terbaik!(10)Booo~(0)
  38. otaik

    December 12, 2011 at 1:48 pm

    kpd yg brkenaan pakai dlu baru cerita..jgn bnyak ckap je hbuk pn tarak!!!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  39. rem

    January 14, 2012 at 8:27 pm

    bru nak amik honda ej8 yg dh convert b16a..dah submit loan,mintak2 approve la..dh baca komen2 kaki honda dlm ni, rsa tak sabar plak nk rsa penangan honda..memula nak angkat alza, tp hati kuat ke honda ni..hehe..nk tunggu proton p3-21a tu lmbt sgt plak kuar..

    Terbaik!(2)Booo~(1)
  40. pinkroses_vtech

    January 30, 2012 at 12:21 am

    salam...sy nk tye,,,
    berbaloi x beli honda ej convert ek range tahun 96 dgan harga 30k...
    engine single cam..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Cons

      January 31, 2012 at 1:08 am

      Pada mulanya aku tkthu ape itu VTEC. aku ambik civic 97 dah 2 thun lepas cash 37k dh siap engin b16a and dah convert ek, onwer lame tokey halfcut kereta.. so aku berdialog la dgn dia:

      owner lame : u cuba bwk rpm 5.8 lebih sikit
      aku : npe?
      owner lame : nnti u ade rse syok dtng.
      aku : huh? yeke?
      owner lame : u angkt ini kunci u pergi try sekarang..
      aku : aku pun test.. ye la ade mcm 1 bunyi keluar kereta mau lari laju lagi
      owner lame : so u suka ini kereta?
      aku : mesti la suka.. ini kereta mcm ade lain sikit la..
      owner lame : so u mau ini kereta?
      aku : u buka berape?
      owner lame : 37k mau?
      aku : nnti besok sy dtng lagi la..
      owner lame : ok

      so besoknya aku bwk mmber aku mmg pakar kereta, pergi check condition kereta..

      aku : boss itu kereta mana?
      owner lame : kereta ada dlm.. u mau tgok?
      aku : yela boss
      owner lame : u angkt ini kunci u pergi main2 sana
      aku & mmber aku pun test kereta ni thap maximum. 100% check
      mmber : der ini kereta mmg tip top
      aku : 37k berbaloi ker?
      mmber : mmg berbaloi.. kalu ko tknk aku yang nk..
      aku : tk cakap byak.. aku trus g jumpa owner deal dan trus beli.. itu la kesahnya..
      -----------------------------------------------------
      Benda yang bunyi dkt engin tu ape ?? tu la vtec!!! wahhh

      Terbaik!(14)Booo~(0)
      • ker4bu

        July 13, 2012 at 3:14 am

        nice story bro..

        Terbaik!(1)Booo~(0)
        • kong kali kong

          July 13, 2012 at 4:09 pm

          wahhhhhhh...x lehh tahannnn...ingat nak amik ej da convert b16a..bdak nak tolak 35k..berbaloi x?..gerammmm lakkk dgr king2 honda bersuara..masalah nye nak trade in kete n nak cash tuuuuuu..mane nak cekauuuuu

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  41. hafizi

    February 10, 2012 at 10:55 pm

    mmg berbaloi....
    aku bru ankat...mmg puas hati

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  42. zuar

    March 1, 2012 at 6:06 pm

    ya meme berbaloi pakai ek ni xlugi woo..skrg kawe dlm proses kumpul modal nk convert ek99 n tuka b18cr..barula puas hati pakai,tengok vios pun xlalu dah,hehe..

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  43. betek

    March 18, 2012 at 2:49 am

    kalo skrg harga EK bpe..??aku minat kete ni..tp tuh la..ble tane pndgn owg..maintenance tinggi,,wt loan susah,,,agak2 kowg a cm ner..??

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  44. WSN 1.3

    March 18, 2012 at 4:40 am

    sy mmng respect dgn honda lg² dgn vtec nyer klu buka..cume kdg² sy amat menyampah dgn bdk vtec bru blaja..bru pakai EG dolphin..tp dia nyer blagak kat highway PLUS mcm vtec besaq..pengelaman sy bru lepas tol seremban..ada bdk vtec EG dolphin kuar tol..teros masuk line kanan..sy tgh speed 180km/h..drop smpi 140km/h..sy ingt vtec besar..tp xda bunyi vtec buka..cucuk lah..tp xnk bg lalu walau meter da 170km/h..potong kiri..tekan dok depan dia..henjut smpi 190km/h..bg laluan utk dia potong..tp msh belakang sy..wpun sy pakai kete proton..jgn pndg rndh kete proton..tiap kete ada kelemahan msing²..impian sy FD2R enjin K20..wat smntara nie..pakai proton dlu..ada rezeki..amik FD2 pon jadi lah..sy drivin BLM 1.3 MT jew..cume usik setting ECU saja..still respect vtec besaw..sbb pena maen..tp jalan kete byk lah maen Zig Zag..jln lurus bye² lah.. :)peace no war :)

    Terbaik!(6)Booo~(1)
    • Kenny Yun

      May 15, 2014 at 3:30 pm

      Macam hancing je kisah zig-zag 190kmj kau ni?

      Terbaik!(2)Booo~(0)
  45. puliau

    March 21, 2012 at 1:19 pm

    dari segi berbaloi memang berbaloi baloi sangat dia punya power x yah nak cakap la.Aku beli dulu pd thn 2011 bln 2 ej7 thn 98 rm 33k cashhhh.setalah di convert segala mcm sudah mencecah rm 30k tp aku x pernah nyesal sikit.cuma yg nyesalnya kenapa dari dulu aku x beli kereta ini.aku punya b16a auto pun punya la syok minyak pun x kuat sgt.lagi plak dia punya.barang memang la mahal tp bekualiti.aku dulu pakai wira 1.5 thn 2001 pun barang mahal juga tp kalau kau orang pakai yg betul2 ori punya.klau yg local punya memang la murah x yah ckp..."HONDA THE POWER OF DREAM"

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  46. huruhara

    March 22, 2012 at 1:59 pm

    salam 1honda...aku ade niat nk kaut sebijik honda ej/ek ni dlm mase tedekat...so aku nk tnye skit kat pakar2 honda telebih dhulu....

    -maintenance n sparepart ej/ek ni mhal ke??
    -klau vtec singlecam 2 orait ke??(aku bkn nk bwk lju
    pn)
    -btol ke mnyk save??

    Terbaik!(0)Booo~(2)
    • puliau

      March 24, 2012 at 2:07 am

      cucuq kodok pun makan minyak broo

      Terbaik!(4)Booo~(1)
      • huruhara

        April 2, 2012 at 1:58 pm

        erggghhh...ntah pape ntah..

