Press Release : EXORA Bold Premium And EXORA Prime For Greater Exclusivity And Performance - Arena Kereta

Press Release : EXORA Bold Premium And EXORA Prime For Greater Exclusivity And Performance

Proton Holdings Berhad melalui website rasmi mereka telah mengemaskini siaran akhbar (press release) terbaru berkenaan pelancaran Proton Exora Bold dan Prime pada minggu lepas. Terdahulu saya telah menulis serba ringkas berkenaan pelancaran model MPV dengan janaan sistem turbo itu dan anda boleh membacanya di sini. Sebagai tambahan paparan siaran akhbar tersebut, anda juga boleh saksikan galeri imej menarik dalam versi studio Proton Exora Bold Premium CVT, teruskan bacaan anda.

EXORA Bold Premium And EXORA Prime For Greater Exclusivity And Performance

SUBANG JAYA, 15 December 2011 – PROTON Holdings Berhad today announced the availability of two new variants of Malaysia’s first MPV, the Exora which features an all-new 1.6-litre Campro Charge Fuel Efficiency (CFE) engine with performance comparable to that of a 2-litre engine.

The CFE engine is available in the new Exora Bold Premium and the top-of-the-line Exora Prime model that comes equipped with a CVT transmission.

“The combination of the Campro CFE engine and CVT transmission not only gives the Exora Bold Premium and Exora Prime greater efficiency and fuel economy,” said PROTON Holdings Berhad Group Managing Director Dato’ Sri Haji Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.


He added that CFE uses the force induction technology which provides maximum power at lower RPM. “Boosted with the more efficient 1.6L engine, customers will experience powerful performance which is comparable to a 2.0L engine, with much lower fuel consumption. The additional power kicks in to provide more pulling power when accelerating or overtaking. In short, it’s what you can aptly describe as a “pay-as-you-go” engine, which gives you more “vroom” for every litre of petrol used.”

The benefits of the CVT transmission include the intelligence of selecting the best ratio that would suit a particular driving condition thus allowing the Exora to become extremely fuel efficient, and what is known as “steepless” smooth acceleration due to its discreet gear changing for best comfort.

The Exora Bold is also being offered in executive trim powered by a 1.6-litre Campro CPS engine available in both manual and automatic transmissions. PROTON is also offering a 1.6 standard trim which is powered by the same engine and a manual transmission.

The exclusive, six-seater Exora Prime features a number of enhancements. The exterior upgrades include an all-new front and rear bumper design; electric folding door mirrors; rear disc brakes; blacked-out headlamps; smoked rear combi lights; 16” inch gold-finished alloys; a rear garnish finishing; and available in a newly-introduced colour which is Absolute Brown.

An all-new leather interior is complemented by the walnut centre panel finishing, gear panel bezel, air-conditioning vent outlets and metallic beige door switch covers and inner door handles. The Exora Prime is also equipped with a second row Captain Seat, head rest monitors and an audio system incorporating navigation and a reverse camera.


The Exora Bold Premium meanwhile, also sports electric folding door mirrors, rear disc brakes, 16” inch alloys, and a new front and rear bumper design. The interior however, benefits from a sportier treatment in the form of a dual-tone combination leather seats with liquid silver appointments to its gear panel bezel, door switch cover, air-conditioning vent outlets and inner door handles. The vehicle is also equipped with a reverse camera and rear view mirror with LCD.

“The Exora Bold Premium and Exora Prime offer consumers exclusive and elegant styling combined with Lotus Ride and Handling for excellent grip, stability, response and safety, all, at an affordable price and the best value for money for a vehicle in its class, in line with our brand promise of ‘Committed to be Better’,” said Dato’ Sri Haji Syed Zainal Abidin.

Since it was first launched in April 2009, a total of 65,049 units of the Exora have already been registered with PROTON receiving some 82,854 bookings. The Exora has a monthly sales average of 1,800 units and with the introduction of Exora Bold Premium and Exora Prime, the company is optimistic of securing a monthly sales volume of 2,000 units.

