Galeri Perodua Myvi 2011 dari bilik pameran - Arena Kereta

Galeri Perodua Myvi 2011 dari bilik pameran

Hari ini saya sempat melakukan lawatan rasmi ke sebuah bilik pameran Perodua dan di sana terdapat tiga buah model Myvi baharu, Standard (manual) berwarna putih, Premium (auto) berwarna perak dan Elegance (auto) berwarna hitam. Ketika saya sampai terdapat ramai pelanggan yang melihat setiap model kompak tersebut dengan lebih dekat, jadi agak sukar untuk saya mengambil foto-foto dalam shot terbaik.

Saya juga mengambil kesempatan melihat secara terperinci setiap model yang dipamerkan, dan ‘first impression’ saya ialah Myvi baharu keluaran Perodua ini boleh tahan hebatnya. Dari segi saiz tidak banyak berbeza jika dibandingkan dengan Myvi lama, malah Myvi baharu ini penuh dengan ciri-ciri terbaru dan kemasan yang lebih baik dan menarik.

Tidak hairanlah kalau Myvi 2011 ini kekal menjadi model terlaris selepas ini kerana ia masih menawarkan apa yang dimahukan oleh pelanggan @ rakyat Malaysia sejak tahun 2005 lagi. Saya tertarik dengan model Myvi Standard versi manual, kerana ini merupakan model dengan harga paling rendah di pasaran berbanding versi lain, RM43,900.00 sahaja.

Kepada mereka yang berminat untuk memiliki Myvi baharu dengan bajet yang kecil, Perodua Myvi Standard 1.3 SX (M) Solid bagi saya sudah memadai. Bagi yang mempunyai bajet lebih tinggi, Myvi Elegance sudah tentu menjadi pilihan tetapi jika saya adalah orangnya, lebih baik terus menunggu sehingga Perodua Myvi Extreme dilancarkan, biar alah membeli menang memakai.

Saksikan foto-foto Perodua Myvi baharu yang sempat saya ambil dari bilik pameran Perodua. Sila klik kiri di setiap gambar untuk melihat saiz lebih besar.

[nggallery id=279]

[nggallery id=280]

[nggallery id=281]

Terbaik!(2)Booo~(0)

60 Comments

  1. khai

    June 17, 2011 at 4:45 pm

    perodua mmg kreatif dalam menghasilkan interior yang menarik...dari segi meter...audio dan dashbord..varian yang berbeza dengan disesuaikan..amk contoh varian standrd meter warna kuning...premium warna biru hijau..proton patut belajar dari perodua dan lebih kreatif memikirkan interior menarik supaya tidak jemu..saga blm dan saga fl mmg berubah dari segi exterior tapi interior tetap sama..cuma di tambah dah diubah ckt je..saga fl 1.6 plak cuma enjin 1.6 tapi interior sama sahaja..jemu melihat nya...proton pada masa ni bergantung pada model saga 1.3 dan 1.6 untuk berlawan ngan myvi..dari segi keseluruhan mmg perodua mmg terkehadapan lebih dari segi jualan tiga model diambil kira iaitu..perodua-alza,myvi dan viva manakala proton-exora,persona dan saga...saya rase walaupun myvi baru sedikit mahal dari myvi dulu..tetap menjadi pilihan org ramai sbb nama MYVI tu sendiri sudah biasa menjdi sebutan....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      June 18, 2011 at 9:48 am

      mmm... hingga kini myvi akan terus lead pasaran jualan terlaris kereta2 supermini compact. Tiada saingan yg hangat utk segment nie di m'sia. Ini ar kesempatan perodua utk meraih laba:) Di samping harga kereta2 compact lebih murah berbanding model2 sedan, penggunaan minyak juga menjimatkn. Maklum ar x de bontot:) Anyway, ini lah kehendak pengguna yg rata2 memerlukan kereta utk kegunaan bandar. Berbanding saga, Saga FL pun adalah pilihan terbaik warga kota yg memerlukan model2 low cost sedan. Murah, jimat, spacious dan praktikal:) So far, inilah kereta low cost sedan terlaris di M'sia. Kalau nak buat perbandingan jualan, mmg ar kereta2 yg murah, compact dan cantik akan lebih mendapat tempat di' m'sia cuma tak mustahil citararasa nie akan berubah2 selaras dgn tahap pendapatan dan kemampuan dan nilai citarasa tinggi warga m'sia yg selektif:)
      Myvi tentunya akan menjadi phenomena utk 1, 2 tahun nie. Walau pun model EMAS keluaran proton nanti akan muncul di pasaran dlm tahun 2013 nanti, myvi akan tetap mgkin maintain jualannya kerana kerajaan bijak bagi memastikan kedua2 pengeluar ini saling tidak clash target penggunanya dgn proton akan difokuskan utk pasaran global utk model EMAS nya dgn pengeluaran domestik akan menjadi market khusus sahaja dan sebaliknya perodua.

