Akan datang Toyota Avanza 2012 - harga bermula dari RM 63,864.00 - Arena Kereta

Akan datang Toyota Avanza 2012 – harga bermula dari RM 63,864.00

Jika anda merupakan peminat tegar Toyota dan sedang berkira-kira untuk memiliki sebuah MPV baharu, mungkin ini berita baik untuk anda. Di dalam website rasmi Toyota Malaysia, promosi awal model serba baru Toyota Avanza telah dipaparkan, termasuk pengenalan spesifikasi dan varian, serta senarai anggaran harga yang bakal ditawarkan kepada pelanggan.

Toyota Avanza baharu di Malaysia akan dilancarkan dalam empat varian dengan enjin 1.3 liter dan 1.5 liter, di mana varian 1.3 liter ditawarkan kotak gear manual. Keempat-empat varian tersebut ialah 1.3E (MT), 1.5E (AT), 1.5G (AT) dan 1.5S (AT). Anggaran harga yang bakal ditawarkan bermula dari RM 63,864.00 sehinggalah mencapai harga tertinggi untuk varian dengan spesifikasi penuh, RM 79,590.00 seunit.

Toyota Avanza serba baru ini pada mulanya dilancarkan di negara jiran Indonesia pada bulan November yang lalu, namun model tersebut sudah pun di bawa masuk ke Malaysia, buktinya melalui foto spyshot yang berjaya dirakamkan ini.

Proton akan melancarkan model Exora Bold dan Exora Prime pada bulan Januari tahun depan, dan Avanza 2012 serba baru ini dijangka akan memberikan saingan sengit kepada model MPV berkuasa turbo paling dinantikan itu.

Terbaik!(0)Booo~(1)

39 Comments

  1. AVANSA P2

    December 3, 2011 at 6:15 pm

    huhuhuuuuuuuuuuuu....tak best kereta ni....oksober lembut..tak menarik

    Terbaik!(0)Booo~(0)

  2. abhamz

    December 3, 2011 at 7:59 pm

    salam, kereta yg praktikal bagi anak ramai bg yg berpendapatan sederhana...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  3. syntium5000

    December 3, 2011 at 8:05 pm

    oh...sekrg nk dgr ade x org nk komplen pasal avanza 1.3?? underpower ka apa2 ka...tunggu exora CFE je...Avanza ni tetap truk terutama dr segi ride n handling...sapa2 yg duduk belakang tau la mcm mana membuainya avanza ni...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • rostam

      December 4, 2011 at 11:08 am

      Avanza 1.3 boleh tahan juga, jangan dengar kata orang..pandu uji dulu, aku dah test drive 1.3 punya, ok je tapi kurangla mantap berbanding 1.5....

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  4. viva elit

    December 4, 2011 at 9:53 am

    baek amek alza.hehe

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. Duan

    December 4, 2011 at 11:44 am

    Jangan beli apa2 dulu, tunggu Exora Turbo keluar , pandu uji semua (Exora, Avanza, Alza, Livina, Krondo dsb) tapi mesti bersama seluruh ahli keluarga, Lepas tu buat mesyuarat dan baru le buat keputusan. Biar semua happy kerana tahu itu keputusan bersama.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. alfonso

    December 5, 2011 at 8:46 am

    Engine Avanza ni reliable. Tahan lasak woo. Sape2 yg berpendapatan sderhana beli la avanza. Tobat tak pakai proton dh. Serrrrikkkkkkkk!

    Biala Ezora ade Twin Turbo 1000hp skalipun.

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • hana

      June 5, 2013 at 5:28 pm

      sangat setuju. engin toyota sangat lasak.

      Terbaik!(2)Booo~(0)
  7. azusa

    December 5, 2011 at 9:19 am

    exora tuh gune soft turbo jek..jgn la ngat exora turbo tuh mcm kete turbo len..t kang ade je video kt youtube...exora turbo vs mitsubishi lancer..hahahaha g search pasal soft turbo

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  8. jay

    December 5, 2011 at 4:18 pm

    lebih baik ambik avanza..dari korang beli alzaa macam jahanam...sempit mahu mampus..

