Buletin Utama TV3 - Perodua Myvi baharu kod D54T - Arena Kereta

Buletin Utama TV3 – Perodua Myvi baharu kod D54T

Semalam Buletin Utama TV3 telah menyiarkan berita khas dalam segmen auto berkenaan model baharu Perodua yang dikenali dengan kod D54T. Antara ulasan menarik ialah berkenaan kemampuan model itu untuk meneruskan legasi kejayaan model Myvi terdahulu, mampukah Perodua Myvi 2011 ini terus mencatatkan angka jualan luar biasa, seterusnya kekal menjadi lagenda dalam dunia automotif tempatan?

Terbaik!(0)Booo~(0)

67 Comments

  1. Hafiy Perodua

    June 4, 2011 at 7:31 am

    Salam Evo, Takde suara pon, kena komputer saya yang problem.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      June 4, 2011 at 7:51 am

      Maaf Hafiy, ada masalah teknikal semasa buat rakaman, bila dah siap suara pulak tak ada..takpe, yang penting boleh tengok gambar.. :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Hafiy Perodua

        June 4, 2011 at 8:00 am

        Betul tu, dapat jugak kita tengok bentuk Myvi Auto macammana. Asyik tengok Myvi Manual je.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. samsul

    June 4, 2011 at 7:56 am

    tgk iklan Myvi kat TV rasa mcm nak muntah

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • animous

      June 4, 2011 at 8:25 am

      dengan tema Lagi best nye adei.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mizi

      June 5, 2011 at 1:36 pm

      ko ni salesman proton ke?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mohd hafis

        June 6, 2011 at 12:33 pm

        hahah...aku benci btul...adeje ckp p1 x bagus la p2 la...senyap sudah

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. amy

    June 4, 2011 at 9:33 am

    ko takde duit,sebab tu cakap mcm tu..melayu jer la tu..mcm mane nak maju...ceh,,..poyo..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. samsul

    June 4, 2011 at 11:01 am

    Myvi bkn kereta Nasional, enjin pun tak mampu nak buat

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mohd hafis

      June 6, 2011 at 12:40 pm

      ko ingat enjin proton tu 100% dia buat...
      p2 nie mmg amik dari model2 daihatsu dari kete model pertama dia bro...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • qal

        June 7, 2011 at 9:24 pm

        proton reka enjin dia sendiri lah lolzz.. cuma barang dia je x kan sume nk buat sendiri....

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • nate

          June 8, 2011 at 9:14 pm

          ko bergaduh la..janji aku dapat bonus tiap2 tahun..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. hana

    June 4, 2011 at 12:11 pm

    derrr..ko keja kat kilang buat enjin ke bai?
    cakap mcm buat enjin tu mcm buat kicap jek.
    ingat yg so called 'keta nasional' tu 100% wat sumer sendiri ke?
    parts pon byk vendor design n develop sendirik bai~

    selalunye yg bising p2 bukan keta nasional ni org yg tak paham konsep.
    kesian :p

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      June 4, 2011 at 12:20 pm

      Hehe, dasyat jugak komen hana.. ;)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ryzal

      June 4, 2011 at 1:23 pm

      wow.. so bagi ko rebadge tu kete nasional la. cmtu.. ok baru faham. thanks for the explanation.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • jengong

      June 5, 2011 at 3:14 pm

      pengeluar kereta lain pon x 100% wat sndri ngook.. cube ko lerai kete honda. x sume cop honda.. NNGGOOKKK

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • abu

      June 6, 2011 at 3:19 am

      salesman perokdua?hhahah

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mohd hafis

      June 6, 2011 at 12:43 pm

      dia anti p2 tu...
      apela..biarlah nak beli kete apa sekali pon...'
      org dah x de idea nak komen...
      p2 memg amik dari model daihatsu

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      June 7, 2011 at 1:05 pm

      hana... ko layak beli myvi baru nie:) Model nie derived dari toyota passo+hana :)

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. KAZU

    June 4, 2011 at 3:51 pm

    Ceh korang ni, meh aku cite 1 persatu sket, pasal aku pon staff sane gak, bidang design2 lg, senanye, myvi kite di reka kat sini, tapi sampai stage approve, japon mintak data ke sane, alasan nak approve, tp tengok2 daihatsu kua dulu, pastu baru dei bagi kite kuar pulak, sebabnye daihatsu n toyota pegang perodua a bhai

