Brochure dan senarai harga rasmi Perodua Myvi 1.5 Extreme - Arena Kereta

Brochure dan senarai harga rasmi Perodua Myvi 1.5 Extreme

Saya percaya ramai di antara kita ternanti-nanti ketibaan hari pelancaran Perodua Myvi 1.5 pada 15 September depan. Selain untuk mengetahui lebih lanjut spesifikasi sebenar model Myvi 2011 dengan enjin bersesaran 1.5 liter itu, senarai harga juga antara yang masih menjadi persoalan dan rahsia yang masih belum terjawab. Adakah Perodua berani menawarkan Myvi 1.5 pada harga melebihi RM60 ribu?

Mahu tahu lebih lanjut? Terkini brohure rasmi Perodua Myvi 1.5 yang memaparkan varian Myvi 1.5 Extreme dan senarai harga telah didedahkan oleh blog Buy Perodua sebentar tadi, termasuk senarai harga (price list), rasanya itu senarai harga rasmi sama seperti mana yang akan dikemukakan oleh Perodua pada hari pelancaran nanti.

Berdasarkan price list tersebut, Perodua Myvi 1.5 Extreme manual ditawarkan pada harga RM58,700.00 (Metalik) dan RM58,200.00 (Solid), manakala versi automatik pada harga RM61,700.00 (Metalik) dan RM61,200.00 (Solid). Kesemua harga tersebut merupakan harga atas jalan (OTR) termasuk insuran.

Jadi terjawab sudah harga maksimum bagi Perodua Myvi 1.5 Extreme ialah RM61,700.00 sahaja, manakala versi paling murah berada pada harga RM58,200.00. Melihat kepada harga RM58,200.00, bagi saya apa yang ditawarkan cukup berpatutan, apabila mengambil kira spesifikasi enjin dan aksesori termasuk ciri-ciri dalaman yang boleh dikatakan serba lengkap.

Jika anda berminat, anda patut menempahnya segera kerana harga yang ditawarkan serendah itu pastinya bakal melonjakkan tempahan Perodua Myvi 1.5 Extreme. Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi saudara Hafiy Hazmi di blog miliknya, Buy Perodua.

Terbaik!(0)Booo~(0)

146 Comments

  1. mohd hafis

    September 12, 2011 at 10:25 pm

    huhu

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. sempoi

    September 12, 2011 at 10:28 pm

    berbaloi x kalu aku beli?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. Amir

    September 12, 2011 at 11:02 pm

    sy baru je guna myvi elegance 1.3 dlm 16 hari,harga 57800...mmg sy x puah hati btol la dgn peroduani...elegance lg mahal dr myvi SE,pandai betul dieorg mempermainkan rakyat...future nanti sy nk jual kete mmg rugi gile la market eleganceni....skg mmg penuh dgn penyesalan dgn perodua....dah dpt kete, speaker dpn pecah...gps xleh gune sampai skg....dr pengalaman sy..kalau boleh undur blk mase mmg xkn ambik la kete myvi ni....ikhlas mengikut pengalaman yg sy alami skg...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Evo

      September 12, 2011 at 11:08 pm

      Saya pun hairan tak habis lagi ni, nak kata maklumat di price list tu silap, itu saudara Hafiy yang letak, dia salesman Perodua, mesti betul.. Kenapa pulak Myvi Elegance harga nak sama macam Myvi Extreme dan Myvi 1.5 SE pulak lebih murah? Pelik tu..

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • Hafiy Hazmi

        September 13, 2011 at 12:43 am

        Cuba tengok technical spec brochure Myvi 1.5 SE Auto. Dia tulis kat situ, optional Multimedia System + GPS.

        Untuk model Myvi 1.5 SE Auto dengan Multimedia System, belum ada harga lagi. Saya estimate harga dia dalam RM60k jugak tu.

        Yang harga kat atas tu, without Multimedia System + GPS.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • jya

          September 13, 2011 at 8:29 am

          buat masa ni kesemua se 1.5 auto didatangkan dengan multimedia package dgn harga 56k

          Terbaik!(1)Booo~(0)
    • khai

      September 12, 2011 at 11:37 pm

      tu kata...sy pun sama ngan bro AK...hairan jugak...kalo diikutkan harga tu,,mmg berbaloi kalo amk 1.5 SE manual atau auto..n 1.5 SE ada dua versi audio yg biasa dan multimedia..mmg bagus ada pilihan..kalo tgk brochure..SE dan extreme ada beza kat exterior..yg interior cuma seat je nmpk..tapi seat myvi SE cun..ada 2 warna..yg lain cam sama...xtau la sbb baru brochure..kene tgk masa pelancaran nanti baru tau sepenuhnya..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • DV8

      September 13, 2011 at 4:31 pm

      firstly, sy brsimpati dgn saudara, tetapi itulah hakikat senario di Malaysia ini, kita pengguna selalu ditipu dan hak2 kepenggunaan di Malaysia masih tidak /belum kuat jika dibandingkan dgn negara maju yg lain. Pesanan sy kepada semua di masa hadapan, jgnlah membeli sesuatu produk yg baru dgn cepat, perlu tunggu dahulu.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • rin

      September 13, 2011 at 9:25 pm

      rasanya apa yg saudara alami sama dengan saya.saya dpt keta semgu sebelum raya.mula2 skali alarm/centre locking x berfungsi..salesman bangsat tu kata abg guna la dl lepas raya repair..atuk die..then saya bekeras jgk bwk g sc paksa2 rupa2nya dorg da tau kerosakan tu tp xnak inform kat cust.sparepart dah ade..dorg malas nak buat.selepas itu(saya ulangi selepas itu), speaker depan (kanan) pecah.tanya sc tu die kata nak oreder dl(im ok)...lepas raya saya call,2 3 hari lg bang sampai brg tu...sampai ke hari ni xde call...selepas itu(nak saya ulang x?)....ada plak bunyi2an kat area rear side..saya suspect lampu brek ketiga x kemas.bawak g sc dia kata 'jack' kat bonet x rapat...x sampai semeter saya keluar dr sc tu bunyi masih ada..last skali saya bwk g sc lain dia kemaskan lampu tu then ok (apa punya brg dorg bg cust ni, buat ngan kaki ke ape?)...overall saya x berpuas hati dengan kereta yang saya dpt...HELLO PERODUA...saya xkan berhenti utk keep calling you all selagi x solve masalah teknikal kereta yang saya dpt....saya bayar bukan saya minta free....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • filixku

        September 14, 2011 at 9:09 am

        bro, pengalaman saya pakai kete perodua dari model kelisa hinggalah myvi, untuk kereta perodua saya sarankan bro hantar servis dekat (branch) perodua service centre dan bukannya (dealer)authorised service centre.... kalau bro tgk buku service, ader alamat yang muka awal2 tu... yg blkg2 ader lah dealer service tp guna logo perodua... biasanya branch lebih besar dan banyak stok serta mekanik dia terlatih dan ada yg pergi jepun untuk training... dulu mase kat kl i xperasan perbezaan ini... tapi bila i pindah di jb baru i dapat bezakan antara branch dan dealer.... kalau dealer diorg takkan layan u complain pasal rosak ke aper sbb yang penting diorg nak tukar barang dpt komisen dan uruskan pelanggan lain... tp kalau branch lain plak, dia akan pikirkan kepuasan pelanggan sebab dia guna nama dan logo perodua sbb tu xboleh sewenang2 je layan customer... i dah compare byk kali meme berbeza layanan diorg... kalau kete ader waranti lg, branch akan uruskan semuanya... kalau dealer dia buat bodoh jer u complaint byk kali pun, kalau boleh u tgk carta top service centre yg di pamerkan tgk cawangan mana yg negeri u berada yg cemerlang, u blh hantar kat situ... try la dulu dan rasai perbezaannya hehe

        Terbaik!(1)Booo~(1)
        • kaduk naik junjung

          September 19, 2011 at 7:11 pm

          ..oorr mcm tu baru saya tahu...satu maklumat yang baik

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • aiman

        December 18, 2012 at 4:16 pm

        sy nak tanye , saudara amk kete ape ye ?? sy bru nk beli kete tp tkot x bgus..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • bravo!!