      Dgn harapan 5 tahun lagi perodua akan hasilkan modelnya sendiri tanpa bergantung dgn syarikat induknya; toyota/daihatsu.

      my 2 cents.

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Badang

      September 4, 2011 at 12:51 pm

      mmglah interior myvi cantik sebab perodua cimplak terus dari Daihatsu x mcm proton hampir 100% hasil anak tempatan.Begiitu juga NAZA cimplak KIA kononnya produk tempatan yang untung kompeni Jepun sebab itu myvi mahal.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • sangbogol

        October 3, 2011 at 2:20 pm

        yer ka proton tak ciplak? yg proton inpira tuh sebiji lancer cuma bumper depan n belakang ja lain skit tak ciplak lagi????

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. wish

    June 17, 2011 at 4:57 pm

    Setuju dengan Mr Evo, alang-alang biar tunggu Myvi Extreme dulu, karang nyesal pulak. Berbaloi tunggu 1500cc daripada enjin 1300cc yang lama.

    p/s - wooo... mencanak visitors dalam minggu ni, Arena Kereta memang TOP list dalam search Google Myvi 2011 mengalahkan Paultan dan beberapa blog automotif lain! Tahniah!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      June 17, 2011 at 5:05 pm

      Thanks bro Wish, tak sangka pulak trafik boleh mencanak-canak berbelas ribu, dulu time Proton Inspira keluar pernah dapat sehari 18k UV, tapi kali ni rasanya boleh dapat lebih..hehe :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mohd hafis

        June 17, 2011 at 6:03 pm

        tniah Bro Evo,,

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • khai

      June 17, 2011 at 7:26 pm

      betul2 baik tunggu 1.5 dulu..xperlu terburu buru ag...tapi dengar kata 1.5 ada dua versi...satu extreme dan special edition xsilap..apa beza ek?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. syx

    June 17, 2011 at 5:07 pm

    tak ada interior elegance ke..betol lah tu better tunggu je 1.5 punya enjin..alang2 sapa yang nak beli kan..mane tahu tiba2 dia buat elegance SE ke kan..mesti best

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      June 17, 2011 at 5:20 pm

      Tak sempat ambil interior Elegance tadi sebab pengunjung ramai sangat..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. comradz

    June 17, 2011 at 5:28 pm

    tak sempat lagi nak pergi tengok...nampak memang cantik...dalam macam alza...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. imddin S.P

    June 17, 2011 at 7:20 pm

    pandangan saya: Bahagian dalaman, plastik nampak mcm sdri bahan murah.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. samsul

    June 17, 2011 at 8:46 pm

    SAYA TAK MAU KOMEN APA2, SAYA TAK MINAT PERODUA

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • neutral

      June 17, 2011 at 9:05 pm

      nie musti salesman proton nie! hahah!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • samsul

        June 17, 2011 at 9:22 pm

        bukanlah. sy kan anak usop aslam. ape barang pakai perodua ni beb. haha btw i dh tempah 1 untuk maid i buat g psr. ala kete pakai buang =)

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • mohd hafis

          June 17, 2011 at 10:12 pm

          ye ke,,
          isk2 hebat kau nie,,
          anak usop aslam pon x main usyar2 dkt sini

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • samsul

        June 17, 2011 at 10:08 pm

        aku bukan salesman proton , tapi anti copycat

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • der

          June 17, 2011 at 11:27 pm

          harga mhal...better amik jazz or honda city 2nd.....vtec lg.....bodo perodua jual mhal2.....