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. lee

    June 4, 2011 at 5:36 pm

    Cerita disebalik cerita :-
    Tahun 2002 perodua antar 80 engineer ke jepun bagi pelajari ilmu automotif. Di sana, berkumpul bersama2 engineer dari toyota n daihatsu. R n D bersaing cipta satu rekabentuk kereta berciri citarasa asia dan mampu meledakkan pasaran. Akhirnya, dari rekaan drwing/sketch, engineer malaysia menang rekabentuk terbaik dan memeranjatkan ianya seorang wanita.... Satu2nya kereta bukan rebagde dlm perodua adalah MYVI. Sebab itu ia meletop dlm pasaran malaysia sebanyak lebih 600,000 unit ddlm masa 5 tahun shj. Ada model lain dlm malaysia cipta rekodd ini? Cuba namakan satu, kalau boleh....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mizi

      June 5, 2011 at 1:37 pm

      agree.. cam ayat bos aku jek..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      June 7, 2011 at 12:23 pm

      mmm... harap2 yg nie fakta bukan auta ye?:) Mula2 proud gak ar kalau cakap design myvi nie rekaan drp designer perodua (m'sia)wanita plak tu- yg menjadi pilihan org jepun tu. Tapi, sayang design tu toyota/daihatsu kuarkan dulu utk model passo/serion. Apa citer? ohh.. lupa, perodua tu diorg yg punya suka hati diorg ar nak guna design tu utk kereta diorg dulu kn? :)

      Org jepun nie mmg pandai bab2 nie.

      Myvi bukan rebadge? kalau yg nie auta ler. Myvi rebadge dari model2 passo/serion, cuma ada la proses2 downgradenya.

      X dinafikan myvi adalah satu model fenomena sejak 5 tahun dahulu. Ternyata kemunculannya adalah tepat dan sesuai dengan kehendak/income majoriti pasaran di m'sia. Adakah model baru nie akan meneruskan momentum yg sama? Kita nantikan sahaja feedback pengguna:)

      Kalau tengok kat rekod jualan myvi, tahniah la... tapi kalau tengok kat pencapaian perodua dlm penghasilan model2nya sendiri tanpa dibayangi model induk jepunnya tu selepas 16 tahun beroperasi.... yg nie saya x proud:) Perodua kena buat sesuatu.

      Model baru dgn pelaburan RM230juta nie mgkin bleh dibanggakan sikit ar, sebab sumber dari pengarah urusannya Aminar Rashid kata, keseluruhan model nie dibangunkan oleh perodua CUMA chasis adalah dari model toyota/daihatsu.

      Dan first time dapat tengok model nie ada crash test nya sendiri yg dibuat di Idiada, Spain. Sama seperti proton buat.

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. Berlari atas air

    June 4, 2011 at 6:57 pm

    Xhran pn sb dh mmg ada model asas..sapa2 pn leh bt n ubh2 ckit..jgn nk bangga sgt..realitinya base from toyota@daihatsu..made n make up by Perodua.,.klu jual 20juta pn xhran la..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. miey

    June 4, 2011 at 9:50 pm

    Aku lagi heran..pakai kereta jenama proton tapi tiba2 badge Mitsubishi..sejak bila plak persona,satria neo,waja,saga fl, model awal2 dlu ye le..tapi kalau nk pakai kat inspira blh le..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. MAN Laksa

    June 5, 2011 at 2:02 am

    korg nie pandai komen lah keta nasional x bagus, tiru meniru dan x asli lah.. korg sedar x yg industri keta nasional nie dah byk bagi anak bini org kita makan. krg bangga sgt dgn keta luar yg terbaik n yg kaya org luar jgk. korg yg kaya xpe lah beli produk import. kli yg xcukup makan at list keta nasional nie bg peluang yg jdi pengedar pun kebayakkan bumiputra.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. mee kari

    June 5, 2011 at 7:14 am

    korg ni...pa2 pun,perodua lebih bek dri proton..etu tidak dinafikan...heheheee....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      June 7, 2011 at 12:35 pm

      mmm... baik atau tidak itu subjektif. Bagaimana nak banding kan company yg buat totally sendiri dgn company rebadge majoriti saham toyota/daihatsu? Mcmana nak banding perodua totally keluarkan compact car yg rata2 murah, dgn prootn keluarkan model2 dari segment yg pelbagai bagi memenuhi tuntutan sebagai pemain global dlm industri kereta? Kedua2 modus operandi syarikat pun berbeza, bgaimana nak banding? Just hope kedua2 company nie berjaya dlm industri... sudah ler.

