Foto enjin CFE (Charge Fuel Efficiency) Proton Exora Turbo - Arena Kereta

Foto enjin CFE (Charge Fuel Efficiency) Proton Exora Turbo

Nampaknya semakin banyak foto-foto model Proton Exora versi turbo (Bold dan Prime) didedahkan di dalam laman Facebook. Terbaru kita sekali lagi dapat melihat foto model pandu uji Exora turbo, dan paling menarik sudah tentu bahagian enjinnya yang kali pertama didedahkan. Menurut sumber yang saya perolehi tadi, harga yang ditawarkan untuk Exora turbo ini begitu kompetetif berbanding pesaingnya yang lain.

p/s : Saya tak pasti sama ada Exora Bold dan Prime sudah boleh ditempah. Kalau ada maklumat harap kita semua boleh kongsikan di sini.

Sumber : Proton Exora Facebook

Terbaik!(0)Booo~(0)

43 Comments

  1. cheryl

    December 11, 2011 at 4:06 pm

    tu diaaa turbo sudah mari maaaa,kepish...9x,berapa horse power yee???????????

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • AK

      December 11, 2011 at 4:13 pm

      Horse power tak banyak sangat, 138hp je, tapi tork maksimum memang tinggi, 205Nm.. Lepas ni kalau timbul lagi isu pasal Exora tak cukup power tak tahulah nak kata apa lagi.. :)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • apacino

        December 12, 2011 at 12:24 pm

        ok torque 205Nm @ 2000rpm...power 138 hp @ bpe RPM ?ade sesiape tau????

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • faiz

      December 11, 2011 at 5:00 pm

      btl.. horsepower untuk max top speed..exora standard pn da top speed tinggi yg kurangnya torque or kuase mnarik ..skrg ni 205 Nm torque available dri 2000rpm..dasyat tu haha

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • cheryl

      December 11, 2011 at 6:36 pm

      trima ksih krana mmberitaahu sya brapa horse powernya..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. Absolute Rider

    December 11, 2011 at 5:18 pm

    Menarik....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. Manmas

    December 11, 2011 at 5:36 pm

    Mantop!!!!!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. X FAHAM

    December 11, 2011 at 7:28 pm

    salam bro evo n kwn2,harap perjelas kan maksud terperinci (138hp dan 205Nm.)bagaimana ia berfungsi?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • faiz

      December 11, 2011 at 8:12 pm

      senang cerita kuasa kuda tu untuk top speed n kuasa torque mcm kuase lembu..tarik bende berat.. mcm lori horsepower xtgi sgt tpi torque tgi sbb nk bwk beban.. sbb tu bnyk pki diesel sbb torque tgi.. kalau enjin petrol N/A lower end torque x setiggi diesel so nk tmbh torque tmbh la soft turbo mane die tmbh kuase 'tarik' pade rpm2 rendah..lagi bnyk torque pade rpm rendah lagi jimat minyak kerete tu sbb xyah tekan minyak bnyk sgt nk gerak wlupn berat.. phm ke? haha

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • AK

        December 11, 2011 at 8:25 pm

        Dah lengkap tu penerangan tu, mesti boleh faham. Bab kelajuan untuk MPV ni tak penting sangat, bukan nak berlumba pun, tapi bab bawak beban itu yang penting. Bila tork tinggi sampai 205Nm, kalau bawak penumpang 7 orang, barang-barang lagi, lepas tu naik Cameron Highland atau Genting, selamba je..

        Terbaik!(1)Booo~(0)
        • Mizan Zainal

          December 21, 2013 at 10:01 am

          Bab torque & hp tu ok dah....tp..pacuam hadapan kurang sesuai bawa bebanan ...daki genting time hujan kat selekoh tajam tayat mencakar...pickup kuat...tp tayar pacuan hadapan tak mencengkam.

