Proton Perkenal Harga Rendah Mampu Milik Sabtu Ini - Arena Kereta

Proton Perkenal Harga Rendah Mampu Milik Sabtu Ini

preve

Syarikat pengeluar kereta nasional, Proton akan memperkenalkan varian terbaharu daripada salah satu model kereta syarikat berkenaan dengan harga rendah yang mampu milik, pada Sabtu ini.

Berkuat kuasa tarikh berkenaan, pembeli yang berhasrat untuk membeli kereta varian baharu itu boleh menikmati penjimatan harga lebih daripada 10 peratus.

Mengumumkan berita itu, Pengerusi Eksekutif Proton, Tan Sri Mohd. Khamil Jamil berkata, tawaran harga rendah bagi varian kereta Proton itu seiring dengan langkah kerajaan menurunkan harga kereta secara berperingkat-peringkat.

Terbaik!(0)Booo~(0)

28 Comments

  1. malam yang sepi pak mat jual topi

    June 13, 2013 at 7:12 pm

    Takat kurang sket beno xyhla..poyo je..dhla menipu..tgk utusan..rege kete mmg rege tu d ckpnye turun..puihhhh

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  2. awg

    June 13, 2013 at 7:53 pm

    kalo setakat turun hage, semua aksesori dan pakej keselamatan ko tarik, TAK PAYAH la......

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • fauzan

      June 14, 2013 at 9:08 am

      Mmm... Dato Khamil dah bagi jaminan varian baru nie dari segi aspek kualiti tiada kompromi dan dipertingkatkan dgn harga yg lebih rendah dlm 10% drp harga biasa model tu. 10% tu besar gak tu... apa2 pun mmg sukar utk memuaskan hati sumer pihak:) Proton dah sahut seruan penurunan harga oleh kerajaan, pengeluar yg lain bila lagi? Xkn nk harap insentif kerajaan turun harga melalui duti eksais tapi korang sendiri x mau kompromi terhadap pengurangan margin keuntungan?

      cheers!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • joemanap

        June 14, 2013 at 11:10 am

        mmg btul nak puaskan ht smua pihak agak rumit...tp puaskanlah ht pihak majoriti.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • farghmee

      June 14, 2013 at 9:56 am

      rasanye keselamatan dia maintain.

      aksesori (perhiasan) xde pn xpe.

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  3. saya tak bersalah

    June 13, 2013 at 9:24 pm

    tapi kan menurut sumber dari salah seorg pengurus slh satu cawangan proton kt tmpat saya mmg akn berlaku penurunan yang banyak..kalau tak silap untuk proton saga..varian tambahan SV.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. fauzaniah

    June 13, 2013 at 9:25 pm

    Joseph Sosiawan Ane kemaren udah duduk di dalem Preve Hatchback (Bocoran nya neh)
    1. ada 2 model Standard dengan premium
    2. Standard pake analog HU dan Premium pake Android based HU - masih versi 2.2 froyo versi prototypenya, kemungkinan versi produksi udah pake minimal ICS atau JB.
    3. Premium spek ada Wifi Dongle buat 3G atau 4G. (bisa browsing dan maen android game di mobil)
    4. Standard pake velg 16 dan premium pake velg 17
    5. Rear reverse camera buat Premium
    6. Sensor parkir di bemper depan dan belakang (kedua2 varian)
    7. semua varian pake mesin CFE turbo 1.6 dan CVT gearbox
    8. Versi manual +CFE turbo akan keluar 1.5 atau 2 tahun ke depan (masih RnD)
    9. Ban serep yang versi kecil (sama dengan Gen2)
    10. Pintu bagasi belakang keyless hanya bisa dibuka lewat knob di deket tempat duduk pengemudi atau lewat remote
    11. Cukup lapang untuk volume bagasi.. tidak seperti savvy atau swift yang cukup sempit..(2 golf bag bisa masuk)
    12. Tempat duduk belakang bisa dilipat ke depan (Kedua2 varian)
    13. Service Indikator (mobil memberitahu ke pengemudi untuk jadwal servis berikutnya - seperti BMW)
    14. DRL light yang lebih terang (seperti Kia sportage) dan lebih baik dari versi Preve sedan.
    15. Projector lamp untuk lampu dekat
    16. dan paling jelas, lebih ringan dari Preve Sedan = Lebih ngacir
    17. Follow me light seperti Audi untuk lampu belakang (Garis merah)
    18. 80 persen hampir mirip Kia Rio tapi lebih besar dikit
    19 Gril Depan lain dari Preve sedan, warna hitan, tidak banyak chrome part (Lebih sporty)
    20. Ada idle evaporator untuk mengatasi kekurangan mesin CFE yang mengakibatkan A/C lebih panas waktu macet/idle. (Bold dan Preve generasi pertama banyak yang kena)...
    21. Versi Standard pake campuran semi kulit dan katun, versi premium full kulit sampe gagang stir
    22. Airbag ada 6 (Setir, dashboard, Sisi jok, dan pillar depan)