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • pak kasim

      December 6, 2011 at 12:50 am

      saya pengguna kereta toyota avanza...tiap2 hari 1 buah kereta itu lah ulang lalik pi kerja...ambil anak di sekolah..hari minggu pergi pasar..keluar jalan2...time cuti balik kg,kl ke perlis, kl ke klantan..sekarang ni Km kereta saya dah 160,000...enjin toyota mmg tahan lasak...tak pernah ada masalah langsung...apa2 pun terpulanglah citarasa masing2..

      Terbaik!(2)Booo~(0)
  9. syamila

    December 6, 2011 at 12:03 pm

    saya baru berkira2 nk ambik avanza...tk kisah la oksober lembut dan tak menarik...bukannya nk ride kt jalan raya pun...hanya utk bawa keluarga pergi jalan2 dengan selesa...kan... ;-)

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • Ronaldin

      December 6, 2011 at 12:57 pm

      Setuju dgn awak. MPV sampai nak berturbo bagai, saya nak kereta yg selesa utk Family. Avanza nie not bad, Alza plak tuh MPV ker???...

      Terbaik!(1)Booo~(0)
    • Ex Sentra Pakai Exora n Saga

      December 6, 2011 at 1:41 pm

      Syamila: belum beli leh ler cakap cam tu....

      Ronaldin : selese sesangat la tu......

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. Ex Sentra Pakai Exora n Saga

    December 6, 2011 at 1:01 pm

    Ikut suker korang la nak pakai per pun.... yang penting tak menyesal sudah......

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Ana78

      January 10, 2012 at 11:57 am

      Yang nak menyesal tu, beli kereta proton...pakai 2,3tahun pun dah turun nilai harga kereta.. cuba cari kat kedai kereta terpakai @ mudah.com tgok lah beza harga proton baru dgn proton secondhand mmg banyak....

      Tak mnyesal beli Toyota atau Honda..mmg pun beli hr ni esok dah turun harga....tp pakai 4,5 tahun pun nilai harga masih stabil walaupun nak tukar beli yg baru...

      Toyota punya service mmg berkualiti...saya pakai vios sudah 5 tahun..lepas ni nak tukar ke avanza yg baru..

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • Ex Sentra Pakai Exora n Saga

        April 17, 2012 at 12:49 pm

        Ana78: hahahaha.... beli proton menyesal? yer ker... saya pernah pakai accord... n sentra.. and now exora n saga.. so far tak menyesal pun... selagi beli keter semua price akan drop... as long saya mampu bayar bulan2... n bayar duit maintenance... ok per... dulu masa pakai keter luar memang la fikir cam awak tapi sekarang pakai Proton tak der ler teruk... reasonable ler.... (yang penting lau rosak aku tak pening kepala nak kena tunggu spareparts cam keter luar sudah)... ** leh baca entry lain saya ader citer...

        Terbaik!(0)Booo~(1)
        • hana

          June 5, 2013 at 5:33 pm

          kalau pakai proton bagus juga. kalau rosak semua mudah cari. dulu aku pakai mazda interplay ade le pat yang tak boleh nak cari sampai kete tu aku jual

          Terbaik!(0)Booo~(1)
  11. Man

    January 10, 2012 at 12:13 pm

    nak beli proton exora sampai cecah harga RM70k lebih baik ambil Toyota Avanza..walaupun beza harga lebih-kurang RM10k..tapi interest bulanan rendah dr proton...

    Toyota mmg terbukti lebih berkualiti
    dan waktu service tak buat lebih kurang @ cincai aje mcm service proton tu...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  12. esempoi

    January 11, 2012 at 4:13 pm

    tengah berkira2 nak beli avanza baru gak ni
    cam best je

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  13. KLUANG MAN

    January 11, 2012 at 5:49 pm

    WOI DON'T WORRY.. AKU GUNA GAI NAK RAK DAH MCM2 AKU SUMBAT..SARDIN..KAN ORG JER LEH TUMPANG ALMARI PUN MASUK TAPI YANG BLEH BUKAK LA..CAYALAH..JLN JAUH TOKSAH HABAQ..MERATA SAMPAI..COMFIRM BAGUS...

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  14. Kawe

    January 12, 2012 at 6:40 pm

    Kalu melambung kat blakang nk wt mcm mane ek,enjin lasak aku tau..