          Terbaik!(0)Booo~(0)
    • farghmee

      December 11, 2011 at 10:50 pm

      138hp tu unit bg Power.
      205Nm tu unit bg Torque.

      utk membawa load besar, Torque penting.
      utk mencapai laju maksima, Hp penting.

      plg utama ialah Balance antara Power&Torque.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. evodana

    December 11, 2011 at 9:36 pm

    best2...mcm volvo lak plak ade soft turbo..xde nye standard,lps nie suma mesti modified..bg tork lg tinggi...malaysia kreatif!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • momo

      December 11, 2011 at 11:09 pm

      pastu jahanam n tersadai tepi jalan... pastu ada hati nak claim warranty kat proton... pftt

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • faiz

      December 12, 2011 at 6:11 am

      jgn mandai2 up can torq..x clap cvt tu ade max toq dia bole handle..kang kaput slhkn proton

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. yacc

    December 11, 2011 at 10:50 pm

    yang best lagi, saya dapat tahu turbo yng digunakan jenis garrett turbo tu ( turbo jenis ni nissan GTR pun pakai)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • panadoll

      December 12, 2011 at 1:09 am

      bkn laaa, turbo dari borg warner.. sekian..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. X FAHAM

    December 11, 2011 at 10:54 pm

    hahaha,tQ bro EVO n kawan2.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. miey

    December 12, 2011 at 12:02 am

    Proton Exora Turbo bakal anda semua dapat pandu uji nanti...lunch tak lama lagi dah. Bab booking tu belum dapat tahu lagi. Sales dealer belum dapat green light.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. gear 6

    December 12, 2011 at 12:02 am

    wah...sy dpt 1 pngetahuan baru...tq semua..CREDIT untuk AK!!!!

    Terbaik!(0)Booo~(1)
  10. gurunmaju

    December 12, 2011 at 1:00 am

    wow cover enjin macam transformer lak tgk...tp nk kna tgu setahun dua dulu bru leh beli proton berenjin CFE turbo. tgk camna ketahanan sebenar CFE n masalah yg mungkin ada bila berada di jalanraya dgn bermacam2 ragam pemandu. sama macam prsona 1batch dulu, byk sgt problem. pas keluar elegance n xbyk masalah besar, bru aku beli PE tu, puas hati.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. TheInsider

    December 12, 2011 at 1:01 am

    Hati hati di jalan raya dah la yer..dah ada kecepis kecepis jangan berlagak lak kat jalan..
    Well done proton..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. Norman

    December 12, 2011 at 4:30 am

    Yang ni takda kecepis mcm high end turbo dgn blow off valve so banyak pada pikap jer.138 tu bhp kalau Hp dlm 140

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. ayu

    December 12, 2011 at 8:44 am

    kalau MPV exora turbo ni aku tak heran lah..MPV cukuplah pandu sederhana wlu ada turbo...Tapi yang aku nantikan model pengganti Persona yang ada turbo...itu yang gua nantikan..ada turbo dan syok..cepat lah kuar model sedan ada turbo...

    Terbaik!(0)Booo~(0)

  14. abu

    December 12, 2011 at 9:37 am

    saya suka. tahniah proton

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. khairu diab

    December 12, 2011 at 12:25 pm

    sayangnya 1 je, enjin die pakai timing belt,

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  16. yop

    December 12, 2011 at 12:47 pm

    Pastu enjin dia cepat rosak....tingkap problem...kakakaka

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Prismo

      December 12, 2011 at 3:50 pm

      kesian aku tgk ko ni.. masih duduk kat bawah tempurung lagi rupanya... kalo tak silap aku Proton dah test enjin ni selama setahun dan mileage dia sudah melebihi 250k km (dari sumber yg boleh dipercayai). Kalo aku dah 9 tahun aku pakai Waja baru sekarang mileage cecah 200k km. Proton sekarang ni dah bagi lifetime warranty utk power window dan utk pengetahuan 'ngko', PROTON WAJA aku sudah berumur lebih 9 TAHUN, diulangi.. SEMBILAN TAHUN dan keempat empat power windows masih berfungsi dgn baik sekali...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • ayu

        December 12, 2011 at 3:54 pm

        heheheh...kena sebiji Yop...padan muka..katak bawah tempurung..hahahaha..gelak..gelak

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • Prismo

          December 12, 2011 at 4:03 pm

          Duduk kat bawah tempurung besar made in japan... kerana terlalu mengagung agungkan toyolta, hondla, suzuka, nobita, ultraman sehingga membutakan mata ttg progress barangan buatan tempatan. Ni adalah jenis manusia closed minded kerana masih dijajah... kesian....... :P

          Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. miey

    December 12, 2011 at 2:25 pm

    exora cfe nie ader banyak peningkatan :

    direct injection
    light pressure turbo
    6 speed cvt gearbox
    bumper depan belakang yang sporty
    4 disc brake dengan abs dan ebd
    16" sportrims
    meter cluster yang baru dengan max speed 240kmh
    ader reverse camera dengan monitor kecil dekat rear view mirror
    clear lense tail lamp

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  18. coupe

    December 12, 2011 at 2:50 pm

    byk btl aku dtp info dr korg suma.
    tq korg.

    n utk proton pun tahniah.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  19. bravo!!