        Terbaik!(1)Booo~(0)
  47. Flamebonez

    April 3, 2012 at 2:38 pm

    Salam.erm hangat gak topik yg di bincangkn di sini aku tgk.pendapat aku lah,aku pun guna honda gak,best mmg best bro n semua jenama kete ni mcm honda ke,mitsubishi ke,toyota ke,nissan ke,masing2 ada kelebihan n kelemahan masing2.pokok pangkal nye tepuk dada,tny poket.jgn sbb nk brgaya,diri jadi papa.pastu tgk jiwa korg gak lah,kalau brminat nk n.a,x semestinya honda je,toyata n nissan pun blh.rege pun ok gak lah dlm 20k-30k x silap aku,x mahal sgt,x pun leh ambk body kete protön yg dh siap konvert enjin,mivec.kalau brjiwa turbo lak,leh lyn enjin mitsubishi,toyota n nissan.tiap2 enjin ada kekuatan masing2 n kelemahan masing2.jgn ambk kete sbb nk ikut org n perasaan.

    Terbaik!(5)Booo~(0)
  48. Flamebonez

    April 3, 2012 at 2:50 pm

    Salam,ni dr pengalaman aku lah pkai honda.

    Maintenance-ok lah,x mahal sgt pun,lebih kurang mcm kete2 jenama lain gak.basic maintenance mcm tukar minyak itam ke,timing belt ke,kos semua lebih kurang ngan kete2 lain.
    Single cam vtec-enjin ni pun ok gak dh bro,best gak.
    Minyak-yg ni terlampau subjektif sgt,susah nk ckp bro.tgk pada kaki yg menekan pedal minyak n penggunaan gear.semua kete nk ckp jimat mnyk pun blh gak,tp tgk pada kaki yg menekan pedal.

    Itu je yg dpt aku tlng bro,kalau ada salah n silap ke,terkurang ke,mntk maaf.juz pendapat n pengalaman aku.peace

    Terbaik!(3)Booo~(0)
    • huruhara

      April 5, 2012 at 11:52 am

      Thnks bro...esk gak aku g kaut...hahaha

      Terbaik!(0)Booo~(2)
  49. hasry

    April 22, 2012 at 11:13 pm

    salam....semua orang duk cerita pasal harga performance tp terlupa tentang kualiti. cmana?
    keta jepun yang dah 10 tahun pun kualiti ok dari kereta yang baru keluar dari kilang. tak caya gi langgar proton preve hari ni juga.

    Terbaik!(7)Booo~(1)
  50. aswad

    May 6, 2012 at 8:58 pm

    As salam,
    Penat baca post2 kat sini dari atas sampai habis, panas2 hahaha . Ada pendapat yang aku sokong, cth : walaupun EJ dah berbelas tahun, tapi semua part dan sistem dah dirombak ( enjin,suspensi dan lain2 ) . Bagi aku berbaloi kalau harganya bawah 50 K sbb performnentnya tak akan dapat dgn nilai yang sama pada kereta baru, disign EJ convert EK basih segar , pendek kata duk parking sebelah vios pun tak rasa apa. Ni pendapat peribadi aku, bagi aku tahun dikeluarkan tak jadi hal jika semua dah diubah suai.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  51. aswad

    May 7, 2012 at 11:14 am

    Betul ke kerajaan nak sekat Haftcut masuk Malaysia ? jika betul mcmmana nasib pemilik2 EK di Malaysia , jika ada masalah tak jadi lah saya nak ambil EK ni , mohon penjelasan dari pemilik or otai2 EK yea

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  52. abe

    May 7, 2012 at 11:40 am

    ak duk kemaman ganu der mlm minggu msti ad vtec open kat kaw peidustrian cps xleh celeng dgn vtec nie....pawer gile pandai tuning leh rase g force tuh....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  53. KakisentaL

    May 23, 2012 at 2:24 pm

    Setiap kete ade kelebihan dan kelemahan memasing.. Setiap jename ade moto masing2. Mengikut pengetahuan dan pengalaman gua, setiap brand kete memang ade perbezaan..
    Honda; memang diakui best. Antare kete idaman gua. Tp tak semestinye takde masaalah.. Member, sepupu, kenalan gua yg pkai honda ramai.. Kalu time xde prob, memang syok. Tp skali dtg prob, honda antare yg paling memeningkan kepale. Antarenye, comp box/chip set. sepupu gua pkai eg, member pkai es, masaalah same, chip set. da banyak kali buat n tukar, prob still ade.. Gua n pomen2 lain da pening kepale mencarik punce. Last2 tukar wiring sume skali, br ok. Honda punye brg tau ler bile da kene beli 1 set bape regenye..

    Yg sebenarnye ape saje kete yg ori buatan jepun memang best, tahan n power. Tk kire honda ke, mitsu ke, nissan ke, toyot ke.. Sume best.. Perbezaan adalah mengikut penggunaan. Kalu kat malaysia memang org ramai "kate" honda is number 1.. Tp kalu pergi ke jepun, honda dlm rangking ke 7-8 setiap tahun. No 1 kebiasaan nye adalah milik toyota.. Nissan lak dlm top 5. Tp bese duk no 3-4 la.. Lain2 adalah jename yg kite x penah dengar, tp wujud kat jepun. Setiap jename pun, banyak model yg wujud kat jepun, tp x dibwk ke Malaysia. yg ade kat Malaysia ni umpama 1 drpd 10-20 yg ade kat jepun.

    Dr segi maintenence. Toyot menggunakan sistem timing gear, dimana bole dikatekan jangkahayat nya lebih lame dr body nye sendri. Nissan lak pkai timing chain. Jangkehayt lbh krg 10-15 thn.. Jename lain kebanyakkan pkai timing belt, yg jangkahayat nye ikut jarak perjlnan. So, kat sini kite nmpak dr segi ekonomikalnye lebih kpd toyot n nissan..

    Fuel cosumption; kalu kete dlm keadaan standard or buat skit2, dr zaman dulu lg org sume tau nissan adalah yg paling jimat. Dr zaman carburetor sampai injection. Cume skang ni ade pesaing dlm negare mcm myvi, viva n savvy yg mane tahap gune minyak nye tersangat la jimat.. Tp jgn dicomparekan ngan kete tu sbb itu kompak, so kite compare dgn yg seangkatan je. Kalu kete malaysia, yg paling jimat sebenanye adalah waja enjin mitsu tu.. Yg lain2 cm pesona ngan gen2 bukan tak jimat, tp thap jimtnye tak thn lame. Lps pkai 3-4 tahun, ade yg mule kuat, ade yg stay maintain, nasib ler.. kalu honda model ES ngan city, memang diakui jimat minyak. Kalu yg pkai v-tec tempayan tu tgk pd setting la.. Toyota, altis ngan vios, jimat. Camry ade varience story. Senang cite kalu jln jauh,kebanyakkan memang jimat, walau v-tec tempayan sekali pun. yg membezekan jimat ke tak tgk jln dlm town. Sure banyak bezzenye.. Tentang enjin smooth ke tak, tgk pd care penjagaan. Tp dlm keadaan bese, nissan is no 1. Memang da lame pun enjin senyap lg.

