Spyshot Modenas Edge - motosikal terbaru keluaran Modenas? - Arena Kereta

Spyshot Modenas Edge – motosikal terbaru keluaran Modenas?

Sebagai peminat motosikal tegar dan mempunyai semangat patriotik yang tinggi, adakalanya kita kecewa apabila Modenas mengeluarkan motosikal yang kurang menarik. Kita membayangkan motosikal keluaran Modenas sekurang-kurangnya akan mempunyai reka bentuk moden dan bergaya sama seperti Yamaha 135LC. Kali ini saya rasa impian tersebut akan menjadi kenyataan, itu pun jika apa yang saya sangkakan itu adalah benar.

Hari ini saya bernasib baik kerana dapat mengambil beberapa keping gambar spyshot motosikal terbaru keluaran Modenas iaitu Modenas Edge. Kenapa saya mengatakan itu adalah motosikal keluaran Modenas? Dan kenapa pula saya memanggilnya Modenas Edge? Ini kerana penunggang ujinya memakai jaket yang tertulis jenama Kawasaki dan difender motosikal tersebut tertulis perkataan ‘Edge’. Kebetulan lokasi tadi terletak di hadapan Pasaraya Aneka Gurun, Kedah dan jaraknya dari kilang Modenas kurang daripada 5 kilometer. Hasil carian di internet juga mendapati Kawasaki telah melancarkan model Edge di pasaran luar sebelum ini.

Terus-terang apabila saya melihat motosikal tersebut secara ‘real’ tadi, penampilannya amat agresif dan menawan. Bagi saya inilah motosikal yang mampu bersaing dengan jenama lain, dan jika benar itu adalah keluaran Modenas, saya pasti membelinya kerana semangat patriotik saya masih ada. Saya masih belum mendapat apa-apa maklumat lanjut berkenaan motosikal tersebut dari sumber Modenas, jika ada sesiapa yang lebih tahu, harap boleh kongsikan bersama diruangan komen.

Cuma kekurangan motosikal itu ialah ketiadaan brek cakera di belakang. Enjinnya pula masih jenis 4 lejang dengan kapasiti enjin sebanyak 115cc. Saksikan sendiri foto-foto spyshot tersebut dan foto-foto sebenar model Kawasaki Edge dan buat penilaian anda. Modenas Edge dijangka akan dilancarkan oleh Modenas pada tahun hadapan. Dengan penampilan agresif dan menarik seperti itu, Modenas Edge pasti mampu menarik perhatian pembeli.

Terbaik!(1)Booo~(0)

51 Comments

  1. sham

    October 27, 2010 at 7:27 pm

    ai proton rebandge lancer, modenas plak nk rebandge kawasaki plak ker??? xkn RND motor pon mahal sgt kut??
    moto cub plak tuh?? nk rebandge pon rebandge lar kawasaki ninja ZX6 ker ERnf ker yg superbike baru lar berbaloi dan rakyat malaysia ley beli apedaaa. nih lar hdp asek nk keje mudah jer entahlaaaa......

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      October 27, 2010 at 7:32 pm

      Hahaha..jangan salah faham bro, sejak keluaran pertama Modenas Kriss lagi semua motosikal Modenas adalah rebadge dari Kawasaki, bukan tu saja, rebadge dari jenama SYM Taiwan pun Modenas dan buat. Setakat yang saya tau Modenas masih belum pernah buat motosikal sendiri lagi.. :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • sham

        October 27, 2010 at 7:48 pm

        lar yeke sori lar mmg tatau psl modenas neh sebb mati2 engt dorg buat sendiri emmm. ble dorg nk rebandge superbike neh? jeles lar tgk r1 2010 ngn cbr1000 negara jiran. kite nk bli xmampu mahal sgt.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • langsewah

          August 6, 2013 at 6:02 pm

          kalau tatau ambik tau la sikit..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • fitri