          Terbaik!(0)Booo~(0)
          • neutral

            June 18, 2011 at 12:07 am

            hehe xde sape yg bodo.. kalo mampu beli.. kalo xmpu berangan jela.. lebih baik dr blh beli pas 2 xmmpu nk byr bln2.. xpsl2 kene tarik.. hehe

            Terbaik!(0)Booo~(0)
        • pdos

          June 19, 2011 at 9:04 am

          kalu x minat buat apa pgi page nih. nampak sgt tak mampu.. haha

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. john

    June 17, 2011 at 9:09 pm

    nak tanya beza x kalo kete ada abs,ebd dan ba dengan kereta xde?cmne pemanduan?sbb versi standard xde

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. samsul

    June 17, 2011 at 10:10 pm

    harga akan jd penentu jualan myvi ni, mungkin persona tau saga fl akan lebih laku

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • samsul juga

      June 18, 2011 at 8:20 am

      saya agak terkilan kerana ramai tertarik dengan persona atau saga fl. Saya rasakan kurang bijak tindakan beli kereta proton berenjin campro.

      minyak sdg naik skrg. dan akan naik lagi. campro ni kuat minum minyak =) pihak proton sendiri x pernah menyatakan engine mereka efisen dari segi fuel consumption.

      kerana mereka tau mmg kuat minyak. engine baru pula yg digembar gemburkan ok dari segi fuel consumption akan direleasedkan beberapa tahun lagi.

      jangan beli kereta proton sekarang. saya bukan org perodua mahupun salesman perodua. tapi bagi saya, dlm keadaan hrga minyak yg melonjak skrg, myvi merupakan pilihan yg tepat. jimat minyak.

      anda nak kereta yg luas? cuba tengok2 kan vios atau toyota avanza. secondhand pun ok, belilah dengan owner yang anda percaya. anda x akan menyesal.

      ini pengalaman saya =)

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • samsul

        June 18, 2011 at 9:20 am

        saya juga guna saga fl, adik saya guna persona, dari segi penjimatan minyak ni, saya rasa enjin campro ni mungkin kuat sikit dari enjin made in japan. tapi bezanya cuma dalam 5% je kuat. lagi satu rakyat malaysia ni kebanyakan kalau beli kereta mesti nak bonet yg luas .myvi ni mungkin laku pada orang bujang, atau kenderaan utk ketempat keje atau ke pasar

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • fauzan

        June 18, 2011 at 9:59 am

        mmm... the choice is urs. Nak heran apa?:) Persona/saga FL tu model sedan dan myvi model supermini compact. Saya lagi heran, bila ada org yg xtau nak bezakan enjin campro, campro aifm dan campro CPS:)
        model persona EL dan saga FL nie sememangnya model yg enjinnya telah dipertingkatkan dari keefisienan dlm menjimatkan penggunaan minyak menggunakan enjin campro aifm (Intake Air-Fuel Module).

        Nie nak banding kereta compact xde bontot dengan kereta sedan dari segi jimat minyak mana la sama. Bezanya pun cuma sikit sangat. Kalau ar model compact tu ko sambung bontot dia, dah tentu tahap penggunaan minyaknya lebih kurang sama:)hehe...

        haha... ikut selera org ar. ada suka beli kereta serba baru dan ada gak yg budget2 tu suka/terpaksa rela beli kereta second hand... sekali lagi... the choice is urs!

        cheers!

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • sepul

          June 18, 2011 at 8:04 pm

          malunya bila ade yg menyokong membuta tuli ni. apa kena mengena bontot keta dengan penggunaan minyak? blaja aerodynamic x ni? drag? resistant?

          penah bawak honda city ke toyota vios? bontot lagi panjang dari FL 1.6 awak tu. body pun lebih berat.

          tapi fuel consumption terbaik. janganlah menyokong terangguk2. kita ada akal, yg buruk kita katakan buruk. yg baik kita puji.

          gunakan fakta. ni bontot kete pulak dijadikan alasan.

          awak xde kereta kan?

          Terbaik!(0)Booo~(0)
          • fauzan

            June 19, 2011 at 7:01 pm

            mmm... saja jer guna istilah bontot sebagai bahasa mudah, bahasa org kampung:). kalau tersinggung, minta maaf la yek. Kalau nak guna testimoni pengguna mmg ada kata jimat ada kata tak. Kalau nak cakap guna fakta, rujuk ler review test drive jurnalis permotoran dlm blog paultan dll. even model myvi n prootn pun ada saga fl punya review pun ada. Even dlm salah satu episod jom ronda bersama proton di TV3 pun ada buat test drive keefisienan dan penjimatan minyak nie. Kalau anda rajin anda akan jumpa artikel dan contoh2 tu.