      September 14, 2011 at 11:41 pm

      better beli PROTON..i see now proton hv improvements!!!!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. Amir

    September 12, 2011 at 11:33 pm

    Itu yg pelik tu bro evo...perodua bt mcmani mcm dieorg nk bunuh myvi elegance la..da sape yg nk myvi elegance kalau harge lg mahal dr 1.5,bk ambik SE trus..sy betul2 kecewe la..sy rase bkn sy sorg je tp semua pemilik myvi elegance akn rase same mcm sy,mmg x puas ati...peroduani main letak je harga..bile 57800 krg yg nk bli..trus ltk murah yg 1.5 ni,kire x adil la..kesian la pd pembeli2 myvi elegance...kalau ade yg tgh tgg kete myvi elegance..baik cancel dl...kalau x menyesal mcm sy..

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • khai

      September 12, 2011 at 11:41 pm

      tu la...cm pelik gak...tapi kalo harga cmtu kan...myvi elegance xde siapa nak beli lepas ni...ikut harga skrang myvi 1.5 dan harga myvi 1.3...bagi model 1.5..versi SE berbaloi..dan bagi myvi 1.3...versi premium yg berbaloi..tu pendapat sy..apa2 tunggu pelancaran nanti..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Amir

        September 12, 2011 at 11:58 pm

        Bto tu khai..kne tgg pelancaran..tp kalau same la ngan yg bro evo ni..perodua mmg kejam la..dahla kete dpt dlm keadaan x elok..pg SC,dieorg ckp speaker die mmg mcm tu..pdhal mmg pecah..malas la tu..ni first time sy bli kereta malaysia..konon nk sokong barangan kte la tp kte yg terkne last2,elegance nanti mmg takde org nk..jumpe je kt mane2,dah tau dah..tuan dieni mst jari takde..da sme da gigit jari..mmg bto2 ELEGANCE la perodua....blilah barangan malaysia..anda pasti kagum..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Evo

          September 13, 2011 at 12:15 am

          Saya ternanti-nanti apa kenyataan daripada bos Perodua nanti berkenaan harga Myvi 1.5 SE..kita tunggu hari pelancaran..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
    • keliru

      September 13, 2011 at 11:20 pm

      baru je nak bli,,byknye complainat..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. tati

    September 13, 2011 at 12:40 am

    kesian pulak... apa boleh buat.. situasi p2 skrg mcm diluah mati mak.. ditelan mati bapak.. harga atas memang membunuh myvi lagi best.. kalau letak mahal sikit lagi dah dekat sngat dgn harga Alza.. kecelaruan harga.. nk x nak kena buat pelarasan harga.. sama mcm apple buat kat Ipad diaorg ari tu..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • filixku

      September 14, 2011 at 9:13 am

      patut guna tag nie ' lagi power, lagi murah' hehe

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. gurunmaju

    September 13, 2011 at 1:23 am

    nasib baik aku dh cancel beli myvi lg best premium auto, loan dh lulus tggal sain aggmnt jah. tp betul la mmg berbaloi amik SE dr elegance.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • jya

      September 13, 2011 at 8:33 am

      convert je booking ...amik je terus se 1.5, queue cepat sikit pasal dah booking :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. chidori

    September 13, 2011 at 9:31 am

    myvi 1.5 mana bleh nak letak harga mahal2 nnt tergugat dgn persona pulak..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. Datsun Buah Kana

    September 13, 2011 at 11:40 am

    Kawan gua yg keje marketing produa mmg ada ckp. 2, 3 bulan lepas diorg tgh pening kepala nak letak harga Myvi 1.5 ni. nak letak mahal sgt tak boleh pasal ada Alza, nk letak murah dah ada Myvi 1.3, so inilah hasil perbincangannya.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. PENGKRITIK BIKIN TAKUT/kurangASAM

    September 13, 2011 at 11:57 am

    saya rasa harga ni sesuai....dah banyak upgrade ni..enjin dah 1.5...dulu saya tak berkenan dan berminat kat myvi ni....coz enjin tak power design tak cantik...tapi sekarang bagi saya perodua bijak...harga tu oklah...lagipun cantik....sekarang perodua myvi dah setara dengan persona...design pun cantik dan banyak aksesori menarik....

    so boleh dah racing myvi Extreme dengan Neo R3...rasanyanya sapa lagi laju??????

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Inteam_1

      September 13, 2011 at 4:16 pm

      Ko nk racing ngan neo bro? Pcaya la enjin myvi xkan dpt mnandingi enjin campro pd kelajuan tinggi. Aku bukan merendahkan kemampuan myvi tp berpijak la di bumi nyata. Enjin Myvi menang dlm fuel comsumtion je. Klu kelajuan, myvi akan makan asap. Tambahan pula dlm kelajuan tggi myvi akan jadi kurang stabil berbanding neo. Pemanduan mdaki pun aku perhatikan myvi mmg kurang berkuasa la bro. Neo pulak x best nye satu je, kete dua pintu tu pasal aku pakai Gen 2. Gen 2 aku pun aku dh pnah rembat sampai 200 km/h. Itu aku le. Kwn2 aku yg lain lg dahsyat lebih 200 km/h tu. Aku komen bdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku sbg pemandu bro. Bukan main sedap ati je. Dari segi perbandingan dan kesedapan memandu aku pilih Proton le berbanding Perodua. Tp klu nk sep minyak mmg aku tabik kt perodua la.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • sangbogol

        September 19, 2011 at 3:31 pm

        bro aku tgk tak lah setara mana sangat engine campro nih,pikup mmg teruklah.Tp satria neo r3 nih pakai engine campro 1.6 biasa ja ker?atau ada penambahan?
        myvi 1.5 baru nih pakai engine sama jenis dengan alza dan vios dan aku tak rasa dia makan asap!!!

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • lan

        November 2, 2011 at 4:49 am

        Tu le kalau satria neo ada 4 pintu aku ambil dh sebijik ni 2 pintu nk naik pn susah mak aku

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • sedara mara

        March 31, 2012 at 11:45 am

        yeeeeeeeee betol betol betol

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • kus2

      September 13, 2011 at 4:38 pm

      laju? agak2 lu

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mat

        September 13, 2011 at 4:41 pm

        1.5 myvi vs campro r3,,,agak2 lu,,hu2

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Shah

          September 14, 2011 at 12:35 pm

          boleh je...myvi VS ngn neo, tggu itu myvi msuk enjin YRV lah..bru bleh ckp sapa mnang bro... klu nk dibandingkan produa dan proton, kualiti produa lg baik dr proton, proton cpt n mudah dpt kerosakan...antaranya power window, getah tingkap kt pintu tu, bulb lampu mudah terbakar dan sbgnya... tp produa jarang2 sekali kita dgr mudah dpt masalah...

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • captain slow

          September 14, 2011 at 2:21 pm

          klau tkr enjin x yah ckp r..kira engine standard sudeyyy...