    Power; kalu cite bab ni, memang takleh nafi, setiap kete yg pkai timing belt memiliki pakej atau kate lain potensi lebih besar. Kalu standard lebih kurang je ngan sistem lain, tp kalu nk hantam, enjin yg pkai timing belt lebih berpotensi. Pemilik honda kate v-tec paling power. Tp kene ingat, mitsu ade MIVEC, nissan ade NEO VVL, Toyot ade VVT-i. BUnyi yg paling jahat adalah neo vvl berbanding v-tec sbb neo vvl sistem nye gune 2 bhgn, intake n ejos. bunyi nye jauh lebih stim dr v-tec. V-tec popular sbb brg aftermarketnye belambak.r&d pun banyak. beze ngan mivec or neo vvl. Tp ape kete pun kalu hantam btol punye care, mesti laju punye. Asalkan pkai timing belt. Gua buatkan, iswara enjin 1.3, masuk 3 brg, main ngan b16A standard, berjaye menapau b16a tu sejauh sebijik kete.. Huhu.. Modal tak lebih rm1200.. Huhu..

    Kesimpulannye.. Terpulang pd kemahuan tuan punye bdn.. Tp kalu nk dijwb secare umum, mengatekan memang tak bebaloi kalu nk beli EK skang ni sbb tahun lame sgt compare ngan rege. Tkt ms depan syarikat insurance mendiskriminasikan kete yg beusie lanjut. Btol kate brador2 kat ats, kete lame, tp isi suda tukar, serupa baru jugak.. Tp bank ngan syarikat insurance tak pandang tu sume. Mereke hanya pndg tahun kete dibuat dan di daftarkan.. Pokoknye, kalu nk angkat yg second hand, carik yg tahun baru sket, yg dlm bajet punye.. Kete baru2 skang ni pun dibuat, menggabungkan kuasa dan penjimatan minyak. Baru tak mmpu, beli je yg seken hen. Stakat nk buat sedap bwk, compare power ratio, memang best.. Lain la kalu nk racing.. Tu mmg kene carik yg power btol2.

    Terbaik!(20)Booo~(1)
    • ker4bu

      July 13, 2012 at 3:13 am

      Terbaik bro..very clear explaination..

      Terbaik!(2)Booo~(0)
    • ae90

      February 7, 2013 at 12:58 pm

      pendapat yg terbaik...mesti kaki keta ni.

      Terbaik!(2)Booo~(0)
    • L6

      October 24, 2013 at 11:52 pm

      komen2 besrta pandangan yg membina dan berilmu begini lah yg kita idam2kn dlm stiap forum atau prbincngn..baca pun sronok, xda nak kondem sana sini.byk mmberi panduan kpd pemandu2 kreta brlainan jenama.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Kenny Yun

      May 15, 2014 at 3:33 pm

      Macam ni la komentar orang power.Matang.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  54. zalia

    May 23, 2012 at 6:37 pm

    eg, ej, dgn ek lama sangat dah, susah nak maintain. nanti selalu kena 'check in' bengkel. nak sedap, sambar civic baru ka, type R ka,

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  55. firdausJKR

    May 31, 2012 at 11:48 am

    salam semua,,,,aku nk kasi pandangan juga ni
    mula-mula aku beli kereta viva, guna 8 bulan aku jual kat kakak 1 ofis aku...bila drive atas highway tak boleh belah(ringan)so...aku beli honda civic eg8...memang puas hati juga(pemanduan mantap tp enjin standart lg)..pakai 3 hari aku acciden...hancur body kereta honda aku...x putus asa lagi, aku beli plak toyota seg(unBlacktop)...memang terbaik, bawa sedap, sama je macam honda...x payah repair banyak.minyak pun jimat.
    so...kesimpulannya,
    antara perodua, honda, toyota memang masing2 sgt berbeza.ikut kehendakla

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  56. SILENT HUNTER

    May 31, 2012 at 11:27 pm

    askum.....bagi aku ek ni design dia x lapuk dek zaman walaupun da berusia belasan tahun tpi masih mengacam lagi!one more thing aku nak tnye otai2 sume macam mane lak dgn model civic es 1.7?nak tau kebaikan dan keburukan dia.........?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • mambang

      June 1, 2012 at 7:06 pm

      civic ES 1.7 dan 2.0 yang mengunakan K20 bab engine mmg power, cuma bab pengendalian kurang mengancam ini di sebabkan civic ES tidak menyambung tradisi civic yg mengunakan sistem suspensi bebas double arm wishbone. sbb tu civic ini kelihatan kurang mendapat sambutan berbanding civic yg lain. bagi FD telah mengunakan double wishbone pada suspensi belakang kerana ketika ES dilahirkan mendapat kritikan teruk oleh pengemar dan tuner2 seluruh dunia.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  57. Cool!!!

    June 5, 2012 at 12:32 pm

    nak tanya skit nie ... aku skrang guna hionda ej .. skrang nie masalah tempreture .. x tau la dah hantar kedai byk kali tp x selesai jugak. nak tanya pendapat sikit . aku bawa la kereta dalam setengah jam tempreture nie asyik naik. bila berhenti aje terus dia naik .. tapi benda nie jd kadang-kadang aje, kadang-kadang ok .. apa masalahnya skrang x tahu . sama ada radiator dah KO ke atau head dah bengkok .. apa pendapat korang... aduh.. pening²

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ej

      November 20, 2012 at 6:59 pm

      kena cuci injector, throtthle body, tukar fuel filter. ataupun check thermostat

      Terbaik!(0)Booo~(1)
    • L6

      October 24, 2013 at 11:45 pm

      stakat saya pnh trkena, mslh overheat disebabkn thermostat jem..nak tuka baru or main buang thermostat trus..trpulng ngn diri sndri..pastu plak kalo jap overheat, jap tidak..itu tandanya saluran air d bhgian blok enjen tlh trsumbat..kalo dibiar lama2 leh buat top overhaul jdnya..

      apapun, sila buat secara bperingkat..mula2, cuci radiator utk buang karat2 kt kedai radiator la..dorg akan cek da kebocoran ke tak..pastu, cek fius da rosak ka x..nt pndai la dorg pomen gtau n bri pndpt.TQ

      Terbaik!(0)Booo~(1)
  58. kidal

    June 23, 2012 at 5:20 pm

    Akum,gua ni kje gov,tringin nk amk eg6..tp cm tkt lh sb dgr kte sprepart cm mhl..ase2 body honda still ok ke ek??tlg bg pndpt

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  59. mie

    June 26, 2012 at 11:25 pm

    salam bang,tnye,kalau nk jga enjin utk b16b..apa pnduannye,sma x mcm jga enjin2 keta biasa..bg pndpt ckit.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  60. roy..

    July 9, 2012 at 11:59 pm

    salam...sy nk tnya kt brader2 yg tau psl honda.sy pkai honda eg. Msalahnya skrg krata sy sengut2 knapa eh?sy dh tukar oil filter pn same gk.klau mtr die mcm overflow le.pls bagi cadangan.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mambang

      July 10, 2012 at 7:33 pm

      cuci iacv, cek plug atau disturbutor tibe nak kong....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  61. roy..