            Mgkin ar bro sepul nie blajar semua tu pasal aerodynamic, drag, resistant dll dan engineer proton tidak.hehe..

            Saya tak kata saga fl lebih jimat minyak drp myvi. Sbb penjimatan minyak model compact dan sedan tentunya berbeza. Apple n apple please...

            p/s : ...mmm...saya terangguk2 bila berzikir jer:)

            salam n cheers!

            Terbaik!(0)Booo~(0)
        • azul

          July 28, 2011 at 12:12 am

          tk ada la..kreten proton smua tk ada value,pkai 3 or 4 tahun harga jatuh gler..
          tk mcm perodua harga tetap maintain....ko cube tgok alza bontot panjang apew..
          tpi ko tgok minyak dia mnew kuat..auto lgi tue..
          proton memang tk leh pakai la..
          buang mse jew..hahahhaha..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. der

    June 17, 2011 at 11:24 pm

    ni lh kete yg kene radioaktif nie...part dr jepun bru smpi....hati2...nt jd mutant x pn ninja turtles....huhuhuh

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. Majelan

    June 18, 2011 at 1:38 am

    Perodua patut mengubah MYvi ke bentuk sedan, lebih besar dgn cc 1.5 atau 1.6. Harga patut2 ler...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Rossi

      June 18, 2011 at 8:26 am

      Majelan, saya rasa halatuju Myvi dh lain. Kalau dulu Myvi ni dijual dgn harga mampu milik,sekarang seolah2 dh jadi kereta premium.

      cuba lihat, sekarang semua pengeluar kereta mempunyai kereta kompak premium mereka, yg mana kereta kecil tp harga xmunasabah.

      contoh honda jazz. saiz kecik, cc 1.5 tp harga dlm 120k. hampir sgt dgn harga honda civic 1.8. dan lebih mahal berbanding honda city 1.5 (yang lebih luas).

      begitu juga suzuki swift, proton juga x ketinggalan dengan savvynya.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • rostam

      June 18, 2011 at 10:29 am

      Kalau perodoa dah letak bonet, apa akan jadi dengan jualan proton? Alangkan takde bonet pun dah bersaing dengan proton, malah dah atasi dari segi jualan...sebab dah ada perjanjian perodua hanya mengeluarkan kereta compact dan proton mengeluarkan kereta sedan, kalau ada erjanjian baru mungkin bolehla...tapi nak ke proton sewenang2nya lepaskan perodua hasilkan kereta sedan? Tunggu....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mohd hafis

        June 18, 2011 at 12:05 pm

        P2 mane bole buat kete sedan der,,
        ada perjanjian nye

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • fauzan

        June 22, 2011 at 12:05 pm

        Model keluaran perodua utk segment khusus compact saja. 'Papa' kat jepun tak kasi utk segment lain. Nanti ganggu market 'papa' :)

        Proton plak berusaha utk bersaing dgn pengeluar terkemuka yg dah otai dlm industri dgn menampilkan semua segment dari A, B, C, mid-sedan, D, MPV, SUV dll. termasuklah compact gak:)

        mmm... kalau proton plak concentrate kat model compact, mcmana plak dgn produa? :) ada terfikir?

        cheers!

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Azai

        September 4, 2011 at 12:59 pm

        Kalau perodua buat kereta sedan ianya x menjejaskan juala proton,..bisnes tetap biz persaingan sihat.Saya peminat kereta sedan compact pilihan ke 2.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. TheInsider

    June 18, 2011 at 2:39 am

    Bentuk luaran dah mcm avanza yang dikecilkan.Tapi interior cantik.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. yanz

    June 18, 2011 at 9:28 am

    kpd neutral;apelah ke bagangnya ko nie.pro2kan kacukan toyota mestilah mahah barangnya.Lain kali selidik dulu br buat statement.Nk menjatuhkan org je ko nie.Ko dh xmampu buat cara xmampu jgn suka kondem sana sini.LU PIKIR LAA MANGKOK....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • yanz

      June 18, 2011 at 9:34 am

      SALAH untuk DER YG mANGKOK

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. yanz

    June 18, 2011 at 9:35 am

    SORRY NEUTRAL.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • samsul

      June 18, 2011 at 9:43 am

      jadi belilah proton made in malaysia

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • neutral

      June 18, 2011 at 6:15 pm

      hehe.. nohal..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  14. BroCity1.5E