With buyers opting for the Exora because of its interior spaciousness, exterior styling, features and reasonable pricing, it has also won numerous awards which include being named Midi MPV of the year at the NST/Maybank Car of the Year Awards in 2009; Best Local Assembled MPV at the Asian Auto-VCA Awards in 2009; and Small/Mid-size MPV of the year at the Autocar Asean Car of the Year Awards in 2009. The Exora also received the Frost & Sullivan 2010 Malaysia Excellence Awards for Best Automotive Debut Model of the Year in 2010.

The popularity of Exora is also evident in other Proton markets. Last year, the Exora was the only MPV named as one of the top ten cars in Thailand by a renowned English newspaper in Bangkok. And more recently this year, the Exora Star won two separate awards in Indonesia; the “Best Budget MPV 2011” at the Indonesian Automotive Awards and MobilMotor magazine’s ICOTY (Indonesian Car of the Year) Best Small MPV 2011.


The Exora Bold Premium and Exora Prime models will only be available for registration by the second week of January 2012.

In the meantime, customers are invited to test drive the Exora Bold Premium with CVT transmission at the nearest PROTON showroom. In conjunction with the launch of the new variants, PROTON is also organising a Proton 4 U Day from 16-18 December at all Proton sales outlets nationwide. Door gifts are being offered to those who test drive the Exora. The Exora Prime however, will not be available for test drive and can only be viewed at these selected outlets: Crystal Showroom, Juru Branch, Plentong Branch and Mutiara Damansara.

Variant Tentative OTR

1.6 Standard MT RM 59,998
Bold 1.6 Executive MT RM 70,998
Bold 1.6 Executive AT RM 74,998
Bold 1.6 Premium CVT RM 79,998
Prime 1.6 Premium RM 88,998

p/s : Timbul isu yang mengatakan Proton tidak mengambil berat berkenaan promosi Exora Bold dan Prime, sehinggakan tiada iklan di dalam televisyen. Nasib yang sama juga menimpa model Proton Saga FLX SE 1.6 CVT, sampai sekarang tak pernah nampak di atas jalan raya. Produk sudah bagus, tetapi tanpa promosi sudah tentu gagal memberikan impak jualan yang memberangsangkan. Apa pendapat anda berkenaan isu ini? Bagi saya Proton patut melakukan sesuatu dengan segera, giatkan promosi di dalam media massa terutamanya televisyen.

[nggallery id=487]

Terbaik!(0)Booo~(0)

23 Comments

  1. ariff

    December 21, 2011 at 7:31 pm

    berkenaan promosi, rasanya mmg betul..xde langsung iklan kat TV berkaitan model2 Proton yang baru..takkan Proton mengharapkan 'free iklan & promotion' dari media mcm blog, fB jek..

    Tadi sempat pergi ke EON showroom..bila tgk Exora dengan mata sendiri, baru rasa puas hati..xde la yg teruk sgt, tapi rasanya Proton patut pasang head sistem audio yg lebih ummpph [radio Clarion nampak simple sgt]..xpadan dgn exterior luar yg dah gempak..

    Kabin dalam kemas, seat pon sedap duduk..stereng xla seburuk dalam gambar..still ok..klu tak sebab baru kahwin, rasanya nak angkat jugak Exora baru nie..hehehe

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mat slamber

      December 21, 2011 at 11:16 pm

      proton nk jimat kos la tu...sbb tu panggil blogger.blogger yg iklankan produk ni.win win situation kot.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. x suter

    December 21, 2011 at 8:01 pm

    Saya rasa P1 guna konsep hanya johari yang kenal manickam ni, he he. Apa pun exora kali ni laku mcm goreng pisang panas. Xcellent product has the ability to talk by itself.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. eddie

    December 21, 2011 at 8:23 pm

    Admin..off topic..nak tanya sikit. Aku ingat nak beli exora ni sebiji yang bold punya.. tp aku confius nak beli dekat EON ke xpun proton edar.. Apa perbezaan dua benda ni in term of quality, service after sell and warranty..harga aku tengok sama je.