        November 12, 2010 at 7:49 pm

        sedikit maklumat..saya pernah melawat kilang modenas hujung tahun lepas..lawatan industri..pihak modenas kata model yang mereka buat sendiri antaranya kristar, GT128 dan CT110..mase pegi tu lagi 3 hari CT nak launch..hehe..sempat la tgk lampu blkg sket..xnampak sume..moto kene selimut :p

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Shah Dinamik

        May 4, 2011 at 11:13 am

        Tp bro evo gua pnah gak dgr cma ada dua je yg btl2 modenas kluarkn.
        kalo xsilap jaguh dgn elegan.dua2 ni rmai ckp mmg made in org tmpatan modenas?

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. azizul

    October 27, 2010 at 10:13 pm

    Modenas rebadge Kawasaki
    Proton rebadge Mitsubishi
    Perodua rebadge Daihatsu

    Inilah realiti automotif malaysia

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mysterio

      October 28, 2010 at 8:37 am

      NAZA rebadge KIA...99.99%
      modenas, proton & perodua ade la jgk ubah wlupun x banyak tp nyata berbeza dgn model asal...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • imddin

      December 28, 2010 at 3:09 am

      Saya setuju komen azizul..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • langsewah

      August 6, 2013 at 6:04 pm

      rasa kecewa ke???

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. awie

    October 28, 2010 at 1:12 am

    r1 ke...fireblade ke...xde la mahal mane...huhu...moto besar dikategori sebagai barang mewah...so cukai pon mewah2 la...hehe...ade je org sgpore nk tolak r1 dlam 20k...huhu

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. imddin

    October 28, 2010 at 3:07 am

    Pengeluar motorsikal di negara kita masih ketinggalan.
    Takut nak 'berperang'.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. Matt

    October 29, 2010 at 9:32 am

    Moto Kawasaki Edge ni kat indon dah belambak...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      October 29, 2010 at 9:51 am

      Semua motosikal yang dijual di negara kita sebenarnya dah lama dijual di negara jiran.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. mesia

    October 31, 2010 at 7:39 am

    pasni korang design sendri moto n jd engineer sendri... susah wo jd engineer ni, jgn byk komen saja....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • imddin

      December 28, 2010 at 3:12 am

      Rakyat negara jiran/asean, mereka design motor sendiri ke sehingga mampu memiliki motorsikal yg lebih moden, terbaru & murah???

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. sham

    November 6, 2010 at 1:05 pm

    design macam honda wave x 125 ja. tak ada pembaharuan langsung.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mohd hafis

      April 25, 2011 at 7:58 pm

      sama

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. fitri

    November 12, 2010 at 7:44 pm

    harap2 lepas ni modenas akan buat sendiri macam model CT dan GT..tak payah nak amik org punya dah..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. x5

    December 1, 2010 at 3:14 am

    xske brg malaysia g dok india la bro...bli la brgn buatan india darul mapley

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  10. ejuan

    January 27, 2011 at 5:15 pm

    tu bkn modenas punya..tu kawasaki punya
    menurut modenas moto tu x ada kena mengena ngan modenas

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      January 27, 2011 at 5:51 pm

      Boleh dikatakan kesemua motosikal Modenas asalnya dari Kawasaki, kira macam Proton rebadge kereta Mitsubishi la.. Sebab tu Kawasaki tak jual sendiri motosikal mereka dalam Malaysia sebab Modenas dah jual dah.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. polo

    March 16, 2011 at 9:19 pm

    aku slh sorng staf modenas....hmmm..well...utk pngetahuan korang, edge tu bkn design modenas...n x kn kluar pon....model2 modenas yg akn dtng lg cun dri pesaing2....dan kmi jg akn introduce klas terbaru...yg bg aku sngt cun...mcm superbike designnyer....just wait