    July 12, 2012 at 6:49 pm

    Mambang..t.kasih,nk tnye iacv tue ape eh?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mambang

      July 13, 2012 at 12:36 am

      iacv betul2 ada kt belakang trottle body, kawal udara masuk ketika nak hidupkan engine masa sejuk.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  62. pojok

    July 21, 2012 at 1:10 am

    ermmm...double wishbone...skrg civic baru dah x pakai dah..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  63. fraz006

    July 22, 2012 at 5:14 am

    pada aku lupekanlah psl honda2 vtec2 nih dah.. psl skrg dah bkn zman depa lagi. unless ko nak perabis 10-15K buat performance, a beli la. takat tukar ekzos intake, bunyik je kuat, peginye tidak. psl hp number nampak besar (psl leh rev tinggi amat), tapi rupeneye tork ciput, biasela honda. ko byr sampai 30-40K tuk keter dah nak roboh, boleh, tapi psl mende2 camni la org melayu trus tak leh maju dari segi pengurusan kewangan.

    Terbaik!(4)Booo~(11)
    • mambang

      July 22, 2012 at 5:47 am

      dah tu nak beli proton ke? hutang 9 tahun, belum sampai 9 tahun da roboh lebih teruk berbanding honda yg usia 20 tahun. proton kalau nak jual awal 3/4 tahun masih ada hutang dgn bank. ko kena bykkan membaca majalah kereta antarabangsa dan tgk cerita motoring international kenapa kereta honda ni ada nilai....

      Terbaik!(9)Booo~(0)
  64. zaha

    July 22, 2012 at 12:48 pm

    saya dah pakai tiga kete honda. ferio, accord sv4 dan all new city. baru ambik kete malaysia pula setelah jual city. tak dinafikan pakai kete honda ni bayar cukai je lebih rasanya,, banyak kelebihan jenama lain juga.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  65. spgrey

    August 1, 2012 at 1:40 pm

    Dah pakai EG8 dan EH2, skrg tgh carik EK9 dua pintu. Rega mahal giler.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • naim

      February 7, 2014 at 3:48 am

      Amacam guna civic eg ek..best x..sy minat gak keter nie..tp family duk pesan2 psal kter nie lama sgt da tahun 90 an cmtuh..tp sy ttp ngn pndirian sy..bentuk cantik..dgn sistem v tec yg aumm tuh..hm cume takot2 je skang psal tkot bwu pkai kjap da lebur lak enjin dier nt..maklumlah enjin da milage majority 150k mcm tuh..

      Terbaik!(0)Booo~(2)
  66. spgrey

    August 1, 2012 at 1:43 pm

    EG8 jimat minyak manakala EH2 performance power.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  67. B18C gsr jer

    August 1, 2012 at 9:39 pm

    Hamba punye..
    Ej6 jer..sumbat b18c gsr auto jer... KL -Seremban 15 minit...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  68. peminat kereta

    October 7, 2012 at 10:59 pm

    bro nak tnye pendapat..bebaloi x beli kete nissan cefiro A31..skrg harga dia dlm rm25 ribu..kalo dah modified dlm 30 ribu..lg cntik modified dlm rm 34 or 35 ribu..kbnyakannya kete ni reg taon 1991..kire 90-an la..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  69. Opah Hang

    October 8, 2012 at 6:09 pm

    pandangan aku.. klu sanggup buang duit 40k utk 2nd car, apa salah nya amek je preve full spec. pandangan korang terhadap proton totally akan berubah.. tak percaya?.. aku sebelum ni pon tak percaya gak.. tapi bila dah pakai sendiri, semua dah terbukti... walaupun preve ni pakai soft turbo, tapi dia punya "pegi" mmg xleh tahan.. handling mmg terbaik, setakat corner dlm speed 120kmj tenang je lg.. henjut 180kmj keta tak gegar, ini guna D mode gear.. kalau nak cecah 220kmj guna S mode tambah plak main dgn paddle shift.. ahh.. mmg dahsyat.. bila drive preve korg akan rasa berada dalam kereta continental.. kereta ni jgn dengar ckp org.. jgn berpandu kan forum semata.. kena rasai barang seminggu dua baru terbukti.. sbb yg bercakap n menulis di forum tu bukan nya owner pon kdg2.. suma stok dgr cita atau main taip je..padahal dia sendiri naik kancil je.. aku owner preve dan aku sgt puas hati dgn kereta nih.. mmg berbaloi2.. mmg benar ada unit yg ada masalah, tapi itu mungkin 5 dalam seribu unit..true story aku penah lenjan melaka KL 160-180kmj.. mmg terbaik weii.. apa2 pun hati2 di jalan raya.. saman boleh bayar, nyawa dan jasad ni 1 je pinjaman yg Esa.. jaga lah elok2..

    Terbaik!(3)Booo~(0)
    • mambang

      October 16, 2012 at 11:20 pm

      kita lihat mampukah proton preve bertahan seperti honda civic selama ini..... dari segi wear n tear, prestasi engine dan susut nilai kereta.

      Terbaik!(3)Booo~(0)
      • seranggo

        November 16, 2012 at 4:32 pm

        memang x laaa.....

        Terbaik!(1)Booo~(1)
        • Dzan86

          December 24, 2012 at 1:41 pm

          ok..performance preve aku puji..sebab :

          time aku balik kg,aku ikut lebuh raya bukit besi ke kuala berang..masa tu aku still pakai saga blm gsr ck turbo..aku bwk 160kmj..kat depan,jumpe la ngan preve..dia ikut line kanan..aku nak potong,dye xtukar line..jd ikut je la,aku xcucuk k..ikut je,dye bawak hampir 180 kmj gak la..aku follow,aku tekan rapat peddle minyak,dye msk line kiri..aku nak potong,sama btl ngan kete dye kete aku lak 'cut off'..so,kete aku bye2 la..haha true story ni,so..mmg terbaik la preve ni,keep going PROTON!!

          Terbaik!(2)Booo~(0)
    • tok hang

      November 17, 2012 at 8:04 pm

      Betol tu....aku sokong...preve memang cun,power dan baru...wat pa pakai keter buruk...walaupon power buruk tetap buruk...

      Terbaik!(0)Booo~(2)
    • Kenny Yun

      May 15, 2014 at 3:35 pm

      Preve??Boringggg...