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  15. din

    January 12, 2012 at 7:24 pm

    ntah pe ntah korang ckp ni....kadang2 x masuk akal...suka hati ler apa dia org nak beli...itu hal masing2...lagipun yg byr bukan nye engko....ni asyik nak cr pasal jer...bawa bertaubat ler ooiii...sedarlah diri 2 sikit.jgn menyesal

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  16. din

    January 12, 2012 at 7:27 pm

    boleh blah.......gua punya dit suka ati gua nler nk angkat keta ape...jgn nak kutuk mcm2.kalo dah ssh sgt 2....naik beca jer lah...kah....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. peminat toyota

    January 12, 2012 at 9:24 pm

    korang cakap jer avanza tak bagus..try korang bawak..pikap giler woo...kalah exora aku try...minyak save..1.3 sudah memadai

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  18. Setiatoyota

    January 12, 2012 at 10:00 pm

    Avanza sangat bagus. Engin mantap. Sudah 5 tahun pakai tiada sebarang masaalah. Cadang nak tukar avanza baru. Proton banyak penyakit. Kawan saya pakai proton selama 1 tahun lebih bermasaalah pada sentral lock dan power window pada semua jenama proton.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  19. Wan Kapar

    January 18, 2012 at 6:30 pm

    Saya pemilik Avanza 1.3 (beli tahun 2006). Avanza saya tu enjin memang saya puji - pickup dan tahan lasak. Cuma yg tak seronok sistem gantungan (suspension) terutama sebelah belakang memang tak memuaskan. Kalau langgar jalan tak rata (contohnya, bumper) selalunya melambung orang yg duduk di kerusi baris akhir. Lagi satu masalah ialah bunyi bising kenderaan lain dan desiran angin terlalu kuat kedengaran dari dalam masa pandu lebih 80km/j sedangkan semua tingkap dah tutup rapat hingga nak menikmati bunyi radio/muzik pun tak selesa. Baru-baru ni pulak suis power-window utama (auto) buat masalah. Nasib baik kos nak ganti part tu tak mahal sangat - kira2 RM145 aje. Harapnya model baru ni baguslah. Saya suka Toyota sebab ketahanan enjinnya. (Saya pernah memiliki Toyota Corolla sebelum ini). Cuma Toyota Avanza yg saya miliki sekarang tak berapa memuaskan hati saya. Apa pun, saya nak test drive dulu Avanza baru ni. Spesifikasi utk model 1.5S (AT) mcm bagus aje nampaknya.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • abmrz

      January 31, 2012 at 12:06 am

      Saya pakai wira spsel edition, anak 2 je, cadang nk amek avanza 1.5 baru, apa pendapat anda, kelakar tak
      Wira tu acap doh tukar main suis pwer wndow. bengang gok skali pikir,

      Terbaik!(1)Booo~(0)
    • kerol

      March 27, 2012 at 4:44 pm

      Salaam..Wan Kapar, boleh tahu kat mana hang servis/tukar power window.. murah jugak harga tu..la nu dah broken,nak tukar ori kat rm900.. keta avanza 1.3 ni dah pakai kat 7 tahun, masa mula2 keluar dulu, absorber empat2 dah weak, stering pun kena tukar.. overall cost.. dlm 4 K kata toyota.. selain masalah melambung bahagian belakang, berbaloilah pakai..sebabnya.. avanza ni dah nak cecah 160,000km, guna utk family car, guna masa keje outstation gi penang, gi johor.. lepas berhenti keje, guna utk angkut barang niaga, buku2, meja, khemah 15x10, penuh satu keta.. berniaga di kelantan, kedah, pahang, terengganu, melaka..ada je event,avanza digunakan dan tak mengecewakan.. so dgn bebanan yg teramat berat, mileage consumption yg low for long distance..amat berbaloilah.. nak tukar tapi sayang sebab arwah mak angkat bagi.. WALlahu'alam

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  20. rostam

    January 22, 2012 at 7:29 pm

    Aku pun bercadang tukar kereta sedan kepada Avanza. Bagi yang ada pengalaman guna Toyota ni, mesti dah tahu kemampuannya. Aku tak pernah menyesal guna Toyota kerana :

    1. Enjin guna timing chain memang lasak.
    2. Jimat penggunaan minyak.
    3. Kualiti memang terbaik, pakai lama pun still tak ada bunyi2 lagi.
    4. Service terbaik beb! tak banyak karenah dan memuaskan.
    5. Kalau nak trade in masih ada value lagi....