          Terbaik!(0)Booo~(0)
    • captain slow

      September 14, 2011 at 12:47 am

      agak2 la der nk test ngan neo R3..ke nk test pkai gear reverse?

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • persona 1.6

        September 14, 2011 at 7:00 pm

        jgn...myvi extreme ni power juga...kalau manual rasanya boleh lawan juga sama itu neo r3....heheheh...tapi kalau extreme ni test dgn persona aku kat umah tu...tak tahulah apa jadi ngan extreme....

        kalau myvi masuk enjin YRV..apooocoottt takut aku....terpaksalah aku kentutt myvi dgn enjin VR4 dlm persona aku....

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Shah

          September 22, 2011 at 8:37 am

          VR4 pun blom tentu leh mkn yrv bro... enjin manja vr4 tu...

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • lan

          November 2, 2011 at 4:53 am

          Test n turbo aku le

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. perodua tut2

    September 13, 2011 at 2:06 pm

    ape ni berbulu je...aku baru nak dapat elegance last2 kua 1.5 se arga macam ni..da la janji nak bgi kete sblm raya..tup tup dpt lepas raya tup tup kua lak 1,5 arga macam ni...agreement dgn bank da sign..kete dapat arini..perodua mmg sial..x guna..x berhati perut...klo mcm ni..baik launch 1.5 dari awal..kan x skit ati kami...perodua,perodua...mmg tidak adil!!!!!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Amir

      September 13, 2011 at 2:41 pm

      senasib la kite....aku punye gune da 16 ari...16 ari yg penuh dgn penyesalan...nanti sme duk pakai 1.5 extreme...kte duk pakai elegance yg same harge ngan 1.5.....mmg **** r perodua ni.....

      Terbaik!(0)Booo~(1)
    • captain slow

      September 14, 2011 at 2:25 pm

      wlaupun ak x beli myvi 1.3 lg best( betul ke?), tp ak bersimpati ngan nasib korang yg dh beli myvi 1.3...
      x patut..x patut..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. Adios

    September 13, 2011 at 2:52 pm

    Aku baru dpt Ezi bulan lepas,hmm...bagi aku,harga SE takde la buat aku sedih,sebab beza rm6000.kesian pemilik elegance,terajang jer MD perodua tuh....

    bab nak gps,aku lebih suka guna portable dari yang fixed kat kereta,bleh aku bawa skali bila tak pakai...nanti silap2 ada makhluk yang pecah cermin kereta curi tuh...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Amir

      September 13, 2011 at 2:58 pm

      apenye gps..yg aku punye gps xleh gune sampai harini....ptt die bg cd ngan memory card original gps tu punye tp time aku ambik x dpt..mcm2 alasan,ckp nk pos...da pos tgk2 bg memory card yg br beli pahtu cd yg burn je....tgk2 xleh gune pn gps..skg senyap...aku ibarat gune myvi biase...gps xleh gune pn...mmg ttuuuuuttt r....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Adios

        September 13, 2011 at 3:15 pm

        itu dah kira kes aniaya dari perodua tuh.. kuang asam tul.ko bagi jer terajang kat MD perodua.. ape ke orang beli elegance takleh pakai GPS yang dikatakan bermutu tinggi serba boleh...bodo ah perodua

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Amir

          September 13, 2011 at 3:37 pm

          aku tgk dlm buke die mcm2 waratty ade..tp hampeh..sme xleh pakai pn...mcm2 alasan...mmg aku gune myvi elegance ni dlm keadaan mcmni sampai bile2 la......

          Terbaik!(0)Booo~(0)
    • P2

      September 14, 2011 at 12:10 am

      Bro, ko bli kat Perodua Sales ke/Branch or dealer. terus terang la, gua dr perodua, bli dari dealer, mmg jadi problem gini, biase cari tempat branch, yang perodua punye, xde masalah, kalau de masalah boleh terus report ke perodua HQ, tq

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. pady

    September 13, 2011 at 3:15 pm

    mmg xpuas hati la ngn produe mmg x adil r..walaupun dh pakai elegence tgk yg baru lagi smart.meleleh air liur...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • adnil

      October 24, 2011 at 10:55 pm

      mmg sedihla..sy amk elegance manual..nyesal nye..arghh..da r amk graduan scheme..lme lg nk abh...adoi

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. staycool

    September 13, 2011 at 5:46 pm

    korang ni sume yg marah2 da bli myvi 1.3 elegan tu apahal? korang x tau ke perodua nak kuar myvi 1.5 kaler kuning ni???korang bli kereta 1.3 elegan tu kenapa?? nak kete cepat?memang nak 1.3? memang x suke 1.5? 1.5 mahal?? decision korang sendri yg buat, jgn salah kan org lain. lain kali before bli kete wat la research.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • te

      September 13, 2011 at 7:24 pm

      awak tu pulak jgn la marah2 kt sini

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • khai

      September 13, 2011 at 8:10 pm

      bukan mrah tu tapi betul jugak kan?mmg di beritahu awal mmg ade 1.5 n mmg dilancar bln sept xpun akhir tahun...sebenarnya kita xsabr menunggu...kalo btol2 terdesak nak pkai kete n duet ade msa tu..septutnya amk spek tengah je...premium..yg tu dah ckup lengkap..sy pun da agak dah...msty ade harga myvi 1.5 lebih kurang ngan elegance...tut2 myvi 1.5 SE....ada dua versi kan...msty la satu 50k bla2..satu lagi 60k..xkan la dua2 versi 60K...perodua msty bijak... berniaga kan...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • staycool

      September 13, 2011 at 8:30 pm

      btol tu...x marah pon...mule2 saye nk bli yg 1.3 premium,sbb xnk tunggu yg 1.5...1..3 cukup la...tp lepas wat research, dlm sept/oct akan kuar 1.5,bile tanye salesman tu die ckp lambat lagi...oct baru kuar... harge lagi mahal rm65k camtu die kate.pk punye pk...kalau bli 1.3 ni nanti menyesal x sudah lak,harge mesti x byk beza,pastu nak menjawab dari kwn2 lagi "nape ko x bli 1.5?"hahahahha..so pk2 xpe la tunggu la 1.5..(walaupun aggrement 1.3 da siap tinggal sign je)...alih2 die kuar awal dan lagi murah dari 65k..hihihihi dah booking da sabtu lepas...hehe so kite x ble nk salahkan sesape, decision kat tgn kite..sbb xnk tunggu kejap nanti bertahun2 menyesal x sudah pastu da benci ngan kete yg kite bli mahal2 tu...hehehehehhe

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  14. lilin

    September 13, 2011 at 6:20 pm

    ari tu naseb baik x ambek myvi 1.3..puas tny salesman perodua kt mid, die kate myvi 1.5 xkn kuar..naseb x book lg time 2.kelmarin baru je book myvi 1.5..x sabo nk tggu launching day...:)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. Protonian

    September 13, 2011 at 7:09 pm

    sib baik aku ni pengguna Proton yg setia.. hahaha..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  16. persona 1.6

    September 13, 2011 at 7:41 pm

    bagi aku myvi 1.5 satu keluaran yang setanding dengan keta poton 1.6...mcm ni baru ada fight...apapun memang puji rekabentuk myvi extreme..comel..heheh....body ringan memang pickup cepat..hehhe....jgnlah kutuk myvi 1.5...ok ape tengok enjin pun dah 1.5....cuma saiz je lah tak puas hati...makin kecik...kalaulah benar harga RM60 baik ambi alza or persona yang nyata saiz besar...cuma extreme ni banyak uniknya....colour kuning aku tak minat tengok..tapi putih cantik....
    kalau tanding NEO R3 (CPS) dengan Myvi .15 ..aku rasa myvi ni kalah satu tiang je..rasanya le....tak le tinggal jauh....cuma terpikir jugak kalau myvi extreme ni guna enjin alza...risau jugak..setakat yang aku perna test enjin alza ni tak le power...harap tak le gitu ye....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • jya

      September 14, 2011 at 8:36 am

      0 to 100kmh 9.8
      myvi 1.5 = 9.8 sec
      neo r3 = 9.2 sec

      top speed
      myvi 1.5 = 185kmh
      neo r3 = 205kmh

      harga
      myvi 1.5 = RM54k
      neo r3 = RM80k

      pikir-pikirkanlah mana yang value for money

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • PENGKRITIK BIKIN TAKUT/kurangASAM

        September 14, 2011 at 11:02 am

        ala myvi kala sikit je...NEO R3 mahal le..cubalah proton jual Neo R3 dalam RM56 ribu..laku tak???

        Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Kudin

        September 19, 2011 at 9:36 pm

        tapi ketahanan engine campro tu yg kureng sikit..baru beli ok. Dah 3thn ke atas quality teruk. Hanya yg penah beli keta campro boleh tau. Wpun maintain sc kat sc branch proton.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. nua

    September 13, 2011 at 7:45 pm

    papepun..persona nyata lebih baik..huhu..jgn marah...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ma-cha

      September 14, 2011 at 8:49 am

      aku pn ngidam sgt ngan persona ni tp bila khwin, skali bapak mertua aku bt suprise hadiahkan saga blm. apa pn blm pick-up naik bukit mmg power. go proton!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Shah

        September 14, 2011 at 12:39 pm

        ye ke bro? aku pnah try ngn saga blm men kat bukit grik-banjaran titiwangsa tu, kne tapau saga tu... aku xrasa saga blm power utk nek bukit... tp klu top mmg bleh thn...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • kimmy r3

          September 16, 2011 at 2:04 pm

          compare ngan apa bro?? lau compare ngan wira evo 3 mmg la saga blm kalah...klau ngan myvi 1-3 ....nak ikut dari segi handling..mmg myvi masuk gaung laa...handling macam kete sorong....stearing ringan giler...tak best lgsung... :)

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Shah

        September 22, 2011 at 8:41 am

        compare ngan myvi lah... ape barang ngn wira evo pekak bro... sayur lah BLM tu kene tapau ngan myvi aku...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  18. kudin

    September 13, 2011 at 9:02 pm

    hati-hati bakal pembeli persona..kena beli kereta baru WAJIB beli siap-siap spare part handle pintu..selalu patah woo..klu tak der problem jangan panggil proton

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Saifulz

      September 14, 2011 at 12:56 am

      Proton dah berubah bro..sejak 2008 iaitu sejak kuarnyer Saga BLM.. model proton yg dah ok.. Saga, Persona, Exora, dan Inspira.

      Proton - Komited menjadi lebih baik

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • PENGKRITIK BIKIN TAKUT/kurangASAM

        September 14, 2011 at 11:05 am

        tapi masalahnya proton kedekut desgn..buat reka bentuk terlalu konsep..takde kembang sana-takde kembang sini..harga pulak mahal....tengok perodua...design myvi extreme cantik ape....cuba lah proton keluarkan model persona Extreme or Gen2 Extreme ok tak ?

        Terbaik!(0)Booo~(1)
  19. kudin

    September 13, 2011 at 9:04 pm

    hati-hati bakal pembeli persona..kena beli kereta baru ni WAJIB beli siap-siap spare part handle pintu..selalu patah woo.."klu tak der problem jangan panggil proton.." kata services advisor proton petaling jaya sendiri.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  20. suehartamas

    September 13, 2011 at 9:13 pm

    x elok ckp cemtu..proton rasanya dah berhempas pulas memulihkan nama baik proton selepas jatuh teruk akibat pengeluaran model gen2 dahulu. tapi etuk juga persona dari spisis gen2. apa pun tahniah kpd perodua skg tempahan myvi yg cukup memberangsangkan 34,000 unit baru sebulan++ launch..Tambah lagi model myvi 1.5 kuning bumblebee yg cun tu..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  21. Maverick

    September 13, 2011 at 9:16 pm

    Just to compared Myvi Car prices last time,huhu..=( the prices are increasing extremely!

    •Myvi 1.0SR (M) Solid - RM38,924.10
    •Myvi 1.0SR (M) Metallic - RM39,447.30
    •Myvi 1.3SX (M) Solid - RM43,400
    •Myvi 1.3SX (M) Metallic - RM43,900
    •Myvi 1.3SX (M) Special Metallic - RM44,300
    •Myvi 1.3EZ (A) Solid - RM46,400
    •Myvi 1.3EZ (A) Metallic - RM46,900
    •Myvi 1.3EZ (A) Special Metallic - RM47,300
    •Myvi 1.3SXi (M) Solid - RM46,200
    •Myvi 1.3SXi (M) Metallic - RM46,700
    •Myvi 1.3SXi (M) Special Metallic - RM47,100
    •Myvi 1.3EZi (A) Solid - RM49,200
    •Myvi 1.3EZi (A) Metallic - RM49,700
    •Myvi 1.3EZi (A) Special Metallic - RM50,100
    •Myvi 1.3SE (A) Metallic - RM53,400
    •Myvi 1.3SE (A) Solid - RM52,900
    •Myvi 1.3SE (A) Special Metallic - RM53,800
    •Myvi 1.3SE (M) Solid - RM40,900
    •Myvi 1.3SE (M) Metallic - RM50,400
    •Myvi 1.3SE (M) Special Metallic - RM50,800

    More info at
    http://harga-kereta.blogspot.com/search/label/Perodua

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  22. kudin

    September 13, 2011 at 9:24 pm

    kah..kah..tau pun..wpun kecil,sempit,seat papan lapis,tak pick-up,colour pelik,tinggal bertiang-tiang yg penting 1. kereta ni minor problem tak menyusahkan dan memeningkan kepala asyik problem je 2.kereta paling laris dan diminati ramai dan laku 3. jimat petrol,services maintainan 10,000km sekali services..proton tak boleh. 4. market value..terbukti beli kereta perodua harga jauh lebih baik dari harga scond value kereta proton..cuba tanya usedcar klu tak percaya..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Saifulz

      September 14, 2011 at 12:49 am

      cube check harga kereta 2nd Exora, Persona, dan Saga? Lagi tggi dr 2nd car perodua.. Proton skrg,xsama dengan Proton dulu bro.. Tolong jangan samakn model Proton yg br dengan yg model yg lame..ingat tu..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • safee

        September 14, 2011 at 3:08 pm

        exora ngan saga aku tak tau la..tapi aku tau persona problem banyak.gear tak tukar,pintu taklh lock,itu siap,sana plak buat hal.company aku belikan persona untuk aku buat sales,masa 3 bulan aku kene pergi repair kat SC 17kali..perghhh... sampai manager aku marah aku selalu amek leave gi maner.hukaloh..dah kereta problem mestilah la repair.potong gaji aku lak pasal selalu amek leave.keta diorang yang belikan,bukan haku....pastu SC tuh cakap persona memang banyak problem,pasal tuh la lantun balik dari turkey...aku adalah contoh mangsa penderaan dari kualiti proton yang dikatakan untuk rakyat.jd,aku tak rase persona 2nd harge dia tinggi sgt.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • aiyitc

      September 18, 2011 at 12:25 pm

      Yang Lagi Best Untung orang Jepun gak... FAKTA: Perodua Owned by Dahaitsu & Toyota (51% shared), Malaysia ni lubuk emas diaorang je sebab Market Myvi aka... lg besar dkt malaysia dari jepun, dekat sana kereta ni untuk orang pompuan je, Kereta Perodua ni bagus cuma overprice je, sebab perodua punya kereta downgrade dari abang2 die dekat jepun tu...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  23. Advisor Sales Proton

    September 13, 2011 at 9:49 pm

    Salam, saya wakil pengedar kereta Proton dari EON Berhad.