    December 12, 2011 at 6:36 pm

    ada sunroof lg terbaik la proton...jadi mpv perfect trus!!!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  20. NFCC

    December 12, 2011 at 10:42 pm

    engko tekan sikit je alza dah tinggal jauh ni....

    Terbaik!(1)Booo~(0)

  21. mat

    December 13, 2011 at 2:31 am

    em,rasanya xpkai direct injection. Masih lg mpi, tp ada vvt kat intake. N rasanya, cvt nih mgkin 7 speed utk sat. Kita tggu...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  22. kudin

    December 13, 2011 at 3:58 pm

    ada turbo..bunyi tak derla mengaum smpi rpm 3000, rasa sikit la power... boleh jual exora lama. alza tinggal sbb rm58k je 1.5..ni 1.6 turbo harga rm ??? bulanan rm9xx ke lebih ?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  23. khairu diab

    December 15, 2011 at 8:50 pm

    mulanya dulu saya x minat jugak exora, sebab guna enjin cps yg kurang ckit power, tp bila dh kluar yg turbo ni rasa brminat jgak, design exora bg saya ok juga, tambah lg klu yg versi turbo ni, cume harap dengan keluarnya exora versi facelift ni harap2 x berlaku lagi sebarang masalah yg brlaku mcm exora versi dahulu,

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  24. khairu diab

    December 15, 2011 at 8:52 pm

    yg best lg sbb guna cvt, bila guna cvt ni ringan la ckit utk exora memecut, xde masalah underpower selain dibantu turbocharger,

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  25. Mat Judin

    December 24, 2011 at 10:33 pm

    Tahniah Proton kerana akhirnya dapat juga melancarkan exora turbo 1.6 CFE turbo yang lebih power.Saya telah pergi dekat showroom dan masuk duduk di dalam tapi tak boleh buat test drive krn pejabat dah tutup.Nanti lain kali saya akan test drive.Saya akan trade in dengan exora 1.6 lama yang saya pakai sudah 3 tahun.OK.Malaysia Boleh.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  26. Bandi Amok

    January 22, 2012 at 4:42 pm

    Dah amik dah Bold, test drive balik Pontian Yesterday from Kl. Dari Puchong, masuk jalan lama Nilai, keluar Seremban. Best giler bawa Bold lalu celah kelapa sawit labu-nilai. Keluar je Seremban, tetiba all the hills rasa flat. Alza, bye-bye. Nazaria pun bye-bye. Kia Caren pun Bye-bye. Ada satu menatang je yang Bye-bye Bold yesterday, Cayyenne S, laju betul menatang Cayyenne S tu. Fuel consumption, isi RON97 RM50.00 plus satu bar gone. Lebih kurang dalm 25liters/350km (estimate) balik Pontian.

    Average fuel consumption set by ECU is 9.5liter/100km, tapi actual consumption per milisecond is different. Tend to be on the higher side. Any,way, semalam, Bold full load 4 adult 2 kid + full luggage.

    Thank you Proton.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • AK

      January 22, 2012 at 6:07 pm

      Fuhhh dasyat..Bandi Amok pun pakai Exora Bold, cayalah.. :)Thanks Bandi sebab kongsikan pengalaman kat sini, kalau boleh nanti tulis satu artikel macam test drive untuk saya siarkan kat sini..boleh jugak rakan-rakan lain dapat maklumat dari pemilik sebenar Exora Bold @ Turbo.

      Terbaik!(0)Booo~(1)
  27. Fadzel

    January 31, 2012 at 11:29 am

    harap hand brake dipindah kan ke tempat yg lain... masih ditengah2 lagi.....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  28. lan

    February 22, 2012 at 12:43 pm

    soft turbo leh masuk blow off ke?

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>