    June 18, 2011 at 10:10 am

    Ok, aku baru semalam usha myvi baru 2011 kat perodua seri kembangan..memang sebijik kat atas,3 varian kaler putih standard, silver premium ngn hitam elegance. So, dalaman cantik sikit dari dulu..Luar hampir sama cuma, anak aku bagitau kete ayah "MyViSE 2010 tu lagi luas...huhu"(pendapat dia) Ok..aku own sebuah Honda City 1.5E untuk 1st car aku..Myvi SE 2nd car tapi manual. Penjimatan minyak myvi 1.3 sama ngn Hondacity 1.5E aku..cuma kalau 1.5S city mybe lebih jimat kot sebab 1.5S spek rim15.. Dari pengamatan aku..myvi baru ni lebih kepada kereta untuk bergaya..tapi untuk kegunaan sebuah keluarga sebagai 1st car mmg susah sikit terutama bab simpan barang. Nak 1st car ambik la Alza. Harga 57k untuk elegance auto, em,, kalau 1.5 extreme maybe 60k++(kata salesman tu) so ia berbaloi dari suzuki swift 1.5. Cuma design belakang tu bulat..berbeza dengan trend design sekarang lebih tajam dan aerodinamik.MESTI ADA SPOILER baru myvi baru ni cantik..tanpa spoiler belakang, huhu..sedey sikit..Untuk design kalau aku ada DUIT LEBIH aku prefer Honda Jazz 1.5 dari keta kompak 1.5 lain. Untuk bajet kalau contoh adik aku nak ambik keta kegunaan harian dia..aku sarankan dia ambik Saga FL 1.3. Sebab harga mampu milik. So kesimpulannya, myvi 2011 dalaman cantek..luaran bahagian depan cantek dari yang lama. Dari segi harga saja tak berapa masyuk.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. chidori

    June 18, 2011 at 5:07 pm

    mmg tak dinafikan myvi baru nih mmg cantik la weyyhhh.. tapi naper harga dia cam overprice jer.. adoiii..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • neutral

      June 18, 2011 at 6:30 pm

      dr segi price 2 mmgl jgk.. kalo iktkn mjoriti ryt m`sia imcome < 1600k bile tolak mcm2 rumah,astro,blanje isi rumah, minyak, tol, sevis maintainace, mmg balnce ciput je n mgkn ckup2 je nk survive.. so kenelh beli kete yg mmpu milik

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  16. man

    June 19, 2011 at 12:03 am

    ape mmg mnat kt kete nie...tp btul2 x stuju ndn hrge die....mhal lg bg 1.3cc........pundek lh perodua

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. poey

    June 21, 2011 at 1:32 pm

    pelik tul la aku baca komen Yanz ni..smpai mcm tu sekali mengata kt Der...bangang la..mangkuk laa...padahal Der komen biasa2 jer... sensitif sgt apsal..enth2 ko ni staff p2..rileks la bro..semua org tahu p2 kacukan toyota...yg smpai nk marah2 ni apsal..sensitif bebenor..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  18. awad

    June 21, 2011 at 11:21 pm

    semua cantik...just harga je mahal sikit...but better than proton yang ntah apa-apa model n accesoriesnya...mcm keta pak kaduk je

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  19. awad

    June 21, 2011 at 11:25 pm

    sorry if i have offended the proton's owner..just nak bg proton improve n penuhi kehendak pasaran terkini

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  20. nash

    June 22, 2011 at 12:05 am

    better than before... syabas... harga pun ok..yea x, kalu agak2 pendapatan tu rendah beli lh kereta ikut kemampuan xpon simpan duit downpyment besar ckit bulan2 xlh byk nk byr, syabas perodua kerana keluarkan kreta berkualiti jgn jd cm proton harga nk murah pastu rosak memanjang...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  21. kurangASAM

    June 22, 2011 at 12:40 pm

    macam lebih-lebih lah pulak myvi ni..alamekkk..cuma apasal design interior nak ikut-ikut design protonlah pulak...hancus...adui...
    lagi satu perodua perlu sedar sampai bila nak bergantung design myvi ni...adakah sehingga tahun 2020 masih design myvi..compak2 dah tak main...sedangkan mungkin masa tu pengeluar kereta lain dah buat design ala2 ferrari...
    ..cuba fikir lama2 MUAK org tengok design myvi ni....
    harap moto je lebih "lagi best" ..ferrari pun tak guna moto macam tu..geli den dengar..heheh...