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=248951935140660&set=a.231493726886481.50368.231326906903163&type=1

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  24. along

    September 13, 2011 at 11:08 pm

    nasib baik aku sabar...hhehehe.. aku nak sambar 1.5 extrem warna kuning!! sport rim 17 akan menyusul...hehehe..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  25. P2

    September 14, 2011 at 12:04 am

    Assalammualaikum, sy dari rnd Perodua,nak info sket, pasal harga, kite mmg tertakluk pada AFTA, lgpon nak lindung proton. tentang kerosakkan minor tu, maaf, biase la kalau production tinggi, permintaan terlalu tinggi, tapi buat masa ni, kritikal problem belum ada kompalin lagi, yang betul2 cam enjin, n brang2 dalam. just info

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Evo

      September 14, 2011 at 12:17 am

      Harap boleh beri lebih banyak info selepas ini.. :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • P2

        September 14, 2011 at 12:29 am

        baik. wat mse ni Myvi/ Perodua xde major prob lg, termasuk kritikal system. itu yng kita risau klu jd major problem. hehe

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Saifulz

      September 14, 2011 at 12:44 am

      apsal plak nk lindung Proton je? bukan nak lindung Perodua jugak ke? nak lindung Naza, DRB-HICOM..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • P2

        September 14, 2011 at 1:05 am

        sebab perodua x diiktiraf kereta nasional yang mewakili Malaysia, tapi protom, wakil malaysia, itu misi asal proton. tapi proton xnak bersaing sehat, naikkan harga produk lain dan nampak proton mcm murah, kualiti semakin terjejas, sebagai pesaing sehat, teringin nak proton bangun, tapi sampai sekarang xdapat s=dibuktikan lagi

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • mail

          September 14, 2011 at 2:10 am

          cheh. kaki kencing. ada ke org rnd bercakap mcmni. jgn lah mcmtu brother, kata je awak ni salesman perodua. kitorg terima je apa yg dikata, produk perodua kalau nk banding dgn produk versi asal, jauh ketinggalan tp perodua ni pandai main strategi marketing.

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • fauzan

          September 14, 2011 at 9:52 am

          mmm... tertakluk harga afta cukai rate 5% utk sumer kenderaan?:) Nak lindungi proton sebab perodua x diiktiraf kereta nasional? Proton wakil M'sia sbb itu misi asal proton? hahaha... jgn ar kencing kat sini bro.. nak kencing org kampung bleh la. Sudah sudah ler.. engineer yg cerdik x cakap cm nie ar. Diorg nie lebih teknikal. Nie mcm ayat2 salesman. salesman yg cerdik pun tak cakap mcm nie:) ..Sorry:)

          Komen saya pasal myvi 1.5 nie, satu lagi varian pilihan utk pengguna kereta2 compact. Ramai yg suka banding2kan model ada yg ikut harga, ada yg ikut spek, ada yg ikut segment dll. Bagi saya myvi adalah model kompak yg menepati selera rakyat m'sia. Tapi tidak menafikan model2 proton pun laris di pasaran. Kalau ikut segment, saga BLm adalah model B segmen yg paling laris masakini, persona plak model paling laris C segment dan for sure myvi jugek adalah model terlaris dan popular bagi katogeri compact:)

          cheers!

          Terbaik!(0)Booo~(0)
    • kudin

      September 14, 2011 at 12:54 am

      Kehebatan kete Persona..gear auto ada lampu lepas tu berkelip2 dan sekarang dah tak ada terus. lock kete bila buka terus lock balik tak sempat nak buka pintu, bila check wire longgar. penutup tangki minyak ramai yang dah patah dan tercabut, lagi satu ada bunyi kurang menyenangkan kat belakang kereta, bunyi ada benda longgar, bila check rupanya kat seat belakang iaitu bagi kete yang boleh lipat seat belakang tu, penyangkut mudah berbunyi, tapi bila balut dengan tap ok lah. tp persoalannya, kereta proton model sebelummya pun sama mcm tu, jadi kenapa proton tak mencari kaedah lain untuk menahan kerusi belakang supaya salah satu aksesori proton bukan nya tap(pita pelekat), lain kali proton jual lah tap jenama proton. tombol gear manual longgar dan berpusing2 bila nak tukar gear (bahaya) tp hantar kat proton ckp tak ada warenty, lagi satu cermin belakang tengah parking kat rumah pun boleh retak sendiri, mcm berkabus, tp klu org pecah mesti ada bekas bahagian ketukan, bawa kat proton servis tak ada waranty. power window rosak bawa kat proton servis pun tak ada waranty, lepas 6 bln rosak bwa kat proton servis balik, dan lepas 3 minggu rosak.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Saifulz

        September 14, 2011 at 1:02 am

        haha..ko mmg anti Proton..bukak la mata weh.. mane ada company nak hasilkan kereta xelok..ko ingat buat kete mcm buat kuih? org yg xmahir buat kuih pn xjd..ni kn pulak buat kete.. Proton sekurang2nya cuba berdikari untk jadi pengeluar kete..insyaAllah, sampai masa, Proton akan bjaya sepenuhnya..tggu pelancaran Persona Replacement Feb 2012 nanti..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • staycool

          September 14, 2011 at 6:35 pm

          xreti buat kete, jgn buat kete, rakyat x beban kene bli kete mahal2,proton tu sendri da mahal. ko la bukak mata , jgn dok bwh tempurung

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • aiyitc

          September 18, 2011 at 12:13 pm

          diaorang tak paksa pun ko beli weh....

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • sangbogol

          September 19, 2011 at 4:00 pm

          bro pengguna beli keta pakai duit bukan pakai daun pisang,buat kuih ke hapa tuh semua org tak nak dengar
          kami bayar duit nak brg sama kualiti dengan harga.Hutang 9 tahun baru habis bayar keta pastu
          value pun tarak!Nasihat aku baik tutup ja proton
          dan syarikat produa buat afta dimana cukai import perlu diturunkan untuk kereta luar.Ini demi nak mejaga kereta nasional yg tak berkualiti dan mahal,rakyat dijadikan mangsa dan diperbodohkan yg untung proton dan kerajaan.