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  70. haslam

    October 29, 2012 at 4:15 pm

    kereta pertama aku adalah civic ej7, tahun 1997, aku beli tahun 2008, dgn harga 36ribu, tingal lagi 4 bulan nak habis bayar, bulan2 bayar 660, selama 5 tahun, sekali dgr mmg tinggi bayaran ansuran nye, tapi utk tempoh 5 tahun je, bukannye 7,8,9 atau mgkin 10 tahun. kete ni aku beli dgn keadaan standart. SOHC VTEC

    kete 2 nd ni biase la, byk la masalahnye, aku ringkas kan kerosakan dan masalah yg aku alami

    1. masalah leaking(2008) - standart la kete lame, kene dlm RM500, smpi skrg xde leaking dah.byk betul oil seal honda ni, dari kecik smpi ke besar.
    2. tukar exzos (2008) - byk dah bocor kene RM250.00
    3. bearing roda belakang rosak(2009) bising gile bunyik - RM180 (sebelah je ganti)
    3. servis aircond (2010), ganti part ape yg patot - RM450
    4. Radiator problem (2011), xleh nak tampal dah, leaking kat area paip minyak hitam, ganti baru RM300
    5. Aircond compresor rosak - mase ni mati tgh jalan, kene tow bawak gi bengkel, kene RM150.00 (bukan ganti sume, tapi puli jer)

    bagi aku, pakai 2nd honda ni berbaloi, sebab mmg berbeza keselesaannya jika nak bandingkan dgn kete baru seperti myvi atau saga, dan jauh lebih baik bagi kete2 import yg seusia nya. kemasan dalaman nye pun cntk, x mcm kete2 skrg, dalaman byk plastik, termasuk la model honda yg terbaru.

    tapi terpulang kepada individu tu jugak, kalo beli untuk menunjuk2, nak race, banyak la modalnye,

    kalo untuk family, bawak gi keje, mcm aku buat, xde sgt pun modalnye, yg sentiase standby duit, sebab kete 2nd ni bile2 mase leh rosak, hehehee

    lagi 4 bulan nak habis byr dah ansuran, byk balik la duit aku, xpayah la nak tugu 7,8,9,10 tahun baru lepas dari hutang kete,

    tepuk dada tnye sendiri....

    Terbaik!(4)Booo~(1)
  71. firdauss

    November 15, 2012 at 6:49 pm

    salam bro.apa pendapat ko ttg honda eg8 berbanding proton waja..aku btul-btul confius nak bli yg mna satu untuk famly car.tengok ferio mmg cantik dr waja

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  72. matjoe

    November 17, 2012 at 12:56 pm

    korang rase adakah harga kereta btul2 akan trun lepas pru nnti?

    #http://www.carsgeekz.com/

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • tok hang

      November 17, 2012 at 8:08 pm

      Kalau hang kaki bontot harga akan turunnnn....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  73. mikhail

    November 17, 2012 at 4:21 pm

    Ak pki eg9 enjin b18c..performance baik,ssh nk rosak bila brand honda ni..buatan honda tahan sm mcm buatan ford teguh,biar labur modal lbih cket nk angkat honda tp pas2 maintain je guna x png pale asyk repair..mcm proton dikira hrga repair saja blh dpt sbijik lg kete..watpe bli murah tp asyk repair kmudian hari,ade kos tsembunyi..ape pun honda brand yg baik,ak dh merasa mcm2 jns kereta dr murah spi yg roadtax bpuluh ribu setahun..ak tahu rasa kereta bagus dgn tidak,kalau proton yg boleh puji sikit satria gti,persona..power window pkra biasa bg proton,xleh kata ape,nyampah..klu buat baik2 jual mhl rkyt merungut knp proton mhl,hadoi bkn 100% brg tempatan,teknologi pn import..jadi berpuas hati jelah dgn nilai yg dbayar utk sbuah proton..honda terbaek d Malaysia stakat ni,jgn ragu nk pki,sambar je..sekian

    Terbaik!(1)Booo~(3)
  74. Robin

    November 20, 2012 at 11:39 am

    Salam, aku pakai EK4 enjin b16a.. alhamdulillah setakat ni aku pakai tadek ape masalah.. pasal minyak tadek la trok sgt... serius aku ckp... aku blk kelantan dari kl.. minyak aku dalam 60-70 ringgit je.. pasal spare part kete tu... tadek la harge smp melampau giler... tp yg penting kualiti... kete dan enjin mmg tahan lasak...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  75. vtec

    November 20, 2012 at 4:35 pm

    salam aku nk jual civic b16a vtec besar,
    rm36k g.box ek9 4.4 final drive
    jimat minyak tahap gaban..
    open vtec 6rpm
    dah tune n rechip map e.c.u
    warna hitam legam hihi.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • vtec

      November 20, 2012 at 4:37 pm

      call me 0105779991

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  76. zaha

    November 20, 2012 at 7:55 pm

    bagi saya yang dah pakai ferio, sv 4 dan city 2009, kualiti memang ada tapi masa pakai city tetap kena pnggil ganti barang juga. honda ni x lah banyak mana pun dia bagi teknologi. bangga dengan nama je. kalu city naik 170kmh pun nak kena pegan stereng kuat kuat. tapi pakai preve naik 200kmh senyum je. ek pun bg laluan kalau civic fd tu relax je follow belakang dia. memang ramai x caya tp cubalah br tau..

    Terbaik!(1)Booo~(3)
    • mambang

      November 20, 2012 at 8:38 pm

      keta yg laju dan pantas bkn melihat kelajuan top speed semata-mata. dia kena diukur dgn masa yg di ambil. 0-100km/j berapa saat dan 100-200km/j berapa saat masa yg di ambil. kalo nk ckp camtu accord 1.6 tahun 1982 pun boleh pegi out meter 180km/j sampai ketuk dinding meter...

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • MRTOGGLE

        December 28, 2012 at 10:36 pm

        Satu lg, tgk torque dia bang. CFE torque dia tinggi start dari rpm 2000 lg.

        Terbaik!(0)Booo~(1)
  77. Dzan86

    December 24, 2012 at 1:05 pm

    salam..hehe ok,sumpah..pengalaman aku..
    1. kereta 1st aku,honda civic ex ef2..enjin asal 1.5 car tp aku swap ke b16a eg6 manual..ok,jujur..sampai skrg aku msh ingat kete tu..minyak jimat,kalau pandai kawal kaki kanan..sbb bila vtec engage,myk cair..nak topspeed memanjang pn xpe,tp kena tgk gak meter temp..enjin sgt2 power..tu vtec b16a aku pakai dlu..skrg dh jual

    2.2nd car aku,saga blm 1.3 manual..dari b16a ke s4ph..hehe dasyat kelembapan enjin ni..tp myk jimat,senyap..aku xpuas hati,aku swap gsr ck 1.8 turbo..kereta ringan,mmg best..lgpn rare la,sbb saga blm ni jarang org kombet enjin,hehe..mslhnye,sparepart mhl,FC tinggi..sakit jiwa..

    3. skrg,msh lg saga blm,tp swap ke 4g92 mivec md ck..alhamdulillah,prestasi lebih kurg b16a..just kureng skit je..tp FC jimat sbb MIVEC MD..