    ..and aku nak kutuk proton jugak...proton dah banyak keluaran....kereta yang best2 semua mahal..hanya saga je murah..tapi design tu tak best..heheh..jgn marah..

    BERKHIDMAT UNTUK BANGSA
    Bekerja,Berusaha,Bergaya

    saya yang menurut perintah,

    (PEMILIK AVANZA)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  22. kempas-kempis

    June 22, 2011 at 11:43 pm

    Saya ni tak sempat nak pergi bilik pameran. Tapi bila tengok dekat website makin jadi tak faham. Sebab dikatakan model baru tapi tak nampak bahagian mana yang baru. Kalau setakat kaler baru, atau ciri-ciri tambahan baru, atau tukar lampu, wiper, side mirer atau seumpamanya tak perlulah ada pelancaran model baru sampai panggil TPM. Yang dikatakan model baru mungkin tukar rangka..., size jadi lebih besar @ lebih kecil @ lebih tinggi @ lebih rendah dll. Macam kancil baru dengan kancil lama (sori tak ingat tahun)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  23. kurangASAM

    June 23, 2011 at 3:29 pm

    TPM pun dah kena tipu...myvi baru

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  24. ariya

    July 4, 2011 at 10:54 am

    napa lah...asyikkk badan ja dah gak jaman la..,, orang nak kuasa.,.,bila masa da 1.6L nii?????

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  25. yo

    August 3, 2011 at 2:33 pm

    simple solution: kalo rase perodua or mane2 keta mahal then tak payah beli. dorang jual mahal ke murah ke tu hal dorang(business dorang).

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  26. tina aris

    August 6, 2011 at 6:55 pm

    Ape pn org ckp psl myvi baru(lagi best)2011,aku ttp ingin memilikinya....opps,sudah pn memilikinya,hehehe... hopex akn hampakan pemanduan ku... Ape pn,dh lama aku tetarik dgn myvi ni...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Anjang

      August 8, 2011 at 1:00 pm

      Ape mcm perasaan mggunakan kereta myvi baru nih?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  27. ranger

    August 25, 2011 at 10:02 pm

    dh terbukti best sebab tu la kuar myvi lagi best pastu nanti kuar plak lagi2 best,terlampau best,lagi2 best,best terlampau......dan mcm lg la best asal bestnya ada pada myvi

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  28. PENGKRITIK BIKIN TAKUT

    September 4, 2011 at 5:06 pm

    TAK LAKU PERODUA MYVI 1.5....BENGANG KELUARAN MYVI BARU 1.5...COZ...MODEL MYVI BARU 1.3 DENGAN MYVI BARU 1.5 BODY,FIZIKAL DAN REKABENTUK TAKDE BEZA..HANYA PENAMBAHAN SEDIKIT BENTUK SKIRTING...DAH LAH MYVI BARU 1.3 TAK BEREPA ORANG GEMAR...NI KAN PULAK MYVI EXTREME 1.5 YANG HANYA GUNA ENJIN ALZA...CONFORM TAK NAK ORANG BELI...BAIK AMBI ALZA NYATA LAGI CANTIK DAN BERBALOI....BEGONG

    BEZA PROTON PERSONA 1.6 DENGAN SAGA FL 1.3..NYATA BERBEZA FIZIKAL,REKABENTUK..YANG MENYEBABKAN ORANG TERUJA MERASAI PERBEZAANNYA....

    MYVI BARU 1.3 TAK CANTIK ...TAKDE YANG BESTNYA..HARGA MAHAL..MURAH LAGI PROTONG....CANTIK DAN EXEKUTIF SAGA FL...TAPI KALAU BELI SAGA FL DAH TAK MENGANCAM..BECAUSE DAH BANYAK ORANG GUNA....SAMA JUGA VIVA DAN MYVI DAH BANYAK BERSEPA...