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • aiyitc

        September 18, 2011 at 12:15 pm

        Abang ipar aku punya persona ok je... nasib ko ( atau kau baca2 kat mana tak baik je...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  26. deenperoduapj

    September 14, 2011 at 12:30 am

    extreme 1.5 production tak banyak..so kpd yg dah pasang niat baik oder awal sblm que panjang mcm elegance. aku pun bru book tapi se kuning bumblebee transformer, real myvi ni boleh dtg ke perodua branch pj start hari ini..OR call http://shamperodua78.blogspot.com/

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • kimmy r3

      September 16, 2011 at 2:13 pm

      ko SA EH??? hahahaahahaha..... SA Mana?? Masuk MUDAH la nak jual kete....bkn sini...sini nak bincang topik...bkn nak jual kete,, tq... :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • aiyitc

        September 18, 2011 at 12:11 pm

        betul.... SA mana sytarikat patut diharamkan kat sini.
        . nak jual kereta masuk mudah.com ok...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Kudin

          September 19, 2011 at 9:32 pm

          Sblm diharamkan baik tegur mr evo yg bagi maklumat pasal salesman brosher hafiz hazmi yg jual myvi baru ni.ramai org asyik complain jr..tapi tak selidik dulu.sblm komen mahal. Sbb tu aku buat link utk promosi kete boleh compare hg dan spesifikasi yg ada. Harga myvi se 1.3 auto yg colour orange dulu rm53700. Harga myvi 1.5 auto Se skg ni rm 54400. Cuba korang tolak. Rm 900 je naik dri myvi se 1.3 lama berbanding myvi se 1.5 yg baru ni..tu ler tujuan promosi sales person kat sini bagi ilmu..yg atas tu extreme,spec paling mahal.

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  27. kudin

    September 14, 2011 at 12:58 am

    berdasarkan problem member yg baru beli kete persona ni..boleh bersabar ke nak layan minor problem ulang alik ambik cuti ke Services centre Proton selalu sdgkan keta ni member baru shj beli..setakat ni myvi baru launch 1.3 minta laporan kat sc perodua masih zero problem tiada masalah. dipercayai dan digalakkan beli.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Saifulz

      September 14, 2011 at 1:04 am

      zero? haha..lawak betul..xkn ada kete perfect dalam dunia ni.. pape pn, diakui kualiti perodua lagi baik dr proton, tp tu dlu..skrg aku rasa kualiti proton dan perodua sama..nape susah sgt org nk pcaya proton dah brubah? jgn tgok model dlu...tgok model skrg la..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • P2

        September 14, 2011 at 1:09 am

        zero dalam maksud kritikal or mekanikal la, sila paham ayat. kalau ada pon 1 dalam 1000. minor mmg kerosakan jugak, tapi ia x membabitkan keselamatan. itu paling penting. walau bahaimanapun, sma2 baiki kelemahan

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • PENGKRITIK BIKIN TAKUT/kurangASAM

          September 14, 2011 at 11:23 am

          sebenarnya bagi saya proton ni terlalu nak ikut trend keta -keta eropah..mcm BMW.cuba menghasilkan jenama yang klass dan tidak terlalu agresif dalam rekabentuk dan promosi...berbeza perodua yang banyak ikut rentak keta jepun..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • sangbogol

        September 19, 2011 at 4:04 pm

        kualiti proton baik sedikit ja berbanding dari dulu,
        tp bab kualiti proton sama dengan produa tuh mmg kencingla, mmg byk masalah dengan produk proton sekiranya dibandingkan dengan produa.Produa pun ada masalah jugak tapi tak seteruk proton.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • tati

      September 20, 2011 at 12:32 am

      Jangan harap la kereta xde problem.. beli kete nk buat hiasan mungkin la jgk...
      utk Myvi 1.3 ini forum sesuai utk korg kaji..
      http://www.myperodua.com/index.php/topic,3620.0.html

      Terbaik!(0)Booo~(1)
  28. azi

    September 14, 2011 at 9:09 am

    kesian encik Saifulz..bersungguh2 nk mempertahankan proton..(saleman proton kah? hehe). Iyekan aje. Ape2 pn pilihan adalah ditangan anda. sy baru tanye member yg bkerja di p2..harga x confirm lg smpai harini.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      September 14, 2011 at 10:03 am

      mmm... bagi saya dia bukan ar bersungguh2 mempertahankan prootn. Tapi cuba memperbetulkan fakta2 yg bias. Senang citer, kalau nak cakap kereta A elok tak yah ar menidak-elokkan kereta B:) ... it's totally bad atittude ar :)

      Dari statement dia pun, dia tak menafikan kualiti baik yg ada pada myvi. So? Sapa yg mempertahankan sapa secara membuta tuli? :)

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Shah

        September 14, 2011 at 12:51 pm

        sebenarnya proton dan perodua ada kelemahannya... mmg xdpt dinafikan... kualiti perodua lebih baik dr proton...mmber aku gne neo, dia ckp pas 3 bulan guna, keta dia msuk air ujan dr celah tingkap pntu drver n lampu dpn, cpt tbakar... dimana kualiti proton? design interior pun cam mainan... siyes... berbeza dgn produa...dia pun ada jgk kelemahan, tp kbnykkan yg aku tau dr kawn2 aku yg gne produa ni, dia kata susah nk dpt kerosakan kecil...selalunya kerosakan berlaku selepas setahun... design interior pun cntek...xmcm kete mainan... jd kesimpulannya, dua2 brand ni ada kelemahannya...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • fauzan

          September 14, 2011 at 2:38 pm

          Mmm... setuju. masing2 ada kelemahan. Tapi dari model2 baru yg diketengahkan dua2 company m'sia nie ada peningkatan. So, yg nie kena accept la.

          cheers!

          Terbaik!(0)Booo~(0)
        • lan

          November 2, 2011 at 5:16 am

          design interior pun cntek…xmcm kete mainan.... ya ke tp keseluruhan cam keta mainan

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  29. acun

    September 14, 2011 at 1:40 pm

    harga dah nak dekat neo cps .

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  30. acun

    September 14, 2011 at 1:43 pm

    harga dah nak dekat sama dengan neo cps jer =="

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  31. PENGKRITIK BIKIN TAKUT/kurangASAM

    September 14, 2011 at 2:19 pm

    bagi saya extreme ni masih kereta baru lagi..belum kuar dan belum lagi orang pandu...hehehe..tak boleh banggakan sangat...lepas dah setahun baru nampak kelemahan dan kelebihan keta ni...hehehe kot2 gear box jatuh coz body tak mampu angkat...manalah tahukan....so jgn kutuk sgt dan jgn puji sgt...pandu dulu 2-3 bulan baru komen....heheheh betul tak....

    tapi model lama tengelam le yehhh

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  32. tian bao

    September 14, 2011 at 7:20 pm

    salam sejahtera, saya adalah pengguna myvi 1.3 SXi (manual), plate WVN beli x smpai 2 bulan yg lepas... myvi ni adalah yg ketiga, utk jalan2 hujung minggu with my family n g kuar pasar beli brg2 rumah... dan ini pertama kali sy choose perodua brand, thew other car are VW scirocco n RR mugen (recond)... btw, ape yg sy puji ialah penggunaan minyak yg amat efisyen but got a little problem there, air masuk dari celah bingkai cermin depan sebelah kiri atas & poor voice insulation... emmmm, tp biasa la, kereta ni manusia yg buat, even scirocco pun ade masalah yg sama, the solution? bring it to branch, fix it...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  33. Maverick

    September 14, 2011 at 8:50 pm

    sebenarnya kutukan, kritikan atau comment2 dari penggunalah yang membuatkan P1 & P2 makin improve dari hari ke hari..bagi sy teruskan comment2 anda..kutukan, kritikan, comment2 tersebut banyak sumbangannya untuk kebaikan semua pihak dan untuk faedah kite jugak sebagai pengguna..

    macam politiklah jugak..kalu takde pembangkang ape yang yg dibuat sekarang semua nampak ok jer la..win win situation.

