(24 GAMBAR)Proton Saga SV, Apa Kata Anda?

saga155

Ternyata harga serendah RM33,438 membuatkan banyak pihak terfikir untuk membeli Proton Saga SV. Bersesuaian dengan harga rendahnya, SV adalah singkatan kepada Super Value. Dengan promosi bayaran serendah RM250 sebulan, adakah anda akan mempertimbangkan Proton Saga SV untuk dijadikan milik anda?

Proton Saga SV didatangkan dengan 6 warna pilihan iaitu Solid White, Elegant Brown, Tranquility Black, Fire Red, Genetic Silver dan Blue Rock.   Harga RM33,438 adalah untuk varian gear manual (solid) dan RM33,888 untuk varian gear manual (metalik). Manakala untuk varian CVT harganya ialah RM36,438 (solid) dan RM36,888 (metalik).

Setiap pembelian didatangkan dengan jaminan 3 tahun atau 100,000 km. Saga SV dikuasakan dengan enjin 1.3 litre CamPro IAFM, iaitu juga disertakan dengan pengesan dibahagian belakang dan rim 13-inci.

saga5

Adakah Proton Saga SV akan menjadi pilihan anda sekiranya membeli kereta baru di masa hadapan? Lihat beberapa keping gambar lagi dengan membaca entri ini sepenuhnya sebelum anda membuat keputusan.

Kredit gambar PaulTan.

 

Terbaik!(9)Booo~(0)

27 Comments

  1. TAMING SARI

    June 19, 2013 at 9:57 am

    YA MEMANG BERBALOI UNTUK KERETA PERTAMA

    Terbaik!(4)Booo~(1)
    • celestine

      September 9, 2013 at 9:22 pm

      cantik tu memang cantik lah.tapi bayaran bulanan tak memuaskan.

      Terbaik!(4)Booo~(5)
  2. RIANA

    June 19, 2013 at 11:51 am

    tp seat blkang still nmpak sempit

    Terbaik!(1)Booo~(6)
    • skaplaster

      June 19, 2013 at 4:35 pm

      tak sempit pun...aku pakai flx gak..badan besar..tinggi nak dekat 6 kaki...biler duk belakang driver yang badan besar lebih kurang aku...kaki still selesa lagi walaupun jalan jauh..masih tak cecah lagi seat driver tu...kalau untuk first car..berbaloi ler sementara nak tunggu gaji cukup besar untuk bayar kereta yang harganya lagi besar...cuma ada kurangnya jugak kete neh..cat mang mudah calar..terkena kunci sket..calar...so far aku bawak ulang alik jb-kl-perak...boleh r..

      Terbaik!(11)Booo~(0)
      • Ajik

        July 21, 2013 at 7:01 am

        skaplaster; Aku setuju apa yang dikatakan oleh RIANA. Tempat duduk belakang agak sempit. Untuk perjalanan jauh, driver perlu menolak seat kebelakang sedikit untuk membolehkannya memandu secara selesa kalau tak kaki akan terasa lenguh sedikit. Tapi kalau driver dah biasa dan tak tolak seat kebelakang... ruang untuk seat belakang tu kira OKlah

        Terbaik!(1)Booo~(4)
  3. apa nak dikata

    June 19, 2013 at 12:59 pm

    rm250 hanya untuk tahun 1 dan 2 sahaja..tahun 3 dan seterusnya akan meningkat hingga maksimum rm500...seller proton yg bg tau sendiri.

    Terbaik!(4)Booo~(3)
    • manusia biasa

      June 19, 2013 at 1:17 pm

      maksud nye rm250 untuk byran 2 thun pertama jela? lps tu bulanan akan jadi 500 betul? boleh terangkn kat sy lebih lanjut x?