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • one92

      February 7, 2013 at 9:03 pm

      lps ke endors jpj bro

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  78. YOE

    January 22, 2013 at 3:15 pm

    SALAM....pasal komen2 kat atas aku agak panas jugak la....tp aku tau tu pendapat korang masing2....
    Aku mmg pakai honda ek 2 pintu...chesis ek4...aku pun nk kongsi pendapat la jugak...aku main ek dari umo aku 23 sampai sekarang umo 35...
    Klw nk kata spare part,mmg mahal wira @ kete malaysia....minyk mmg tip top...korang tekan laju pun x la kuat sgt...dari genting ke kedah dengan harga minyk sekrang ron97 minyk aku baru rm45 jer dengan kelajuan maintain 180-200....dari segi harga kete mmg la keras skit, tp cuba korang fikir semula,klw korang beli wira,persona,gen2,waja,neo selepas 3 tahun pegi tnya kedai berpa boleh jalan kete tue????aku berani jamin mmg rugi....tp klw ek,pakai 3 tahun pun nk tolak harga tue semula pun boleh....nk jual mahal lagi pun boleh....tp tgk atas spek...
    ada komen kat atas-atas tue yang ckp persona dia kejar ek,tp ek x leh mkn....mgkin dia kejar ek yang enjin standad atau yang enjin 1.5.....tp klw nk kira kete-kete malaysia ni majoriti boleh pegi sampai 180 jer...
    wira 1.5/1.6- 180 jer cut off
    persona -180
    waja-180
    neo-170
    inspira-190
    preve-200...
    aku tau sume kemampuan kete2 ni sbb jenis2 ni mmg suka kejar aku....kete aku mmg make-up nmpk mcm standad jer...aku jenis x mint nk cucuk2 orang...tp klw dah cucuk aku mmg aku bgi potong dan follow semula...pastu nganjing semula giler2..aku mintk maaf yer budak persona kat atas-atas tue yang ckp kete dia leh mkn ek....klw nk try boleh try ngan ek aku...top speed 170 (meter rsm)...sume tu boleh ejas dengan buang speed cut...tp ecu enjin campro mmg x leh buang cut off...sbb sistem akan reset semula....
    apepun,itu pilihan masing2....klw korang x caye,sekali korang dah pakai honda,mmg korang x nk dah pakai kete lain...

    Terbaik!(4)Booo~(0)
    • YOE

      January 22, 2013 at 3:22 pm

      sori..meter rsm 270....sbb tu aku leh tau sume speed cut kete2 kat sini....

      Terbaik!(1)Booo~(1)
  79. mn

    January 22, 2013 at 10:52 pm

    Ok.. Byk baca komen kat atas tu. Semangat defend kereta masing2. Ok, mmg x dpt dinafikan honda enjin mmg power. Tapi klu sy ada 40K , rela beli saga FLX se , ada airbag, abs,waranti dll. Atupun letak sbg deposit preve, buat loan 3 tahun sudah. Lg selamat. Ada traction ctrl,brake assist, 4 airbag, chasis yg teguh. Kita nak bawa famili,bukan nak lumba. Kami keja bank semua fikir, klu beli kereta loan lebih 5 tahun, mmg x mampu pakai. . Yg duk ckp kereta proton lepas 3 tahun nak jual tapi loan dgn bank byk lagi, sbb loan 9 tahun.

    Terbaik!(0)Booo~(1)
    • Putera Parameswara

      January 23, 2013 at 12:15 am

      terbaik bro . Handling Proton tak payah cakap la . Moh lawan !!.. Exora tak payah tekan brek pun ambil corner . * Kereta arah berlawanan takdelah . Malaysia juga mampu buat kereta macam kereta luar . setakat 210 km/h tu , boleh je dengan Preve

      Terbaik!(0)Booo~(1)
      • tin

        January 23, 2013 at 12:37 am

        haha..mampu buat mcm kereta luar? kt luar negara buat spect lain, dlm negara spect tin milo

        Terbaik!(1)Booo~(0)
      • Kenny Yun

        May 15, 2014 at 3:38 pm

        Amik korner tak tekan brek dengan Kancil pun boleh,apedehal..

        Terbaik!(1)Booo~(1)
        • kancil l5

          May 18, 2014 at 12:12 am

          bro kenny betol-betol.kancil aku layan lap 130km/h kat highway karak..hehehehhe

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  80. mn

    January 23, 2013 at 7:10 am

    Sebabnya kat luar negara tahap keselamatan lebih tinggi. Wajib ada ciri2 keselamatan. Klu gitu, kenapa x banding toyota camry australia dgn malaysia. 7 airbag+ESC. Malaysia?? 2 airbag aje. Tapi org beli gak sbb resale value n brand.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  81. newbie

    February 6, 2013 at 2:50 pm

    ade xpkr turbo kt cni? nk mtk pendapat dr segi maintainance dan spare part

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Kenny Yun

      May 15, 2014 at 3:39 pm

      turbo power tapi manja.sekian.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  82. epul

    February 7, 2013 at 4:52 pm

    aku pakai ej thn 99 enjin d16a soch top speed blh je gi smpai 230km kt lebuhraya pntai timur... :)preve pon ke tepi..

    Terbaik!(2)Booo~(2)
  83. mambang

    February 12, 2013 at 9:46 pm

    sr4/eh4/eg aku baru salin engine virs d15b dari EK4. model EK ada byk jenis engine. EK3/4 mengunakn engine d15b 3stage. ekonomi dan power 1.5cc dgn 128hp. vtec 3stage dia mmg best. kalo dlm jem hanya guna 12valve saje. kalo nak power dia akan switch ke 16valve high cam. pada 6000rpm dan redline 7200rpm. pada 2500rpm-6000rpm dia akan guna 16valve tapi di buka sedikit je.

    aku jalan sejauh 263km kl-kuantan. sampai di kuantan isi balik minyak rm23.50 = 12.37liter petrol. kelajuan 110-140km/j. 2kali je vtec on 16valve cecah 180km/j dan speed cut pada 190km/j. ada modal boleh pasang rsm atau vafc utk padam speedcut.

    gearbox multimatic yg dibekalkan pula hampir sama dgn gearbox cvt masa kini. cuma aku x boleh pasang button stearing EK4 pada SR4 aku. mode normal je skrang.

    terimalah hakikat teknologi honda dan kereta jepun 10tahun kehadapan. kereta proton jauh ketinggalan.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  84. amdK

    March 6, 2013 at 1:30 pm

    as salam,
    maaf budak baru sini. nk tanya pandangan pakar2 di sini..
    sy skrg guna honda civic 1997 (convert ek separuh aje, rear x tukar lagi), enjin stndrd vtec kecik...pengalaman guna memang ok..beli 7 tahun lepas 30k cash..
    nak tanya kalau nak let go brapa cadangan harga...
    tq.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  85. apex

    March 21, 2013 at 4:14 pm

    assalam..
    saya ada 2 biji kereta skunk. tp dah merasa pakai banyak jenis kereta. waja. myvi. gti.skunk pakai neo n honda ej7 convert ek tp enjin standert vtec single cam jek. terus terang aku puas hati utk 2 jenis kereta. kalau proton, neo la pilihan aku. honda memang tiptop. minyak lagi save dari proton dan kelajuan pun sama. termasuk performance. hidup Honda....

