Toyota Wish 2010 - akan tiba di Malaysia - Arena Kereta

Toyota Wish 2010 – akan tiba di Malaysia

Ada sesiapa yang tidak berminat dengan Toyota Wish? Adakah anda akan membeli Honda Stream RS-Z jika Toyota Wish model terbaru dipasarkan di sini? Toyota Wish diakui antara jentera MPV kompak dari Toyota yang bergaya dan menjadi pilihan ramai. Kebanyakan model Toyota Wish dibawa masuk oleh pengimport bebas (grey importer) melalui model recond.

Terlalu banyak model Toyota Wish recond di negara kita sekarang kerana di negara Jepun Toyota Wish terbaru telah pun dijual. Agaknya bila ia akan dilancarkan di Malaysia? Atau mungkin pihak UMW Toyota tidak akan mengimportnya melainkan grey importer sahaja yang bakal melakukannya. Sama ada ianya model CBU atau recond yang akan dijual di sini, Toyota Wish 2010 pasti akan laris sekali lagi. Lihat dahulu foto-foto Toyota Wish terbaru sementara menantikan ketibaannya.

Terbaik!(9)Booo~(0)

95 Comments

  1. miey

    August 6, 2010 at 7:16 am

    Silap2 perodua yang re badge balik model nie..logo depan dh lebih kurang sama dah..

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  2. Evo

    August 6, 2010 at 9:36 am

    Tak mungkin Miey, Perodua hanya akan rebadge model kereta Daihatsu saja.

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  3. miey

    August 6, 2010 at 12:02 pm

    Kemungkinan memang ada, contoh boleh dilihat pada model perodua alza.

    Ramai yang tidak perasan. Adakala body Daihatsu tapi komponen enjin toyota..biasanya boleh dilihat pada first batch keluaran perodua. Selepas syarikat tempatan sudah boleh keluarkan kompanen sdri barulah diganti.

    kenderaan milik saya komponen aksesori masih lagi daihatsu dan toyota. Batch kedua barulah keluaran komponen tempatan.

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • Evo

      August 6, 2010 at 3:10 pm

      Daihatsu merupakan sebuah syarikat Toyota, kebanyakan model Daihatsu, akan ada versi Toyota. Tetapi versi Toyota rasanya Daihatsu tak akan keluarkan kerana tumpuan Daihatsu adalah kereta kompak. Begitu juga Perodua, mereka hanya akan keluarkan kereta kompak sahaja kerana itulah sasaran bisnes mereka.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  4. wish

    August 6, 2010 at 10:58 pm

    Toyota Wish baru ni kat Singapore dah jadi teksi.. huhu

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • Evo

      August 6, 2010 at 11:16 pm

      Biasalah, kereta dan motosikal terbaru memang lambat sampai ke negara kita. Lepas negara jiran dan pakai lama barulah kita dapat merasa. Wish 2010 jadi teksi di Singapore? Saya pernah tengok dalam tv Mercedes mahal jadi teksi di Palestin.. :)

      Terbaik!(3)Booo~(0)
      • torpedo

        October 26, 2011 at 11:23 am

        nk sampai cepat mcm mna cukai bnyakk kena lalu haahah

        Terbaik!(0)Booo~(1)
  5. fauzan

    August 7, 2010 at 10:30 am

    x mgkin toyota kasi model nie utk perodua. Perodua hanya kelurkan kereta2 compact sahaja. Org jepun nie pandai. diorg tahu kereta2 compact nie murah n jimat minyak. Dan sgt mendapat sambutan utk pasaran negara membangun. Utk mengurangkan lagi harganya, diorg perlukan sebuah company (perodua) berstatus kereta nasional utk tujuan itu.
    Kalau perodua keluar dgn model2 kereta selain compact, ini akan mengganggu pasaran kereta2 dari jepun itu.

    my 2 cents.

    cheers!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      August 7, 2010 at 10:53 am

      Yea, setuju dengan pandangan tu. Sebab tu Perodua tak boleh bergabung dengan Proton, nanti akan mengganggu usahasama antara Perodua dan Daihatsu.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. wish646

    August 17, 2010 at 10:52 am

    hampas sungguh. harapkan mahal harga beli wish. orang nampak macam perodua azla aje bila lihat pada logo hadapan wish.

    Terbaik!(0)Booo~(1)
    • Evo

      August 17, 2010 at 11:02 am

      Logo boleh tukar bro, letak logo Lexus baru nampak mewah.

      Terbaik!(2)Booo~(0)
    • mankulim

      September 2, 2011 at 3:34 am

      susah2...beli je grand livina bro....