    5 hours ago · Edited · Like · 2

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • awg

      June 13, 2013 at 9:32 pm

      fuiyo, kalo betol ni preve hatchbak punya spec, mg gempak la!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • sulit

        June 14, 2013 at 5:26 pm

        memang betul ... lpas raya baru keluar ini kereta.. sporty gak..

        Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Amin

      June 13, 2013 at 9:46 pm

      mmg terbaik la klo btul2 camtu spec nya...terus maju proton!!!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  5. rozman

    June 14, 2013 at 10:18 am

    Biarlah proton mendahului dalam usaha menurunkan harga kereta...Tak adillah kiranya kita terus mengkritik secara negatif usaha ini tanpa melihat tawaran yang diberikan Proton...Selepas itu usaha tersebut bakal diteruskan oleh pengusaha kereta yang lain...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Ida

      June 14, 2013 at 5:22 pm

      Sangat setuju dengan usaha Proton. Cuma kalau boleh sertakan sekali BLM. Harga pula biarlah dalam 30k. Kadang sedih lihat kereta Viva dijadikan kereta keluarga. Pergi bercuti anak beranak sumbat dalam Viva. Sebab itu yang paling murah. Nak beli kereta second walaupun murah tapi x mampu sebab bawah nilai bawah RM20k, bank x bagi wat loan. Mana nak cari tunai banyak tu. Interest untuk kereta 2nd lak lebih tinggi. Memang rasa x berbaloi.
      Harap kerajaan jengok2 la rakyat berpendapatan rendah ni. Setakat turunkan cukai kereta tempatan apa salahnya. Bukan perlu tambah subsidi pun untuk realisasikan. Cuma kurangkan pendapatan kerajaan skit je. Ibarat dulu untung 50sen, sekarang dapat untung 20sen pun Alhamdulilah lah asalkan kurang sedikit beban rakyat. Barulah rakyat didahulukan. Tapi janganlah dikurangkan kos pengeluaran sampai kete pun macam tin sardine.
      X payahlah sebok2 nak turunkan harga Volkswagon. Kete camtu kalau diturunkan pat lima ploh ribu pun, memang golongan pendapatan rendah ni x mampu. Biar logic skit klu nak bantu rakyat.

      Terbaik!(1)Booo~(0)
      • john

        June 14, 2013 at 7:33 pm

        setuju...dengar tu fauzan...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • fauzan

          June 14, 2013 at 10:30 pm

          Mmm... apa yg sis ida ckp tu betul. Selama nie pun sy mmg pertahankan kereta nasional secara menyeluruh dan sis ida lebih fokuskan kepada golongan sasaran yg lebih perlu diberi perhatian. Sy sgt mengalu2kan penurunan nie khususnya buat golongan rendah dan sederhana nie utk merealisasikan kereta itu sebagai suatu keperluan. Sy lebih suka kalau penurunan nie hanya mendapat keistimewaan utk kereta nasional sahaja kerana harganya mampu milik. Pada awal penubuhannya, kenderaan mampu milik nasional nie selain dasar nasionalnya, memastikan majoriti rakyat dpt berkereta.

          Cuma kita yg mengharapkn penurunan nie kena la berpada2 n realistik la sket. Nie nk turun sampai kaw2 pastu nak itu ini. Reasonable price dgn kualiti n safety yg standard kn sudah memadai? Dan sy tidak fikir, penurunan cukai secara total menjadi faktor harga kereta jadi rendah, semuanya bergantung pada pengeluar kereta juga menetapkan harga dan garis keuntungan yg diorg sasarkan.

          P/S : sy setuju n selalu mendengar...cuma jgn salah ertikan prinsip sy:)

          salam n cheers!

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • shay

        June 14, 2013 at 8:32 pm

        Setuju.....

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  6. bravo

    June 14, 2013 at 11:51 am

    tak dak ke sapa2 nak buat survey tentang kos pemilikan kereta
    bukan pasal penurunan harga kereta
    harga insuran,bayaran bulanan, etc
    walaupun harga kereta turun,adakah yang berkaitan dengannya spt kadar faedah
    akan kekal sama seperti sebelum ini
    contohnya proton persona sebelum ini ansuran bulanan rm550
    sekarang ini adakah telah turun kepada rm500 sebulan
    ade sape2 boleh bagi tahu?

