Versi Baru Proton Perdana Bakal Dinamakan Sebagai Proton Suprima?

suprima

Sehingga ke hari ini, desas-desus mengenai versi baru Proton Perdana daripada Proton sering kedengaran tanpa ada maklumat lanjut mengenainya. Namun baru-baru ini, Proton dilihat telah pun mendaftarkan nama “Proton Suprima” di Perbadanan Harta Intelek Malaysia. Adakah Proton Suprima merupakan versi baru buat Proton Perdana?

suprima2

Ura-ura turut menyatakan yang versi baru Proton Perdana bakal menggunakan kerangka Honda Accord. Theophilus Chin telah pun membayangkan Proton Suprima di dalam rekaan terbarunya yang berdasarkan Honda Accord.

Menarik juga kan? Sama-samalah kita nantikan sama ada Proton Suprima benar-benar akan dibangunkan untuk menggantikan Proton Perdana. Tak sabar juga rasanya untuk menanti. Apa pula pandangan anda?

Terbaik!(4)Booo~(0)

26 Comments

  1. merdeka

    May 2, 2013 at 9:25 am

    Dan apabila Proton Suprima dikeluarkan berdasarkan kerangka Honda Accord, maka akan ramailah pembeli Proton Suprima akan menukar logo depan, belakang dan logo atas steering kepada logo Honda hahaha

    Terbaik!(2)Booo~(0)
    • Wan

      May 4, 2013 at 6:29 pm

      Itu juga yang dikatakan orang semasa Proton re-badge kereta Mitsubishi menjadi Proton Inspira. Hingga kini pembeli Inspira tetap bangga mempamirkan logo Proton masing-masing.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • jak

      September 9, 2013 at 1:21 pm

      nak tengk ada kt putrajaya.tp xleh ambik gmbr.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. kedin

    May 2, 2013 at 9:30 am

    Ni honda accord 2.0..masuk logo proton je pakai software paint basic

    Terbaik!(1)Booo~(0)
  3. Jawatan Kosong Kerajaan

    May 2, 2013 at 10:07 am

    tukar logo ja ka

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. TheInsider

    May 2, 2013 at 11:13 am

    hahaha..rendering apa ni kebenda kalau setakat tukar logo..haish..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Naina

      May 3, 2013 at 1:25 pm

      Tgok betul2...bukan setakat tukar logo je..bnyk lagi...cuba siasat before nak hentam org...

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • Lan

        May 4, 2013 at 3:10 am

        APA PON TAK BOLEH !!! Buat kereta tolak jehlah bagus proton nih..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. Bapaknya Akid

    May 2, 2013 at 11:33 am

    pemalas punya theo..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. fauzan

    May 2, 2013 at 12:30 pm

    Mmm... kalau benar ia dibangunkn, biar bagi cepat sket. Dah terlalu lama model gantian nie x dpt direalisasikan. Bermula dulu ura2 rebagde VW passat, pastu Nissan fuga dan harap ini dah confirm ler. Penggunaan platform accord nie harus dilakukan modifikasi secara besar2an. bukan setakat tukar logo n reskin sket2 depan belakang tu bagi menjimatkan kos. Suprima harus tampil unggul bersesuaian dgn come back yg dilakukan terhadap model D premium segmen proton nie...sesuatu yg begitu mencabar kreativiti dan keupayaan jurutera n bahagian design n styling prootn nampaknya. Kita tunggu dan lihat:)

    cheers!

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. Soi Lek

    May 3, 2013 at 2:39 pm

    pakai kerangka saja maaa..... enjin mau pakai E101 beli dari Petronas.. bukan satu saja enjin, the whole copyright pun Proton dah beli dari Petronas. kali ni bukan rebadging, but sharing platform.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. pakcik

    May 3, 2013 at 3:12 pm

    chasis guna honda accord...cuma tukar logo ,bumper depan...enjin pulak guna enjin proton yg baharu...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. pakcik

    May 3, 2013 at 3:14 pm

    model thn 2014-2015 dh ade...cuma tggu mgt shj...cuba lihat honda,...skrg dh ada ready stock baru untuk civic,accord...cume tggu masa je..

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. anonymous

    May 3, 2013 at 6:18 pm

    proton suprima bukan versi proton saga hatchback ker?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • anonymous

      May 3, 2013 at 6:21 pm

      buakan saga tapi preve

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • anonymous

        May 3, 2013 at 6:22 pm

        #bukan

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. Alson P

    May 10, 2013 at 7:56 pm

    Pada pendapat saya nama "Perdana" lebih menarik.... mengekalkan legasi...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      May 11, 2013 at 9:23 am

      Mmm... setuju gak. mengekalkn tradisi n legasi:)

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • nik

      May 13, 2013 at 4:32 pm

      betul jugak tu, saya setuju kekalkan nama "PERDANA"