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  7. Remo

    August 20, 2010 at 2:18 pm

    I tak sabar nak beli kereta Wish baru ini...bila ia akan dipasarkan di Malaysia?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      August 20, 2010 at 2:42 pm

      Dah ada di pasaran, diimport masuk oleh pengimport bebas, cuba tengok dalam majalah Motor Trader.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Carmen

      January 30, 2014 at 2:32 pm

      Ok, begini:perhatikan bierta2 yang jenisnya di CPI, GDP, Retail Sales, Interest Rate (suku bunga), Unemployment, dan Non Farm Payroll . Itu adalah bierta2 kelas 1, artinya super penting. Untuk bierta lainnya yang berwarna merah (diluar itu) itu adalah bierta kelas 2, seperti Trade Balance, Home Sales, dsbnya Cara membacanya adalah lihatlah di nilai Forecast dan Previousnya, kemudian bandingkan dengan hasil actualnya.Kalau hasil actualnya itu lebih tinggi ataupun lebih rendah dari forecast DAN previous maka Mata Uang tersebut sebagian besar pasti akan volatile (entah ke atas atau ke bawah, tergantung bagus atau tidaknya dari bierta tersebut terhadap mata uang itu).Tapi kalau diantaranya, maka akan zig zag. dan hindari.Dan waspadai juga dengan bierta lain di jam yang sama, Karena kalau hasil bierta yang di jam yang sama tersebut bertolak belakang maka pasar akan cenderung untuk zig zag, ini harus dihindari juga. Artinya jangan trade dulu.Begitu Pak strateginya

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. azmuneer muhammed kifli

    September 19, 2010 at 9:37 pm

    memang dah ada dlm motor trader,naza world pun ade wish baru nie,mutiara motor pun ade but so far mostly model 1.8 jer..ade satu kompeni jer dlm motor trader yg bekalkan 2.0 tu pun harga19x xxx. kalau yg 1.8 range harga dalam 15x xxx ke 16x xxx.

    singapore nyer wish(yg UMW toyata la) gune enjin lame,pakai VVT-i 4 speed sedangkan yg import AP nyer pakai new valvematic 7speed super cvt(macam enjin estima baru)

    bezanyer kalau yg enji baru nie jimat minyak sebab dia variable valve timing and lifting mechanism,vvt-i variable valve timing jer,model 1.8 ade 2 variant satu 2wd satu 4wd,fuel effficient 20% dari vvt-i lame kalau 2.0 15% dari yg lame

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  9. azmuneer muhammed kifli

    September 19, 2010 at 9:46 pm

    plus dia ade 2 mode eco ngn sport mode,cam golft gti la pendek kata..tp xsure samada model 2.0 jer atau dua dua 1.8 ngn 2.0.dan xsure samada UMW toyota yg singapore nyer tu ade x mode ni.tapi kebiasaanye kete yg power2 cam wish honda civic akan di "malaysiakan" bile masuk msia nie,byk la bende dia buang cam mode2 special nie,pastu build in navigation system,sound system yg cool2(wish baru ade panoramic sound system) dan yang paling ketara sekali kalau dalam kes wish nie adalah enjin
    WISH lama sebagai contoh pakai 4speed enjin kalau dibandingkan dengan wish AP japan nyer pakai 5 speed.ni wish yg baru pun still pakai 4 speed vvt-i.pendek kate "tukar baju" jer la yg nie buat aku meluat n geram

    anyway beli kete recon ni macam gamble la..mostly xde masalah,tapi ade yg kene tipu,kete problem la..agak byk jugak la..dan bila jadi kes cannie dealer kete tu kebanyakan nye xbertanggung jawab,..ape2 pun kalau nak pakai kete world standard then beli la kete import AP nie

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Evo

      September 19, 2010 at 10:08 pm

      Kalau nak beli kereta recond ni kita kena bijak, compare dulu spesifikasi kereta yang dijual kat malaysia ni sama ada sama atau tidak dengan model high range kat jepun.

      Tapi ikut pengalaman saya, model yang dibawa masuk oleh grey importer ni ikut spesifikasi jepun, kalau yang dimalaysiakan tu rasanya model yang dibawa masuk oleh pengedar rasmi. Maklumlah nak jimatkan kos dan memaksimakan keuntungan, maka banyaklah benda yang dibuang, rugi betul.

      Kalau nak beli yang betul-betul berkualiti, elok ambil kereta baru yang dijual oleh grey importer, import baru terus dari jepun, fresh dari kilang, tapi berbanding model rekon harga mesti mahal punya sebab kereta baru.

      Ada jugak kes beli kereta recond tapi kena tipu. Kalau nak selamat beli je dari grey importer yang bertauliah dan terkenal, contohnya lx mode atau naza world, sure selamat.

      Terbaik!(1)Booo~(1)
  10. abg botak

    September 25, 2010 at 11:25 pm

    kita kat malaysia ni dapat pakai recond je
    yang baru x dapat dah
    selagi kerajaan jaga proton
    selagi tu harga kereta import akan melambung2

    Terbaik!(3)Booo~(4)
    • torpedo

      October 26, 2011 at 11:29 am

      bukan jaga proton je tapi jaga cukai hahahaha

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  11. Anonymous

    September 26, 2010 at 1:51 am

    Apa sebabnya kita membeli MPV, sudah tentu untuk mendapatkan kerusi lebih supaya kita dapat mengisi penumpang melibihi 5 orang sekurangnya 6 atau 7 orang.

