Miliki Proton Saga baharu dengan bayaran bulanan serendah RM333.00 - Arena Kereta

Miliki Proton Saga baharu dengan bayaran bulanan serendah RM333.00

Menurut laporan daripada Proton Edar, Perodua dan beberapa syarikat automotif lain sebelum ini, mereka menghadapi masalah untuk menjual kenderaan masing-masing ekoran syarat sewa beli dan pinjaman bank yang lebih ketat diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) berkuat kuasa mulai 1 Januari 2012.

Proton Edar dikatakan mencatatkan jualan terendah apabila hanya 3 permohonan diluluskan daripada 10 permohonan yang dikemukakan kepada pihak bank. Ini bermakna jika pendapatan bersih anda rendah seperti yang tertera di slip gaji, pihak bank mungkin mengatakan anda tidak layak memohon pinjaman sewa beli kenderaan walaupun mempunyai lain-lain pendapatan tambahan. 

Tetapi tidak perlu bimbang, Proton Edar kini menawarkan model Saga baharu dengan bayaran bulanan serendah RM333.00 sahaja. Menurut jadual di atas, anda hanya perlu membayar kadar sewa beli pada setiap bulan serendah RM333.00 sahaja bagi tempoh 3 tahun pertama, sebelum ia kembali meningkat semula sehingga bulan yang ke-107 bagi pinjaman sewa beli sehingga tempoh 9 tahun.

p/s : Pihak industri automotif tempatan telah bertemu dan berbincang dengan BNM pada Jumaat lepas, harap-harap selepas ini syarat-syarat ketat yang diperkenalkan itu akan dikaji semula. Kalau tidak ramailah di antara kita yang menghadapi kesukaran untuk memiliki model terbaru Proton P3-21A.

Terbaik!(0)Booo~(0)

26 Comments

  1. Syazwan

    February 27, 2012 at 3:24 am

    Yang kaya bertambah kaya, yang miskin bertambah miskin.

    Terbaik!(0)Booo~(1)
    • Syazwan

      February 28, 2012 at 3:34 am

      Jangan terpedaya skim mcm ni.. dulu depa pernah buat sekali.. x dapat sambutan..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. amosi

    February 27, 2012 at 8:28 am

    Apa2pun, ukur baju di badan sendiri. Ikut kemampuan masing2...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mat slamber

      February 27, 2012 at 10:52 am

      pakai saiz L,kereta saiz A..lol

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. mentibang

    February 27, 2012 at 8:32 am

    kalau gaji bersih rendah tapi ade income dari sumber laen,baek simpan je buat bayar muka tinggi.confom bulan2 rendah

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • ferd

      February 27, 2012 at 8:43 am

      btul2 lgi bgus byar cash:)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • belacan

      February 27, 2012 at 10:10 am

      yg penting byr muka tnggi ...tp byk yg tk sbr..smpai ade yg fulloan..thn tnggi..bahaya tu...
      style org cina beli kete byr muka tnggi..dh la muka tnggi tahun dipendek kan...interest pn rendah..nk jual balik pn sng..
      kalo kite ni muka full loan thn smpai 9thn...hmmmm..rugi nya..yg pnting kumpul depo dlu
      mai 2 cent

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • huha

      February 27, 2012 at 12:43 pm

      tapi rugi bang. baik duit bayar muka tinggi tu pi campak dlm ASB, beli emas lagi untung. da try kira. rugi bebenor sbb loan kereta interest rate pada kadar tetap pastu rendah je below 3.5%

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. MAI Apprentice

    February 27, 2012 at 9:15 am

    boley x sy na byar cash je.. if rm40k harge on the road.. sy trus byar rm40k kat dealer.. n sy x suke klu ad org dr tax mnyemak nak dtg keja sy sbb beli kete cash.. x lulus xpe..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mat slamber

      February 27, 2012 at 10:56 am

      rugi wo...ada 40k labur la.masung tabung haji ke...banyak untung.kalau dapat 5% hingga 10% setahun banyak tu..interest kereta baru 2-3% je...untung labur boleh cover bayar kereta.biasanya org business minded xkan beli cash.walaupon mampu...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • awg1031