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. lee

    June 5, 2011 at 7:15 am

    itulah... amat sedih bila ada kaum yg masih tidak mampu berdiri sendiri.. dulu pernah tun m kata, nak buat baju sendiri tak mampu, apalagi nak buat jarum sendiri untuk jahit baju pun harapkan orang lain buatkan... namun, sikap utk suka belajar dari org lain buatkan kaum tsbt sikit demi sedikit berubah, bukan ker tuntut ilmu itu wajib sehingga ke negeri china atau liang lahad?? tidak ada salahnya belajar dan belajar daripada mengata itu dan ini terhadap org lain...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. Hafiy Perodua

    June 5, 2011 at 10:41 am

    Salam Evo,

    Boleh download berita di atas di laman web tv3. Saya sendiri dah download untuk kegunaan laman web saya. Boleh tengok link di bawah

    http://www.youtube.com/watch?v=mFcdI19DJno

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      June 5, 2011 at 11:00 am

      Ok, terbaik tu, nanti boleh bagitau saya cara macam mana nak download, dah cuba tapi kurang menjadi, komputer ada problem..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Hafiy Perodua

        June 5, 2011 at 11:03 am

        Saya guna internet download manager, boleh search kat google.

        Pergi kat laman web TV3.com.my

        Pastu click download

        Nak mudah saya hantar satu kat email Evo

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Evo

          June 5, 2011 at 11:05 am

          Ok, terima kasih Hafiy, hantar email kat saya, nanti saya try..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Hafiy Perodua

        June 5, 2011 at 11:09 am

        Dah send, boleh cek email.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  14. abc

    June 5, 2011 at 10:48 am

    takde mslah kereta rebadge ke ape ke dari perodua ngn proton.tp harga yang tak masuk akal dengan kualiti tu yang tak tahan.tmbh acc je pastu harga jual gila2,konon pembaharuan la

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. yop

    June 5, 2011 at 10:55 am

    Sememangnya myvi baru mengancam oooo.....jimat minyak....manela taw kot2 pakai enjin vvti plak...lagi la gempak....orang beli kereta tok jangka masa panjang...jadi kena tengok ketahanan enjin tu...

    nak compare dengan proton, 3 tahun je enjin dah meragam....banyak rosak..kos baikpulih plak tinggi menggunung...

    fikir dulu untuk masa panjang...:)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fai jual kereta

      June 5, 2011 at 9:38 pm

      tuan yob....kereta perodua dah lama pakai vvti...DVVT yg kat perodua tu, sama je teknology nye...nama je lain...sbb brand lain...:D...viva, alza, myvi, kembara, nautika, semua da pakai DVVT = VVTi

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • captain slow

      June 7, 2011 at 8:03 am

      ntah2 encik yop ni x tau pn vvti 2 apa benda..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      June 7, 2011 at 12:40 pm

      mmm... kalau fikir jagka masa panjang kena ar cari yg lebih tahan daya enjin, lebih praktikal, spacious, ruang bagasi yg luas dan ride n handling yg ok, al maklum la bila beli kereta nie, keluarga pun berkembang dan beranak pinak. takut tak memenuhi keperluan masa panjang bila berkeluarga nanti:) ... The choise is urs!

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • azlan

      June 8, 2011 at 5:33 pm

      Proton Iswara aku tahun 1993 enjin 1.5 masih elok n x pernah meragam.Seluruh semenanjung malaysia aku dh g.Warna pn masih ori

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  16. samsul

    June 5, 2011 at 9:40 pm

    walau apa pun rintangan melanda aku tetap support proton, perodua =(dahaitsu+toyota) tapi mengaku kereta nasional, pekerja je orang malaysia kereta tu jepun punya ,kena tsunami sparepart takde, terang2 tu bgtau yg myvi ni made in jepun

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mohd hafis

      June 6, 2011 at 12:48 pm

      ape ke bod ko nie..ko faham konsep x..
      p2 mmg amik dari model2 daihatsu+toyata la brader..ko nie penjual kete proton ke...
      bila masa myvi made in japan ?kena tsunami sparepart x de ?sparpart buat dia malysia bro..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • ryzal