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Evo

      March 16, 2011 at 9:25 pm

      Thanks Polo atas info, harap boleh emailkan saya foto-foto spyshot model modenas terbaru, ramai peminat-peminat Modenas yang tak sabar nak lihat model terbaru, termasuklah saya.. :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ejuan

      July 22, 2011 at 3:49 am

      mcm kenal je design tu

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. polo

    March 16, 2011 at 9:42 pm

    thanks sbb support modenas....hmmm..kalu nk bg spyshot model baru...tu agak mustahil la sbb department design and styling mmng susah nk dpt masuk...orng2 tertentu jer yg dpt msuk....tp apa yg aku bleh gtau...GT128 facelift bakal kluar...(lbh ngancam dri LC1352011)..CT120 Fuel injection....n 1 lg sbuah model monoshock (yg ni dsgn gempak siut)....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      March 16, 2011 at 9:47 pm

      Alamak bro, ni yang buat saya teruja sangat ni, actually saya memang minat sangat dengan GT128, ingat nak sambar satu, kalau facelift nak keluar, kena tunggu dululah jawabnya, tapi harap harga jangan mahal sangat macam 135LC 2011..

      Saya tiap2 hari pergi kerja lalu depan Modenas, selalu jugak usha kut2 boleh tengok motor baru, yang selalu jumpa Modenas E-Bike tengah testing..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • torreh

        April 16, 2011 at 9:11 pm

        perghh. moto modenas monoshock tu. boleh la challenge yamaha kalau mcm ni. :)
        tapi harap2 prestasi pun 'umphh' la. haha.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mohd hafis

        April 25, 2011 at 8:05 pm

        bro ak..
        saya ada pakai gt128 dulu...
        masa baru lauch esok saya terus book...
        pakai dlm 3-4 bulan je pastu dah jual..
        saya punye gt teruk btul..
        plampung pump rosak..(2 kali tolak moto)tgk bar ada 2,pastue habis terus..
        tempat letak kaki bergetar(pastu modenas kasi tukar yg baru )
        pastu tank karat..
        time baru beli mmg best..
        kalo nak start pagi punya susah nak hidup..
        rasa model yg skarang dah ok agaknya..
        x lam

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. polo

    March 16, 2011 at 10:08 pm

    sabar2...skrng ni kami pon bru dpt CEO bru....nmpk mcm better than before....mmng skrng ni kmi lbh fokus pd E-bike...sbb e-bike djdualkn akn launch dlm ms trdkat ni....tp x sure lg trikh sbnrnye....psl gt 128 fclift tu...clay model tgh buat....mybe kluar hjung thun ni or awal thun dpn...hrga x sure...hrp sbr yer

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      March 16, 2011 at 10:11 pm

      Ok bro, harap Modenas makin mantap dari dulu..kalau ada spyshot apa-apa model Modenas tu harap boleh kongsi kat sini.. :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • kivatt0024

      February 13, 2012 at 8:20 pm

      xnk rebadge ninja 250 ker...??

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • abahko

      February 14, 2012 at 2:33 am

      muto 250 cc modenas xde plan nak buat ker bro? kalau tak utk skrg, utk masa depan ker? nak jugak tengok modenas kuarkan sbk atau level entry bike cam cbr250r tu

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  14. muaz

    April 25, 2011 at 7:50 pm

    sy dh tgk design gt128 facelift 2..mmg mengancam design dia..tp yg psl ct120 fuel injection 2 ble akan kuar?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      April 25, 2011 at 8:01 pm

      Bro, gambar takde ke? Kongsi la kalau ada..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mohd hafis

        April 25, 2011 at 8:06 pm

        share la bro

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • muaz

        April 25, 2011 at 8:14 pm

        gmbr xda..diorang tnjuk dri laptop design 2...sbb diorang wt survey utk kaji design mana yg akan dipilih nti..x silap sy masa 2 ada 3 design...sumenye lbh kurang je tp mmg mnarik...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • muaz

          April 25, 2011 at 8:16 pm

          lbh kurg 2 bkn brmksud sama dgn gt128 skrg..mmg lain bahagian dpn...