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • farghmee

      June 14, 2013 at 2:19 pm

      apa kata kalu bro yg buat? :-)

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  7. MrDDR

    June 14, 2013 at 6:19 pm

    Make sure after this Global Small Car starting from 25k from basic variance up to 40k for Turbo version. Sure nobody will buy viva.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • MrDDR

      June 14, 2013 at 6:20 pm

      "25k for basic variance"

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  8. rozman

    June 15, 2013 at 11:33 am

    Dah tengok iklan dalam paper, harga RM33,888...mampu milik hehehehe..mampu sebab panjangkan tempoh hutang, bulan2 bayar rm250..Bijak-bijak....Kita tengok siapa yang kena...

    Terbaik!(0)Booo~(0)
    • rozman

      June 15, 2013 at 12:04 pm

      Dah tanya org Proton, rm250 tu akan naik tiap2 bulan...Dia syor buat loan biasa...hehehhehe, mana mungkin harga rm33k bayar bulan rm250...Strategi yang bijak untuk menarik pembeli..Syabas!!!

      Terbaik!(0)Booo~(0)
    • Ida

      June 15, 2013 at 1:08 pm

      Sebenarnya memang ada unsur2 memanipulasi di sini…sedangkan Viva berharga 25k pun bulanan RM267 x 9 years, masakan kereta 33k leh dapat RM250 sebulan…
      Pada yang berpengalaman atau berpengetahuan lebih sedikit tentu dapat mengagak samada tempoh pinjaman dipanjangkan, atau bayaran bulanan semakin meningkat dari tahun ke tahun sepertimana yang dipelopori oleh Naza…Tapi tidak mungkin perlu downpayment yang tinggi sebab motonya adalah kenderaan mampu milik.
      Inilah namanya strategi pemasaran…sesetengah orang panggil licik, mengakal, take advantage atau lebih kasar lagi ‘memperbodohkan’…agak hampir kepada menipu…tapi x menipu sebab klu naik court surely diorg still menang nyer hehe…(sebab tu ada ayat kecil ‘bergantung kepada terms & conditions’ hehe)
      nak marah xder sape nak larang tapi realitinya kaedah sebegini dah terlalu meluas dan hampir menjadi budaya Malaysia walaupun seringkali pahit untuk ditelan…
      Apepun x kshla proton nak iklankan macamana pun, the core is dia dah berusaha untuk sediakan kenderaan yang lebih mampu milik. Tahniah buat proton. Usahamu harap dapat diteruskan lagi…
      Buat pembeli, anda jadilah pembeli yang bijak. Baca iklan boleh tapi percaya bulat2, jangan…Buat homework sedikit sebanyak sebelum memilih kenderaan yang nak dibeli okay...

      Terbaik!(0)Booo~(0)
      • salsabila

        June 16, 2013 at 10:44 am

        Sokong Ida,Perniagaan ialah perihal membuat wang ..Jadilah pengguna yang bijak. Ambik tahu semua apa maksud 'terma dan syarat'. dah sampai masanya kita menjadi pembeli berilmu supaya tidak tertipu secara halus dengan kaedah pembayaran pinjaman yang disediakankan..selamat memborong kereta...

        Terbaik!(0)Booo~(0)
        • rozman

          June 17, 2013 at 9:03 am

          Betul tu...jadilah pembeli yang bijak, rajin buat survey. Kita sebagai pembeli mampu mengubahnya...Tunjukkan apa itu 'kuasa membeli'...

          Terbaik!(0)Booo~(0)
      • farghmee

        June 17, 2013 at 10:24 am

        ford fiesta pn ada buat cmgini..mula2 bln2 murah..lama2 makin naik.

        Terbaik!(0)Booo~(0)
  9. zack

    June 16, 2013 at 12:19 pm

    Tepuk dada Tanya selera , kalau tak minat jgn beli .
    Kalau tak mampu jugak , naik je motosikal
    Simpan duit dan beli cash
    Tuntutan gaji nak semakin tinggi , tapi nak minta beli barangan dgn harga rendah .

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  10. kancil

    June 17, 2013 at 11:16 am

    tengok cam aku dah 12thn naik kancil, x de mslh pun. duit simpan utk maintenance jer. kalo nak jalan2 jauh sewa kete lain.

    Terbaik!(0)Booo~(0)
  11. mijanbaharun

    June 19, 2013 at 10:27 pm

    mcm sial bin jahanam la mulut si awg dan malam yg sepi pak mat jual topi, sial la puiihhhh...

    Terbaik!(0)Booo~(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>