        June 6, 2011 at 4:58 pm

        hafis ni mesti salesman perodua.. hahaha.. bersungguh2 nk pertahankan perutdua die tu..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • mohd hafis

          June 6, 2011 at 10:01 pm

          haha sebernye aku pakai moto kapcai ja..bro tu x phm konsep p2 ...
          ok2

          Terbaik!(0)Booo~(0)
          • captain slow

            June 7, 2011 at 8:06 am

            ak rs ko bkn pekerja perodua, sbb ko x tau negara mana yg buat part utk perodua...bnyk lg vendor oversea yg buat part utk perodua bro...vendor indon pn bnyk..renung2 kan, dan slmt beramal...

            Terbaik!(0)Booo~(0)
      • fauzan

        June 7, 2011 at 12:57 pm

        mmm... tak kisah kalau nak pertahankan perodua, itu hak dia... cuma biar la bijak supaya tak nampak mcm b*d*h... itu jer.

        cheers!

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • mohd hafis

          June 7, 2011 at 2:34 pm

          dah2 x yah gado2...sokong la p1 ,p2..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • azlan

          June 8, 2011 at 5:37 pm

          Jangan pelik le biasa le part buat tpt lain,part lain buat tpt lain.org niaga nk kos paling murah untung paling banyak.Sapa nak rugi.kalau engkau jd pemilik syarikat pn x kan nk wat sdiri kalau leh dapat dengan harga sgt murah.

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • qal

        June 7, 2011 at 9:26 pm

        ko nie x habis2 nk tuduh orang n CAKAP ORANG LAIN SALESMAN P1......... damn u!

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. Hafiy Perodua

    June 7, 2011 at 12:09 pm

    Perodua dah announce Official harga dan juga spefikasi untuk Myvi baru, sila refer posting berikut untuk maklumat lanjut

    http://www.buy-perodua.com/2011/05/new-myvi-2011.html

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • samsul

      June 7, 2011 at 9:20 pm

      klu camni punya harga baik ambik saga fl eksekutif, 1.3 baru rm43,298 utk auto, 1.6 pula rm 46,xxx atau pun ambik persona kosong

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mohd hafis

        June 7, 2011 at 10:54 pm

        amik la ko..selera masing

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  18. samsul

    June 7, 2011 at 9:18 pm

    sebagai rakyat Malaysia kita kena la support proton, mcm rakyat perancis yg support peugeout, bagi aku perodua bkn kereta Malaysia tp rebrand je.penah dgr ke perodua design kereta sendiri?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  19. qal

    June 7, 2011 at 9:32 pm

    Aku rasa buat apa kita beli keta mahal2.. sedangkan kita cuma nk pandu kereta itu kemana2.. Bukan nk bawak gi PERANG... Lebih baik beli keta yg keta lain yg lebih murah banding dgn myvi ni.. cuma interior sedikit kureng.. sekurang2nya dia ada dual airbg, abs n ebd, (lotus ride n handling) dan yg paling penting boleh jalan itu kerata dan ada enjin... VIVA 660 pun dah boleh jalan dah...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  20. lee

    June 7, 2011 at 10:17 pm

    Masih ramai kurang mengetahui rupanya. Ya, myvi adalah satu2nya model yg direkabentuk sendiri oleh p2 dan engineernya. Namun, diambil terdahulu oleh daihatsu sebagai model terkini dan dikeluarkn atas nama boon/passo. Inilah antara mungkin perjanjian antara kerajaan malaysia dan jepun dlm urusan perpindahan teknologinya.
    Oh ya! Sebelum terlupa, proton dengan kerjasama perodua telah mengeluarkan enjin campro nya di kilang perodua yg mempunyai keupayaan dan teknologi yg tidak ada di proton. Bermakna, perodua mengeluarkan/membuat enjin proton di rawang....
    Bagaimana komen anda?

    Adios !

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mail

      June 8, 2011 at 12:32 am

      wakakakaka. kau buat lawak ke?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • m.m

        June 8, 2011 at 10:20 am

        Bapak segala maharaja lawak kot...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      June 8, 2011 at 10:15 am

      mmm... perpindahan teknologi? Klakar ar. Apa maknanya kalau idea kita, design kiter pastu org lain yg dpt dan declare dia yg punya.