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • ejuan

        July 22, 2011 at 3:58 am

        bukan bro ada sekali ke masa survay gt baru minggu lepas 17/ 07 / 11....x kan x tgk kot

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. mohd hafis

    April 25, 2011 at 8:25 pm

    mud guard dpn punye tinggi

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • muaz

      April 25, 2011 at 8:37 pm

      mksud bro?
      gt128 facelift nti madgad lg lwa dri lc135 2011...
      2 bg sy la..hehe

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mohd hafis

        April 26, 2011 at 6:25 pm

        bukan mudguard kawa edge nie..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  16. segambut///

    May 2, 2011 at 1:45 pm

    dlu modenas kuarkan design yg sbijik mcm kawasaki sbb ade perjanjian antara modenas ngan kawasaki.. bile term dh tamat, bru modenas leh kuarkan design dorg sendiri.. GT antara keluaran terbaik modenas.. dh diuji oleh 11 org dgn mengelilingi semenanjung dlm tempoh 30 jam shj.. moh kite sokong modenas utk keluaran akn dtg.. xsabar nk tgk CT115RR ats jln.. kompem rmi minat.. ganas woo moto tu..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • yan

      October 25, 2011 at 4:19 pm

      tapi still byk masalah dari segi kualiti enjin...
      itu yg penting..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. fiD

    May 12, 2011 at 9:34 pm

    harap2 model gt128FL2 ini keluar nanti, kalau betul2 cun, coversetnya boleh masuk ke gt128 biasa.

    :D

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  18. pjon never died

    May 15, 2011 at 8:36 pm

    KNAPA MODENAS SLALU X KUAR KN MODEL YG BAGUS D MALAYSIA???????????DPA TKOT MOTO DPA KNA BLI NGAN MAT REMPIT KA????????MCM MANA RAKYAT MALAYSIA NK SOKONG BUATAN MALAYSIA??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????DH DOK PASARKN MOTO SNDRI KE NEGARA ORG???MMG LA BGOS IMPORT EKSPORT NE...TP PKIAQ LA JGK NEGARA SNDIRI...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ejuan

      July 22, 2011 at 3:54 am

      modenas masih dalam perjanjian bersama kawasaki..memang modenas hendak keluarkan moto sendiri tetapi banyak masalah akan timbul bersama kawasaki nanti

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  19. Imddin SP

    June 23, 2011 at 2:26 am

    Tak ada berita terbaru ke tentang model baru Modenas?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ejuan

      July 23, 2011 at 4:08 pm

      ada..tp tunggu ye..model monoshock...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  20. Kriss

    September 12, 2012 at 1:26 pm

    Modenas perlu keluarkan model spt Yamaha 135LC ker atau 125Z supaya pembeli teruja untuk memilikinya.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  21. Professor Shinigami

    October 8, 2013 at 12:59 pm

    2013 dah nak hujung2 still tak nampak model yang betul2 boleh bersaing dengan brand lain, sayangnye GT128 Facelift cume pada skim colour baru dan stripe kalau ade yang cakap modenas nak kuar model cam LC135 tu mungkin tuju pada dinamik 120 yang dorg remarket balik & refresh colour dgn stripe, CT 118 EFI tu cume tambahan sistem fuel injection & Cc ditambah tapi luarannye still CT....kami mahukan model yang betul2 baru, kalau x laju sangat pun x kisah la tapi yang penting rupe super cun maksudnye rupe standart pun dah cantik x payah nk solek lebih2, kalau yg suke make-up motor tu lantak la...kite memang nak support malaysian brand tapi modenas perlu buktikan yang mereka bukan sekadar meramaikan pasaran yang didominasi jenama2 jepun....ini teguran ikhlas daripada pengguna modenas sejak tahun 1998...kami mahukan lebih pembaharuan.....

    Terbaik!(1)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>