      Terbaik!(2)Booo~(2)
      • apa nak dikata

        June 19, 2013 at 3:27 pm

        yup rm250 hanya untuk tahun 1 dan 2 saja..kemudian dia akan meningkat dlam rm 350 untuk tahun 3 dan 4 dan seterusnya akan terus meningkat jadi rm450(kalau x silap) sehingga rm500 sampai tahun ke 9...untuk lebih detail yg berminat boleh le pegi ke dealer proton yg terdekat.....secara overall boleh le dikatakan agak murah ckit le compare ngan saga sebelum ini (secara harga total) bukan bayaran bulanan ye.

        Terbaik!(3)Booo~(1)
    • naimzain

      June 19, 2013 at 2:56 pm

      sedih nya..xkn nk bagi laku smpi kaburkn mata org utk bli keta ni...agak2 la kn...nsib upgrade ciri2 kselmatan...

      Terbaik!(0)Booo~(2)
      • farghmee

        June 19, 2013 at 3:30 pm

        xde kabur mata la wei.
        ford fiesta pn ada buat cenggini.
        http://paultan.org/2013/01/21/fords-cny-promo-offers-fiesta-at-rm588-per-month/

        Terbaik!(1)Booo~(3)
      • majid

        June 19, 2013 at 4:14 pm

        xkn lh tue pn x bley pk..tue strategi jualan..aku x baca full pn bley taw..mane bley dpt fix rate 250..

        Terbaik!(0)Booo~(3)
    • maru megat

      June 19, 2013 at 11:07 pm

      deposit brapa ek??

      Terbaik!(0)Booo~(0)
  4. qaixer

    June 20, 2013 at 2:03 am

    aku dah tgk model manual, macam pakai enjin model FL = BLM. bukan IAFM plus. dan gearbox pon sama mcm BLM. FLX manual nya gearbox lg sedap kot.

    tapi untuk auto mmg cnfrm pakai IAFM plus punya enjin dan gear CVT

    Terbaik!(4)Booo~(1)
  5. meezz

    June 20, 2013 at 12:49 pm

    nvh nya okey tak!!! jgan macam viva plak

    Terbaik!(0)Booo~(2)
  6. tomtum

    June 20, 2013 at 4:26 pm

    Good and value for money car.

    Terbaik!(2)Booo~(1)
  7. suthagar

    June 21, 2013 at 10:44 am

    I NAK TAU ADAKAH BAYARAN UNTUK DUIT MUKA UNTUK SAGA SV?
    BERAPA BAYARAN DUIT MUKA?

    Terbaik!(6)Booo~(0)
  8. mr.saga

    June 25, 2013 at 12:48 am

    emm...x abis2 nk menipu rakyat...cube lah bgtau hrga n byran yg betul2 fix....x yah nak kaburkan rakyat....ni macam janji dicapati je...jadilah syrkt perniagaan yang jujur....orang yang jujur dalam berniaga dimurahkan rezeki oleh ALLAH s.w.t....I LUV ISLAM...

    Terbaik!(4)Booo~(6)
    • fauzan

      June 25, 2013 at 8:53 am

      Mmm... alhamdulillah. Murah rezeki proton. 4000 unit dlm masa seminggu...

      cheers!

      Terbaik!(1)Booo~(1)
    • kawat

      September 28, 2013 at 8:04 am

      Kalau kat Australia tentu kena makan saman...

      Terbaik!(1)Booo~(1)
    • azzuan

      February 12, 2014 at 4:51 pm

      Bro..ni namanya step financing..dh byk dh company lain buat mcm ni

      Terbaik!(0)Booo~(1)
    • azzuan

      February 12, 2014 at 4:55 pm

      Kalau nk monthly murah 200 lbh je sebulan ltk down payment tinggi..ltk 30-40% dr harga keta..confirm dpt pnya.sy xsebelah pd kerajaan..cuma nk bg pandangan.xsmua mampu nk ltk duit muka tinggi2..sbb tu la diperkenalkan step financing..