      Pastu kalau u nak, i bagi u chasisnya, setiap unit yg u keluarkan u kena bayar royalti kat i. Itu tak termasuk consultancy n tranning yg akan i bagi kat u utk u keluarkan model baru nie. Untung u untung i jugek... kan i pemegang share terbesar company u... u tak ingat ker?
      hehe... itu ar senarionya.

      Proton n perodua ada gak brkongsi vendor utk buat part2 kereta diorg. Dlm industri mmg mcm tu, proton pun ada gak buat part2 kereta toyota dan begitu ar gak perodua ada gak buat part2 kereta proton n vice versa. No hal la, apa masalahnya? Sumer tu ada perjanjian antara diorg di bawah secracy company. Kalau cam tu bleh claimn ker kata kalau kualiti kurang kat model proton disebabkan perodua supplykn part low kualiti? Tak mgkinkn?

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  21. Azeri

    June 8, 2011 at 1:23 pm

    assalamualaikum.. x payah nak berbantah pasal keta p2 ngn proton.. dua2 sama je..kite kalo mampu beli, guna..udah lah..kalo x suke,beli keta import! Syukur la ade keta cap BUATAN MALAYSIA. kalo xda jenama Proton ngn PeroduA, RIBU2 org nganggur xde keje tau..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mohd hafis

      June 8, 2011 at 2:58 pm

      sokong ko bro...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  22. lim

    June 8, 2011 at 3:32 pm

    lebih senang kan...naik moto je.....lagi jimat minyak....beli kereta tapi utang keliling pinggang nak wat pe...ye x?..

    lebih2 lagi adanya goverment BN (BARANG NAIK)....pastinya makin susah hidup rakyat Malaysia..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mohd hafis

      June 8, 2011 at 6:50 pm

      btul jugak.hehe..

      p/s:skrg pun bwk muto :D

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  23. rostam

    June 8, 2011 at 5:53 pm

    Aku dah ada pengalaman dengan Perodua, so memang tak sabar nak booking kereta nih...berbanding dengan jenama satu lagi tu, yang tak habis2 dengan problem.. baik aku pakai yang nih..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  24. lee

    June 8, 2011 at 10:34 pm

    Ini satu lg cerita maharaja super lawak....
    Mostly vendor yg ada digunakan perodua atau proton adalah dari syarikat yg sama. Tetapi disebabkan kos marginal yg berbeza diperlukn bagi mndapatkn satu harga pasaran. Maka, samada proton atau perodua, pengeluaran sesuatu part yg sama ada yg mungkin berbeza harganya dari segi kualiti. Pernah ada lawak2 terpinggir, proton satu ketika dulu amat mementingkan kualiti sehinggakn belian skru baru perlu digantikn dgn skru yg rosak. Namun, kos yg meningkat membuatkn proton membuat belian dlm bentuk lambakan, 1 skru dahulu sama nilai dgn sekilo skru skrg. Gred kualiti mungkin pd tahap gred 3 atau lebih. Perodua kos marginal agak tinggi krn penggunaan gred 1 partnya dari vendor yg sama. Namun, proton atau perodua tidak blh menutup kedainya krn jika salah satu tutup maka yg satu lg juga mungkin gulung tikar krn vendor tidak ada profit disebabkn kekurangan modal pusingan bg mengeluarkn part- main major customer adalah dari proton/perodua. Jgn anda tidak tahu, malaysia adalah tumpuan utama negara asia bagi pasaran kenderaan penumpang tertinggi. Jadi, dlm hal pengeluaran part enjin campro di kilang perodua, business talk adalah aku minta kau buat brg aku atas harga yg aku boleh bayar... Itu pertama, yg kedua baru cerita psl kualitinya....

    Adios !

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  25. lee

    June 8, 2011 at 10:56 pm

    Sila semak link ini untuk maharaja lawak pasal enjin campro :-

    www.motortrader.com.my/Cars/NewsHeadcylindercampro/

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  26. lee

    June 8, 2011 at 11:31 pm

    oppss, tercopy link lain,,,
    disini maharaja lawak yg sebenarnya , sila semak link ini

    http://www.motortrader.com.my/Cars/NewsHeader/News-in-2011/Local-News/Perodua-production-target-for-2011-unchanged.aspx

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  27. prolee

    September 22, 2011 at 6:48 pm

    wah...pak lawak da diam... :D kunun nya hebat pak lawak di sini ...amik kauuuuuu !!!

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>