    lagi satu, tadi aku gi EON kluang, dia leh offer aku interest rendah dalam 2.88. Then dia ckp kalo EON ni kalo jd pape senang..kalo rosak tengah jalan ke senang ada towing sendiri..betul ke?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • AK

      December 21, 2011 at 9:07 pm

      Tahniah bro sebab buat pilihan yang tepat untuk beli Exora Bold. Berkenaan EON dan Proton Edar, saya tak boleh jawab sebenarnya sebab nanti dikatakan bias kepada mana-mana pihak pulak. Tapi mungkin ada rakan-rakan lain yang boleh beri pendapat atau jawapan sebaik mungkin..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • naza

      December 31, 2011 at 4:11 am

      mana-mana pun boleh. tapi kalo utk claim warranty mudah.. saya syorkan EON.. sebab saya dah banyak pengalaman.. dari savvy sampai exora yg saya pakai skang nih..

      jika kat proton edar.. ade songeh sket.. bergantung pada pengurus dia jugak.. tapi kat eon servis.. janji kita ada rekod servis dlm buku je.. ade je rosak dan disahkan oleh pomennya.. cepat ajer dia tukar tak banyak soal..

      lagi satu kalau anda jadi ahli sahabt eon.. jika ada kerosakan di mana mana sekalipun.. dia akan towing percuma bawak keta anda ke eon servis terdekat. tak kira jarak.... anda cuma kena bayar ahli sebanyak rm50 je setahun..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. FTN

    December 21, 2011 at 9:27 pm

    saya setuju sangat. saya pun ada tulis tentang "promosi" PROTON terhadap model Saga dan Exora Bold ini di blog saya. Tetapi ada yang respon kata ini hanyalah soft launch dan bukan official launch.

    Tetapi, walau apa pun jenis launch..saya rasa pihak PROTON wajar beri penjelasan. Kalau soft launch, kenalah bagitau dengan jelas. Sampaikan ibu bapa saya sendiri tak tahu pun tentang kewujudan Exora Bold ni sampailah saya ajak mereka ke showroom.

    ayuh PROTON, produk dah bagus.. (SAGA SE & EXORA BOLD), tetapi di mana publisitinya? Takkan takda budget utk marketing kut. Viva Elite yang tak tukar enjin pun iklan bagai nak rak kat TV. Sampai bila nak berada dibelakang Perodua ni???

    just my 2 cents :) majulah PROTON untuk negara!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. ayam

    December 21, 2011 at 9:35 pm

    alaa...maklumlah ada campur tangan politik dalam p1...kedudukan pembelian saham pun tak menentu......bijak jugak penulis blog ni mampu mengimbas strategi p1 yang nampaknya kurang memberi promotian pd kedua modelnya....ibarat mcm ada gunting dalam lipatan..apapun harap p1 sedar perkara ni...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. ayam

    December 21, 2011 at 9:44 pm

    baguslah ramai yang bijak menganalisis...rasa pelik kenapa p1 kurang promosi 2 modelnya yg baru keluar..and bila umum kerugian mcm takde perasaan je...takkanlah belanja berjuta-juta setakat iklan kat tv tak mampu...rasanya mcm ada org dalam sendiri nak jatuhkan syarikat ni..nampak gayanya le...hehehe...kemungkinan juga sekarang ni p1 tengah berserabut dengan pemilikan saham baru....apapun moga p1 sedar perkara ni...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • bangkai

      December 22, 2011 at 10:21 am

      rasanya memang ada yg tak kena dalam bahagian promosi proton...makan gaji buta ke???

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. slaybet

    December 21, 2011 at 10:09 pm

    inspira dulu pun dah hampir setahun baru saya nampak keluar dekat iklan~
    itupun jarang2 kluar~
    hee~

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mat slamber

      December 21, 2011 at 11:22 pm

      bukan ke yg slalu keluar tu beli "produk A" boleh menang Proton Inspira...yg ni je yg slalu ada.bukan promo dr proton pun.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. peminat kereta

    December 22, 2011 at 11:23 am

    semalam dah pegi test drive exora bold, terbaik lah...dari segi bodynye kemas, kekuatan enjinnya meyakinkan dan menambat hati saya..cuma pada permulaannya nk bergerak tu agak lembab ckt msa tekan pedal minyak..apa pun tahniah proton