      February 27, 2012 at 11:27 am

      bagus tu..at least terhindar dari riba secara tak langsung

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mat slamber

        February 27, 2012 at 6:46 pm

        guna loan bank-bank islam/skim islam...insyaallah terhindar riba.malah lebih berkat kerana membantu perniagaan islam...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. ZaS

    February 27, 2012 at 9:30 am

    saya sokong tindakan BNM
    bagi membanteras rakyat yg xreti UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI
    gaji 900 pakai Lagi Best 63k
    kang gaji dh xcukop, salahkan syarikat/kerajaan
    apela...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • mat slamber

      February 27, 2012 at 11:02 am

      seksrang ramai jugak yg pakai baju adik/fit...istilah ukur baju dibadan sendiri...ha3...kelakar.sbb tu dlm hal2 lain pon asal muat/boleh,apa susah,pakai je....

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mat slamber

        February 27, 2012 at 11:03 am

        biar papa/miskin,asal bergaya...lol

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. keta_lama

    February 27, 2012 at 1:45 pm

    Bagus BNM...syabas....kalau x mampu tu buat cara x mampu...cari keta yang mampu dengan kita agar kita mampu bayar bulan2...biar Proton MAMPUs...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • tati

      February 28, 2012 at 1:27 am

      masalahnya proton je yg mampu bayar... nih yg paling murah pun sangkut loan tak lepas.. nk cari yg lain kita la yg mampus.. cari 2nd hand? lagi la mampussss... maintenance lagi.. interest lagi tinggi, silap2 nk refinance pus susah sebab kete lama sngt..

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. Cronos

    February 27, 2012 at 1:53 pm

    Syabas Bank Negara. Diharap dapat membentuk garis panduan lain utk orang-orang yg asyik "biar papa asal bergaya".

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. hahaha

    February 27, 2012 at 6:52 pm

    baru apply saga nih.. x lepas... sbb utang kedit kad... aissh... bln2 mampu ap byr.... skrg ni pkai viva je.. bile long-distace.. letih... ad sp2 sini leh tlg ke? urgent gak nk keta ni....

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • keta_lama

      February 27, 2012 at 7:08 pm

      dah mampu kau bayar la dulu utang credit card lepas tu kau apply balik...mesti lepas punya.....sabar le skit....hahaha

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • mat slamber

        February 27, 2012 at 7:28 pm

        sbb tu lebih baik belanja pakai cash.boleh kontrol skit.byr dlu hutang kredit pastu apply balik.biasa la bank tak lulus sbb bank tgk gaji bersih.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. huha

    February 27, 2012 at 9:49 pm

    skim ni bagus gak. dia seolah2 ambil kira potensi kita untuk naik gaji pada masa hadapan. Tp yg jd masalah kdg2 bila gaji naik beban pun naik dan bertambah2. lbh krg mcm skim swift RM555. bgs proton. maybe leh aplikasi pd Proton P3-21A.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. tati

    February 28, 2012 at 1:19 am

    skill lama nih.... dulu2 Maybank dah ada buat dah, apa2 pun kalau mcm nih bank kira mcm mana pulak gaji bersih kita.. pakai bayar basic RM333 tu ke? rasanya masih lagi payah loan ni utk org gaji kecik bwh RM1200 mesti kena penjamin. sepatutnya BNM perketatkan utk yg dah ada kereta hutang tak abis bayar. utk yg fresh longarkan sikit, balik ke sistem lama pun ok lagi kesian kat yg tak ada kete lagi nih. korg dok KL public transport senang, kena kws mcm aku nih bas wujud dlm bandar je, kws kg teksi je la .. skali naik kurang2 RM15 sehala utk jarak tak sampai 10KM ke bandar. mlm RM30..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • hazlin yusof

      March 20, 2012 at 12:11 pm

      betul tu kalau kn jln kaki ambk ms 30minit......

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. imddin

    February 28, 2012 at 6:36 am

    Saga N line? Masih wujud ke? Camana tu? Cuba bro 'siasat'..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. Sumimasen

    January 5, 2013 at 11:24 pm

    Kereta Oh Kereta knpe pyh sgt nk Beli..

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>