    KALAU PERSONA ELEGENCE..I LIKE.....DESIGN NAMPAK EXEKUTIF MACAM BMW....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  29. PENGKRITIK BIKIN TAKUT

    September 4, 2011 at 5:08 pm

    TAK LAKU PERODUA MYVI 1.5....BENGANG KELUARAN MYVI BARU 1.5...COZ...MODEL MYVI BARU 1.3 DENGAN MYVI BARU 1.5 BODY,FIZIKAL DAN REKABENTUK TAKDE BEZA..HANYA PENAMBAHAN SEDIKIT BENTUK SKIRTING...DAH LAH MYVI BARU 1.3 TAK BEREPA ORANG GEMAR...NI KAN PULAK MYVI EXTREME 1.5 YANG HANYA GUNA ENJIN ALZA...CONFORM TAK NAK ORANG BELI...BAIK AMBI ALZA NYATA LAGI CANTIK DAN BERBALOI....BEGONG

    BEZA PROTON PERSONA 1.6 DENGAN SAGA FL 1.3..NYATA BERBEZA FIZIKAL,REKABENTUK..YANG MENYEBABKAN ORANG TERUJA MERASAI PERBEZAANNYA....

    MYVI BARU 1.3 TAK CANTIK ...TAKDE YANG BESTNYA..HARGA MAHAL..MURAH LAGI PROTONG....CANTIK DAN EXEKUTIF SAGA FL...TAPI KALAU BELI SAGA FL DAH TAK MENGANCAM..BECAUSE DAH BANYAK ORANG GUNA....SAMA JUGA VIVA DAN MYVI DAH BANYAK BERSEPA...

    KALAU PERSONA ELEGENCE..I LIKE.....DESIGN NAMPAK EXEKUTIF MACAM BMW.....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • azi

      September 30, 2011 at 5:02 pm

      suka hati org lah nak pakai keta apa pun.. duit dorang jgak. aku penah bwak viva, persona m-line, n yg terlatest aku dah booking myvi se 1.5.

      bila myvi 1.3 baru launch aku saja tunggu smpai bulan sept ni. sbb aku dah tau akan ada model myvi 1.5. so bagi yg dah beli myvi elegance. sorry to say la.

      bagi aku proton ngan perodua ada peminat sendiri. sblm aku beli myvi, aku buat comparison dengan persona.

      seriously aku x minat kereta ciptaan proton. x balance. x balance maksud aku exterior ok, handling ok, stability ok.driving power ok.nice tp interior sangat kureng. cushion seat sangat murahan, dashboard sangat gloomy. tiada sexy appeal. mcm tengok nenek2 yg nazak. sangat simple dlm bahasa yg mudah. dan bagi aku yg agak tinggi, driver's cabin sangat tidak sesuai. cabin sangat 'rendah' and there's not much leg room. so i was lucky aku ada kawan yg beli persona supaya aku bleh buat comparison. even space bagi driver dlm viva lagi luas. i knew because i drive both. yes mmg body design mantap bagi persona. on the outside. but not inside. luaran ko boleh boleh ckp mcm bmw. tp dalaman aku boleh cakap mcm kereta harga 30-40k. murah!

      then lets talk about myvi.

      aku meminati myvi bukan apa. bukan sbb aku salesman myvi, mak bapak aku bukan dibayar company perodua, and perodua x bayar aku untuk endorse kereta diorang. only for a bunch of reason. yg paling utama sbb ada darah toyota dlm perodua engineering. apa korang kutuk2 diorang copycat kereta jepun? at least kitaorang rakyat 1malaysia bleh pakai kereta yg mampu milik even kerani boleh afford kereta yg ada enjin toyota. we shud be proud u know. aku sangat meminati myvi sbb dia pnya looks. (1st gen myvi pnya SE). luaran sangat mantap sporty bagi supermini compact. too bad production myvi 1st gen the last SE (2009) was deceased. and theres come the new myvi.

      myvi baru ni aku admit x lah seluas myvi lama. aku tahu sbab aku dah masuk. tahu kenapa dia x mcm myvi lama? perodua korbankn beberapa milimeter interiornya utk buat sound proofing di pintu and roof area. yes! the tin kosong sound was GONE! believe me.

      myvi baru sangat ideal bwat aku sbb aku puas hati dengan luaran dan dalaman. interior korang boleh nampak difference totally mcm langit dan bumi dengan kereta2 proton. seat sangat high quality compare dengan persona m-line dengan harga yg lebih kurang

      kat tmpt aku

      myvi se 1.5(rm53,033)
      persona 1.6 m-line (rm55,049)

      well... gud job for perodua. org x bodoh kalau nak amek kereta. u make real decision when u know u'll be paying for next 9 years.

      Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>