    Masalah dengan Toyota Wish, jika niat anda untuk mengisi 6 atau 7 orang passenger; dimanakah anda hendak meletakkan bagasi anda. Tiada lagi ruang untuk meletakkan bagasi anda dengan menuaskan. Ini adalah fakta. Jangan nafikan.

    Dengan harga yg melebihi RM130K/- untuk model ini; saya fikir pengguna telah ditipu oleh pengedar kereta Jepun di Malaysia ini. Bagi saya, kerana ini selayaknya dijual pada harga paling tinggi RM80K/- sahaja.

    Dengan harga melebihi RM100K, lebih baik anda membeli Hyundai Starex atau Ssangyoong Stavic yg lebih ekonomi dari segi bahan bakar serta ruang yg sangat luas untuk keselesaan 7 orang penumpang. Tepuk dada tanya selera. Jangan tertipu. Jadilah pengguna bijak.

    Terbaik!(6)Booo~(2)
  12. J Ali

    September 29, 2010 at 3:30 pm

    saya dapat tahu dari sumber di umw yg umw tak akan bawa masuk wish 2010 ke m'sia dalam 2010. kena tunggu 2011...kut

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. bard

    October 4, 2010 at 1:13 pm

    masalah dgn model ni, tak ada blower aircond utk bhg penumpang belakang..
    kalau ada, alangkah selesanya utk berjalan jauh.. tak ada lg dgr rungutan dr org belakang supaya kuatkan aircond!!
    biarlah cantik mana bentuknya pun, kalao penumpang tak selesa, baik beli kereta sedan je..
    kalo nak puas hati utk miliki MPV.. sebaiknya yg selesa utk penumpang dan blh bawa barang byk di belakang sesuai dgn kapasiti penumpang..
    kalau yg naik 7 org tapi bagasi hanya layak utk 2 org sahaja.. tak berbaloilah namanya kenderaan tu sbg MPV...
    anyway.. sy vote estima.. tak kesahlah yg baru atau yg lama.. yg penting, sesuai utk keluarga, dgn kapasiti penumpang, ruang bagasi yg luas, sporty & luxury...

    Terbaik!(1)Booo~(5)
    • Evo

      October 4, 2010 at 5:25 pm

      Saya pun peminat Toyota Estima, sebab saiz besar, sesuai sangat bawak 7 penumpang dan ruang bagasi masih lagi luas. Lagipun rupa bentuk Estima memang lawa, sebab tu ramai orang beli.

      Terbaik!(0)Booo~(2)
  14. Anonymous

    October 4, 2010 at 6:35 pm

    (masalah dgn model ni, tak ada blower aircond utk bhg penumpang belakang..
    kalau ada, alangkah selesanya utk berjalan jauh.. tak ada lg dgr rungutan dr org belakang supaya kuatkan aircond!!]

    Brother, kalau hang nak aircond belakang, luggage luas. jimat minyak, long warranty period..hang pi beli Hyundai Starex atau Ssangyoong Stavic; dua2 OTR price below RM140K....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. Anonymous

    October 4, 2010 at 9:38 pm

    Engkau beli Wish buang duit aje.....konon 7 seater; tapi 7 seater tin sardin; harga mahal nak mampus; cekik darah.....spesificaksi macam tahi...tapi hairan orang beli juga......

    Terbaik!(1)Booo~(6)
    • Johann

      June 16, 2011 at 1:45 pm

      BODOnya kau Anonymous. Dia org beli pakai duit kau ke? Kau tak mampu jeles pulak tgk org beli kete mahal. Mahal sbb spesifikasi....terutamanya safety features....Alza yang murah tu tak ada tu semua....paling koman 2 air bags je la + disc brake.....BACA jangan BODO sombong!

      Terbaik!(10)Booo~(0)
  16. noname

    October 8, 2010 at 9:56 am

    masing-masing ada citarasa sendiri..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. cityipoh

    October 31, 2010 at 7:04 pm

    sokong saja wish macam sadin, bagasi terhad, harga sangat mahal kena otai saja, guna ramai pasengger sesakali saja, selalunya seorang, sokong beli sedan saja, apapun tepok dada tanya selera jangan kemudian terseksa

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  18. lead

    November 22, 2010 at 12:26 pm

    Wish mcm sardin? bunyi mcm dengki je.Kalu nk naik ramai beli bas je bro.Gua pki wish sbb bentuk sporty,naik sorg pn ranggi bro,tk ada blower blkg? apa ada hal.Mana ada panas beb,sejuk apa,tp tk la sejuk mcm duk dpn,nk sejuk duduk dlm peti ais mat.Kalu takat bwk 5 org ngan beg,steady lg.Dulang sekali lg,nk naik ramai beli bas je bro

    Terbaik!(19)Booo~(0)
  19. tayarbesi

    November 25, 2010 at 11:34 pm

    Saya sgt setuju wish memang tidak berbaloi dgn harganya.kita di tipu oleh pengimport kereta recond.Wish recon enjin D4 th 2007, harga di jepun th 2008 hanya RM 18K. Dijual di KTrg pd 25 jun 2008...ialah rm138K. ha! berapa beza?