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  86. haslam

    March 27, 2013 at 10:46 am

    sekadar berkongsi pengalaman,
    kepada encik2 yang ingin membeli kereta honda teruatama civic eg atau ek, sila pastikan jangan membeli kereta yang sudah di tukar enjin nye, contohnye dari SOHC kepada DOHC, kerana kebiasaannya akan bermasalah la kereta tu di kemudian hari,

    boleh dijadikan rujukan, si la ke laman web mudah, search used car civic ej, ek, majoriti kereta yang dijual adalah kereta yang dah ditukar eninnye dari D16 ke B16 atau B18 atau B20, dan komen penjual rata2 mangatakan enjin bari ditukar, secara lojiknye, jika enjin bari ditukar kenapa pula nak dijual kan..??

    kalo nak beli, biarlah yang standart di bahagian enjin, kalo convert ek virs bodypart luaran xpela,

    satu lagi, jgn dok pandai2 nak tukar sistem brek terutama rear kepada drum ke disc, akan ade juga masalah di kemudian hari,

    untuk makluman sahaja, terima kasih

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ek

      April 11, 2013 at 12:31 am

      ramai je beli/pakai ek/ej ditukar enjin, ok je.. bergantung kpd tuan asal yg menjaga dan cara kita pakai/servis

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • YOE

      June 12, 2013 at 11:15 am

      en haslam...saya x tau la encik ni dah bape lama main kete...x leh la nk sarankan org lain supaya jgn ambik kete yg dah ditukar enjin...klw pembeli tu nk mmbeli,kena la ajak org yg pandai...jgn g wat2 pandai...klw ada pomen honda,kena la ajak utk tgk kete dulu...saya pakai ek dah lama...dari 4 pintu kepada 2 pintu...x da mslah...x pernah overhoul pun...barang2 sume modified...tu sume atas kita jaga...bawa laju atau slow mmg x da mslah...tp klw bawa slow pun klw nk jaga kete pun x pandai mmg mslah...

      Terbaik!(1)Booo~(2)
      • haslam

        July 29, 2013 at 11:19 am

        saya x main kereta, sy guna kereta untuk pegi keje, pegi pasar, pegi makan angin dgn anak bini,

        perumpamaan mcm ni la, muka yg standart dicucuk botok, apa kah yg akan jadi di kemudian hari kalo x dimaintain betul2,

        perlu ingt, kalo convert enjin ni, bay enjin bukan 100% ngam dgn enjin baru sebab DOHC lebih besar dari SOHC, pastu kene amik kira chasis, enjin DOHC ni berat dari SOHC, jadi kekuatan chasis x sama, sebab tu la beze nye EJ dan EK, masalah overpower xkan boleh selesai kalo setakat tukar suspension, wiring pun dah xsama, walaupun secara kasar mcm sama,

        mgkin pendapat sy dan en yoe x sama, sebab sy guna kereta dan en yoe main kereta. apepun terpulang la pada org yg nak beli kete kan, nak main kete ke nak guna kereta.

        *pengguna ej7 SOHC 1997 sejak 2008.......

        Terbaik!(1)Booo~(0)
        • Kenny Yun

          May 15, 2014 at 3:41 pm

          Tak bosan ke en.Haslam layan kereta pekak je...

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  87. MODAK

    April 24, 2013 at 3:23 pm

    salam..pada otai2 honda dalam ni..suma lagend2 ni..
    nak tya,....apa bezanya( EJ dgn EK )?...
    apa kelebihan dya dan apa kekurangan dya??...
    mohon beri penjelasan ...
    sebab nak sambar jgk keta ni...x leh than dh dk dgr...trma ksih..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  88. ali

    May 13, 2013 at 4:26 pm

    Salam otai sekalian. Nak tanya pasal barang2 spare part enjin b18c type r..mahal sangat ke masih berpatutan? Rasa macam nak angkat EK 4 pintu yg berenjin n gbox type r b18c..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • YOE

      June 12, 2013 at 11:05 am

      barang ok...x la mahal...tgk atas barang...klw barang standard,kat half cut pun bnyk...klw brg racing,tgk brand...

      Terbaik!(0)Booo~(2)
  89. ray

    July 19, 2013 at 2:31 am

    pakai la prton,bli wira 8000,engine 1.5,msuk piston ngn crankshft wja,type r cnfrm cium punggung,ape ingt xlaju ke?try ler...bwk stady,rngan,,lau hnda pts timing belt,sfty ade,b20 okey je pts t.belt,tp yg da cnvert head lain,pstn kne korek la skt..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  90. kassim selamaet

    July 19, 2013 at 3:04 pm

    salam mesra,
    kawan pakai ej salin ek99 body. enjin 1.6 vtec kecik manual. Keta tahun 1995/96. kawan da pakai 7 tahun. Setakat ini x de problem. kereta guna harian, millage pun da nak cecah 300k. pasal sparepart memang mahal sikit tapi tahan lama. Selama kawan pakai, tak pernah beli spare part baru, koz harga mahal dan takut barang tiruan. Selalunya kawan pakai barang halfcut, murah, tahan lama dan original japan. walaupun nak beli motor power windoe, kawan memang cari halfcut. buat masa ini, spare part honda ini takde masalah kat malaysia, koz semua tempat ada. yang peting pandai cari. pasal minyak, nak kata kuat x juga, lebih kurang proton persona. setakat ini rasanya berbaloi pakai walaupun da nak masuk 20 tahun.. tetap mantap..nama pun honda.

    Terbaik!(3)Booo~(0)
  91. gen z

    July 27, 2013 at 1:20 pm

    Persona buleh makan EK?...dlm mimpi boleh kut...slagi enjin xde turbo..slagi tu kecut nak main ngn EK.walhal..EK NA sajerrr

    Terbaik!(4)Booo~(1)
    • adam89

      August 17, 2013 at 3:02 pm

      gen z duk mana boleh tgkkan ej aku x,, mcm ade problem je......

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  92. adam89

    August 17, 2013 at 3:01 pm

    ada sape2 nak jual honda civic ek ke, .......

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  93. nizam

    September 1, 2013 at 11:10 am

    kalu stakat nak pakai ek layan standard je bek xpayah... beli je keta baru... orang merempit korang pun nak..

    Terbaik!(1)Booo~(4)
  94. ida

    September 6, 2013 at 4:02 pm

    Sy pun paki ek....suami punya....oleh kerana susah nak bawak kete panjg pnjang...sy nak la bli naza suria....emmm rasa rasa ok tak stakat nak g keje...antar anak skolah n nak p market...hmmmm justtya pendapat

    Terbaik!(4)Booo~(0)
  95. L6

    October 24, 2013 at 11:14 pm

    Assalam semua..kpd sesiapa BERMINAT dgn jenama honda, anda membuat pilihan yg betul..asalkan ada kemampuan, bajet ada, dh nekad memilih kreta 2nd, so mulalah brtnya pndpt kpd ORANG2 YG PERNAH n SEDANG menggunakan Ek..Eg pun layan..x kisah umo keta dh cecah 15-16 thn ka, org len guna Ex's,Ef's,EG's,EK's elok jk pakai smpi sekrg..ford escort lg org pakai yg brumo brpuluh2 thn tu..kalo dh minat, sgala maintenance kemudian hari sggup amik risiko, yg pting WAJIB pilih keta 2nd Ek yg trbaik n tip top keadaannya..