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  21. sutong

    January 25, 2012 at 11:03 am

    haaa...toyota sebenornyer...kereta hebat.material enjin dia kualiti tinggi...besi keras..tu.tahan endurace..naik jauh2.honda pulak adalah gabungan teknologi toyota dan ford.ok...pada tahun 1997 toyota join ngan yamaha..untuk buat enjin 4age...pendek kata keluarga levin..termasuklah supercharge tvis,redtop,silvertop dan blacktop.aku pakai blacktop..lani..alhamdulillah enjin xkacau.toyota corolla seg aku guna enjin 168hp ni topspeed dia 268km/j.evo3alah limit spaei 260km/j.enjin blacktop ni trueno pakai.pendek kata..keta jepun paling kuat..lasak..adalah toyota.kereta jepun paling laju adalah supra.enjin 1jz dan 2jz.800hp,lari dia 320km/j.jadi pikir2kanlah

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  22. sketteer

    March 1, 2012 at 11:00 pm

    alaa;;;jgn banyak komen,,,byk duit beli yang mahal..tak cukup duit beli yang sederhana...tak ada duit....tgk saja orang pakai kereta dari bussss

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  23. roslan

    March 25, 2012 at 6:21 pm

    btul tu selera masing2

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  24. lan

    April 16, 2012 at 11:46 pm

    jn dk puji2 toyota kereta mna x rosak bnda naik,x naik pn rosak juga..nk jimat lg beli kereta sorong rosak pn mgkn pancit ada la..jimat kos lg..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  25. cikgu baha

    April 18, 2012 at 11:22 am

    saya pun nak try avanza baru ni... sapa dah beli sela komen pasalnya

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  26. akira

    August 6, 2012 at 10:35 am

    klu sy beli avanza 1.5G ngan deposit rm10 ribu,brapa bulanan saya perlu bayar utk 6/8 tahun?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  27. joe

    February 14, 2013 at 10:31 am

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera, saya hendak memberi beberapa pendapat tentang toyota avanza baru nie. Saya dapat avanza 1.5S pada hujung bulan 4 2012. Sekarang dah nak masuk 51000 km, masa terima kereta km baru 6.

    1. Dari aspek mekanikal - Alhamdulillah, setakat tiada masalah mekanikal langsung, enjin..memang umphh. Absober belakang memang ada pembaharuan. Kedua-dua anak saya suka duduk di tempat duduk belakang. Tiada rungutan.

    2. Dari aspek 'jimat' - memang jimat (saya bandingkan dengan proton saga blm 2005 1.3 isteri). Penyelengaraan juga amat jimat. Minyak memang jimat (purata kelajuan 90-110 km/j. kalau highway maintain 110-130 km/j, kadang2 140 km/j...hehehe sebab tu kena saman).

    3. Dari aspek 'handling' - pada pendapat saya, ibarat bawa macam kereta. pikup memang ummph dari statik. Naik bukit memang ibarat ada tork lebih. Absober belakang memang saya katakan, tidak lagi beralun. Sedap corner, tak rasa membuang.

    penting juga bagi saya, tidak melendut bila bawa full item and penumpang. dan ia sesuai dengan ahli keluarga saya...Inilah pengalaman bagi saya setakat guna avanza baru nie. Mungkin orang lain ada pendapat lain. Ini adalah pendapat saya sahaja.

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • Terror

      February 14, 2013 at 10:28 pm

      Saga blm start tahun 2008. Bro citer saga yang sebelom saga blm ker.. Apapon betulla pengalaman bro tu. Rakan sekerja saya pakai avanza 1.5G pon cakap macam tu. Sebenarnya ramai yang pakai avanza ni. Antaranya minyak jimat terutama yang 1.3--> tapi power kureng. Enjin avanza mmg x byk karenah. Selalu saya tanya kengkawan yang pakai avanza ni, rata2 semua puas hati.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  28. joe

    March 9, 2013 at 9:03 pm

    Minta maaf. Saya silap. Betul tu Terror, saga blm 2008. 2005 tu saga kebal saya yang di'trade' in utk avanza.

    Terbaik!(1)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>