    Terbaik!(2)Booo~(1)
    • torpedo

      October 26, 2011 at 11:35 am

      dah nk wt mcm mna...nk masuk malaysia kena cukai cm haram..nk murah beli sendiri kt jepun pas tu seludup masuk xpayah bayar cukai kompem murah maaaa....

      Terbaik!(8)Booo~(0)
    • ssuhaimee

      January 11, 2014 at 5:52 pm

      betui tu nak buat apa buang2 duit untuk nak bergaya kita pakai keta yg org lain tak pakai

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  20. mohd

    November 28, 2010 at 3:15 pm

    betul,betul,betul.hisap darah .cekik leher.putar alam.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  21. Azteks

    November 29, 2010 at 11:19 pm

    model 2009 di jepun bukan 2010. byk lg spec prgi kt sini
    http://paultan.org/2009/04/03/2009-toyota-wish-with-valvematic-unveiled-in-japan/

    Terbaik!(4)Booo~(0)
  22. cektipah

    January 20, 2011 at 2:43 pm

    Ngape hudoh sngt keta ni..Harga dh le mahal. Baik wish lama. Nampak spoty sikit. Udah le tempat letak barg pun x de. Macam kereta proton saga [ kereta kebal ]la pulak. Baik le sambaq Exzora. Luas, lubg econd ada banyak smpi kebelakang dan harga sangat berbaloi-baloi....Tapi klu duit dh x tau nak wat pe..boleh la sambaq keta ni...

    Terbaik!(0)Booo~(5)
  23. adzhanmat

    March 15, 2011 at 4:30 am

    confius la aku... mana satu yang bagus...
    wish ke streem rsz...
    tak jumpa pulak perbincangan panjang lebar pasal streem rsz kat cini...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  24. cardreamer

    July 1, 2011 at 8:25 am

    berbincanglah dgn matang. Setiap org ada preference msg2 utk keta yg dibeli. Aku salah sorang yg beli wish 2010 model. Alasan beli wish ialah ianya menang dari semua aspek secara overall. Aku dah mencari kereta mpv dua tahun. Target aku executive mid size mpv yg fleksibel utk 7 seat occasionally and/or bwk lebih brg jika perlu, tak terlalu besar utk city drivng n sightseing, engine sederhana utk jimat minyak pegi keja dan blk kg utara selatan, sporty looking and kategori 'baru', best latest technology as possible ,budget 150-160k. Dah puas check semua mpv dlm preference aku..stream rsz, wish baru, mazda5 best handling, pug5008 best specced n tech dan few mpv lain. Semua dah test drive. Akhirnya aku pilih wish 2010. Alasan aku ialah, pada harga dan kelas yg sama, wish lebih luas, tech dan spec yg lebih baik, good driving and handling, model baru dan better resale value. Overall better value for the price you pay. Memang kalu nak komen harga melampau tu betul, tapi itulh harga utk kelas keta tu..tak boleh buat apa kecuali kita pakat2 buang bn next election? Ha..ha..kasi ajar sikit..

    Terbaik!(19)Booo~(0)
    • torpedo

      October 26, 2011 at 11:37 am

      hhahahhaaha betul2 buang barang naik haha

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  25. cardreamer

    July 1, 2011 at 8:44 am

    aku suka stream rsz pasal lebih sporty, suspension blkg double wishbone, new warranty 3 tahun, sunroof, material kusyen bagus, enjen vtec sedap bawak dan dengar, paddle shift. Tak suka pasal service honda mahal, dah ada atas jln since 2007, tech dah lama sikit, tayar 17 mahal, tak de tayar spare.

    Suka wish 2010 pasl lebih lebar ada 3 head rest 2 row, lebih panjang ruang beg blkg lebih besar, dash lebih upmarket, paddle shift, enjen baru dual vvti, cermin wrap around lebih view n cantik, start button, dvd touch screen player, 6 airbag, reverse cam, speaker system, projector lamp, tyr 16 murah, servis murah sket, super cvt 7 speed, tyr spare kat bwh. Tak suka torsion beam, skirting kurang sporty bdg rsz, handling kurang sket bdg rsz, recond warranty 1 tahun, radio jepun.

    Overall wish better thn rsz, tapi very close.

    Terbaik!(9)Booo~(0)
    • mzd

      September 26, 2013 at 8:13 pm

      saya setuju overall wish better..tp very close...dua2 kete ni ada kelebihannya dan ada kurangnya..stream RSZ mmg lebih sporty dari wish...tp blakang stream teruk bandg wish..blakang wish cantik nampak cam estima baru jer... tp dari depan tengok biasa je mcm model dahulu jer...kelebihan wish baru ni pd saya ialah tang enjin dan gearboxnya yg lbih terkini bndng stream..yalah stream rsz ni adalah second genaration bagi stream family yg mula 2007..sedangkan wish baru baru mula 2009..mestiler wish baru ni lbih upto date..lpah ni stream versi baru akan kuar tahun 2014...tentu akan lbih baik plak melebihi teknologi wish 2009 ini...itulah dia kemajuan tekno permotoran tak terikut kita dibuatnye,....