    bab2 race ke racing ka no comment..itu dh msuk dunia yg lain..dorg kaki race x dpt diekot sgt,mmg jiwa laju punya..so, skrg ney nk cari keta Honda yg msh lg BOLEH DIHARAP utk kegunaan 5 atau 10 thn seterusnya, kena byk buat tinjauan..harga keta semasa, harg2 sparepart, jnis kerosakkn yg common trjd pd keta 2nd..bab2 minyak nk jimat sgt kaw2 baik pegi amik viva jk bang, x plu buang masa crik keta lama2 ni..terima hakikat, minyak jimat ka tidak, ekot cara pemanduan@tabiat memandu..

    saya beli EG9'92 1.6 Big vtec pd thn 2007..mileage pun dh dlh 1**K pun sggup beli cash pd hrga rm27K masa tu..keta rosak jarang..stakat overheat biasa2, tuka valve seals sbb sllu cuci enjin keta, tuka tayar, tuka rim ekot suka, spray baru, itu jk aku korek atm guna duit gaji..minyak? masa tu aku beli full tank rm70, brgkat pagi,jarak prjalanan sjauh 520km dlm tempoh 4 jam,bawak stakat 110-120kmj biasa je, smpi ke destinasi minyak tggal STENGAH..means aku baru pakai rm35..baki leh buat pusing2 bandar lagi smbil buat muka manyak senyum.pastu mnjelang mlm balik lg ke rmh dlm jarak yg sama..sllu buat sbln skali pegi balik prjlnan jauh tu..alhamdulillah NO PROB!!

    Terbaik!(12)Booo~(1)
    • WanMHCC

      December 31, 2013 at 1:25 am

      Dah 4 tahun pakai Honda EJ : ) Memang terbaek!

      Terbaik!(6)Booo~(1)
      • WanMHCC

        December 31, 2013 at 1:53 am

        Walaupun keta lama, tak tahu kenapa selalu kena curi. Curi la keta baru macam Persona ke, Alza ke, Suprima S ke, Lamborghini ke... Mmmm..

        https://www.facebook.com/pages/Peminat-Honda-Civic-Malaysia/279400158854142

        Terbaik!(6)Booo~(1)
        • WanMHCC

          December 31, 2013 at 1:59 am

          Apa-apa pun, berdasarkan fakta kereta menjadi pilihan (base on facts) ada kat link ni :

          http://www.consumerreports.org/cro/2013/02/2013-car-brand-perception-survey/index.htm

          Terbaik!(6)Booo~(3)
    • naim

      February 7, 2014 at 3:54 am

      Anda membuatkan sy beminat mahu mengambil civic eg yg diidam2 kan nieh..skang hrga pun not bad dah..b16a da boley dpt dah 22k mcm tuh..ok x klo sy amik skang nieh..bentuk mmg x ktggalan zaman..still cool..huhu..ag stu cmner eh nak dptkan keter eg yg btul2 tejamin enjin dier still ok..psal majoriti milage pon melebihi 100k dah..huhu

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • L6

        February 16, 2014 at 8:30 am

        naim..dh minat sgt, truskan usaha utk memiliki kreta idaman tu..stat ushar2 kat mudah.my ke or kedai2 kreta utk timba pglman bandingbeza harga.nk crik kreta EG/EK yg mileage bwh 100K dh x jmpa lg dh..aku bli EG dlu pun mileage mmg lebih 100K gak, tp kompiden pnya psl aku rembat sbjik..syukur la aku buat plihn yg tepat.

        sbb tu bwk skali membe yg tau n arif ttg kreta idaman tu..crik kreta yg msh elok dlu, pastu priksa la kdaan enjen, dalaman..bwk test drive supaya dpt rasa sndri kdaan sbnr kreta..x puas ati, g crik len dlu..xplu nk kalut2,kesbrn adalah pnting utk mmbuat kptusan yg memuaskan hati dlm jgka msa yg pjg.

        Terbaik!(1)Booo~(0)
  96. din

    November 20, 2013 at 4:57 pm

    walau macam mana pun EJ EK semuanya keta FWD = x best sgt... layan RWD best....
    tapi kenapa EJ EK atas hiway slalu jumpa slow je,,,,

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • stoklama

      February 26, 2014 at 3:15 pm

      keter lama memang cam tu...part banyak dah pupus tu bro...layan nissan sunny jer la..

      Terbaik!(0)Booo~(1)
    • mambang

      March 3, 2014 at 9:10 pm

      bawak rilek2 atas highway.... watpe nak laju2 cam budak2 baru dpt keta buatan malaysia. kalau nak pranng sikit2 cukup la.... sayangi nyawa.

      Terbaik!(6)Booo~(0)
      • fd2

        March 5, 2014 at 10:30 pm

        betol2,aku pakai fd pun relax2 je bawak,xde la pulun nak cucuk2 org

        Terbaik!(1)Booo~(0)
  97. babat

    March 7, 2014 at 4:56 am

    nak tahan lama, aku tengok nissan sunny yang 130y tu tahan..kete mmbe bapak aku power window pon bole guna..aritu aku jmpe kt tol pon power window elok..aku rase point dia kete dulu lg tahan kot dr kete skang..dulu teknologi x complicated cam skang..ke cane?..

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  98. yudf

    March 28, 2014 at 12:17 am

    klau bli enjin die agak2 nye berbaloi x ? (UNTUK ORANG YANG SUKA KUMPUL KOLEKSI ENJIN KERETA)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  99. mi.zr

    June 8, 2014 at 7:51 am

    saya pun plan nk beli kereta honda civic ej tahun 2001. tp yg standard punya la.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  100. Alang

    July 31, 2014 at 12:18 am

    salam admin blog,
    boleh x kalau admin buat entry pasai nissan sentra 1.6 tahun 2000 ke atas?

    -cara pemilihan
    -penggunaan minyak
    -enjin
    -berbaloi ke x?
    -harga terkini

    P.S: ingin sangat nak tahu..pelik juga kenapa kbnyakan chineese suka beli model jepun mcm toyota & nissan sentra, jarang dorang pakai honda, yg pki honda suma g convert toyota.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  101. khairil

    August 12, 2014 at 11:23 am

    Bro yoe,,,,,sparepart performance honda kebanyakan mahal tk?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  102. ayie jer

    September 13, 2014 at 6:15 pm

    sy pn suka kete honda ni.nk plak model ej@ek ke bwh.nape honda x kuarkn bas ye?sy ni pmandu bas je.bole kentutkn bas scania tue.hihihi.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  103. haloo

    September 18, 2014 at 1:18 pm

    bro2 sekalian, kiranya sy nak bli EG , tp x tau EG mana yang paling bagus, yg ada vtec la...mohon curahkan pendapat dan pengalaman...power and jimat minyak tak?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  104. zubirEK

    October 16, 2014 at 5:01 pm

    Ada sesiapa minat Honda EK9
    RM35k nego
    Lokasi Gmbak
    Apa2 sila hubungi saya
    0105709936 Zubir

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>