    P1 & P2 terpaksa bersaing untuk mendapatkan harga yang paling minimum dalam penjualan kereta mereka dan dalam masa yang sama meningkatkan kualiti produk yang sedia ada which is good for us the customer..support kereta malaysia walaupon taste kete continental..hehehe..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  34. persona

    September 14, 2011 at 8:53 pm

    bagi korang...

    myvi 1.5 vs Alza 1.5 mana lagi power?

    Alza 1.5 vs persona 1.6 mana lagi power ?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • bravo!!

      September 15, 2011 at 12:05 am

      persona dh test dh.....kawanku punya alza semput...

      ALZA 1.5 VS EXORA 1.6

      Alza semput...exora ok jer...try tgk..7 org naik kedua2 model..try jalan area cameron highlands..exora aircond ok..alza aircond barisan ketiga x smpai....highway kedua2 model ok...mnyak tangki exora besar lg....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  35. PENGKRITIK BIKIN TAKUT/kurangASAM

    September 15, 2011 at 11:08 am

    betul ke alza semput dah test ke ?
    tapi mesti myvi extreme punya speed ni tak jauh beza dgn alza kan...rasanyalah..coz..copy enjin alza

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  36. kus2

    September 15, 2011 at 2:05 pm

    eivät taistele tyhmä

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  37. abah

    September 15, 2011 at 2:07 pm

    חודשיים ... ני myvi שלי היא השלישית שלי, לסופשבוע Jalan2 עם משפחתי לקנות brg2 בשוק ng דיור בדיקה ... וזו הפעם הראשונה לבחור perodua סאי המותג, מכונית thew אחרים VW Scirocco n RR mugen (recond) ... אגב, קוף י.ג. שבח סאי היא צריכת דלק יעילה מאוד אבל יש לי בעיה קטנה שם, כניסת המים ממסגרת השמשה הקדמית בין קול בידוד בפינה השמאלית העליונה & עני ... emmmm , המשותף לה איש tp ni המכונית שאני עושה, לצחצח אותו Scirocco אפילו בעיה ade, הפתרון? להביא אותו ענף,

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  38. kimmy r3

    September 16, 2011 at 1:57 pm

    61k?? berbaloi ke??mcam mahal jea....kereta kecil...kompak...dah la 1-5 jea...kalau persona full spec 1-6 pun rm 59k jea otr...handling lg best dari myvi...nak ikut dr segi safety persona lg bagus n BEST dr myvi...bonet besar dr myvi...lg bagus persona dr segenap segi...pepepun terpulang pd org ramai menilainya...value 4 money is important then value 4 look....tp hampeh.....smart guys get it !! ; D

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  39. Panjang

    September 18, 2011 at 11:54 am

    Dh test myi 1.5 extreme smlm...byk perubahan gak pada handling keta tuk 1.5 nie...rega naik musti best skit hihi.. dlu myvi nie mlayang semasa selekoh,skg lebih stabil yg aku prsaan selepas 100km handle dia jdi lebih stabil(x ringan sgt mcm drive keta mewah).. dh x de bau mcm sbelum nie dlu duduk blkg lori ayam dgn bau ayam leh msuk dlm keta...speker keta x bapa best wlau dh tmbah bass kt sound...Bru nk test gps dia software x de plk..dan yg aku di beritahu p2 akan stopkan keta alza x lama g...ble aku tnya psl tempahan kt ctu hampir semua pbeli adalah cina..melayu blom ada g hihi...:)

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • uvisb meru klang

      September 18, 2011 at 12:04 pm

      alamak, sales advisor cakap cenggitu semata mata untuk para pelanggan dia beli myvi 1.5L.

      sepatutnya sales advisor tu tak boleh cakap cenggitu berkenaan penjualan kereta.

      alza baru je launch 2009. tahun ni baru 2011. memang SA tu cari pasal dengan statement macam tu.

      almaklumlah, kereta baru, dia nak suruh customer dia beli myvi berbanding alza. Alza tu segemen mpv, memang tak de plan untuk stop sehingga sekarang.

      harap awak tidak terpedaya dengan statement SA.

      sekian, terima kasih

      wassalam.

      p/s: even kat jepun toyota passo sette pun masih lagi jual dan tiada plan untuk facelift lagi kat sana.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Panjang

        September 18, 2011 at 7:27 pm

        Tq info tu...memang terkejut gak kalau tbe nk stop alza psl myvi1.5 nie...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • aiyitc

      September 18, 2011 at 12:29 pm

      Auto insider dan beberapa blog pemotoran dah test myvi 1.5 liter, cuba baca review mereka, mereka kata handling kereta ini sama dengan myvi 1.3 (lagi best) dan disahkan oleh engineer perodua bahawa tiada perubahan (tune) yang dilakukan keatas sistem suspension

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • Panjang

        September 18, 2011 at 7:33 pm

        Saya x baca tpi saya test sendri myvi1.5 nie...Rasa x sama psl dh hampir 7 tahun bawa myvi 1.3 wife n memang ada improve dri segi handling dia...dh cuba bawa myvi1.5??

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • ariff

          September 19, 2011 at 11:50 pm

          Sbb EPS(electric power stereng) sama mcm Honda n Toyota..lebih laju akan rasa lebih berat & senang handle..yg dulu masih pki cecair lagi..

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  40. adzwan mohd hanidi hussein

    September 19, 2011 at 1:11 pm

    mahal lah...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  41. mohd hanidi hussein

    September 19, 2011 at 1:14 pm

    betul cakap anaku ku ,.... mahal lah

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  42. sangbogol

    September 19, 2011 at 4:14 pm

    handling sedap tapi keta tak berkualiti pun tak guna,klu selalu masuk sc ja mmg memeningkan kepala.Biar handling kurang tp kualiti bagus sudah.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  43. kaduk naik junjung

    September 19, 2011 at 7:15 pm

    tapi persona elegence lagi cantik dan nampak eksklusif

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  44. Kudin

    September 19, 2011 at 9:23 pm

    sblm komen mahal. Tau ke hg myvi 1.5 at se ni brapa? Sbb tu aku buat link utk promosi kete boleh compare hg dan spesifikasi yg ada. Harga myvi se 1.3 auto yg colour orange dulu rm53700. Harga myvi 1.5 auto Se skg ni rm 54400. Cuba korang tolak. Rm 900 je naik dri myvi se 1.3 lama berbanding myvi se 1.5 yg baru ni..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • arie

      September 19, 2011 at 11:30 pm

      tula diorg x perasaan padahal myvi se dlu mmg harga 52k-53k...cuma beza leather seat..yg lain smua peningkatan myvi se 1.5 ni...enjin dan lain2...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  45. yus

    September 22, 2011 at 7:57 pm

    dah bosanlah pandang myvi ni..takde ke bentuk lain lagi

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  46. proffy

    October 2, 2011 at 8:14 am

    erm... kenapa korang marah2 dgn myvi SE...
    berbanggalah dgn kereta korang.. nanti bila korang rasa tak suka kat kereta tu... mesti bermacam-macam masalah akan timbul.. kata orang tua2.. kereta pun pandai merajuk...!!!!

    Utk pengguna myvi Elegance,
    kalau org tanya kenapa tak beli SE1.5/Extreme ?
    jawab je la... "aku memang minat Myvi Elegance ni.."

    lagi pun aku tengok Myvi Elegance pun cantik pe..
    cuma enjen je la... 1.3

    kite beli kete bukan untuk berlumba kan???
    tak tau la kalo ada pasang niat nak berlumba di jalan raya.. :)

    Ni lah dia pengguna..
    suka membanding2...
    padahal setiap kereta tu ada pro and con nyer..