      Terbaik!(2)Booo~(1)
  26. chiam

    October 9, 2011 at 1:25 pm

    Hai, saya baru je book toyota wish 2009 S edition rekod dari naza world...takut gak bila orang kata ada masalah apabila order dari naza, dah view the car, full spec tapi tak ada push start button je...rm 155 K...any advice

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  27. awang

    October 25, 2011 at 10:30 pm

    i beli dari naza wish 2009 tp ad push start button. harga sama 155k. wish baru. ok jer beli dgn naza tak ade masalah langsung, semua clear sampai dpt kete. Beli kat naza klang. ada sales man budak melayu org panggil "king wish". paling byk jual wish. u cari dia, baik budak tu.

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  28. chiam

    November 2, 2011 at 12:10 am

    alamak nape tak bagi tau awal2...saya beli kat naza kl...bila dah beli...ada prob la....masa tengah bawa....ada masa enjin dn radio berhenti ...terus O...tapi pas tu on semula dengan sendiri...nape yek...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  29. chiam

    November 2, 2011 at 12:14 am

    n one more...ada warranty ke...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • chiam

      November 21, 2011 at 6:18 pm

      problem tu dah settle...rupanya bateri dia tak duduk di tempat yang betul...lari sikit...hihi...so now no more problem...waranty 3 months je...how about u...1 year ke...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  30. chiam

    November 21, 2011 at 6:19 pm

    servis wish selalu berapa

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  31. Ima

    July 25, 2012 at 8:13 am

    I pun tegha nak mencari MPV ni. Pening kepla, memang minat gila dgn Wish, tapi my hubby tak minat,dah pi tengok kat TJM jln Semarak, Year 2010 Rm138K,ok ke harga ni.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • joe

      August 29, 2012 at 9:27 am

      cam ok jek harga 2.. puan dah beli ke?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  32. Daeng

    February 11, 2013 at 10:38 pm

    Saya pengguna wish 1.8 tahun 2006 sejam 3 tahun lebih yg lalu. Tepuk dada tanya selera dan poket sendiri. Yg tak mampu atau belum mampu dilarang komen. Secara jujurnya pengalaman saya:

    1. Minyak agak ekonomik berbanding penumpang 7 orang yg menaikinya, sentiasa buka aircond, rim 17", kelajuan highway kl-Melaka biasanya 130-140km/h kadang2 cecah 165km/h. Sekitar 15sen per km saja. Rasanya yg model 2009 terkini lagi jimat.

    2. Service di pusat service biasa saja. Biasanya beli minyak enjin sendiri semi sintetik service setiap 8km kos upah dan tukar oil filter tak sampai RM40, service tukar minyak automatik setiap 20km.

    3. Aircond anak dok belakang tak komplen panas. Jika tinted elok lepas 5 minit buka aircond sampai seat belakang da ok. Yg model 2009 ke atas lagi tiada masalah sebab belakang da ada blower.

    4. Bagi saya bentuk agak sporty, jika pi kerja naik seorang tak rasa besar dan bila balik kg naik 7 orang tak terasa kecil. Cuma bila naik 7 orang je tempat beg jadi kecil sikit. Tapi ok la.

    Wassalam.

    Terbaik!(8)Booo~(0)
  33. shakir

    June 5, 2013 at 2:56 pm

    saya baru booking wish 2009 valvematic harga 133k,ok ke?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mhzcyber

      August 1, 2013 at 2:32 pm

      Harga RM133 tu untuk versi 1.8 or 2.0? Skrg harga 130++ tu boleh dapat 2.0.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  34. jefferson

    June 7, 2013 at 11:47 pm

    di kuching sarawak harga wish 2009 125k untuk high spec model-paddle shift, yang wish 2009 x model hanya 112k

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • sham

      June 13, 2013 at 11:44 pm

      i br bli wish thn 2009 rm 125k..fuhh mmg berbaloi 7 speed ada paddle shift lg..sebelum nh pakai innova blk k.trg rm90.00 tekan myk pn takut2 je...tp sejak pakai wish nh blk k.trg speding 120-150 selamba n smooth je pergi minyak hanya dlm avaage rm45.00 cm x percaye je..mmg jimat

      Terbaik!(3)Booo~(0)
      • Amin

        June 14, 2013 at 9:04 am

        speeding gitu, minyak rm 45 je?? waaahh btul jimat tu..separuh beza ngan innova..real ke ni bro??hehe

        Terbaik!(1)Booo~(0)
      • mhzcyber

        August 1, 2013 at 2:35 pm

        Yup setuju, mmg jimat minyak. Kalau dulu pakai WAJA dari b.pahat ke perlis dua kali isi. Pakai wish sekali isi je. speeding lagi save minyak.

        Terbaik!(1)Booo~(1)
    • mintec

      July 22, 2013 at 4:23 pm

      Betul ke Wish 2009 125k untuk high spec? I cari tak ada. Paling murah 129k. Boleh bagi tau kat mana?

