Chery Transcom - van terbesar di Malaysia - Arena Kereta

Chery Transcom – van terbesar di Malaysia

Chery Alado Automobile Sdn Bhd telah memperkenalkan model kenderaan terbaru mereka iaitu Chery Transcom, sebuah van yang diperkatakan sebagai van terbesar di Malaysia. Van tersebut mempunyai 14 tempat duduk dan di negara China ianya dikenali dengan nama Rely H5. Dikuasakan enjin aluminium Acteco 2.0-litre TCI petrol-powered turbocharged dan berpasangan dengan transmisi manual 5 kelajuan. Enjin 2.0 liter itu mengeluarkan kuasa kuda maksimum sebanyak 168hp@5,500rpm dan 235Nm@4,000rpm tork. Agak menarik apabila enjin tersebut telah melepasi piawaian Euro 4 dan tidak akan menghadapi sebarang masalah apabila menggunakan petrol bergred Euro 2 di negara kita.

Model itu dilengkapi sistem ABS, EBD, brek cakera di depan dan brek drum di belakang, beg udara berkembar serta pintu gelongsor manual (manual sliding door). Chery Transcom mengguna pakai tayar bersaiz 195/75 siri bergandingan dengan roda rim 16 inci. Penggunaan petrol bagi van tersebut sebanyak 10.9 liter untuk jarak 100 km. Diimport sepenuhnya dari negara China, Chery Transcom bakal dilancarkan pada awal tahun depan. Setakat ini tiada sebarang pengumuman rasmi tentang harga yang akan ditawarkan. Model ini mungkin akan memberi saingan sengit terhadap model Toyota Hiace dan Nissan Urvan.

Sumber : CBT (Cars, Bikes, Trucks)

Terbaik!(2)Booo~(0)

18 Comments

  1. Anonymous

    October 23, 2010 at 12:51 pm

    Inilah yg PROTON kena buat....kenderaan RAKYAT JELATA

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  2. Mr.Foong

    March 20, 2011 at 8:22 am

    what is the coustting,about h5 or h3( Chery Transcom )

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. bizz

    June 23, 2011 at 9:18 pm

    nantikan kemunculannya diatas jalan raya tidak lama lagi

    mohd ali
    chery branch
    0123317657

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • suhaimipetra

      June 27, 2011 at 9:20 pm

      hai there berapa harganya untuk full eksoseri dan basic

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • samzy

        August 17, 2011 at 3:39 pm

        dgn sy harga dlm 87988 otr.

        Terbaik!(0)Booo~(1)
  4. en.sham

    August 6, 2011 at 1:01 am

    utk pasaran k.trg blh hubungi sy utk info produk.sham(chery dealer k.trg)loan diuruskan.0145299040

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. yana

    August 16, 2011 at 4:43 pm

    sesiapa yg berminat,,boleh hubungi saya..
    chery dealer kampar,perak..
    017-5266234

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. Rumah Kasih Harmoni

    September 28, 2011 at 11:23 am

    Salam,
    Larat ker engin 2.0 petrol nak bawak van besar mcm tu. Ingat nak carik sponser utk rumah amal kami.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. wak din

    November 24, 2011 at 8:19 pm

    adakah van ni setanding enjin hiace.takut nak beli..adakah enjinnya tahan lasak.cantik dan murah bukan ukuran.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. Loga

    December 18, 2011 at 8:46 am

    aku nak beli chery transcom tapi...petrol engine ma..still thinking

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. man

    January 25, 2012 at 2:58 am

    Salam,saya dah merasa pandu c.transcom ni..dari Melaka ke P.Gudang ke Ampang dan balik P.Gudang dan terus ke Melaka..

    Prestasi :
    Dgn muatan seorang pemandu atau + 14 penumpang, kat atas Highway speednya mcm kereta, senang2 cecah 140KM.

    Keselesaan :

    Kira okeylah, sebab umur ct baru 2 bulan, tapi masih ada bunyi angin.Tapi tang seat belakang, kurang memuaskan sebab tak boleh baring habis mcm bas..sikit je..tak selesa utk jalan jauh..

    Aircond :

    Depan belakan sejuk..

    Tork untuk starting :

    Ada kureng sikit..kalau nak keluar dari simpang yang memanjat bukit,engine knocking dan nak kena gantung klac,walau pun dalam speed/gear no 1, mungkin sebab turbo tak buat kerja lagi..kalau beli untuk panjat G.Highland, lupakanlah..kang bersepai klac plate..kalau jumpa jem kat jalan2 berbukit tinggi, dengan muatan..berhati2lah..

    Petrol :

    Melaka (muatan seorang) - P.G - Ampang - P.G (muatan 15 orang), P.G - Melaka ( muatan seorang) . Dengan kelajuan Purata 120KMj, Penggunaan petrolnya RM350.00

    Muntahkedarah atau idak...entahlah..tuan/puan kira sendiri

    Sekian, terima kasih.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • harun

      March 4, 2012 at 11:34 am

      Salesman kata U order bagi deposit Van blh dpt cepat...i order bln 10 2011 hngga kini Tayar Van pun x nmpak...Loan smpai dah kna renew...apa kes ni broo....kita order Joylong bln 1 ....mggu ke2 bln 2 dah dpt...Tq Joylong

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. NADIA

    October 19, 2012 at 12:34 pm

    call me:nadia 0178727229 chery branch

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. Ita.mamu

    November 26, 2012 at 11:28 am

    BerminT dengan chery transcom..sya ita mamu dri shai auto sdn bhd..3 s...untuk keterangan..lebih lanjut boleh call saya..0174388250

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. Ita.mamu

    February 19, 2013 at 4:19 pm

    Berminat Nk wt chery transcom...kegunaan sebAgai van sekolah Dan van persiaran...boleh call saya untuk keterangan lebih lanjut di Talian 0174388250....yg pasti sya dri shai auto 3 s.......transcom..14 seater

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. yoges

    February 25, 2013 at 10:40 am

    Salam satu malaysia semua,
    Saya Jurujual shai auto Sdn Bhd.
    address saya :
    no:131,jalan gopeng,31900 perak darul ridzuan.

    Sekarang ni Chery Eastar premium harga memang cuma RM82+++. interestnya hanya 2.xx%
    Sebab kami adalah dealer,jadi kami boleh bagi informasi yang terkini dan service dijaminkan.

    Untuk informasi yang selanjutnya,sila call H/p yoges 0146021875 (kampar perak) email cheryperak@yahoo.com

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  14. yoges

    April 16, 2013 at 5:37 pm

    Salam satu malaysia semua,
    Saya Jurujual shai auto Sdn Bhd.
    address saya :
    no:131,jalan gopeng,31900 perak darul ridzuan.

    Sekarang ni Chery Eastar premium harga memang cuma RM82+++. interestnya hanya 2.xx%.. chery transcom 92+++....
    Sebab kami adalah dealer,jadi kami boleh bagi informasi yang terkini dan service dijaminkan.

    Untuk informasi yang selanjutnya,sila call H/p yoges 0146021875 (kampar perak) email cheryperak@yahoo.com

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. Itamamu

    August 27, 2013 at 12:44 pm

    Yang berminat dengan van chery transcom ,untuk dijadikan van sekolah,persiaran,atau personal..boleh sahaja hubungi saya untuk keterangan lebih lanjut........terima kasih..... 0174388250

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>