      Terbaik!(3)Booo~(1)
  9. support malaysian product

    July 19, 2013 at 5:14 pm

    diorg buat installment tu bukan untuk mengaburi mata pengguna. cer tgk in good side. bg yg br nk keje kalau nk bayar kete 500 sbln mgkin sesak nafas kot. RM250 tu kira mampu milik la... bila kita dh keje lbh 2 thn rasanya gaji pon dh naik kot dr sebelomnya. so installment 350 mgkin jugak mampu byq. dh masok 5thn keje xkan gaji korg masih gaji starting lg kan.... by the time kena byr installment tu 500 ekonomi kita pon mgkn dh stabil. ini la yg diorg cuba bantu. kalau trus2 installment tinggi nnti ramai xmampu beli. semakin ramai la yg nek motor ngn bwk isteri dan ank kecik. kalau dh bole beli kete serendah 250, golongan xberkemampuan ni bole la beli bwk ank isteri lebih selesa dan lebih selamat.. cer pike balik btoi2...

    pasai performance ka apa ka standard la.... sesuai ngn nilai yg anda bayar.. nk well perform can tik bergaya.. duit pon bergaya gak la. xgitu?

    Terbaik!(28)Booo~(5)
    • support barang buatan malaysia

      September 12, 2013 at 9:33 pm

      bijak En support malaysia... mcm ini baru pemikiran positif... ni tak mengutok je kerjanya sampai warga luar negara tepuk tangan sambil ketawa... semua orang salah, dia je betul, walaupun dah terang2 salah(org buat salah, bila dia buat tak salah pulak) hiporik punya orang.. tak nak fikir sebab dan akibat...

      Terbaik!(8)Booo~(2)
  10. damak

    September 18, 2013 at 1:52 am

    bagi aku ok lah.. aku test balik ker kedah tak mengecewakan. aku kereta auto. minyak pula ok. satu bar boleh cecah 80 km kalau memandu 80 > 100 km/jam. kalau laju lagi tak tahu lah. maklum ajer lah kereta baru. tak nak la lenjan sangat. cuma yang aku tak faham 2 perkara saja.
    1. enjin agak bunyi kuat bila aku tekan pedal minyak untuk memotong macam bunyi kereta merce.. bunyi umpama kita cabut kerongkong angin dia tu.
    2. mungkin ini masalah untuk kereta auto ataupun memang macam tu tak tahu lah. bila kita tekan pedal minyak dalam keadaan jalan jem ada macam sentap2 sikit tapi jika tekan terus tak jadi macam tu. tekan dan angkat pedal ada sentap2 dalam kelajuan 0 > 20 km/jam..
    jika ada sesiapa tahu tentang perkara ini tolong perjelaskan. mungkin ini memang macam tu atau memang ia bermasalah... terima kasih..

    Terbaik!(4)Booo~(0)
    • Abe Long

      November 13, 2013 at 2:30 am

      Bro..
      ceq punye SV,kiraan kelajuan malar 110km/j
      bar paling atas - 40-45km
      bar kedua paling atas - 70km
      bar ketiga paling atas - 70km
      bar keempat paling atas - 70-80km
      bar kedua paling bawah - 40km
      bar paling bawah tak pasti
      Adakah minyak dikira save atau tidak. Sebelum ni guna 1.3 auto, rasanya lagi jimat...
      mohon pencerahan

      Terbaik!(2)Booo~(0)
    • budak hitam

      September 9, 2014 at 2:10 pm

      pasal tersengguk2 tu mmg jadi cz pedal minyak keta ni guna sensor..bukan mcm keta lama guna kabel so mmg respon lmbt bila tekan pedal minyak..dlm berapa per saat respon bila pedal minyak ditekan...

      Terbaik!(1)Booo~(0)
  11. ban

    October 27, 2013 at 10:50 pm

    Brape byaran muka ni???pliss tlg gtau..

    Terbaik!(1)Booo~(1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>