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  35. Daeng

    June 16, 2013 at 9:49 pm

    Salam sejahtera.

    Saya kini bertukar Dari wish 2006 ke wish 2009.

    Memang puas hati sebab :

    1. Enjin lagi smooth
    2. Ekon lagi elok utk org belakang
    3. Minyak lebih jimat
    4. Design dalam desk board lebih futuristic Dan design luar lain sikit ... Terserah pd individual
    5. Dll

    Boleh beli untuk family yg Ada Anak antara 3 - 5 orang.
    Nak kata besar tidak terlalu besar, nak kata kecil ia tidak kecil. Just nice.

    Puas hati ...

    Terbaik!(4)Booo~(0)
    • liyana

      October 7, 2013 at 9:34 am

      Daeng nak bertanya..

      Untuk kereta recond macam wish ni service macamana ya..senang ke nak dapatkan sparepart?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  36. lan damansara

    June 23, 2013 at 10:01 am

    salam...
    niat nak beli wish recond second...budget lam 70-80k...duk servey kat mudah..banyak gak used car offer..

    mintak pandangan dan komen otai2 seme..perkongsian memberi manfaat
    tks

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  37. Hafiz

    August 22, 2013 at 1:48 pm

    Saya pun sdg mencari wish, agen mana blh recommend.? Satu lg wish vs Mazda 5 nd any komen

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  38. ah loque

    September 7, 2013 at 8:10 am

    Aku br angkat wish 2009 s-spec bln lps...so far puas ati n xde problem lg..harga aku dpt rm124k..tu x msk lg duit processing n insurans....rasanya skrg ni model 2009 dh lg mrh sbb model 2010 makin byk msk...harga 2010 pn dh below 130k..kalo dealer tu pki ap sarawak lg blh tekan harga sbb ap sarawak ni mrh skit..

    Kalo ada bajet better amik s-spec banding dgn x-spec sbb byk beza dia..kalo s-spec pastikan ada push start,keyless entry, 4 disk brake, 8airbag, paddle shift, ecomode n sportmode..

    Terbaik!(3)Booo~(0)
  39. ah loque

    September 7, 2013 at 8:15 am

    Kalo nak cr keta ni aku suggest wat byk survey sebab ada dealer yg menipu...pengalaman aku beli wish ni aku gi 3 dealer kt KL...1st dealer sri canggong kete memey tiptop tp dia kencing duit proses smpi 3k...biasanya benda tu kos dlm 1k je...

    2nd dealer palkom motors kt kota damansara...yg ni sgt problem and raja segala kencing. .bgtau kete ada stok tp kt port klang lg..dh byr deposits tunggu pnya tunggu last2 kata keta tu model lain & org lain pnya then kena tunggu next shipment pastu smpi sudah xde keta tu...

    3rd dealer ni aku blh rekomen kt korg suma..service tiptop keta pun ok...Fadzil aziz motor kt kg.pandan...korg cari salesman nama Ridhuan aka wan...

    Terbaik!(4)Booo~(0)
    • marz

      September 9, 2013 at 10:47 pm

      bro ah loque says,apa yg sy dapat kalau beli kat Fadzil aziz motor kt kg.pandan,maksud sy dr segi 1 st service,brp lama warranty

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  40. ahmad

    September 8, 2013 at 1:03 am

    amik kat mutiara motor jb jer..harga 120k..siap tukar tayar baru ,minyak itam..yg tu kalau 2009..yg 2010 tak silap aku dalam 127k kalau x silap.. full spec..baru tadi gi booking..takyah deposit mcm naza

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  41. marz

    September 8, 2013 at 10:38 pm

    bro ah loque says,apa yg sy dapat kalau beli kat Fadzil aziz motor kt kg.pandan,maksud sy dr segi 1 st service,brp lama warranty,

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  42. mzd

    September 26, 2013 at 7:16 pm

    kalu org yg punya bajet sekitar 110k shj...saya nasihat amik aje Stream RSZ 2008 harganya baru skitar 105k hingga 110k..tu dah dpat yg full spec, sprt rim 17, padle shift, bodykit, navigation dan mcm2 lglah.......kalu nk amih wish 2009 alamatnya tk dpat ler...kalu yg low spec iaitu x spec pun dah 124k...kalu full spec atau spec s plak 135k-140k...mmg wish baru ni jimat mnyk tp tk jauh sgt dgn minyk stream RSZ sebenarnya...saya mmg minat wish baru..tp bajet punya pasal saya akhirnya pilih stream RSZ...dari segi interior stream lg bagus..seatnya lbih selesa duduk....dashboard lg kukuh banding wish baru...luas 2 kete ni tk bnyk beza..cuma beza beberapa cm jer....saya akui wish mmg cantik kalu tgok dari blakang ada mcm estima skit2.. tp stream mmg cantik plak dari depan....jadi buatlah pilihan anda..tepuk dada tanya bajet anda...