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. zoro

    December 22, 2011 at 12:16 pm

    bkn ke dr dlu lg ke mmg proton xpnh wt iklan...stakat dlm paper ada la...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. salim

    December 25, 2011 at 9:34 am

    kalau p1 buat promosi kat tv,tentu jualan meningkat sbb og akan bangga kereta mereka ada kat tv

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. salim

    December 25, 2011 at 9:42 am

    kalau p1 nak meningkat jualan exora ,tampilkan model cfe+cvt pada harga paling minimum tak kira lah base @ medium iaitu tanpa leather @ vcd

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. one cent

    December 28, 2011 at 2:10 pm

    Agak panas juga ruang ini. Saya pakai kereta wira tahun 2002. Beli baru bukan second hand sebab nak beli kereta baru import terlalu mahal sebab dikenakan tax yang tinggi. So nak atau pun tidak beli lah proton. Masalah besar tu tak ada lah sangat. Tapi dah 3 kali tukar power window. Air masuk dalam bonet tu jgn cakap lah bila hujan lebat, dan masalah lain2 tu. Tapi engine tak ada masalah sebab setiasa service.
    Sekarang ni anak dah bertambah. Teringin nak pakai MPV pulak sebab senang balik kampung. Tapi bila tengok harga.....yang paling murah pun kata orang malaysia proton Exora. Kereta import jangan cakap lah. Agak2 golongan sederhana dan bawahan yang paling ramai kat malaysia ni mampu ke nak beli? Mungkin ada yang mampu beli walaupun pada hakikatnya terpaksa ikat perut anak bini kat rumah tu (maaf) sebab nk bayar bulan2.

    Terbaik!(1)Booo~(0)
    • naza

      December 31, 2011 at 4:16 am

      saya pun sederhana jugak.. tapi kita kena pandai lah merancang dan berjimat.. insyallah mampu.. gaji juruteknik dlm kerajaan mcm saya nih berapa sen je sangat.. tapi berkat berjimat cermat.. insyallah mampu.. allah maha kaya... ada la tu kelonggaran utk kita.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  13. anak_berudu

    December 31, 2011 at 8:27 am

    Kalau ada kemahuan disitu ada jalan. pekerja kerajaan lebih mudah membuat pinjaman kenderaan/perumahan daripada pekerja swasta. Tapi bila cukup bulan gaji tinggal sikit coz telah dipotong ngan perbagai pinjaman. Itu yang tak sedap didengar.

    Yang paling penting ukur baju dibadan sendiri- berbelanja ikut kemampuan. :-)

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  14. salim

    December 31, 2011 at 5:39 pm

    Kalau proton nak tingkatkan kuantiti jualan,pastilah golongan pertengahan sasaran mereka iaitu:
    Downpayment - 10%
    Monthly - RM 600-700

    pastu proton pandai2lah letak harga terbaik utk MPV CFE ini sbb exora CPS mungkin takkan laku dah..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  15. amirul

    January 4, 2012 at 3:53 am

    Betul mmg xde iklan pasal model baru nih,Bini aku pon terkejut ada model exora yg baru ni noh.. aku rasa Proton x harapkan jualan terbaek terhadap model baru ni kot, entah knape yek x kan nak bals dendam sbb rakyat malaysia byk kutuk pasal proton he2 ape pun hidup proton jgn putus asa

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  16. kerryon

    January 9, 2012 at 9:55 am

    TAHNIAH PROTON...
    dgn menampilan exora bold yg baru ni..tp kalo proton UBAH BENTUK BELAKANG dia kasi kecik lagi n bumbung blakang kasi turun lagi kompom aku bli dh..baru nmpk sporty..blakang dia still kembang sgt mcm yg terdahulu..bahagian dpn n dlm=TERBAEKKK...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. Ady9090

    April 5, 2012 at 12:01 pm

    Hahahaha.....loan baru je lulus..x sabar plak nk gi ambik Bold..tp stok plak blum ada..so kena tngu sminggu dua lg...

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>