    SAYANGILAH KERETA ANDA... JGN MENYESAL...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  47. ayu

    October 25, 2011 at 9:27 am

    perodua myvi body ringan dan cepat remuk...

    Terbaik!(0)Booo~(0)

    • Lan

      February 17, 2013 at 2:24 am

      nak kuat n berat beli kereta kura2

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  48. ash..

    October 26, 2011 at 8:20 pm

    perodua lebih baik dr proton, aku ada 2 bijik kreta myvi dgn saga fl, setiap kereta ada kelemahan dan kelebihan nyer tp proton ni lebih byk problem dr perodua, pakai x sampai setahun engine break down window x payah ckplah memang problem.... x kira lah ko pakai neo ke persona ke sama je problem nyer, myvi x semesti nyer sempurna tp kerosakan x major cm proton punyer kereta... cilako betul sebagai automobil tempatan pls lah bg lah prodak terbaik kpd rakyat

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  49. sheikh

    October 26, 2011 at 8:25 pm

    wei ayu...

    kalu bawak laju cm setan memang hancur lah kalu ko bawak lori pun remuk jugak kereta proton pun sama nampak jea kukuh tp chasis lembut mengalahkan myvi

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  50. yahya

    October 26, 2011 at 11:05 pm

    kat dengkil semalam myvi bertembung merc...pemandu meninggal kat tempat kejadian..merc tu cedera ringan..semoga berhati-hati selalu

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  51. unzxs

    November 2, 2011 at 12:22 am

    korang beli je honda civic type r...cun giler(dalam semue aspek..kelajuan..reka bntuk..sistem talaan engin..n sume lh..)
    ape pown beli lh baranagn buatan MALAYSIA

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  52. ayie

    November 13, 2011 at 4:32 pm

    myvy yng bru n npk kecik..dri segi dalaman dan luaran npk menarik tape dri segi ruang dalaman sempit lagi2 apabila penumbang duduk di bahagian belakang....bg saye keseimbangan kenderaan juga tidak begitu baik disebabkan kenderaan ini tinggi n tidak mengikut aruhan graviti yang sempurna..kemungkinan kereta akan senang untuk terbabas apabila mencapai thap kelajuaan yang maksimum

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  53. ijat

    December 3, 2011 at 7:26 pm

    pape hal aku dah beli kate best siot betol.spe ckp sempit tu.tak sempit maner pon . pader aku paling best lar ..sember jek lalan jauh

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  54. ijat

    December 3, 2011 at 7:30 pm

    lau nak komen test drive dulu bru koment nie main taler jek.bru kowng rase fil bwk kate camner.nak bonet beli kontena kowng nak sumbat satu gedung pon leh dalam tu hehehhehe...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • shahrol

      December 5, 2011 at 2:51 pm

      salesman proton produa semua kuat kencing, puuuih

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • ijatskru1

        January 14, 2012 at 11:45 pm

        sye bukan sales men la..adooo aku owner krete tuuu peh betu l best minyak 16.5km/liter tuuu.. jlan jauh layan jek lagi aku dah lower kan spring .otak aku berangan nak kuko sit gune spaco ker sit ori tu MAAP TAK KN DIJUAL

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  55. kudin

    December 5, 2011 at 4:15 pm

    buat sial je aku beli kereta ni...ingatkan power..rupanya enjin tak ble speed kuat mana pun..nama je 1.5.. power lagi vios...bengong.....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  56. MAKAN MINYAKLAH

    March 31, 2012 at 1:06 pm

    MAKAN MINYAKLAH...ADIK AKU PAKAI 3 BULAN DAH..NAK JUAL..BAIK LAGI 1.3

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  57. mama

    April 5, 2012 at 12:03 pm

    saya beli keta persona eleg...baru sebulan dah kacau lock pintu..apelahhhh

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  58. Man

    February 15, 2013 at 12:09 am

    sy pemilik myvi 1.5 first batch Nov 2011, sehingga kini tiada major prob, hanya sedikit minor prob sbb bateri kong lps pkai setahun dan lain2 masih pd tahap memuaskan, pendpt saya myvi ni ok, cuma kurang sket dr sudut handling dan suspensi sikit keras, utk atasinya sy ubahsuai sikit dgn menukar kpd spring sport jenis eibach, rasa buai tu dah kurang, tp masih tidak boleh diatasi pd kelajuan ekstrim, pd sy ia masih boleh diterima kerana myvi bukan sportcar atau supercar, ia adalah compact car, ia lebih kpd pemanduan santai dan bkelebihan krn mudah utk bergerak di bandar, pickup, mudah parking, selesa dan ekonomi, jika nak bndingkn dgn persona mmg ia kalah dari sudut performance dan ruang krn persona jauh lebih luas, lebih berkuasa,stabil pd kelajuan tinggi, dan stabil pd selekoh, tp penjimatn minyak persona masih kurang bbnding myvi yg lebih jimat,sy pernah isi minyak hanya Rm30 jarak pmanduan hampir 185km ,anggaran petrol 12-14.6km/l, purata kelajuan 100-130km/h, saya tahu krn sy memiliki kedua-dua model ini, ramai yg kata persona bermasalah tp sy pkai da hmpir 5 thn ok jer, cuma masalah acc yg tak boleh adjust, dah hntar kat sc dah settle, sbenarnye ia byk bergantung pd kita, cara pemanduan kita,cara kita gunakannya dan servis ikut jadual, van vannette org tua sy dah dkt 15thn masih ok, pd sy myvi masih boleh digunakan utk keluarga kecil dan sederhana krn ruang yg disediakn tidak terlalu kecil, sedang2 aje, sesuai utk daily drive, kualiti rekabentuknya
    menarik dr segi luaran dan dalaman dan features2 terkini, dgn mengambil DNA dr model Toyota/Daihatsu Passo/Boon, bg sy kita kena tahu tujuan sebenar utk kita beli knderaan, antara,performance, ruang, dan ekonomi, myvi dan persona masing-masing ada kelebihan dan kekurangan, tepuk dada tny selera..Just my 2 cent..;-)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Terror

      February 15, 2013 at 11:52 am

      Bagus bro sbb share pengalaman, saya pernah test drive myvi 1.5..pick up terrbaik. cuma tambah duit sikti buleh ambik alza. ramai sikit buleh naik. bagi saya, kereta yg sesuai dgn kita bergantung pd diri kita..keluarga ramai ambik mpv, kalau bujang cari la yg buleh bawak hari2.. lagi satu kebanyakan kita ni pentingkan minyak save..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • khai

        June 25, 2013 at 12:01 pm

        alza terbaik...adk aku aritu nak pilih antara alza atau myvi 1.5..last2 alza...alza besar ckt...leh rmai naik dan letak barang ade ruang..pemanduan pun mantap..rase nye alza keluar masa zaman myvi lama kot..tapi beza rase pemanduan alza dan myvi lama ni sebab mak pkai myvi lama...lebuhraya mmg stabil dan sedap....aku je xpakai kete lagi....tgh usha2 antara vios second....sebab vios jadi pilihan..1)gabungan proton-bonet besar dan perodua-jimat minyak dan harga jual balik x jatuh byk...dan spare part pu murah banding kete import seangkatan dengannya...harga second vios 2006/2007 leh dapat 40k-50k..mmg dalam budjet aku ler

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Lan

      February 17, 2013 at 2:19 am

      kereta iswara saya 1.5 tahun 1993 ok lagi cat pn ori lg

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  59. vr7

    June 25, 2013 at 3:37 am

    kalau nak puas hati..beli dugatti veyron lagi ok....spell dah lah murah...hahahah

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>