    Terbaik!(3)Booo~(0)
    • liyana

      October 7, 2013 at 9:30 am

      wish ni yg jual semua recond kan...umw toyota malaysia dah tak jual wish.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  43. wish09

    October 1, 2013 at 8:58 pm

    dah angkat TW09 1.8s pada 2012 dapat 2 hari sebelum raya Harga masa tu RM139k on the road with 1 year warranty. (tapi aku x pernah service kat wshop yg disenaraipun ) skang lebih murah lagi la sepatutnya. Dah setahun lebih pakai x de problem langsung.

    Terbaik!(1)Booo~(2)
  44. khai

    October 6, 2013 at 10:28 pm

    aku dh beli wish 1.8s-spec 09 tgh bln 5 smlm, so far minyak mmg champion la.. Dr klang sampe bagan datok 50hengget je pegi-blk.. Tu jln byk trafic lig..klu highway sdri mau igt la.. Puasati..
    Dh penah test dgn member kai rsz,pick up mmg kne la rsz.. Mgkin body rsz berat ckit..hheh..Top xtaktau la plak.. Test dkt2 je..
    Pndangan aku wish v2 klu kat jln biasa suspension mcm kete biasa je.. Klu hway br rs sedap ye.. Ada sapa2 stuju tak? @ ada Something wrong kt kete aku ni.. Cek suspension kt kdai tyr ok je..

    Terbaik!(1)Booo~(1)
    • akosh

      October 8, 2013 at 5:19 pm

      Betul tu bro khai, mmg jimat mcm pkai vios.cuma boleh naik smp 7 org.atas highway mmg sdp tp mengantuk sbb aircon dia mmg tala baik kat muka drebar..hehe

      Yang nk beli wish mesti survey byk tpt tp rasa aku KL byk harga murah..yg aku beli ni wish 1.8 s 2010 126k..bln 7 aritu.

      Murah ke tu..klu xspec rm115 2010.tp nasihat aku ambk ful spec..mmg puas hati sbb ada paddle shift, autolamp, yg pentg bila bwk top speed brek disc dpn dan blkg mencengkam..

      Dr segi servis pun murah..oil filter rm27 ++ minyak htm pkai semi @ fully..tp yg baru2 pkai servis kat panel warantila..

      Pastu yg nk tmbh lampu ke..stereng remote bleh tgk dlm grup facebook..ada toyota wish club..mcm2 aksesori wish ada..

      Terbaik!(2)Booo~(0)
      • khai

        October 9, 2013 at 5:03 am

        Akosh.. Biasa ye klu mgantuk sbb aircon kne bwk laju ckit..hehehe...wish bwk 150-160 mmg xrs..Klu takut kne speedtrap ikut line kiri.. Tgk keadaan..line clear xda lori/apa2 yg slow boleh la.. Biasa ye speedtrap akan shot line 3..aku pun kwn opis crita,pakcik die trafic..rajin sgtla klu kejap2 nk alih kiri kanan.. Statik stand camera.. Alhamdulillah stakat ni gi jb &,cherating xpnh kne lg.. Slmt mcuba..

        Terbaik!(3)Booo~(0)
        • akosh

          October 11, 2013 at 10:01 am

          Khai..ko beli wish 09 s spec tu bp?

          Terbaik!(0)Booo~(0)
          • khai

            October 12, 2013 at 12:12 pm

            127k.. Ni je yg paling murah Wktu tu(bln 3)..tgh Bln 5 br leh kua..tuggu plate no.. Smentara tuggu 60ari kdai lain dh trn 3-4ribu.. Begang je.. Tp xpa la..kaler rare..bronze.. Hehe.. Nk beli kaler putih wktu tu 134-137k.. Mlampau lebih ye.. Xpayah,byk benda lain leh wat dgn duit tu..hehe..

            Terbaik!(3)Booo~(0)
    • zaha

      October 12, 2013 at 9:08 am

      Salam,,betulke rsz lebih pickup.saya nak beli mana satu

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • khai

        October 12, 2013 at 12:25 pm

        Susah nk ckp.. Ko test drive 2-2 skali..tgk selera gak.. Cume rsz ni klu xsilap 150kg lbh berat dr wish.. Segi saiz dlmn rsz kecik.. Klu xcaya duduk blkg skali..sgkut kpala..hehe.. Masing2 selera laa..
        Sblm aku nk beli,aku byk bc kt forum gini..

        Terbaik!(1)Booo~(0)
        • akosh

          October 15, 2013 at 10:52 am

          aku rasa rsz & wish lebih kurang berat, beza 5kg...tapi kalau bab enjin tak pasti plak. rsz guna sohc ja,kalau doch mmg powerla..hehe.kena masuk forum rsz kalau nak lebih kepastian

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  45. zulrecond

    October 18, 2013 at 6:14 pm

    Assallammualaikum semua, maaf ganggu , dah tengok korang bincang pasal wish..nak perkenalkan diri..saya salesman recond kat area gombak. nak cari kereta wish cari say a..harga yang terbaik ..tak dak mark up tinggi tinggi.. email je mazrisas@yahoo.com

    Terbaik!(0)Booo~(5)
    • khai

      October 19, 2013 at 12:38 pm

      Aku dh beli dlu la.. Lmbt bkenalan dgn ko.. Org mcm ko la yg aku cri... Jujur & amanah...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • khai