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  12. Kamujita

    August 6, 2013 at 2:10 pm

    Okay sebenarnya untuk kritik yg membina tapi tak ok kalau kita menhentam sembrono. Cuba fikir sejenak; car manufacturers & assembler sekarang perlu berkolabrasi dengan yg lain sebab pasaran kereta begitu sengit. Kalau tak jalankan kerjasama, Proton akan terus tinggal belakang. Rebadge jenama ni dah lama dah pembuat kereta barat/eropah lakukan tapi tak pulak kita bash (kalau ada pun tak banyak). Berbanding Perodua yg juga produk mereka adalah rebadge, Proton kalau buat benda yg sama akan dihentam from all directions! Why!?........ Sebahagian dari kita ni rakyat Malaysia mmg tak patriotik. Cuba kita try borak dengan org Bangla, Silap2 depa bole mengaku ada highway 12 lanes lagi kat negara depa... Depa sangat bangga dengan negara depa walaupun ada kalanya apa yg depa cerita tak ada.... renung2 kan lah...(p/s; I am not a Proton employee neither I from any political party)

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  13. Kamijitu

    August 14, 2013 at 5:44 pm

    Dimana silapnya PROTON ni sehingga sekarang masih dikutuk walaupun telah membuat improvement yang sangat membanggakan rakyat Malaysia. Defect akan berlaku pada mana2 model pun, keta mewah pun boleh breakdown, boleh terbakar tepi jalan, boleh kemek teruk kalo accident, tapi xde pun yang kutuk kaw2 punya. Uoll yg kutuk ni dah hebat sangat kah untuk mencipta sebuah kereta nasional??? boleh ???? xde benda dalam dunia ni yg sempurna, hanya Allah Pencipta yg paling sempurna. Sebetulnya berbangga dengan kebolehan engineer kita yg boleh keluarkan sebuah kereta improvement dr preve, ini dikatanya cetak rompak dari brand lain. Bangga sangatlah dengan brand luar, apa keta diorg xde defect ke? xde call back utk service ke? pikir2 kan la

    Terbaik!(3)Booo~(1)
  14. den

    August 15, 2013 at 12:00 pm

    proton ni dah semakin bertambah baik..tapi cuba hasilkan kereta yg jimat minyak atau hybrid ke..tu salah satu nak menarik pembeli seperti ditawarkan kereta honda n toyota..

    Terbaik!(1)Booo~(1)
  15. mr R

    August 16, 2013 at 10:20 am

    cara proton hasilkan kenderaan agak baik, tapi asyik nk ambik model org lain je...pas tu jual kat rakyat dgn harga ngam2... sampai bila nk jadi mcm tu, dh puluhan tahun dh, x kan x de pengalaman... tgok nyundai dan kia,, diorang dh maju dn kedepan walaupun masih baru... knpa proton hasilakan kereta dan tak laku di luar negara walaupun harga lebih murah dr negara kita? kena terima la teguran.. jgn fikir teguran je,, mcm utk menghentam.. x semua mcm tu.. kalau dh lemah dn x boleh buat kerja,, kena perbaiki la... kan mcm tu cikgu2 kita ajar dulu kan.. time selolah rendah, haha

    Terbaik!(2)Booo~(1)
  16. Blog Panduan Batin Suami Isteri

    August 16, 2013 at 12:27 pm

    Cantik juga. Built in turbo ke? Adakah kualitinya boleh dipercayai lagi?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  17. ZIm

    August 17, 2013 at 6:57 pm

    Ape kerja yg berkaitan dgn design kereta camni.? saya hrp dpt bekerja di proton and provide a various design of cars. since i was a car freaks, i used to draw cars(the interior and exterior)..Hopefully people will proud of Malaysia which has its own car design....cume pendapat..MALAYSIA BOLEH!!!

    Terbaik!(2)Booo~(0)
  18. shukry

    December 28, 2013 at 6:46 pm

    apa dah proton.,,menghabiskan borez jo..kreatif dan inovatif le sikit..kilang punya le besar..nak buat chasis pun tak tau..malu betul.bukan x bangga dengan nama proton tapi..tapi semacam menipu diri sendiri elok x payah buka kilang kalau ambik barang dari luar tampal lebel sendiri, elok buat kat belakang rumah je..lepas tu kereta yang diimport naikkan tax 300% peratus dan kereta yang sama cuma tampal lencana kurangkan tex 200%, tetap untung juga..kita pun beli sebab murah sikit..sebenarnya kita juga kena tipu sebab kena bayar tax juga.persoalannya apakah kita sebagai rakyat hanya dok tengok je apa proton dah buat pada industri kereta dunia ...kena gelak je...sebab depa cakap rakyat malaysia ni memang berfikiran lembab dan lesu..takde daya cabaran..kerja nak senang...macamana rakyat nak jadi inovatif kerajaan sendiri mengajar rakyat jadi penipu dan peniru...nak pakai pun malu...takde rasa bangga...dah dekat 20 tahun dah takkan nak tampal badge ...mamak buat cendol belakang rumah pun boleh keluarkan keta....peehhhhh.......penat sampai kering air liur basi pun dok takat tu..yang penting pikir nak kaut keuntungan yang mudah je....

    Terbaik!(1)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>