      October 19, 2013 at 12:51 pm

      Aku dh beli dlu la.. Lmbt bkenalan dgn ko.. Org mcm ko la yg aku cri... Jujur & amanah... Tak kedekut bg gift.. Hehe.. Ssetgh saleman smartag pun kedek.. Huhu..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  46. zam

    January 10, 2014 at 9:37 pm

    aku baru amik wish 2011 1.8xs dengan harga 138k.kereta full spec siap ada dua monitor kat tempat duduk kedua belakang semua ori jepun punya.korang rasa berbaloi x dgn harga tu minta tlg komen jap

    Terbaik!(4)Booo~(1)
    • zain

      January 20, 2014 at 6:29 pm

      Zam, wish x ke S??? monitor tu memang original datang atau depa pasang kemudian? kalau S 138K...memang ok..ada juga yang boleh dapat lingkungan dalam 134K..tapi kadang kdang kereta tak cantik banyak kena bikin.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • syuk

      March 4, 2014 at 10:30 pm

      zam, ko beli kat mana

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  47. taiko

    January 21, 2014 at 6:15 pm

    2 minggu lepas tanya di melaka wish 1.8 tahun 2009 harga 113k. Rasa2 harga tu full spec Ke? Sebab lupa Tanya full spec @ tidak. Berapa harga pasaran wish 1.8 tahun 2010 Semarang ni?

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • zain

      January 24, 2014 at 9:19 pm

      Taiko ..2009 wish ada dua variant..satu enjin vvti( ZNE10) dan satu lagi valve matic..(ZGE20) bentuk pun berbeza yang ketara bahagian lampu belakang , 2010 keatas boleh dikatakan semua ap holder mengimport valve matic enjin.. ok berbalik pada harga saya rasa harga yang ditawarkan adalah x spec bukan full spec..sekarang kalau wish vvti 2009.. boleh dapat dalam linkungan 90k..itupun ada yang pulak x, x limited, x hid..mcam macam pening jugak nak explain kat customer. sekian wassallam..nal tanya lebih lanjut email je mazrisas@yahoo.com..aku jual murah murah je..promosi kat sini pun dah 2 orangbeli..Alhamdulillah x de komplen..

      Terbaik!(11)Booo~(1)
  48. fara

    April 6, 2014 at 9:12 am

    Aku beli toyota wish 2009 S(ZGE20)full spec harga on the road 123k calour pearl white.kete dpt bln dis 2013.mmg puas hati...xde problem..pjanan jauh selese.mykpun save.bebaloi harga 123k tu???

    Terbaik!(2)Booo~(1)
  49. mat

    April 19, 2014 at 1:25 am

    sape2 ada info dealer2 yg korang rasa menarik utk dipertimbangkan di luar kl.. ipoh, penang? sape2 yg dh ada experience boleh la syer2 cerita kt sini..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • zaimi

      April 29, 2014 at 8:54 am

      Kat KL kan blh dpt murah.Saya dah buat survey kat semua negeri.Kat jb pun mahal beb..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  50. zaimi

    April 28, 2014 at 9:18 am

    Aku baru booking wish 1.8 X thn 2010 kat KL.Dah byk wat survey kat jb semua harga melantun.Kat KL je dpt murah RM128K otr.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  51. zaimis

    April 28, 2014 at 9:19 am

    Sorry.. harganya RM108K (X) thn 2010.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mat

      May 2, 2014 at 3:45 am

      ambil kedai mana di kl zaimis?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  52. capalzo

    May 24, 2014 at 2:13 am

    Salam gang..
    Kat KL pon mahal..
    Aku bru pakai Wish 1.8S 2010 RM114k
    Ambik kt N9. 17 Mei lepas..
    Harga special price
    Tuch up paint full body free
    Brake pad dpn blkg new
    Disc brake front new
    Full service new spark plug engine oil gear oil etc.
    PM aku 0122255539
    Aku leh rekemen

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • mat

      May 25, 2014 at 11:37 am

      local AP ke Capalzo..murah beno ko dapat..aku round kl ssh nk dpat bwh 120k..cmne ko blh dpt 114k.. aku br amik tw 2010 S 121k..kl..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • the real taiko

      June 11, 2014 at 4:26 pm

      aku amik TW 2009 s full spec 120k je otr pd oct 13.waktu tu mmg murah sbb smua org igt ap ni jap lg dh xde.wakakaka.last last harga melantun sbb TW ni 1.8.ap pun ada lg.dulu,kini,dan selamanya.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  53. Ejai

    July 12, 2014 at 6:30 am

    Salam

    Aku dok confius nak pilih 2 kereta nie, Wish 2010 S sebab ade 2 perbezaan..
    1) Push Start Button, yg lain standart aje..
    2) Takde Push Start Button, tp ade Sunroof, Full Bodykit, System 4wd..

    Agak2 mane yg berbaloi??

    Tp system 4wd nie bagus ker?? Takut selalu rosak plak nnt..

    Sekian

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>